Új hozzászólás Aktív témák
-
ROBOTER
addikt
"Tény, sok mindenben egész egyszerűen másolta, utánozta az OSX-et,"
Nem az Ubuntu utánozta le az OS X-et, hanem a Gnome-t fejlesztő csoport.
Amúgy szerintem hülyeség ez a majmolás, nekem a régebbi Gnome/Gnome shell sokkal logikusabb és szebb, én elkezdtem kiszeretni a disztribúcióból.
-
Mr. Byu
aktív tag
De jó lenne, ha kisülne ebből valami... 3 éve használok Ubuntut PC-n, figyelemmel kísértem a változását, és rengeteget fejlődött. Tény, sok mindenben egész egyszerűen másolta, utánozta az OSX-et, de ez nem feltétlenül bűn, mert a Windowsba belefáradt embereknek nyújt egy szép, modern alternatívát, ami ráadásul ingyenes is. Éppen ezért természetesen (és sajnos) nincsenek olyan jó programok és tartalomszolgáltatások, mint OSX-re vagy akár Windowsra - vagy legalábbis KEVÉS van - , de ingyenes alternatívaként nagyon derék, amit a Canonicalos fejlesztők összehoztak. Én mai fejjel már ránézni is alig bírok Windowsra, annyira hozzászoktam az Ubuntu barátságos, könnyű, biztonságos használatához.
És egyedi ötleteik is vannak a srácoknak. Az Ubuntuban már az iPhone-os App Store beindítása előtt létezett egyféle szoftverközpont, ahonnan pillanatok alatt lehetett programokat megtalálni is feltelepíteni. Jóval az OSX előtt képes volt már a rendszerszintű frissítések mellett a feltelepített programok automatikus frissítésére (a Windows a mai napig nem képes rá). Nagyon ötletesen reformálták meg az értesítési rendszert a "libnotify"-al, azaz az egérmutató érintésére átláthatóvá váló értesítési buborékokkal. És szintén az OSX előtt már modern "overlay scrollbar" volt a rendszerben, amit az okostelefonok ihlettek.
Van tehát kurázsijuk a srácoknak, és nagyon pöpec dolgokat tudnak összehozni, de félek, az egész fejlesztésnek sokkal szigorúbb mederben kéne zajlania, ha a tabletek piacára valami igazán versenyképes termékkel akarnának belépni.
[ Szerkesztve ]
-
floatr
veterán
Nem különösebben akarok a win8-ról ábrándozni "barkács" témában, pusztán arra szeretnék rávilágítani, hogy kb annyira (lesz) barkács ez is.
A "GNU GPL -es rendszerrel" meg nem értem mire céloztál, de ma is vannak eszközök, amik binugzot használnak beágyazott rendszerként GUI-val, vagy anélkül. Van amelyiket lehet módosítani, van amelyiket csak hekkelni, van amelyikkel semmit sem lehet. Az hogy "GNU GPL", a legkevésbé sem lényeges egy rendszer felhasználási módjánál.
Pl egy mai tipikus eset a binugzot futtató NAS-ok esete, amire mondjuk ráhekkelnek torrent klienst. A végfelhasználó szempontjából zárt rendszer, de egy kiskapu ad lehetőséget az értők számára, hogy "szereljék". Ezt a lehetőséget is el lehet venni, mert az eszköz gyártója becsukhatja az adott portokat, és a "GNU GPL" sem kötelezheti arra h kinyissa. Remélem ez nem volt olyan helikopteres így...
Az android sem azért "barkácsolható", mert olyan licenceket használ, hanem azért, mert egyrészt kinyitják az egyes verziók kódját, másrészt meg csökkentették a root jogot igénylő beavatkozások körét mondjuk egy bsd alapú ios-hez képest.
-
tjb007
nagyúr
Én meg arról a Windows -ról beszélek ami a tableteken fog futni (mivel ez a cikk is azokról szól), annak sok köze nem lesz a desktop verzióhoz.
"Ha egy BMW Group elhatározza, hogy a rendszeréhez semmi testreszabási lehetőséget nem ad, akkor nem lesz. Ennyit a "barkács" legendáról..."
Ja, csak ezt egy GNU GPL -es rendszerrel nem igazán csinálhatod meg (és itt most egy olyanról van szó).
De lehet, hogy én vagyok a helikopter és csak én látom ezt így.
[ Szerkesztve ]
-
floatr
veterán
Nem a wp7 utódáról beszélek, hanem arról a rendszerről, ami a ms által deklaráltan ugyanaz lesz desktoptól kezdve a kávéfőzőig. De csak hogy megvilágítsam ezt a részét is, a megvalósítás kisebb része az, hogy milyen jogosultságot kap a végfelhasználó. Ha egy BMW Group elhatározza, hogy a rendszeréhez semmi testreszabási lehetőséget nem ad, akkor nem lesz. Ennyit a "barkács" legendáról...
-
gybazsi
senior tag
Erre azért kíváncsi leszek, h mi fog kisülni belőle.
"az LFA a LegFaszább Autó rövidítése" - Bazsó Gábor (Totalcar)
-
ROBOTER
addikt
-
ROBOTER
addikt
Az Ubuntu sok minden, csak nem barkácsrendszer.
Az Ubuntu hibái sokkal inkább ebből az erőltetett 6 havonkénti kiadásból adódnak, mint pl. abból, hogy sok hardveren kell működnie. Az LTS-ek használata eléggé jó megoldás.
Azért elgondolkodtató, hogy egy CD-ről települve Internet nélkül képes a hardverek 90%-át működésbe hozni, ami más operációs rendszereknél egy DVD-ről sem sikerül.
-
tjb007
nagyúr
Szerintem elég egy barkácsrendszer is a piacon. Nem tudom, hogy a nagy gyártók közül ki fogja rávetni magát amikor némelyiknek 1 rendszerrel sem tud normálisan törődni, foglalkozni.
-
-
Straw
senior tag
Miért ne lenne? Ha valamelyik gyártó beválalja hogy kihoz egy ilyet, jó minőségű és jól összerakott illetve optimalizált cuccot, megfelelő árazással tarolhat, elég ha belegondolsz az amazon táblájába, ott is kompromisszumot kell kötni, valamit valamiért, ráadásul mivel az android is linux, úgy is meg lesz oldva a platformok közti átjárás így vagy úgy.
42
-
ducsidu
senior tag
A Windows 95 sokkal jobb
-
leslieke
Jómunkásember
Már van Ubuntu-s tablet: [link]
[ Szerkesztve ]
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
ROBOTER
addikt
Kérdés lesz-e olyan gyártó, aki hajlandó minőségi "üres" készüléket a piacra dobni, vagy Ubuntuval előtelepített készüléket adni, lemondva a tartalomszolgáltatási bevételek egy részéről, esetleg teljes egészéről...
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest