Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Elmör

őstag

válasz DemonDani #31 üzenetére

Egészséges gémer az miért járatja egész nap a gépét? :DD
    Nálam a gép max napi 6-8 órát megy és ebbe belefér szinte minden amit írtál. Mondjuk gyors a kábelnetem, régebben tényleg ment napokig a gép, de az nem volt valahogy túl egészséges. :DDD

A tesztből látszik, hogy bizony jó választás az a Phenom, de azért a Quadom sem szégyenkezhet. :C

• atesss

addikt

válasz DemonDani #31 üzenetére

Látom te sem ismered a kWh-t pontosan...
    Csak az a gond, hogy az emberek döntő többsége sem, és ez a nagy gond.
    Hogy akarunk így energiatakarékosak, meg "zöldek" lenni, ha ilyen alap dolgokkal sem vagyunk tisztában ? :(
    A hatásfok meg a másik dolog, ami teljesen homály az emberek többségének.
    Mondjuk ez megint az oktatás (+ azért azt is hozzáteszem hogy részben a média) hibája. :W

A 16-22W Idle honnan jött ? Ezt még Atomos konfiggal sem olyan egyszerű...

Úgyhogy számoljunk pl. a tesztben szereplő Corei5-750-es géppel.
    Az áram ára jelenleg: ELMÜ - A1 normál árszabás: 47,82 Ft/kWh [link]
    (A fogyasztásfüggetlen alapdíjakkal most nem számoltam, mert az ehhez képest nagyon kevés, meg amúgyis fizeted még ha pl. nincs is számítógéped.)
    (Meg az áram árának növekedésével sem számolok, bár azt meg igazából az inflációhoz és a betéti kamatokhoz kéne ugye.)

1 év alatt:
    18h IDLE(66W) - 365*18*0,066= 433,6 kWh= 20735Ft
    2h filmnézés (DXVA - 92W) - 365*2*0,092= 67,2 kWh= 3212Ft
    0,5h Tömörítgetés/Lightosabb terhelések (A 7-Zip-et számoltam - 122W) - 365*0,5*0,122= 22,3kWh= 1065Ft
    3,5h Game (165W) - 365*3,5*0,165= 210,8 kWh= 10080Ft
    Összesen 35092Ft, és csak egy év alatt !
    Magyarul simán el tudsz költeni 3-4 év alatt még ugyanannyit, amennyibe (egy meglehetősen drága) gép került.

Ami szerintem nagy gond. Az utóbbi időben javult azért az IDLE, vagy kis terhelésű fogyasztás, de még bőven lenne mit tennie a gyártóknak !
    A legfontosabb mondjuk az lenne, amit magad is megtehetsz, hogy ne hagyd bekapcsolva a gépet egész éjszakára csak azért hogy seed-eljél. :W
    Erre esetleg ajánlhatom a seed szervereket, ugyan drágább (meg gyors net kell hozzá igazából), de sok szempontból jobb mint az otthoni seedelés, és összes áramfelhasználásban is valószinűleg kevesebb.
    A másik pedig, hogy játékra és netezés / filmnézésre külön gépet használsz, de ez egyrészt szintén drága, másrészt meg a dupla gép alkatrészei miatti környezetszennyezés, és az előállításuk közbeni energia-felhasználás valószinűleg jóval nagyobb, mint amit megtakarítanál.

10W fogyasztáskülönbség 3 év alatt:
    24h-ban - 12600Ft
    16h-ban - 8400Ft
    12h-ban - 6300Ft
    8h-ban - 4200Ft
    4h-ban - 2100Ft
    Ez alapján szerintem eléggé el kell gondolkodni egy energiatakarékosabb processzoron, mert könnyen lehet, hogy megtérül.

Azonkívül szerintem nem egy 600W-os táppal kéne tesztelni, még a HD5850-hez is nagyon bőven elég lenne egy 400W-os (sőt valószinűleg kettőhöz is), ami alacsony terhelésen (jelen esetben pl. a 60-85W között) jobb hatásfokú. Persze hogy 80+-os legyen az alap, sőt inkább 80+ Bronz vagy Silver, vagy akár Gold kellene. Sajnos itthon nem sok ilyen táp kapható, meg ami van, az is álltalában aranyáron.
    A max. konnektorból kivett az X4@1,4V Far Cry 2-nál 250W volt (83%-os hatásfokkal ez a táp álltal leadva csak 208W), ami alapján akár egy 250W-os táp is elég lenne.
    Ebből itthon sajnos csak sima 80+-os FSP-t ismerek, de ez az FSP HEN 250W 3200Ft (aprón 2500) :D Mondjuk ilyen terhelésen már nagyon behangosodik...

• fLeSs

nagyúr

válasz DemonDani #21 üzenetére

az a Phenom már nem volt nálunk amikor a 12V-on mértük a fogyasztást.

Új hozzászólás Aktív témák