- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Döglött Róka #30 üzenetére
Keresunk linuxos mernokoket, akik integralnak a rendszerbe a tarsaival egyutt.
-
A self heal daemon elvileg rendezi. Tesztek alatt legalabbis megoldotta nagyreszt. Split brain-be kergetve mar kellett neki a manualis beavatkozas: okos modon kivettem az uplinket (switchbol jobb lett, volna ,de hajnali 2-kor mellenyulhat az ember). Csak konzolbol tudtam ujbol aktivalni, persze kozben mind a ket brickre tortent iras. Ez az, amit nem szeret...
-
Az oVirt tobbet tud a RHEV-nel, elvegre az utobbi anna ka a stabil verzioja. Mi a problemam az oVirt HA funkcionalitasaval?
- Eredetileg kulso hardveren futott csak a manager. Ebbol kellett legalabb ketto es valamilyen linuxos cluster megoldas. Kis mennyisegnel ez pazarlas.
- Self hosted megoldasnal, ami meg mindig nem az igazi VM-kent futhat a manager. Ezt a hoston futo cluster megoldas vedi. Csak ezt az egy gepet, ezert kell az egesz. Az install nem 100%-ig stabil meg...
- A HA-t nem a hostok, hanem a Manager vegzi, ha lehal, nincs HA. Self hostednel tehat meg kell varni, hogy magahoz terjen... -
Az ido penz. Nem csak azt kell nezni, hogy mennyibe kerul, hanem hogy van-e ra ideje a csapatnak. Ma volt openstack CEE, ahol termeszetesen ott voltunk, de ahhoz, hogy uzembiztosan uzemeltessunk egy vadonat uj VI-t nem 1-2 honapnak kell eltelnie. Ebben nem segit meg a training sem, mert azt ismeri csak az ember jol, amit tobbszor telepitett es debugolt vegig. Ez a konzervativ megkozelites, ami sokaknak maradinak tunik. VMware-nel ott van a lehetoseg, hogy ESXi-t hasznaljon az ember es akkor a hypervisor megegyezik, csak a management ter el.
Visszaterve az openstack-re. Sok dolog nagyon kezdetleges allapotban van meg, nem igazan kiforrott rendszer. Van olyan szolgaltatas, ami ket verziot ert meg es kinyirtak, nagyon sok melekaga van stb. Lehet vele production cuccot csinalni, de akkor egy ember szinte csak azt pasztorolja. Licence koltseget lecsereljuk ber koltsegre
oVirt-ot probaltam, lassan alakulgat, de nem 100%-os meg mindig. A HA megoldasa egy kinszenvedes, a management gep vezerel szinte mindent, amit kulon kell vedeni stb. Nem megoldhatatlan, csak kicsit erdekes.
Tomoren megfogalmazva: nem veletlenul fizet az ember a VMware licencert annyit.
-
Pont ezert szuletett a teszt, mert nem meg akartuk sporolni az arat. ESXi ingyenes, szoval abbol is lehet epiteni teszt rendszert, csak a kozponti management hianyaval kell akkor megbekulni, vagy az olcso max 3 szervert tamogato licencet kell megvenni hozza.
Az a 10%, konvertalas, vagy a deploy massaga az, ami miatt mar nem lesz valid az egesz. En pont forditva vagyok vele, mint te. VMware es KVM tapasztalat van, szoval ha ingyenes rendszer, akkor inkabb valami linux alapu cucc. Ott is hasonlo gondokkal kellene megkuzdeni, mintha Hyper-V es VMware lenne, a nagy kulonbseg az, hogy sokkal konnyebben boldogulnek vele. De a gond faktort minimalizalva kiesik a Hyper-V es a KVM alapu cuccok is. Szimplan a teszt nem a hypervisorrol, hanem a storage megoldasarol szolt.
-
Ertem, hogy tobb ev MS tapasztalattal a hatad mogott a Hyper-V-t javaslod, de ugy gondoltam, hogy erthetoen leirtam a cikkben, hogy miert VMware:
„Mivel VMware vSphere már üzemel a cégnél, ezért azt is végiggondoltuk, hogy talán az lenne a leginkább költséghatékony, ha ilyen alapokon építkeznénk."
Maskent leirva: Uj rendszer bevezetese, annak megtanulasa ido es ezert penz. Raadasul ami az egyiken tuti jol mukodik nem 100%, hogy ugyan olyan jol fog menni a masikon. A teszt/QA rendszernel ezert kell az ESXi.
Termeszetesen nem ragadunk itt le, a csoportunk nagyon nyitott:
Alternativakent KVM felmerult, mert CentOS alapu gepekrol van szo es linux uzemeltetesi tapasztalat boven akad, de egyszerre tobb lepest atugorni nem tunt szerencses otletnek. Masik termek, ahol KVM alapu a virtualizacio, de "osdi modon" csak parok vannak elobb, mint utobb valamilyen VI-t epitunk, de az is KVM alapu marad, csak kozponti management, GUI es mas hasonlo "luxus" dolgok lesznek bevezetve. Erre pl. jo lehet egy oVirt vagy openstack, de az utobbi sajat tapasztalataim alapjan nem problema mentes fokent ha upgradelni akarja az ember. Az oVirt lassan kezd kikupalodni, 2 evvel ezelott azert voltak vele apro gondjaim, amik nem a stabilitassal, hanem a hasznalat egyszerusegevel voltak kapcsolatosak.
Hyper-V az office infrastruktura ala fog kerulni kozeptavon, de azt nem tartozik mar a csoportunkhoz. Persze a szomszedokkal sokat beszelgetunk, de soha nem fogom olyan jol megismerni, mint azt, amit napi szinten butykolok.
-
Az NFS a 2-es belso vswitchen ment. Azert NFS, mert az netivan tamogatott, mig az iSCSI nem a glusternel.
A hasheles-nel mindegy, hogy IP, vagy MAC alapu, a storage gep a parjaval maximum 1Gbit-en fog kommunikalni, kiveve ha aktiv-aktiv megoldast hasznalnek. Szimplan ido es eroforras (ket interface osszesen) tul sok variaciot nem tudtam kiprobalni.
#8 kerdeseidre a valasz:
Minden gepen futott Gluster FS. Tehat az adott host NFS-el a belso masodik vswitch-en kommunikalt. Ahogy irod is, ezert tudtam azonos IP-ket hasznalni. A storage host (gluster) az elso vswitchen kommunikalt a tobbivel es olvasta a tobbi brick tartalmat pontosan ugy ahogy irod. Igen, ez a poor man's vSAN es megy ingyenes ESXi-vel is, csak nem lehet egyben adminolni.
djgeg: Kifejtened melyik feature-re gondolsz? Vmotion nem fugg vsan-tol, vsphere replication pedig az essential plusban is megvan.
hallador: VMware-nek van ilyen funkcioja, ha megfizeted. Csak esetleg a vas aranak felet kifizeted a licencre.
-
Kellett. De Raid10-el is jartam mar meg. Nincs 100%-os megoldas es jelen esetben a raid5 folott can meg egy gluster, ami attukrozi az adatot a masik oldalra.
Ezzel a vSAN 50 dollarral dragabb, mint a gluster. Teszt rendszernel nem elvaras a 100%-os mukodes, a production alatt site redundans FC alapu storage van.
Openstackbol van tesz clusterem otthon es tervben van egy nagyobb epitese is. Ha van erdeklodes tudok rola irni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Trollok komolyan
- Tőzsde és gazdaság
- PlayStation 5
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- RAM topik
- World of Tanks - MMO
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- További aktív témák...
- Sony PlayStation 5 Fat 825 GB eredeti doboz, gyári kontroller
- Dell XPS 3K Érintős,core i7,16GB RAM,256-512GB SSD,ÚJ AKKU,ÚJ TÖLTŐ,Szép állapot
- AKCIÓ!!!Acer V3,FullHD core i5 6200u(4X2,8Ghz),8GBRAM,nVme
- Újszerű Lenovo,15,6"FullHd IPS,Ryzen 5(8x3,7Ghz)VEGA 8 VGA,12-20GB RAM,SSD+HDD
- Lenovo 14,1"Áthajtható Érintős FullHd,Ryzen 3,VEGA VGA,8-16GB DDR4 RAM,256-512SSD,Szép állapot
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E550 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I DVDRW I 15,6" HD I CAM I W10 I Garancia
- BESZÁMÍTÁS! XFX MERC 310 RX 7900 XTX 24GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ViewSonic VG700b monitor 17" 1280 1024 DSUB, DVI, beépített hangszórókkal
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest