Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ukornel

aktív tag

válasz sb #56 üzenetére

"AMD-re visszatérve: Lehet, hogy hülyeség 6-8GB-os kártyát elvárni, de tény, hogy ha ez az irreális elvárás a piacon akkor flagship-re kevés a 4GB. A tesztek alapján viszont elég jól helytáll, szóval a fanyalgást nem értem. Technikailag pedig mindenképp nagy előrelépés. Máshol már kifejtettem, nem részletezem. Fogyasztásban, de főleg nyák/hűtésben új dimenzió szvsz."

OK, "elég jól helytáll" a kártya, de egy csúcskártyától, ami ráadásul a számozás helyett külön nevet kap a nagyobb hype kedvéért, ez csak félsiker. Az abszolút csúcson csakis az egyértelmű első hely lehet teljes siker. Amikor kijött, a 290X, ha paraszthajszállal is, de tudta is teljesíteni ezt az akkori Titannal szemben, szerintem most is ez kellett volna lenni a célnak.
    Őszintén szólva én a Fury X nyers számítási kapacitása (shaderek, órajel) láttán magabiztos vezetést vártam, a Titan X előtt. Nem így lett, és így a kisebb nyák, vízhűtő, HBM legfeljebb csak szépítő gólokat jelentenek.

Nem tudom, mi hibádzott a jobb eredményhez: kiforratlan driverek? kevés a 4GB? kiegyensúlyozatlan a grafikus feldolgozó egységek aránya? skálázódási határra ért a GCN?
    Ha driverprobléma van, az előbb-utóbb megoldódik; a HBM2-vel pedig remélhetőleg nagyobb VRAM-ot is tudnak majd a tokozás alá csomagolni, ha jön az utód generáció.
    Ha viszont a ROP, blending, stb egységek számával van gond, akkor az AMD csúnyán eltaktikázta magát. Ahogy olvastam, a GPU lényegében egy mm2-rel sem lehetett volna már nagyobb, hogy elférjen az interposeren a RAMokkal együtt. Ez esetleg azt is jelenti, hogy a kevesebb több lett volna, 4096 shader processzor helyett mondjuk "csak" 3328, de fért volna mellé még az esetlegesen alulméretezett egységekből - így hozhatta volna kb ugyanezt a teljesítményt, miközben nincs a túlfűtött hype.
    Az utolsó költői kérdésbe bele se merek gondolni, mert az nagyon sötét jövőt festene az AMD-nek.

Kétségtelen, hogy a HBM nagy dobás, a jövő útja, és a fogyasztáscsökkentő hatása leginkább a csúcskártyáknál érvényesül; de lehet, hogy mégis Fierynek van igaza (#27), és eggyel kisebb kártyán kellett volna bevetni - de szerintem a marketingosztály ezt nem engedte volna...

• Raysen623

addikt

válasz sb #56 üzenetére

Teljesen korrekt az észrevételed. Nekem egy 2Gb-os kártyám van és FHD-ra is bőven elegendő. Bár a következő VGA-mat 4Gb-osnak terveztem, az árak miatt jobbnak látom egy konzol megvételét, amin szintén megvannak azok amivel jelenleg játszom. Mindenesetre hosszú menet lesz ez nálam. :D

Ami a HBM-es Radeont illeti, páraknak teljesen mindegy mit csinálnak a vörösök, úgyis köpködnek és fikáznak. Tipikus ha van rajta sapka akkor azért, ha nincs akkor azért verjük meg a nyulat esete. :K

Új hozzászólás Aktív témák