- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kisfurko
senior tag
Én már több, mint egy évtizede várom, hogy csökkenjen az intel gyártástechnológiai fölénye, de az csak egyre nő. Nem csoda, olyan bevételek (ilyen processzorárak) mellett. Szerintem azt is hiába várom, hogy a süllyesztőbe kerüljön az egész kotvány x86. Mint valami rákos burjánzás, mindenhol megveti majd a lábát.
-
kisfurko
senior tag
A SIMD egység nem kompatibilis. Tehát nincs semmilyen SSE, csak az új SIMD. A sima utasításokkal, meg FPU kóddal meg a CPU-kon se mész manapság semmire.
A fogyasztásnál csak arra próbáltam rávilágítani, hogy a többiek is lassan meglépik a FinFET-et, és akkor oda az a csekély előny. Az intel 22 nm-es gyártástechnológiai váltása nem egy hétköznapi váltás volt, a következő valószínűleg nem lesz ilyen nagy ugrás. -
kisfurko
senior tag
-
kisfurko
senior tag
A dolog ott kezdődik, hogy még binárisan se kompatibilis. Ezek a magok 4 szálat tudnak felváltva futtatni. Sima in-order magok, viszont van melléjük egy baromi széles SIMD. Ha nem használja ki a SIMD-et a program, akkor totál felesleges futtatni rajta.
De mint korábban már írtam, nem az x86-on múlik, hogy milyen egy mag. Egy ilyen chip nem olyan feladatokra van kitalálva, mint egy CPU. Szerinted miért csak a töredéke egy ilyen mag mérete?
Egyik feladatra egyik jó, másikra másik. Ehhez külön szoftver is kell.
Az x86 szoftver párhuzamosításának másik nagy akadálya, hogy teljesen koherens cache-t képzel el. Ez sok mag között brutális mennyiségű szinkronizációt igényel (és az x86 sok cachet igényel, mert kevés a regiszter). Persze lehetne külön lefoglalni a cacheből, de akkor már bele kell nyúlni a kódba.
Azon kívül, hogy ez az egyetlen fegyvere az intelnek, én nem látok rációt az x86-ban.
A kínai szuperszámítógép esetében én meg vagyok győződve arról, hogy erős diszkontáron kapták a hardware-t. Régen ugyanezt csinálták az Itanium esetében. Azt is agyonhypeolták, adták ingyé, és mégis, meg lehet nézni, mi lett belőle.
De nem baj, mert majd megint győz az ész felett a marketing, és az x86 marketinggel, dömpingárral ezt is el fogják adni, hiába szarabb. -
kisfurko
senior tag
És így etet be az intel megint minden hozzá nem értőt...
Azért heterogén, mert eltérő elvek szerint dolgozza fel az adatokat. Az, hogy x86, még nem jelenti azt, hogy egy sima programot kéne írnod rá, tehát ezt is heterogén módon kell majd programozni.
A jelenlegi teljesítmény, a jelenlegi eszközökkel elég szarul fest. Továbbá, nem túl nagy tapasztalattal rendelkeznek a témában. Harmadrészt, papoltak ezek már hiper-szuper raytracingről is. Hadd legyünk inkább szkeptikusak. Majd ha bizonyítottak, akkor elhisszük.
Azért jól mutatja, mennyire be vannak ott tojva, hogy ha a szent legjobb gyártástechnológiából is beáldoznak, amit eddig mindig is csak az asztali processzorokra használtak először, a jó zsíros haszon miatt (még az Itanium se kapta meg, ha jól tudom)Vagy jó nagyot fog késni, persze addig az ellenfelek sem ülnek ölbe tett kézzel...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Konteó topic
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- League of Legends
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! I5 12600KF / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 512GB SSD
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- ASUS TUF Gaming X570-PLUS GAMING Alaplap + AMD Ryzen 5 5600X
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 5 8400F/9600X + RX 6600/6700XT/6800/9060XT + Új 16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új RYZEN 7 5700/5800X +RX 6600/6700XT/6800/9060XT +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA!
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG Flow Z13 + ROG XG RTX 3070 - i9 12900H 16GB DDR5 RAM 1TB SSD + RTX 3070 8GB WIN
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! I5 14400F / RTX 4060ti 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest