Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• DaemonX

HÁZIGAZDA

válasz Pocpet #162500 üzenetére

TL;DR: valaki meg tudná nézni, hogy a Samsung S90F/S95F-jén lát-e color bandinget, pixeles, artifactos, poszterizációs átmeneteket a menükben, pl a 6. pontban említett hangerőgomb doboznál?

Ugyan még soha nem hallottam ilyenről, de lehetséges az, hogy egy videokártya tönkretegyen egy TV-t hibás jel küldésével? Ugyanis egymás után két TV-m is ugyanazt produkálja.

1. Volt több hónapig egy TCL 98C7K TV-m, ami gyönyörű képet adott, tökéletes színátementekkel, aztán hirtelen megbolondult, és kb. minden tartalomban felfedezhető lett a color banding / poszterizáció.

2. Elsőnek, amikor ez a probléma megjelent, ki-be kapcsoltam a Windows 11 Automatic Color Managementet, ami ezt időlegesen megoldotta. Majd utána visszatért a probléma, és az említett módszer már nem szolgált megoldásként.

3. Érdekes viszont, hogy néha böngészés közben, ha két Chrome ablak volt egymás mellett megnyitva, egyikben volt color banding, másikban egyáltalán nem, ugyanazon megjelenített tartalom mellett. Aztán rá egy időre már mindenhol.

4. Végül újraraktam a TV-t, downgrade-eltem, update-eltem, sőt, a Windows-t is újraraktam, de a probléma nem oldódott meg, játékok, Steam, netes képek és videók mind szanaszét bandingelték magukat.

5. Fontos még megjegyenzi, hogy a banding ezekkel párhuzamosan megjelent a TV saját, PC-től független elemeiben, menüiben is (pl. beépített YouTube lejátszó), azt követően is, hogy a HDMI ki lett húzva.

6. Ezt követően le lett cserélve a TV csereutalvánnyal egy Samsung S95F-re. Ez néhány hete van meg, nagyon jó, most viszont itt is észrevettem, hogy a saját menüiben poszterizáció, banding található, ami elég WTF. Pl. ha hangerőt állítok, és bal oldalt felugrik a hangerő doboz a képernyőn, azon a kék színátmenet nem természetes, hanem zajos pixelekből és félkörívekből áll. És a probléma fennáll a HDMI kihúzása után is.

Már megőrülök ettől. Mi lehet itt a gond? Neten kb. két forrást találtam, ahol mások is írták, hogy extrém color bandinget kezdtek tapasztalni, szintén RTX 5070 Ti mellett.

• DaemonX

HÁZIGAZDA

válasz Vhiktor #162479 üzenetére

Kíváncsi vagyok, hogy mit állítottunk máshogy (a pontosság vs. az egyéni preferencia jegyében).

Windows HDR mellett én a színt az alap 25-ön élettelennek éreztem, 35-ig toltam fel. Talán 30 is elég (haver annyit állított be az S90F OLED-jén), de kb. ez az a szint, ahol még nincs torzulás, miközben jóval élénkebbek lesz a kép.

A HDMI fekete szintet (ami teljesen random helyen van eldugva) átraktam Auto-ról (Normál) Alacsonyra. Furcsa módon jelentősen jobb így a kép (mint kiderült, sok netes véleménnyel egybevágóan), mert helyrerántja a szürkébe torkolló, mosottas feketéket, és rendes feketét csinál belőlük. Mindezt teljes RGB-s színlefedettség használata mellett PC-ről.

Fényerő, kontraszt maradt 50, élesség az alap 10-en a szövegek jobb olvashatósága végett, illetve nyilván PC-s + játék mód engedélyezése közben ki vannak kapcsolva a mindenféle utófeldolgozási effektek. A színhőmérsékletet én neutrálisra raktam, de láttam, hogy amúgy az S95F-et is ugyanúgy Warm profilban ajánlják, mint a legtöbb TV-t.

• DaemonX

HÁZIGAZDA

Megjött pénteken nekem a 77S95F (QD-OLED 165Hz), haveromnak a 77S90F (WOLED 144Hz), másik haveromnak meg a 65S90F (QD-OLED 144Hz).

Miután bekalibráltam, gyönyörű lett a kép. Csak PC-hez lesz mindannyiunknak használva, javarészt játékhoz, néha filmhez (illetve egyikünk néha Xboxot is köt majd rá).

A matt kijelző az én modellem esetében szerintem semmiben nem negatívum (inkább pozitívum). Nincs olajos, mosott képe (talán mert ez már a második generációs matt bevonat), és közben pedig nem kell tartani a tükröződéstől sem.

A motion clarity 165Hz-nél nagyon szuper, gyorsan mozgó tárgyakat is jól ki lehet venni. Több hónapja nem játszottam TV hiány miatt (CoD-ot meg évek óta nem vettem elő), de Resurgence Battle Royale-t második próbálkozásra sikerült megnyernem 24 killel és 0 halállal. :D

Filmek olyan jól néznek ki, hogy 2160p-s HDR Guardians of the Galaxy 2-nél kis híján bekönnyeztem a gyönyörtől a kijelzőn. Az arany, a piros, és a zöld színek kifejezetten kiugróak, de persze ehhez hozzátartozik, hogy a tipikus "most correct/precise" színek elérése helyett én azt tűztem ki célul, hogy a lehető legmegragadóbb legyen a kép vizuálisan (de persze ésszerű határokon belül), és haverom is azt mondta, hogy a saját beállításaimat használva neki is lényegesen szebb a kép az S90F-en.

Ami még szót érdemel, hogy amikor elindítottam letesztelni a Hell is Us-t, nem hittem a fülemnek, azt hittem, titokban adtak valami surround rendszert a TV-hez, annyira jól szólt. Pedig csak a beépített hangjáról van szó. Szerintem ez az első TV-m, ami értelmesen szól, megfelelő dinamikatartománnyal.

• DaemonX

HÁZIGAZDA

Sziasztok!

Úgy néz ki, hogy egy Samsung 77S95F-et fogok kihozni a Telekomtól, miután bekrepált immáron sokadik TCL nálam/környezetemben a TCL 98C7K képében (a Samsung volt az egyik csereopció, a másik meg egy középkategóriás, 100"-os Hisense).

Láttam, hogy a Rtings az év TV-jének választotta, meg láttam, hogy mik az előnyei és hátrányai a G5-tel való összevetésben. Mivel a TV-t PC-hez használnám 90%-ban játékra, jobb opciónak tűnik amúgy is az LG-nél a pro és kontra részeiket megvizsgálva, mindenesetre van egy kérdésem.

Elvileg hiába 48Gbps sebességgel reklámozzák az S95F-et, a One Connect HDMI 2.1 portjai csak 40-re képesek. Bekapcsol akkor a DSC 165Hz 4K-nál? Illetve ti tapasztaltatok jelkiesést ilyen beállítások mellett? Mert elvileg a korábbi évi modelleknél volt ezzel gond.

• DaemonX

HÁZIGAZDA

Valakinek van tapasztalata a Samsung QN900D-vel? A világ első TV-je, ami tud 4K240Hz-ben tartalmat megjeleníteni. Valaki játszott rajta így PC-vel?

Új hozzászólás Aktív témák