- Május 27-én Párizsban tart bemutatót a Realme
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Megérkezett a Poco M6 Pro 4G
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Bluetooth-headsetekről általában
- MediaTek lapka köré épülne a Galaxy S25 FE?
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Még a 10eFt-s aprós AP-k is sokkal többet kell hogy tudjanak ennél (persze 5Ghz azért legyen, ez alapfeltétel), kb. bármelyik jó a Quest2-höz, hiszen 200Mbit manapság semmi (kivéve persze ha még egy vagon kliens lóg rajta, akkor combosabb/jobb AP kell, de most nem erről van szó).
Szóval a gond szerintem nálad sem az AP-nál volt/van, hanem a Windows ip stackjében. Amennyiben a túloldal nem egy stabil kábeles kapcsolat (a válaszidők nem konstansok és alacsonyak) teljesen képes behülyülni, köszönhetően a mindenféle autotuningos receive window size állítgatásnak, vagy éppen annak a hiányának! Sokat wiresharkoztam, több gépet is megnéztem itthon (3db asztali PC, laptopok), csak Windowsnál volt ilyen, Linux esetén 600-800Mbit-em volt wifi eszköz irányában, mindkét irányban (in/out), Windows-al ugyanez 80-160Mbit.
Ez a legtöbb embernek fel sem tűnik egyébként, mert vezetéken lógó géppel ritkán forgalmaz wifi eszköz irányában, vagy ha igen, az a háttérben történik, és minimal forgalommal. Ha 1 évben egyszer mégis szembe jön erről egy progress bar egy sebességértékkel, akkor meg betudja átmeneti problémának (én is láttam már az Oculus előtt is itthon a jelenséget, de nem érdekelt).
Javaslom a netsh tcp beállításainál körülnézni, nálam teljesen vegyes volt, hogy melyik gépen milyen paraméterek voltak itt, vélhetően a NIC-ek driverei, vagy egyéb Windows alkalmazások/patchek is gányolgatják ezt:
netsh int tcp show global
Sok esetben az autotuning ki volt kapcsolva (közvéleménykutatás alapján a VR topicban és ismerősi körben sokan voltak még ezzel így, pedig egy clean Windows install után ennek az a default állapota, hogy működik, azaz nem disabled).
Default állapot:
netsh int tcp set global autotuninglevel=normal
Ha ezen túlmenően se jó, akkor tekergesd, nincs biztos módszer, méregetni kell, és próbálkozni.
Nálam volt egy kis közjáték, ami bevitt a tesztek/mérések alatt még pluszban bevitt az erdőbe: nem tudom te mivel mérsz, de standard megoldás szokott lenni a iperf3. Na annak a hivatalos Windows buildje bugos, ezért nem tud nagyon 150-200M fölé menni (wifi végpont esetén a tcp autotuning hiába működik, az iperf nem növeli a receive window méretét). Persze ha akadozik az Alyx, akkor nálad nem ez van, hiszen ez csak a mérést befolyásolja. A nem hivatalos buildekben (pl.: link) javítva van egyébként a dolog.
-
the8ball
csendes tag
Update:
Beállítottam legjobb tudásom és netes okosságok alapján, de még mindig 160 tájékig volt stabil. Ez onnan látszott, hogy HL Alyx betöltés után darabos a kép, majd 5-10 másodperc alatt fokozatosan javul (fix debug 200mbit/s beállítással), és látszik a tast managerben is, hogy 170mbit/sec megy át.
Ez egy olyan setup volt, hogy egy gigabit switchen át kommunikált a PC és az ASUS AP.Most átdugtam, hogy a router <-> gigabit switch <-> ASUS <-> PC, így megy a 200mbit/s.
-
Glexster
friss újonc
Gyanítom, hogy egyedi firmware kerül a dongle-ra, ami optimalizálja a pollingot és hasonlókat. Másrészről még ha gyors is az AP akkor is belerak 0.5-5ms késést az adatfolyamba.
-
sgteam
aktív tag
Hali kérdésem az lenne hogy most vennék egy 5ghz routert Asus RT-AX55 hogy ez az Oculus Quest 2 elég lesz? Előre is köszi a választ
-
Teljesen kiment a fejemből, pedig játszadoztam ezzel, viszont a kérdésed kapcsán ugrott most be, hogy mire utalhat a cikk, illetve a hír: a Windowsban a hotspot funkció rohadtul nem működik jól, ráadásul az MS is azt mondja róla hogy deprecated. Sok esetben mindenféle bug miatt be sem lehet kapcsolni, nem működik, vagy ha megy is, akkor is csak alacsony sávszélességgel, nem megy az 5Ghz, vagy ha megy, akkor csak 40Mhz-s csatornaszélességgel, stb... Az én AX-es wifi kártyámmal is csak úgy tudtam életre lehelni a dolgot, hogy 5G-n csatlakoztatni kellett ellőtte, és utána engedte bekapcsolni az AP (hotspot) funkciót, és persze bitang lassú volt.
Vélhetően ehhez akarnak csinálni valami szoftveres megoldást, ami a Windows hotspot funkciójától függetlenül is létre tud hozni egy AP-t egy wifi kártyával. A kártya típus kb. mindegy is lehetne, de sajna nyilván az sw vagy driver ami a wifi AP-t fogja kreálni igényelni fogja az adott D-Link kártyát.
Sajnos ez ilyen, vicces hogy pl. Linux alatt ez sima ügy lenne Oculustól függetlenül, csak hát ott se Oculus VR api nincs, se játékok. Ha meg egy Linux boxba teszed az egészet a Windows PC elé, akkor meg ugye felmerül a kérdés, hogy miért nem egy olcsó szappantartó routert/AP-t használsz inkább (és így érkezünk el a most használt megoldásokhoz).
Egyébként a fentiek miatt nálam is az lett a vége, hogy vettem 10kHUF-ért az aprón egy TP-Link AX10-et (hw verziót nézni kell, mert ez is bugos, 1.0 a jó, de lehet hogy már javították), igazából egy nagyobb méretű wifi sticként tekintek rá, elfér, olcsó
-
Teasüti
nagyúr
Üdv!
Különösebb kutatás nélkül tenném fel kezdő kérdésem:
Quest 2-t össze lehet kötni vmi Wifi Direct jellegű dologgal, ha a PC-ben van Wifi?
Az otthoni router egy ócska 2.4 Ghz-es szolgáltatói ipari hulladék, viszont a gépben van egy "Intel Wifi 6 AX200" adapter, aminek több mint elégnek kellene lennie szerintem.
Win10 fut OS-nek, szóval van a Windows-ban vmi natív funkció, hogy közvetlen kapcsolódjon a Quest-hez?
Bónusz kérdés: a szoftveres környezet is megoldott esetleg, hogy eztán futtatni lehessen Steam-en keresztül a HL:Alyx-ot?
Köszi! -
Njozsef1
csendes tag
válasz
Komplikato #2 üzenetére
Talán a reddit-en volt, hogy az pci-e wifi kártya valami driver probbléma miatt nbem tud teljes sebességen menni. Az usb-s meg szerintem az usb miatt lassú.
Viszont a napokban olvastam, hogy terveznek valamilyen létező hardverre (DWA-X1850) egy új firmware-t, ami optimálisabban tudja továbbítani a stream-et air-bridge néven.
-
válasz
kiskuplung #4 üzenetére
Jó akkor módosítok: egyszerűbb, nekik
-
kiskuplung
őstag
Szerintem meg van, mert gyanítom, hogy eredetileg is ezzel a megoldással akartak kijönni, csak közben a Virtual desktop bizonyította, hogy sima Wifi routeren is életképes a megoldás, nem kell külön dongle.
Aztán az Air Link megjelenése óta eltelt 1 évben, biztos vagyok benne, hogy a beérkező support ticketek túlnyomórészét "nem megy az Airlink. Hogy csatlakozok a PC-hez Airlinken. miért szaggat az AirLink, milyen routert vegyek, stb" tették ki. És erre lenne ez a reakció, hogy mégiscsak kijönnek egy USB dongle-lel, szerintem valami egyedi, egyszerűsített firmware-rel, ami kifejezetten ennek az igénynek a kiszolgálására szolgál.
Arra alapozom ezt, hogy több csoportban is benne vagyok, ahol kb elég már csak a szokásos képeket, magyarázó szövegeket, Youtube linkeket bemásolni, és azzal a kérdések 90%-át megválaszolod. És van aki még akkor se tudja megugrani. Egyszerűen egy router konfigolása meghaladja egy átlagember képességeit. És ha a Quest2-vel végre sikerült elindulni az úton, hogy a tömegek eszközévé tegyék a VR-t, ezzel csak eggyel kevesebb hibaforrás lenne.
Ugyanaz a réteg, aki képes volt kiadni 80 dollárt egy eredeti Oculus Link kábelért, az most meg fogja venni a 75 dolláros Meta Air Bridge dongle-t is, szerintem.
-
válasz
Komplikato #2 üzenetére
Semmi ilyen korlát nincs, azt használsz amit akarsz, ezért sem értem teljesen a cikkben említettetek. Az sem világos hogy mitől lenne "egyszerűbb": az Air link egy mezei tcp kapcsolat, 200Mbit -et kér max, és jó válaszidőt, azaz legyen azért egy légtérben a Quest2 és az AP (vagy a PC-ben levő Wifi kártya). Ezt azzal oldod meg amivel jólesik. Nyilván fontos, hogy ne legyen tele a sáv, illetve ne zavarja semmi. Ez egyébként meglevő AP-vel is megugorható, arra kell csupán figyelni, hogy közben ne menjen padlógázon másik 20 db wifi kliens, torrent, stb.. Nem akkora tragédia ezt megugrani, egyszerűbb és olcsóbb megoldás nem nagyon van ennél.
De ha valaki biztosra akar menni, vagy pl. nem akarta a család wifi használatától függővé tenni a VR-t, azok pedig eddig is megoldották egy dedikált 10-15eFt-s routerrel (a router rész használata nélkül persze), vagy egy használt jobb minőségű AP vásárlással.
Szóval szerintem nincs itt semmi látnivaló
-
Komplikato
veterán
Mi akadálya, hogy bármilyen másik WiFi dongle vagy kártya esetében is működjön? Mi indokolta az eredeti megoldásnál a routert?
-
icp1970
senior tag
Köszi.
Új hozzászólás Aktív témák
ph A VR Air Bridge is Wi-Fi 6-ra épül, csak alternatív megközelítéssel.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Fujifilm X
- Május 27-én Párizsban tart bemutatót a Realme
- NOTEBOOK / NETBOOK / Mac beárazás
- Yettel topik
- Pokoli lövölde pörgetné meg a GeForce-ok eladását
- Tudományos Pandémia Klub
- Elektromos cigaretta 🔞
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- További aktív témák...
- Apple Watch Nike S6 44mm Space Gray LTE, ajándék új szíjakkal, üvegfóliával és ütésálló tokkal!
- BenQ MW523 3D DLP Projektor, 3000 ANSI lumen, 143 óra üzemidő + 2db 3D szemüveg + Ingyen posta
- 16" macbook pro m1pro.
- (új, bontatlan) Kingston 8GB DDR4 3200Mhz CL22 (Foxpost:+1400Ft)
- Új állapotú ASUS TUF Gaming A15 FA507NU - Ryzen 5 7535HS, 15.6FULL HD 144Hz, 1TB SSD, 32GB
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- Lenovo Thinkpad T14 üzleti i5-10310u 10th gen. 8-24Gb RAM 256GB-1TB SSD gar.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest