Új hozzászólás Aktív témák
-
nemlehet
őstag
Persze, megoldják, csak nem mindegy, hogy mennyire könnyíted meg a dolgokat
De mondom ezen kár összeveszni, van aki nem fél ettől, van aki meg igen. Én azt mondom jobb vigyázni, de egy idő után úgy sem lesz választásunk.
Az útlevél kérdés meg egyenlőre nem aktuális
Nem tudom mi lesz, de nem szívesen csináltatok ujjlenyomatos útlevelet sem.
-
nemlehet
őstag
válasz
Parallaxis #81 üzenetére
Az ujjlenyomat egy elég összetett dolog, tudtommal nagyjából semelyik rendszer sem a konkrét fizikai képet olvassa, hanem kitüntetett pontokat. Amennyire emlékszem a rendőrségi azonosítás során is ezeket figyelik. Azt nem tudom, hogy ezek az itt használt minutiae pontok-e, de valószínűleg igen. Azt, hogy ezt hogyan alakítják tovább lényegtelen.
Hogy mit mondanak a multi cégek és mit csinálnak teljesen különböző. Hadd ne higgyek az Applenek (és a Google-nek sem) amikor azt mondják, hogy nem jut el harmadik félhez az adatom, vagy hogy nem lesz továbbküldve. Arról nem is szólva, hogy a teljesen zárt OS miatt iPhone-on nem tudod ellenőrizni az adatfolyamot, míg Androidon ezt meg tudod tenni. (nem mintha egyszeri Béla ezzel foglalkozna, de akinek fontos, a lehetőség megvan)Van útlevelem, de nincs még benne ujjlenyomat, mert még előtte csináltattam, úgyhogy sry ezt benézted. Az egyetemen is inkább chippet kértem az ujjlenyomatos azonosítás helyett.
Nem konkrétan az ujjlenyomattal lehet megzsarolni, de pl felhasználható a laptopja/iPhone5S-e (ugye ugye
) kinyitásához, céges beléptetőrendszer feltöréséhez stb. Pont ez a jó a hivataloknak, hogy nem gondolnak bele az emberek, hogy tök banális dolgok is felhasználhatóak ellenük.
Amúgy ez kicsit olyan, mintha halál paranoiás lennék, pedig közel sem érdekel ennyire a dolog és nem élek rettegésben, csak jó nem elbagatelizálni a dolgokat.
-
nemlehet
őstag
válasz
Parallaxis #77 üzenetére
Egy ember adatai nem képviselnek értéket. 20 millió ember adatai már igen. A nagy számok törvénye alapján úgy is lesz közte valaki aki vagy akinek a hozzátartozója zsarolható, elkaszálható a megszerzett adatokkal. Jelenleg az ujjlenyomat még nem annyira elterjedt, de azért erősen fejlődik a biometrikus azonosítás és lehet, hogy a most leadott ujjlenyomatokkal 10 év múlva "kerülsz bajba". Persze lehet mondani, hogy de én úgy sem csinálok semmit és a családom is tiszta, de pl képzelj el egy olyan helyzetet ahol mondjuk egy cég mérnöke vagy és az amerikai államnak éppen kéne a céged szabadalma. (nem kell, hogy zsebreaktor legyen, mert néha apróságok is komoly pénzt jelenthetnek pl légbeton, vagy csak egyszerű informatikai fejlesztés) Szerinted ha nem tudnak egyszerűen kivásárolni egy pillanatig is elgondolkoznak azon, hogy megzsaroljanak ha megtehetik?
Lehet paranoiásnak hívni ezért, de szerintem nem jó önként lemondani a privát szféráról. Főleg, hogy a zárt rendszer miatt nem látsz bele, hogy hova is kerülnek az adataid.
Amúgy kényelmes dolog az ujjlenyomat olvasós zár, és a biztonsági aggályokon túl nincs vele gond.
Új hozzászólás Aktív témák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- iPhone topik
- Ingatlanos topic!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Cisco vizsgák (CCNA, CCNP, CCIE)
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Tálaljuk a februári hardverlevest
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- További aktív témák...
- Xiaomi 13T - 12/256 - fekete - garanciás
- BONTATLAN Új Iphone 15 PRO MAX 256-512GB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető
- Iphone 14 PRO 128GB Space Black
- Apple iPhone 16 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max (Új, Független, 256 GB, 8 GB RAM, Sivatagszínű titán)
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Sérült I W10 I CAM I Garancia!
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest