Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• DraXoN

addikt

válasz xeon forever #725 üzenetére

Igaza van.. van nekem egy legelső generációs intel atom gépem, amire használom arra elég (itthoni home szerver cpuja).
    Minden attól függ mire használjuk.
    A cache mennyisége szintén önmagában sokat nem jelent, kérdés a sebessége, illetve, hogy a cpu architektúrája tud-e kezdeni vele valamit.
    Pl. anno a P4 korszakban volt, hogy a P4ek második szintű cache mértékét az intel 256kb-ról 512kb-ra növelte, amivel gyorsult a cpu értelemszerűen X-et. Nemsokkal utána az AMD is növelte az akkori Athlon XP cpui második szintű cache értékét 256kb-ról 512kb-ra ... de közel se gyorsult tőle X-et mint az intel, hanem csak töredékét. Egyszerűen az AMD akkori architektúrájának nem a cache mennyisége volt a szűk kereszt metszett, így nem profitált belőle annyit..

A korábbi Bulldozer architektúrának az L3 cache lényegében nem volt sokkal gyorsabb minta DDR3mas rendszer memóriája, csupán a késleltetése volt kisebb, bizonyos számítási műveleteknél jól jöhetett, de közel se volt olyan nagy érvágás neki a L3 nem léte a FMx foglalatos APU vonalon.. persze számított, de szerintem fogyasztásban többet ért a hiánya mint teljesítményben a megléte (mondom ezt úgy, hogy az itthoni gépem egy legelső generációs Bulldozer magra épülő cpu).

• DraXoN

addikt

válasz zseko #692 üzenetére

Én most tavasszal cseréltem a Phenom II 925 (2.8Ghz@3.5Ghz) em egyfajta "last upgrade" ként egy FX 6200-ra. (3.8Ghz@4.3Ghz).. Sajnos a "hurka" Gigabyte alaplapom ami van, nem bírna erősebb FXet.. Ebben is lenne még valószínű tuning potenciál, de az a pár, hűtés nélküli fázis, ennyit bír...
    Mindössze 4ezer forintomba került a csere (15K volt az Fx6200 és 11K ért eltudtam adni a régi phenomot).

Anno nagyon lehúzták az FX vonal teljesítményének értékeléseit, de még a 6 magos FXel is jelentős gyorsulást értem el több területen (még a játékok is gyorsultak kicsit)..

4K-t megért nekem a csere, év végén viszont úgy tervezem, hogy platform csere lesz nálam (valószínű R5 1600 vagy 1600X lesz majd a kiszemelt).

Új hozzászólás Aktív témák