- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
haris
őstag
válasz
DeFranco #462 üzenetére
"akkor az érintettek ne kérjék már számon, hogy miért nem 2012 a linux éve már megint"
Szerintem erről szó sincs. Senki nem kériszámon. Kezdetekről arról van szó, hogy mindenki döntse el, megéri-e neki megvenni (vagy ellopni) azt a bizonyos oprendszert, illetve office csomagot, vagy helyette használ egy legális, sőt ingyenes, alapfeladatokat tökéletes ellátó oprendszert. Lehet, vannak helyzetek, amikor a különbözö linux variánsok nem működnek, vagy csak hegesztgetés után, de itt most az volt a kérdés, hogy a többség miért kockáztat mindenféle loaderekkel működőképessé tett windows-zal. Ráadásul a linux kipróbálható telepítés előtt, így már akkor kiderül, hogy kompatibilis-e a hardverekkel, amikor még men gyalulod le a működő rendszered, legyen az win, vagy lin.
Most hallom ezt a chakra linuxot. Gondoltam kipróbálom ezt is mert hátha jobb mint az ubuntum, vagy a kubuntu, amire épp tervezem váltani. Itt ez a win 8. Kipróbálnám azt is, de akkor le kellene gyalulnom a már belakott rendszerem, vagy venni egy szűz hdd-t. (notebookról beszélünk, nem asztali gépről)
Egyébként nem lehetséges, hogy Microsoft is azért viszonylag elnéző a szotverkalózokkal szemben, mert inkább használják az emberek a programját törtként, mintsem a linux tábort népesítsék?
Mindenkinek szíve joga eldönteni mit használ, és azt hogyan.
Mi nem megtéríteni akarjuk az elveszett bárányokat, de igenis van élet a windows nélkül.
Köszönöm a figyelmet -
ViZion
félisten
válasz
DeFranco #468 üzenetére
Jah, könnyű azoknak, aki C+4-en kezdtek! C64 forewer!!!
Első linuxom szerintem órákig működött. Akkor még Grub diskem sem volt, ha az is elszállt, XP nem tudta összeszedni magát. Ezért "hardveres" bootloaderem volt: 2 merevlemez, 2 OS-el, induláskor F12 választottam
Most már van LiveCD pár darab, Grub disk, W7 slipstream... felkészültem -de volt anno pár kemény lecke
-
-
válasz
DeFranco #466 üzenetére
Hát ha azt végig tudtad csinálni, akkor miért gond egy Linux?
Akkoriban nem lehetett fordulni semmihez, ha nem ment, rá kellett jönni.
Ma sokkal könnyebb.(Ja, és gépelni kellett parancssorba, másképp nem is ment
)
Én kb. 91-92-től használok PC-t, s '94 óta van saját gépem
)
-
lapa
veterán
válasz
DeFranco #462 üzenetére
nem fanatizmus kell, hanem óvatosság. motoros ember mondta egyszer: itt nálunk csak úgy éled túl motorral, ha maximálisan defenzíven vezetsz. ez kb ugyanilyen. ha őszinték vagyunk a júzerek kicsit könnyelműen állnak hozzá, mert látványra nagyon hasonló.
még mindig azt mondom, hogy rendszeres mentés legyen (nevezzük kézi rendszervisszaállítási pontnak), meg hogy leírd pontosan mit csináltál, hogy legközelebb legalább a működőre összerakott cuccokat ne kelljen újra feltalálni. ez a két dolog még nagyon rázós rendszereknél is túl tud lendíteni a holtponton, nincs "neb@ssz hogy kezdhetem újra az egészet" élmény.
és itt most persze jöhet a cüccögés, hogy dehát ez nem átlagjúzer-mód, de ezek nekem leginkább olyanokhoz kellettek, hogy x meg y nem hétköznapi hw, meg mindenféle kusztom dolgok. saját tapasztalat is az, hogy az elején minden jó fixre jutott 5 rossz, amivel valami mást jó eséllyel elbarmoltam. könnyű endless loopba kerülni. aztán a második telepítésnél már a korábban leírtak 1/3-át kidobtam mert nem kellett. aztán a harmadik telepítésnél a maradék 1/3-át is, mert azok olyan "b megoldások" voltak, amik csak azért kellettek mert az eredetileg amúgy jól működő cuccokat előzőleg elbarmoltam valamivel.
-
-
ViZion
félisten
válasz
DeFranco #451 üzenetére
Háát, ha tényleg olvastad, akkor láthatod, h nem vagyok elfogult. Munkahelyen XP-van, az tényleg gáz, főleg komolyabb grafikai alkalmazásokhoz így 2012-ben, de otthonra -ha odafigyelnek rá, kicsit pátyolgatják, frissítik, stb.- megfelelő. Vista kuka, ezzel még a MS alkalmazottak is egyet értenek
Windows 7 nagyszerű, tényleg jól sikerült. Vannak hülyeségei, az tény, van pár felesleges szolgáltatás, sebezhetőség amit frissítéssel, és a beállításokból korrigálni kell, de nagyon jó OS, bár a személyreszabás és a kinézet aeronál ér véget, de sebaj, ez belefér - főleg annak, aki látott már '95 és '98 ablakost
Követem a topikot, kevesen fikáztak, igaz egy is sok, nem az volt a cél.A linuxok dokumentációja valóban problémás néhány disztrónál, mert kevesen fejlesztik, a dokumentációt meg legtöbbször nem is a fejlesztők, hanem a közösség hordja össze wikin...
Ezért is ajánlom az Ubuntu-Fedora-openSUSE OS-eket, magyarul is van hozzá dokumentáció, alapos manuallal. Persze lehet kérdezni is az oldalukon angolul, vagy a disztrók magyar fórumaiban. Angolul előbb van találat, már írtam, h úgy érdemes keresni, itthon a lnuxos közösség kicsiLapa: azt nem mertem belinkelni a cikkbe, h a Novell-M$ megállapodást miként értelmez(hető), mert olyan jogi kiskapukat rakott bele (amcsi jogászosdi, de az erősen hat a világra...), hogy ami opensource, az Novell... ezért ráncolták a szemöldöküket a népek, amikor aláírták MS-al a kölcsönös fejlesztés-együttműködés-dejókvagyunk papírokat.
Egy hónappal a megegyezés után már Balmer beszólt, lett is vita pár szabadalomról... de még tolják együtt, serverpiac nagy lóvé... -
lapa
veterán
válasz
DeFranco #459 üzenetére
én nem érzem ez a "mindig minden körülmények között" dolgot, pedig elolvastam értőn az egészet.
szerintem az érzés onnan jön, hogy itt mindig nagyon sok út vezet a működő rendszerhez, mindegyiken máshol vannak a tankcsapdák. innentől a nagy számok törvénye szerint is lesz egy csomó olyan, hogy magától működik az, ott és akkor. ugyanígy lesz ennek a fordítottja is, amikor helyreállíthatatlanul beborul valami miatt ugyanez másnál.
azzal egyet tudok érteni, hogy innentől kezdve a kontraszt frusztráló ha te épp a rossz végén vagy a botnak, de a másik félnek is tök igaza van, mert nála pöccre ment.
az is rendszeresen el van felejtve, hogy a windowst is mindenki évekig tanulgatta (meg szívott a köcsög catalysttal, ugye), mire mostanra jedi masterként fut neki a tök ismeretlen (bár ismerősnek látszó) rencöröknek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DeFranco #459 üzenetére
Amit leírtál az első hozzászólásodban, az meg egy utópia egy olyan rendszerhez, ami egy és oszthatatlan. Mivel jelenleg kb. 400 disztró van és ezek többsége még csak nem is azonos csomagkezelőt használ, ilyen általános setp by step megoldás a nagyon kezdőknek nem lesz soha.
Anno az Ubuntu topicban kisilabizálták nekem, hogy a hálókártyám a P3-as gépben azért dobja el mindig a kapcsolatot, mert le kell tiltani a kernel beállításoknál az APCI-t. Megcsináltam, és igazuk lett.
Itt PH!-n meglehetősen pozitív tapasztalataim vannak ilyen téren, millió 1 gondom volt Ubuntuval, mindig kaptam rendes segítséget, meg persze gugliztam is mellette.Az előbbi reakcióm meg azért volt, mert úgy tűnt a hozzászólásodból, hogy a Chakrás közösséggel van bajod. Itt rajtam kívül nem nagyon van Chakrás, csak többen, akiknek ajánlottam és páran, akik visszaírtak, hogy oh igen, tényleg fasza.
Most már érted mivel volt bajom? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DeFranco #451 üzenetére
Mi a f.... szt mondjak, ha egyszer minden működik? Ember...
Nincs nagy Linux tudásom, nem is volt. Ennek ellenére láthatod, akárki kérdezett valamit, segítettem neki, ahogy csak tudtam. Egyik kolléga helyett nekiálltam kiguglizni, hogy mi van az usb-s wifi stickjével arch alapokon, pedig nem is kért rá...
Figyelj, ha nem akarsz bekerülni egy ilyen társaságba, nekünk csak jobb lesz.
-
lapa
veterán
válasz
DeFranco #448 üzenetére
hát mekkora köcsögök, hogy megmondják hogy nem támogatott. elmennek a picsába, mikor neked meg pont az kő akkoris.
nem veled kapcsolatban írom, de egyébként abba bele tudom élni magam, hogy pl. angol nélkül azért elég karcos lehet mindent normálisan összerakni. azért a magyar tudásbázis (írott és fórumok) ahhoz elég kicsi.
azért az sem teljesen igaz, hogy csak a pénzhiány miatt nem terjed. a kompatibilitás is fontos, arról meg azért gondoskodtak. szóval a linuxos keménymag nem viccből hateli az ms-t, leszarnák he nem tett volna alájuk.
-
válasz
DeFranco #451 üzenetére
Ez már a te bajod...
Különben ha nálam működik valami, azt hadd írjam le. Le szoktam írni azt is, ha nem működik.
De attól még látatlanban nem fogja tudni 100%-ra megmondani neked senki, hogya te hardvereden miért nem megy valami."Utánaolvasás megvolt, csak éppen az információforrások legnagyobb része kb 500 oldalas tömbökben, a laikus számára latinul van, aki nem ért hozzá nem tudja azt sem, mit és hol keressen,"
Értelmezni is kell, amit olvasol.
Ha az autószerelő azt mondja neked, hogy szinkrongyűrű, akkor visítozva elszaladsz, vagy megkéred, magyarázza el, mi az?Amit én látok, hogy az emberek nagy része nem tudja/nem akarja használni a gúglit. Nem tudja leírni értelmesen, mit akar. Nem tudja értelmezni, amit leírnak neki.
Pl. azt mondom valakinek, hogy egy lsusb, lspci, és egy lsmod kimenetet kérek. Ebből megkapok mondjuk kettőt. Így azért lehet segíteni -
Vladi
nagyúr
válasz
DeFranco #448 üzenetére
Ha csak flémelni tudnál, akkor nem igaz. Nem kell magyarázkodni.
Rétegjáték: Hány szerveren is fut? Jó desktopon van 1%-a, ami durván 20 millió desktop. Hagyjuk már.
Támogatás? Már úgy érted a több milliárd dolláros üzlet. Ezt is hagyjuk.
Közösség: Na mesélj. Pont jó embernek mondod, ha 100 linuxos kezdőnek nem segítettem már életében, akkor egynek se.
Véres verejték... már úgy érted be kell tenni a telepítő lemezt?
Semmi mást nem látok itt, mint flémet, azt tényleg hagyjuk.
-
ViZion
félisten
válasz
DeFranco #442 üzenetére
Szomorú, ha így látod
. Ubuntu és Fedora topik mást mutat szerintem. Vannak, akikre igaz amit mondasz, de vagyunk jópáran, akik -képességeink szerint- segítünk.
Van olyan magyar oldal, ahol én sem szeretek kérdezni... nem mondok rövidítést... de az a közösség nem csak linux témában ilyen "tudóscsoport"Utolsó mondatoddal egyetértek, sajnos ez nem csak linux projectekre igaz.
gabe_: már a virtuális gépben, vagy a telepítőben? videó
-
ricsi99
addikt
Támogatom az ötletet. Én bevállalnám akár az egysejtűi minősítést is, ha volna ilyesmi topic.
Mindig amikor elolvasok egy ilyen cikket felmerül bennem hogy ki kellene probálni ,de aztán visszakozom a nehézségek miatt.
Linux szép meg frankó, de ha már ott megáll a tudomány, hogy egyáltalán hogy kell partícionálni egy wincsit telepítéskor, avagy hogy teszek fel bármi eszközt, ha nem ismeri fel a gép, avagy egy programot... akkor utána megáll az egész..
Szakkifejezésekkel meg hiába dobálódznak egyesek ,hogy ez milyen alap... már akinek. -
buherton
őstag
Teljesen egyetértek veled. Egyáltalán nem utasítom el az Ubuntut, de az elméletet nagyon meg kellene tanulni hozzá, hogy az oprendszer megfelelő használatához meg legyen a tudásom. Ez sajnos Linux sajátosság, de remélem lesznek törekvések mindkét oldalról, hogy megfelelő oktatási háttér legyen illetve magát a rendszert is egyszerűsítsék.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Delta Force (2024)
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- lezso6: Nem látszik a kurzor Chrome alatt a beviteli mezőkben?
- Call of Duty: Black Ops 6
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Vezetékes FEJhallgatók
- Windows 11
- Xbox tulajok OFF topicja
- Stellar Blade
- Nyaralás topik
- További aktív témák...
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- AKCIÓ! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest