Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• hallari

tag

válasz Kotomicuki #174 üzenetére

Az NFS miért hányadék? Szerintem semmivel sem rosszabb, mint bármelyik más. Lehet, hogy arcade-szerűbb, és emiatt divat fikázni, de a megcélzott közönség kedveli pl. én is. Aki valódi szimulátort akar, az vegye a Forzát. Másról szól, ennyi. Ráadásul a World az eklatáns példa az eredeti témára, hiszen nálam is integrált VGA-n megy (minimumon, néha riccenve), tehát feleslegessé teszi a low-end kártyák fejlesztését. És a zsebem csak örül ennek, mivel ez a konfig 75 pénz volt (adatlapon rajta). :K

• hallari

tag

válasz priti #171 üzenetére

Figyi épp most szóltak az offolás miatt kicsit följebb. Szerintem zárjuk itt le és maradjon a VGA-é a terep, rendben?

• hallari

tag

válasz hcl #165 üzenetére

Évente kb. 2.000 milliárd forint adót nem fizetnek be, ez majdnem pontosan az államháztartás hiánya. Ha a politikusok összébb húznák magukat és a költségvetést is, az adókat csökkentenék, az adózási fegyelem pedig nőne, akkor mindjárt nem lenne ennyi gond.

• hallari

tag

válasz hcl #163 üzenetére

Így van. Megdöbbentő az is, milyen drága kocsikat látni panelházi parkolókban, amiket aztán alig használnak. Meg a rengeteg hitelvállalás, csak hogy a szomszédot lenyomjuk. "A haver most vett 80 centis tévét, de én akkor is megveszem 230-ért a 100-ast hitelre!" - saját fülemmel hallottam ezt egy panelház (Havanna ltp.) videótékájában. Aztán csodálkoznak a bedőlt hitelek miatt.

• hallari

tag

válasz priti #161 üzenetére

2. rész:
    Az adózást illetően pedig nem azt mondom, hogy adjuk oda minden pénzünket az államnak (én sem teszem), hanem általánosságban a tisztázottabb helyzetet szorgalmazom. Aki eddig semmilyen adót nem fizetett, az legalább a minimálbér után fizessen (vállalkozóra gondolok, munkavállalónak ez nem ilyen egyszerű, hacsak nem akarja lebuktatni a főnökét). Aki torrentezik, legalább azt vegye meg, ami tetszett neki, és azt mondja, megérte. Satöbbi.
    Láthatod, hogy januártól egyre több olyan BKV jármű lesz, ahol elsőajtós felszállást vezetnek be - nyilván az ellenőrizhetőség miatt. Szerintem sem frankó, hogy én, aki megveszem a bérletet azok helyett is fizessek, akik erre nem hajlandóak. És ugyanez a helyzet az élet más területén. Amikor ránézek a fizetési papíromra ne azt lássam, hogy tőlem MINDENT vonnak, ugyanakkor kb. 1,5 millió embertől semmit, vagy szinte semmit. A segélyből élőkről ne is beszéljünk. 150 éve Petőfiék közteherviselést követeltek - ez mára sem valósult meg. A politikusoknak is szorgalmazom az üvegzseb programot. Bilibe lóg a kezem? Lehet. De Nyugaton is így kezdték a polgárosodás kezdetén, és lám, hova jutottak. Remélem nálunk gyorsabb lesz a folyamat.

• hallari

tag

válasz priti #161 üzenetére

Létező probléma amiről írsz, de mégsem csúsztatok. Miért? Mert én is itt élek. Látom, hogy aki bliccel, többnyire azért teszi, mert a haverokkal elbulizza a pénzt. És ugyanígy ha összeszámolnák az emberek a sok piára, cigire, bulizásra kidobott pénzt rájönnének, hogy mindazt másra is lehetett volna fordítani. ÉLETMÓDVÁLTÁS. Tudom, hogy nem népszerű téma, de megoldható. Valóban elhatározás, hozzáállás kérdése, csak könnyebb hárítani, terelni, mint beismerni az igazságot. Ebben jók vagyunk.

• hallari

tag

válasz Rojik #158 üzenetére

Ja, én is a múltkor kértem tanácsot a VGA kari rovatban, hogy mit érdemes venni, de szigorúan csak directx 9-ben, mert annál drágábbra nem vagyok hajlandó költeni. Minek? A legtöbb cucc úgyis konzolport, azok meg ~2006-ban jöttek ki, tehát ez a minőségük. Amúgy meg szerintem bőven elég mindenre, én nemigen látok érdemi különbséget az 1280*1024 és az ettől magasabb felbontások közt.
    Azt pedig meg sem említem, hogy a játékkonzolok között a ps2(!) még mindig igen szép eladásokat produkál, nem beszélve a Wii-ről, ami egymaga hozta azt az eladási darabszámot, mint az xbox360 és a ps3 együtt. Ez a folyamatos felbontás+részletgazdagság emelés elég csúnyán otthagyta az emberek igényeit már egy ideje szerintem, és a "fenntartható fejlődés" hangzatos jelszava alatt ez leginkább "fenntartandó (extra)profitszerzés"-nek értendő. :))

• hallari

tag

válasz priti #157 üzenetére

Mindegy, hogy nem mész moziba (én sem), a lényeg a vásárláson van. Az Appstore is azért sikeres, mert 1-2 dollárért rengetegen vásárolnak és így bőven megéri a fejlesztés még garázsvállalkozásoknak is, erre az üzleti modellre gondolok, amikor a kazuár-piacot említem.
    "Csóró mindenhol van" - így igaz, de a fejlesztőknek fontos piacokon kevesebb, ráadásul ott a fizetési hajlandóság is nagyobb. Ahogy az áfát is meg a személyi jöv. adót is sokkal nagyobb százalékban befizetik, mint nálunk. Önként. Akkor is, ha nem liheg a nyakukba 10 adóellenőr. És ez bizony számít az üzleti kiszámíthatóság szempontjából. Tudom, hogy nálunk divat "élelmes"-nek nevezni a minden szabály alól kibújni igyekvést, de én ezt nem akarom elfogadni, mert emiatt tolták el a nagy médiacégek a magyarországi filmbemutatókat - túl sok volt a cinedub-os, kamerás film. És ez nem dicsőség szerintem.
    A Showder-klub meg nem túl releváns hasonlat, hiszen az emberek többsége pusztán szórakozásra vágyik. Ha nincs Hofi, van Szuperbola, vagy Markos-Nádas meg Nagybandó. Ha ezek sem, akkor Gálvölgyi-show meg Szeszélyes évszakok. Vagy Heti hetes ill. Fábry-show, kinek mire van gusztusa. Választék mindig lesz ebben a műfajban. Tv-ben vagy netről is ma már annyi ilyen műsor van, hogy vég nélkül lehet nézni.
    Ezzel szemben jó filmből/játékból elég kevés van, én általában egy kezemen meg tudom számolni, mennyi érdekel egy évben. És azt meg is veszem.
    Szerintem ha sokan így állnánk hozzá, akkor a magyar piacot is fel lehetne lendíteni, de tudom, hogy ez csak utópia. ;)

• hallari

tag

válasz priti #154 üzenetére

Amiről beszélsz ez javarészt a MAGYAR (meg a többi csóró) helyzete, nem az általános (értsd:azok a piacok, amik számítanak a konzolcégeknek). Pár éve, amikor az Xbox ~ 20 milliónál járt egy nagy razzia volt, amely során a flash-elt gépeket letiltották. Az összes gép 3(!)%-át érintette. Adták is el abban az időben az ilyen gépeket, még emlékszem a rohamra a vaterán. Hosszú távon nem ez a jövő, nem véletlenül erőlteti a Microsoft meg a Sony.
    A filmes példa pedig: a kilenc Oscar-t nyert Bombák földjén alkotói pont azért pereltek be egy csomó torrentezőt, mert az 50 millió dollárból készült film még a nullszaldót sem érte el, és kiszámolták, hogyha mindenki megvette volna, aki letöltötte, akkor bőven nyereséges lenne. A nagy cégeket ez persze nem érdekli, hiszen ők csak a robbantgatós-lövöldözős-3d-übergagyit gyártják, ami tutipénz. Ez is mutatja, hogy a kreativitást mennyire megfojtja ez a szemlélet, és mennyire szükség van a jogszerű termékvásárlásra, ennek az egyik következménye pedig kreatív alkotók felszínre kerülése és ottmaradása. Filmben, játékban egyaránt. A nagy stúdiók persze túlélik enélkül is, de hosszútávon nekünk jó, ha van komoly és MINŐSÉGI konkurenciájuk.

• hallari

tag

válasz oxox #151 üzenetére

Szerintem pedig fog. Az elmúlt ~10 évben szerintem az egyik fő gátja volt a kreativitásnak, hogy minden nagy stúdió felnyalábolt egy csomó jó szakembert és csúcsjátékokat csinált és a piac nagy részét lefedték. Ez adta a VGA piac gerincét, hogy ezekhez a játékokhoz kellett a reaktor, és kellettek a hardcore gamer-ek, akik rengeteget áldoztak a gépeikre. Mostanra viszont szinte minden otthonban ott a gép, olcsók a hardverek és rengeteg ember játszik, akiknek nincsenek nagy igényeik, de 1-2 ezer forintot hajlandóak elkölteni egy egyszerű, de addiktív játékra (kazuárok). Mindeközben a konzolok is terjednek, nagy profitot hozva a gazdáiknak. Akik természetesen egyre kevésbé portoltatják a játékaikat PC-re, hiszen míg a konzolon befektetett pénz egyre izmosabban termeli a profitot, addig a PC-s bevételek egyre csökkennek.
    Adott tehát a képlet: növekvő konzolos felhozatal és profit - kontra csökkenő PC-s. Nem kérdés, a fejlesztők mit választanak majd. Ez pedig nyilván csökkenő VGA piacot is jelent majd, bár drasztikus változás szerintem nem lesz, max. paletta-szűkítés.
    Ez pedig helyzetbe hozza (szerintem) a független fejlesztőket, akiknek megnyílik a PC-s terep, hogy vevőt találjanak a kreatív ötleteikre (amit eddig a hardcore piac lefagyasztott). Nem véletlen a Farmville sikere és több ilyenre számítok, hiszen ezek a játékok bőven játszhatók egy átlag irodai géppel és integrált videokártyával.

Ami pedig a legfontosabb: az ezekből a címekből profitot termelő társaságok lehetnek azok, akikben elegendő kreativitás lesz, hogy be merjenek vállalni olyan játékokat, amelyek átalakítják a jelenleg ötlettelenségtől szenvedő piacot. Persze ez a jövő zenéje, de én erre számítok.

• hallari

tag

válasz vanye #152 üzenetére

Persze hogy ördögi kör, ezért szállt ki a Microsoft a Gaming Alliance-ből. Ők már csak a saját konzolukra akarnak koncentrálni, abból van a profit, nem a letorrentezett játékokból. :Y

• hallari

tag

Régóta azon a véleményen vagyok, hogy szét kell válnia a PC és a konzolpiacnak. A gyártók sok pénzt vesztenek a letorrentezett játékokkal, ezt csak konzolon tudják jobb hatásfokkal elkerülni. Azt is fel lehet törni persze, csak akkor nincs hálózati játék, ami ugye az egyik legnagyobb húzóereje. Akkor jobban tervezhető lesz a bevétel, biztosabb a pénzügyi terv és MERÉSZEBB a játékírás! Mert mitől haldoklik a piac? AZ ÖTLETTELENSÉGTŐL! Xboxon én is kizárólag a független fejlesztők játékai közt vettem észre jó ötleteket, a nagy gyártók nem mernek ilyenekbe belefogni, mert már egy bukás is elég, hogy hazavágja a cég pénzügyi stabilitását. gyhogy ne haragudjatok hardcore VGA fanok, én nem bánom, hogy a VGA piac átalakulóban van. Félteni mondjuk nem kell őket, mert a Sony és a Microsoft is tőlük rendel, ráadásul pénzügyileg az egy főnyeremény, hiszen 6 évvel ezelőtti fejlesztésért söprik be az extraprofitot. Akárcsak a Windows vagy az Office.

Valamint ott a mobilpiac, a Tegra 3-tól is igen sokat várnak, és amilyen ütemben fejlődik a smartphone biznisz, nem is csoda.

Ráadásul videokártya nemcsak játékhoz kell, hanem CAD/CAM, videóvágó stb. szoftverekhez is, úgyhogy bőven van potenciál abban a szegmensben, nem kell temetni. :C

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés