- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Joshi
titán
Nem kell milliós eszköz ha egy általános jó minőségű képet akarsz kalibrálni. Erre valók az X-Rite i1Display Pro/Plus és a Calibrite Display Pro/Plus HL készülékek. Ha biztosra akarsz menni, akkor egyszer elhívsz egy kalibráló szakit, aki a milliós spectrójával beprofilozza neked a kívánt készülékeidet (monitor, tévé stb). Az a lényeg, hogy el kell kérni tőle a profil fájlt, amit a későbbiek alkalmával be tudsz tölteni mint korrekciós fájlt. Egyébként az adatbázisban vannak adott készülékekhez is korrekciós fájlok, amit ugyan úgy egy drága spectróval készítettek. Persze minden készülék más, de amire neked kell teljesen jó lesz.
-
Joshi
titán
Üdv. Még 2024.májusában vásároltam egy Calibrite Display Plus HL colorimetert. Az a gondom vele (szinte az első pillanattól kezdve), hogy egyszerűen nem akar működni a DisplayCal szoftverrel. Az ArgyllCMS telepítve van, de valamiért nem akarja látni a szoftver a colorimetert. Annyit sikerült kideríteni google segítségével, hogy a feladatkezelőben a folyamatoknál le kell állítani a "Logitech LampArray Service"-t. Hogy mi ez és miért kavar be nem tudom, gondolom a DisplayCal már nem támogatott szoftver. Viszont ez a megoldás egyszer működött, de már nem működik ez sem, főleg hogy már van úgy hogy nincs ott ez a futó folyamatoknál.
Összefoglalva, most akkor le kell mondani Calibrite Display Plus HL colorimeternél a DisplayCal szoftverről? -
Joshi
titán
válasz
umfrider #5423 üzenetére
Nem célszerű fizetni ilyen szolgáltatásért, jobb ha a saját rendszeredben kalibrálja be valaki a monitorodat (pl saját videokártyáddal). A 120nit ott az Oázis műhelyében minden bizonnyal a fényerő 70%-val volt annyi. Elvileg a monitorod menüjében semmit ne állíts el, mert akkor a drága pénzért megvett profil mehet a kukába.
-
Joshi
titán
válasz
janos666 #5418 üzenetére
Igen az Odyssey is monitor, sorry ez fölött elsiklottam. Akkor viszont nem kell a Calman.
Ja és köszi a Calmanos kiigazítást.
Egyébként annak mi értelme, hogy meg kell venni a köztes eltelt évek licenszét is? Csak azért kérdezem, mert akkor értelem szerűen megveszem az aktuális legújabb évet.
-
Joshi
titán
"Megveheted az általános Calman-t is, ami minden gyártó készülékével működik, de az sokkal drágább."
Ez a Calman Ultimate. Gondolom ennyi pénzért mindig frissül és minden tévé gyártót támogat.Ez pedig a megfizethető Calman Home.
-
Joshi
titán
válasz
Goblin12 #5415 üzenetére
Ha már vásárolsz, akkor egyértelműen a Calibrite Display Plus HL. Persze a legdurvább OLED tévé is max ~2000nit-et tud, szóval a Pro is sokáig elég lesz. A Calman azért jó, mert a legújabb tévékkel teljesen automatikusan működik, neked nem kell semmit állítani a tévé menüjében. Én anno megvettem a Sony Calmant, de az én tévémen csak a szürkeskálát tudja csak állítani.
Egyszer kell megvenni az aktuális Calman Home-ot, de a későbbi verziófrissítés már újra fizetős. Tehát ha jól emlékszem nekem a 2021-es Calman van, de az újabbat már ismét meg kell vennem. A 2021-es verziót addig használom amíg csak akarom, nincs korlát. Calmannál a tévé gyártó specifikus változatot kell választani. Ha neked Samsung tévéd van, akkor azt kell megvenni.
Megveheted az általános Calman-t is, ami minden gyártó készülékével működik, de az sokkal drágább.
-
Joshi
titán
-
Joshi
titán
válasz
Stauffenberg #5378 üzenetére
Szerintem keveritek a dolgokat. A Studio az elsősorban nyomtatók kalibrálására van, de lehet vele monitort is kalibrálni, gyakorlatilag egy csomag. A display Pro és Plus azok jobb cuccok, de csak monitorok és tévék kalibrálására való (talán projektorhoz is). A display Pro és Plus között a HDR-ben van különbség, mert a Pro max 1000nit-ig, míg a Plus már 2000nit-ig tud HDR-t kalibrálni.
Szerintem ezek a cuccok még nem professzionális felhasználásra valók, inkább konzumer holmik de abból a legjobbak.
Most a Display Plus olcsóbb mint a Display Pro.
-
Joshi
titán
válasz
patricjane #5369 üzenetére
A kalibrálás úgy működik, hogy a PC vga-ja össze van kötve a monitorral egy HDMI vagy DisplayPort kábellel. A kalibráló eszközt pedig usb-n keresztül csatlakoztatjuk a PC-re és rálógatjuk a monitorra. A DisplayCal progit futtatjuk, majd mindig azt a képet teszi ki a monitorra ami neki kell. Nyilván dióhéjban, de kb ennyi.
-
Joshi
titán
válasz
patricjane #5366 üzenetére
"...de még szoftveres kalibráció sem lehetséges a HP saját eszköze nélkül."
Ezt a részét nem igazán értem. Mi az hogy szoftveresen se lehet kalibrálni? Minden monitort lehet kalibrálni amihez természetesen kell egy műszer mint pl egy Calibrite ColorChecker Display Plus. Szoftvernek általában a DisplayCal-t ajánljuk. -
Joshi
titán
válasz
benedekco #5352 üzenetére
Az a eye-one már egy régi kalibráló eszköz, olyat én biztos nem vennék. Az Xrite név is megszűnt, helyette már a Calibrite ColorChecker Display Plus a neve. Ez az eszköz modern, tud mindent amit otthoni használatra kell. Sajnos az ár nem annyira baráti.
És ahogy írták inkább a DisplayCal szoftvert használd.
-
Joshi
titán
A Plus csak annyiban tud többet, hogy 2000nit-ig lehet vele HDR-t kalibrálni, de a sima Pro is tud 1000nitet. Ha neked eleve nem is kell a HDR, akkor a sima Pro is jó. A Munki azért eléggé lassú.
Mivel nem kémiai alapú kalibrálókról beszélünk, ezért miért degradálódna? Persze sok-sok év múlva lehet nem lesz olyan pontos mint új korában, de az se számottevő. -
Joshi
titán
Én biztos nem vennék mást mint Display Pro Plust. Ha viszont 1-2 évente kalibrálnál vele mondjuk egy monitort, arra még mindig ott van kalibrálással foglalkozó szakemberek. Azt nem tudom most mennyiért dolgoznak, de lehet hogy neked nincs is szükséged egy kalibráló eszközre.
-
Joshi
titán
A kérdésedre hogy a kalibrálás elmászhat, arra egyértelműen az a válaszom hogy igen. Idővel minden változik, főleg a monitor elektronikája, fényereje stb. Évente célszerű kalibrálni. Persze minden attól is függ, hogy mire használja az ember.
A te monitorodnál egyértelműen látszik, hogy nagyon sok lett a kék.
A kalibráló eszközök ha nem tartalmaznak organikus anyagot, akkor elvileg nem kell tartani attól hogy pontatlanok lesznek.
-
Joshi
titán
Ha otthon akarjátok megoldani a kalibrálást, akkor itt találjátok a szükséges eszközt. Ha most kellene vennem kalibráló eszközt, akkor biztosan a HDR képes Display Plus-t venném. Esetleg használtan valamit.
Szoftwarenek pedig az ingyenes DisplayCal progi a jó.
-
Joshi
titán
+(#5285) laja80
Mindkettőtöknek azt tudom mondani, hogy kalibrálni csak műszerrel lehet. Ilyen műszer pl xrite display Pro/ Pro Plus, colormunki stb. Ha profi kalibrálásra van szükségetek, akkor szakembert kell hívni (janos666, junior19, Vhiktor). Azt az embert hívjátok, aki közelebb lakik hozzátok, így olcsóbb lesz a kiszállás.
-
Joshi
titán
válasz
karoli9 #5281 üzenetére
Jó, de akkor mi lesz, mi van helyette?
Most új konfigom van és még csak most kalibráltam újra. Ez milyennek számít?
-
Joshi
titán
Ahogy nézem eléggé halott a topik. Kihaltak a szakik?
A DisplayCal progi fejlesztése leállt? Az utolsó verzió dátuma 2019 decembere, pedig előtte szinte havonta jöttek a frissítések. Esetleg már mást használ a szakma krémje?
-
Joshi
titán
válasz
BigBlackDog #5253 üzenetére
-
Joshi
titán
válasz
Albert.Tamas #5204 üzenetére
Elég lenne, de az is ~90k akkor inkább a 2000nit-es Plus-t vedd, mert az jövő biztosabb.
ui.: esetleg használtan egy Pro, nagyon max 50-60k-ért.
-
Joshi
titán
válasz
Albert.Tamas #5202 üzenetére
Calibrite ColorChecker Display Plus
Legtöbben a DisplayCal szoftvert használjuk, igaz hogy MacOS-hoz lehet van jobb. -
Joshi
titán
válasz
BigBlackDog #5186 üzenetére
Szerintem én is egyértelműen válaszoltam. A színprofilt a Windows kezeli, teljesen mind1 hogy milyen vga-val történt a kalibrálás. Ha valami gond van, akkor az csak az Intel-Windows driverben keresendő. Azért is írtam, hogy ez inkább Windows kérdés.
-
Joshi
titán
válasz
BigBlackDog #5184 üzenetére
Az teljesen mind1 hogy milyen gpu-val kalibrálták az adott kijelzőt. Ha van ICC profil, akkor azt a Windows fogja kezelni. Esetleg váltottál operációs rendszert? Vagy kérdezz utána a Windowsos topikba, hogy ez hogy van.
ui.: azt azért leszögezném, hogy a kalibrálást célszerű otthoni környezetben elvégezni.
-
Joshi
titán
""Amennyiben nem OLED-et veszel figyelj a zónákra, hogy minél több legyen."
Szerintem te a FALD LCD tévékre gondoltál.OLED-nél minden pixel külön vezérelhető, magyarul HDR-re a legjobb még ha gyengébb is a csúcsfényerő."
Amennyiben nem OLED. Bocs benéztem.ui.: az előző hsz-t már nem tudtam szerkeszteni.
-
Joshi
titán
"Amennyiben nem OLED-et veszel figyelj a zónákra, hogy minél több legyen."
Szerintem te a FALD LCD tévékre gondoltál.OLED-nél minden pixel külön vezérelhető, magyarul HDR-re a legjobb még ha gyengébb is a csúcsfényerő.
Ha HDR filmnél fehér a felirat, az minden HDR tévénél kiégeti a szemed. Megoldás a felirat színének megváltoztatása. Netflixnél is meg lehet változtatni a felirat méretét és ha a színét nem is, de árnyékolással szürkévé lehet tenni (csak webes felületről). Netflix ügyben itt érdeklődj.
-
Joshi
titán
válasz
Stauffenberg #5124 üzenetére
Köszönjük a részletes és kimerítő választ.
Mivel én hobbi szinten űzöm a kalibrálást, ezért engem ilyen mélységekben nem nagyon mozgat meg a téma. Szerintem a Display Plus eszközömet soha nem fogom eladni, mert kötve hiszem, hogy az elkövetkezendő 15 évben a 2000nit karcsú lenne.
-
Joshi
titán
"Powered by X-Rite
Under the agreement, Calibrite will license core technologies from X-Rite. X-Rite will manufacture the devices for monitor and printer calibration and provide color materials from the Munsell Lab for ColorChecker targets. This is intended to ensure Calibrite customers will receive the same level of quality and innovation
X-Rite photo customers have enjoyed for decades."
Aláhúztam a lényeget, tehát továbbra is az X-rite gyárt.X-rite szemszögéből ez egy kényelmesebb verzió, mert így jobban tudnak koncentrálni a gyártásra. A cikk írja, hogy a fejlesztésben már ~20 éve részt vett a Calibrite emberei.
-
Joshi
titán
A linkelt cikkből nekem az jön át, hogy az X-rite gyártja továbbra is a hardvert, de a forgalmazás/marketing/ügyfélszolgálatra a Calibrite céget bízta meg. A cikkből az is kiderül, hogy a Calibrite egy X-rite befektetőkből verbuválódott cég.
"Calibrite was formed by a group of passionate investors who worked with X-Rite in the photo and video markets for more than 20 years."ui.: magyarul tömören röviden, az X-rite termékeket mától már Calibrite néven kell keresni, egyébként meg ugyan azt a terméket kapjuk talán más nevekkel. Meglátjuk.
-
Joshi
titán
válasz
kuyarashi #5079 üzenetére
Hasonlót tud egy VA panel is (LG 32GK850F).
-
Joshi
titán
válasz
Teasüti #5062 üzenetére
A DisplayCal-nál van egy olyan lehetőség, hogy keres a neten egy korrekciós fájlt. Az én monitorom egy LG 32GK850F és látszólag talált is. Én a képen kijelöltet választottam és úgy kalibráltam 100nit-re. Az alábbi eredmény született. Ez mennyire számít jónak? Vagy a talált korrekciós fájlok közül melyiket válasszam?
-
Joshi
titán
válasz
ribarszki #5028 üzenetére
Létezik HDR10, HDR10+ és Dolby Vision teszt minta is. Nekem Sony tévém van és megvettem a Sony CalMan Home szoftvert. Mivel az én tévém még 2017-es, ezért csak a szürke skálát lehet vele automatikusan állítani, de nekem már az is óriási segítség. A HCFR-nél nekem is Junior19 segített sokat, a CalMan-ban pedig janos666. Így utólag sokadszor is mindegyik fórumtársnak nagy köszönet.
(#5029) Teasüti tévénél tulajdonképpen a 10 vagy 20 pontos szürkeskálán állítasz mindent. A tévéken van egy olyan menüpont hogy színbeállítás és ezen belül lehet ezt megtalálni. HCFR-ben ez teljesen manuális, sajnos mindent a tévé menüjében kell állítgatni. A CalMan annyiból jobb, hogy ott a MobileForge minta generátor szoftver ami Androidon fut, lehet beadni a mintákat. Vagyis teljesen automatikus ez a része, mindig azt adja be a MobileForge amit kér a CalMan. Az SDR és HDR kalibrálás úgy különül el, hogy nálam a Sony tévén van a színprofilok között két állítható profil (Profi1 és Profi2). Az egyikre be kell állítani az SDR-t a másikra meg a HDR-t. Sajnos ezt filmek között manuálisan át kell állítani, de kb ennyi.
-
Joshi
titán
válasz
Teasüti #4996 üzenetére
Itt egy példa ahol már jól jöhet egy 1000nit feletti mérésre alkalmas eszköz.
-
Joshi
titán
válasz
Teasüti #4996 üzenetére
A kocafelhasználók egyáltalán nem vesznek kalibráló eszközt ha már itt tartunk. Janos666 mondta, hogy ma már nem sok kalibráláshoz hívják. Gondolom a pandémia is beleszólt a dologba, de valljuk be hogy az emberek 95%-nak teljesen jó az a kép amit a tévé gyári beállításai adnak. Akinek meg a munkájából adódik hogy kalibrálja a monitorát, az úgy is vesz valamilyen eszközt mert muszáj.
-
Joshi
titán
"Azaz egy windows újratelepítés, SSD csere esetén kezdhetem újra? Vagy ilyenkor elég a profilt kimenteni és akkor ez a probléma megoldott?"
Elég a profilt elmenteni és újra betölteni. Akkor szoktak újrakalibrálni, ha monitor vagy vga csere volt a gépben. Persze akkor is, ha már sok-sok éve nem volt újrakalibrálás, mert a panel azért öregszik/változik az évek során. -
Joshi
titán
válasz
Teasüti #4989 üzenetére
A precíz HDR-t csak is pixelenkénti vezérléssel lehet kivitelezni, innentől kezdve csak az OLED jöhet szóba, illetve a későbbiekben QD-OLED, QNED, MicroLED. A HDR csúcsfény soha nem teljes képernyőre értendő, nem is lenne értelme. Aztán a HDR-el jött a REC.2020 ami SDR-nél nincs. Szóval mindenképpen ebbe az irányba kell menni.
-
Joshi
titán
válasz
Teasüti #4986 üzenetére
"Legalábbis én el nem tudom képzelni, hogy valaha szükségem lenne >1000 nit-es monitorra."
Ne csak monitorba gondolkozz, főleg aki kalibrálással foglalkozik. Tévéknél 5-10 éven belül szinte alap lesz az 1000+nit még akár a középkategóriában is. Persze azt nem tudom hogy egy colorimeter ennyi év alatt milyen fejlődésen megy keresztül, itt főleg a színtér lefedettségre gondolok. Tényleg most az i1 Display Pro Plus mekkora színtér mérésére alkalmas? -
Joshi
titán
válasz
Teasüti #4976 üzenetére
#4517-tól tárgyaljuk ezt, de senki nem tudta megerősíteni, hogy ez valóban tudná a 2000nit-et. Mivel 50k-ért elment a régi így biztosra mentem és megvettem a Plust. Azért a jövőben nagy valószínűséggel lesznek QNED-ből 1000nit felettiek, de ahogy írtam lehet hogy a kalibrálón soha nem fogom ezt a többlet tudást kihasználni.
-
Joshi
titán
Igazság szerint egy itteni fórumtársnak adtam el priviben megbeszélve. Azért adtam el, mert hosszabb távra gondolkoztam, és akkor a Plushoz adtak egy 1TB-os merevlemezt is. Gyakorlatilag csak a különbözetet kellett kifizetnem és a jövőre való tekintettel nekem fontos volt a HDR magasabb fényereje. Persze lehet hogy soha nem fogom kihasználni, de ha esetleg el kell adnom ez előny lehet.
ui.: ráadásul az enyém 2018-as gyártású B-02-es volt, tehát hardveresen már ugyan az volt mint a Plus.
-
Joshi
titán
Na tehát a Home akar lenni a márkaspecifikus megoldás. Tehát nekem Sony van akkor a CalMan Home Sony-t kellene megvennem.
Viszont a leírásban nekem nem egyértelmű, hogy most konkrétan melyik Sony modell támogatja az AutoCal kalibrálást. Illetve hogy a Pattern Generátor mennyire fontos, mert ugye az megint egy komoly összeg.
-
Joshi
titán
válasz
janos666 #4875 üzenetére
Szerintem olyan hogy Calman Home már nincs, vagy nem tudom. Én olyat látok hogy Client3.Vagy ez csak az hogy hány licenszkulcsot akar valaki a megvásárolt teljesértékű szoftverek mellé?
Ja meg olyan van hogy kimondottan Tévé márkához. Mondjuk ezt nem is értem.
-
Joshi
titán
Érdeklődnék hogy a DisplayCal progival is lehet tévét kalibrálni külső referencia anyag beadásával? Gondolok itt egy asztali lejátszóról való referencia anyag beadására HDMI-n keresztül. Ugye ilyenkor fontos hogy a kalibráló szoftver mindig feldobjon egy ablakot hogy éppen milyen referencia képet kér pl 10%-os grayt stb.
-
Joshi
titán
válasz
turorudi #4821 üzenetére
Mindent lehet, még az is előfordulhat, hogy beviheted a PC-det. Nem tudom, de egy próbát megér.
Vagy megkeresel egy kalibrálással foglalkozó embert mint pl janos666, és kifizetsz neki alsó hangon ~20-30k-t kiszállással együtt (minél messzebb vagy annál többe kerül). El kell dönteni hogy ér ez ennyit vagy nem. -
Joshi
titán
válasz
Dzsuditt #4817 üzenetére
Oázis Computert kérdezd.
-
Joshi
titán
DisplayCal-al csak akkor tudsz tévét is kalibrálni, ha az adott bemeneten (pl HDMI 2) kötöd össze a PC-t a tévével. Ilyenkor a PC-ről ugyan úgy jársz el, mintha a tévé monitor lenne. Arra kell nagyon odafigyelni, hogy az adott HDMI bemenet képbeállításai a tévén mindig ugyan azok maradjanak. Mivel manapság már minden tévé külön megjegyzi a bemenetekre alkalmazott beállításokat.
Összefoglalva nálam a Sony tévének csak két teljes értékű HDMI bemenete van (4K@60Hz). Én a HDMI 2-re a PC-t kötöm, a HDMI 3-ra pedig az asztali Blu-ray lejátszót. PC-ről vagyis a HDMI 2-es bemenetet tudom kalibrálni DisplayCal-al, de a HDMI 3-t csak HCFR-el az asztali lejátszóról beadva a referencia képeket.
Remélem érthető amit írtam.
-
Joshi
titán
válasz
janos666 #4761 üzenetére
Windows 10 Pro 64bit
Verzió: 1903
Oprendszer buildszáma: 18362.900Nekem ez a verzió van, de ahogy olvasom kell valami engedélyező csomag az 1909-es verzióhoz. Persze nem tudom számít-e ez, soha nem nézegettem a Windowsom verzió számát.
Azt meg végképp nem vágom hogy mi az a "20H1-en vagy".
A vga drivert frissítem, az tuti nem a legújabb(most a 445.87 van fent).
-
Joshi
titán
Honnan tudom biztosan, hogy az adott profil be van töltve?
-
Joshi
titán
"Ellenőriztetni kell a kalibrálást a Displaycal-al és rögtön kiírja."
Van egy profilom amit meg tudok nyitni a Fájl->Profile Information-nál. Itt lehet erről infót találni?"Egyébként meg a mért fényerőt elosztod a mért feketeszinttel, és meg is van."
Én 100nit-en kalibráltam és ha minden igaz akkor 99.29cd/m² volt a valós érték. A fekete szintet hol találom? Bocs az amatőr kérdésekért. -
Joshi
titán
A DisplayCal mérését követően lehet valahol látni a kijelző kontraszt értékét? Van egyáltalán ilyen mért érték?
-
Joshi
titán
"Az a DeltaE max. 1.26 elég sok, a felénél kevesebb is lehetne (vagy tényleg ennyire nem szereti egymást a háttérvilágítás és a koloriméter). Nekimehetsz 778 patch-el, több iterációval és a patch sequence "vary RGB difference" vagy "maximize RGB difference" legyen."
A (#4693) hsz-t nem láttad? Miért az előzőre reagáltál ez ügyben?Ha tudnám hol lehet kiválasztani a 778 patch-t.
Az alábbi beállításoknál?
"A program betölti magának, nem kell foglalkoznod vele. Ha színes az ikonja a tálcán, akkor rendben van, ha viszont szürke, akkor nem töltötte be a profilt, ill. kilőtte, mert kalibrálás folyik."
Az óra melletti ikonra gondolsz? Mert nekem úgy tűnik hogy az szürke.Most így hirtelen ennyi, de majd még kérdeznék ha nem gond.
-
Joshi
titán
Na. Próbálgattam ezt a kalibrálást és szerintem az eddigi legjobb eredmény született, persze ha jól gondolom. Itt nem használtam semmilyen korrekciót, egyszerűen csak egy kalibrált profilra kalibráltam rá. Mi a véleményed?
Viszont itt megint felmerül a kérdés, hogy A DeltaE értékek sokkal jobbak, de a színtér lefedettségek viszont rosszabbak lettek. Gondolom a DeltaE a lényeg, vagy rosszul gondolom?
-
Joshi
titán
Köszi. Feltennék ismét néhány kérdést.
"15 perc? Nem lesz az sok? 4 alatt is meglehet.A viccet félretéve: egy normális mérés 30-40 perc. Legalább."
A Calibration speed állításával lehet drasztikusan kitolni a kalibrálás időtartamát, de én nem vettem észre különbséget. Egyedül azt a negatívumot, hogy sokkal tovább tart a procedúra.Ha kalibráltam majd betöltöm a profilt, akkor arra érdemes újra kalibrálni? Vagy nem ez a pontosabb kalibrálás lényege?
A profilt hogy érdemes használni hogy mindig be is töltődjön? Win 10 Pro 64bitet használok.
És végezetül a legutóbbi eredmény. Ez milyennek számít egy VA paneles gamer monitortól? Konkrétan erről a monitorról van szó.
-
Joshi
titán
Most gyorsan belinkelném a DisplayCal beállításait. Légyszi mond meg mik azok a beállítások amik nem jók. Illetve én azt nem értem, hogy egy kalibrálást hogy lehet jobbá tenni. Esetleg egy kalibrált profilt kalibrálok? Vagy hogy?
Én 100nit-en kalibrálok, sokszor még ez is magas fényerő. Napközben nem nagyon gépezek.
-
Joshi
titán
-
-
Joshi
titán
Ezeket az ablakokat hogy tudom bezárás után újra megnézni? Természetesen kalibrálás nélkül.
-
Joshi
titán
Üdv. Eddig nem is tűnt fel, hogy az OazisCopmputernél az alábbi módon kalibrálnak. Most abba ne menjünk bele hogy mennyi értelme van, most csak azt szeretném kérdezni, hogy mi a módja hogy elérjük egy monitor szervizmenüjét garivesztés nélkül. Vagy ehhez komolyabb szakértelem kell?
Forrás
"Hogyan csináljuk mi?Először is két féle kalibrálást különböztetünk meg:
Normál Kalibrálás
Prémium KalibrálásMindkét kalibrálás során ugyanazt csináljuk, amit az eddigiekben leírtunk, a fő különbség a használt eszközökben jelentkezik. A nálunk kalibrált monitorokat, ahol lehetőségünk van erre, szerviz menüből kalibráljuk.
Ennek két oka van. Az egyik a pontosság, mivel a gyártók nagy része szerviz menüből 255/255/255 RGB értékeket enged állítani, a monitor menüjéből pedig csak 100/100/100 gain értékek állnak rendelkezésünkre. A kisebb lépcsők miatt sokkal könnyebb pontosan elérni a kívánt fehéregyensúlyt.
A másik ok a szerviz menü korlátolt hozzáférési lehetősége, így a felhasználó gyakorlatilag véletlenül sem tudja elállítani a beállított fehéregyensúlyt.
Azoknál a monitoroknál ahol nem tudunk belépni ebbe a menübe, ott mi is a monitor menüjében állítjuk az RGB gain-t (szerencsére ez viszonylag ritka).
A kalibrálást minden esetben ATI FirePro kártyával végezzük, ennek oka, hogy ezek a kártyák tudják DisplayPorton keresztül a csatornánkénti 10 bites pontosságot, ami a kalibrálási eredményünket nagyban javítja. Ezért lehetőség szerint minden monitort DisplayPorton keresztül kalibrálunk."
-
Joshi
titán
válasz
Alvin_ti4200 #4562 üzenetére
Ment PÜ.
-
Joshi
titán
válasz
kormi0312 #4551 üzenetére
PC-ről könnyű a dolgod, mert a PC-t és a tévét HDMI-vel összekötöd és a DisplayCal mehet automatikus kalibrálással. Persze a fényerőket ott is be kell állítani ill. fehéret és feketét.
Ha asztali lejátszóról vagy a tévé belső lejátszójáról akarsz filmet nézni, akkor értelem szerűen onnan kell beadni a referencia képeket. Általában az MP4-es fájlok jók szoktak lenni erre a célra. Ha manuálisan kalibrálsz arra jobb a HCFR nevű program, illetve innen le kell töltened az AVS HD 709 Calibration Disk-et MP4 verzióban. Ez elég körülményes folyamat, és nem árt ha tudod a módját mielőtt nekiállsz.
-
Joshi
titán
Az Eye One minek oda? Én még nem láttam így megnevezni az X-Rite i1 Display Pro Plus-t.
ui.: vagy az i1 akar lenni az Eye One?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fóliás LG 27" 27ML60SP-W IPS LED Monitor!
- HP Z24i G2 Monitor 24"/FHD/IPS/1920 1200/USB Type-C
- Hibás LG 27GR95QE-B Oled Monitor
- Samsung ViewFinity S6 34" (S34C650TAU) UltraWide ívelt monitor garanciával, dobozzal
- Samsung Odyssey OLED G8! 32"/4k/240hz/0,03ms/10BIT/Freesync-G-sync/HDMI 2.1/Smart Monitor
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14 Pro, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Az ASUS TUF Gaming B550-Plus csak rád vár! Kamatmentes rèszletre is!!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest