Hirdetés
- CES 2026: Bemutatta a világ legkisebb aktív zajszűrős fülhallgatóját a JLab
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- CES 2026: Alig nagyobb egy AirPods Pro tokjánál a Baseus 45 wattos power bankja
- Tízezres aksit tuszkolt a Honor a Power 2-be
- Bemutatkozott a Realme 16 Pro széria
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Vivo X200 FE – fenséges méret
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Csütörtökön mutatkozik be a OnePlus új szériája
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Tízezres aksit tuszkolt a Honor a Power 2-be
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
Új hozzászólás Aktív témák
-
syberia
veterán
-
DraXoN
addikt
válasz
üzenetére
azt nem mondtam, hogy nem volna lehetséges akár olyan szörnyűség, hogy mondjuk a felhasznált cpu teljesítmény 2/3-3/4 e így ellenőrzésre menne el... könnyen lehet (még is csak össze kéne "gyúrni" a kapott részleteket)..
az energiahatékonyságnak lehet ez nem tenne jót végső soron.. lehet gyorsabb lenne, de igencsak megnövekedett "éhséggel".. Azonban lehet még is van az a határ ahol még is megérheti... pl. 1 szem zen2 mag teljes terhelésen 8W körül beéri (a körítést nem számolva) ... alapjáraton 1Wot se fogyaszt egy mag benne (bezzeg a SoC rész az 10-15W terheléstől függően, idle módban az eszi a legtöbbet az asztali ryzennél is, gondolom Epyc/TR esetén ez még rosszabb "pont" lesz)... Így nézve lehet lesz az a határ ahol megérheti leterhelni pár tucat magot... -
törölt tag
-
DraXoN
addikt
válasz
üzenetére
Tudom, hogy igen régóta léteznek több cpu-s rendszerek, de többmagosok is jó ideje itt vannak.
Azonban nem olyan régóta lehet csak 20+mag foglalatonként.Megérni nem feltétlen éri meg a fejlesztés, mondjuk egy teljesen új motorra (és vélhetőleg formátumra ... nehéz és drága akár évekig tartó "költség" ez)..
a kezdőpont alatt azt értem, hogy "valahol el kell kezdeni rajzolni". a dolgok összeillesztését meg egyfajta "térképhez hasonló" holmival tudnám el képzeni, hogy X műveletenként egy rendszerben "illetsz" a rendszer mint hova mihez szerűen ... könnyen lehet ezen illesztés és ellenőrzés akár szintén jelentős teljesítményigénnyel rendelkezne, ami a kevesebb magos egységek esetén elvinné a nyereséget...
de nem ezekkel a programokkal foglalkozok, ugyanakkor oldottam már meg olyan "programozási problémákat" amit mások szerint nem lehetett, vagy találtam "egyszerű megoldást" valamire amit előtte csak bonyolult eljárásokkal tudtak megoldani...
Ezen CAD programok is valamit használnak a térbeli tájékozódáshoz (feltételezem), azt ki lehetne használni daraboláshoz és ellenőrzéshez (én első körben erre kezdenék kutatni a többszálúsításhoz).
szerk,:
de lényegében inkább a grafikus kártyás számítások irányába mentek el ezek a programok a cpu meg sokszor inkább már csak "vezérli" a folyamatokat ... felületesen így tűnik számomra utánanézve a fejlesztéseknek.
ha nem lehetne párhuzamosítani a grafikus kártyáknak se lenne sok haszna ezeknél a programoknál. De nem tudom, nem dolgozok velük, így nem tudom mennyit lehet "nyerni" grafikus gyorsítással. De ha utóbbira lehet "nyormálisan" feldolgozást írni, akkor CPU-ra szintén lehetne, csak eddig tényleg nem voltak ilyen extrém sokmagos rendszerek, hogy megérje igazán elgondolkodni rajta (csak pár éve vannak, a motor fejlesztési ideje és költségek viszont "lassíthatják" a módosított motorok megjelenését a piacon)ezen "újraépített" motorok azért sokszor nem teljes újraírások az alapoktól, szeretik marketingként eladni sokszor a kicsit nagyobb "hozzányúlásokat" is (úgy se látja senki mennyire nyúltak is valójában hozzá).
-
törölt tag
Miért ne léteztek volna? 2005-ben, amikor még nem volt V5, léteztek két CPU-s gépek, meg 4 CPU-s gépek WS-re. Intel alapon is lehetett volna mit használni.
"a több kezdőpont alatt azt értem, hogy több olyan pont egy-egy modellen amiből el lehet kezdeni számolni (azaz hivatkozni lehet rá mint "fix értékű pont" amiből számolhatunk..) persze ez a feldolgozás esetében jelentős átdolgozást igényelhet (nem tudom pontosan mivel jár, de "felületesen" nem látom okát miért ne lehetne megoldani (de látszólag nem egyszerű a dolog)..
Ha pedig több ilyen kezdőpontunk van, akkor lehet elosztani a cpu szállak között a feladatot. A modellek különböző darabjai így más-más szálon készülhetnének el, az összeillesztést meg akár egy modell fájl kódjába mentett checksum ellenőrző tábla is biztosíthatná.. de ennél jobban nem akarnék belemenni a technikai részletekbe ha nem muszáj, nem akarok erre kidolgozni én most egy elméletet... de nem látom végeredményben akadályát a dolognak (a modell összeillesztését és annak ellenőrzését egy újabb cpu szálra is lehet akár bízni).."Mivel a geometriák nem pontokból és közöttük egyenesekből épülnek fel, hanem matematikailag egzakt görbékből, amelyek aztán tényleg össze-vissza mehetnek, nem tudod elméletileg hol és mivel darabolni. Minden modellen akkora analízist kellene külön futtatni a daraboláshoz, hogy értelme nem lenne. Plusz néha a referenciák lehet más térrészből jönnének. És bármikor könnyen jöhet, hogy valami térrészbe nem lesz modelled adott állapotban, majd megint, majd megint nem, esetleg teljesen máshol. Simán lehet, hogy egy "kronologikus" struktúrába boolean operátorok miatt hurkot gyártasz. Azt hogy fogod tudni lehivatkozni, ha térrész alapon dolgozol?
-
DraXoN
addikt
válasz
üzenetére
nézem ezt a catia [link] verziókat, de egyik se "mai" fejlesztés, amikor a v6 készült akkor se volt még olyan sok magos rendszer amire feltétlen megérte volna tervezni..
Nem igazán tudom megéri-e, lehet a GPU alapú gyorsítások bőven elegendőek/megfelelőek.a több kezdőpont alatt azt értem, hogy több olyan pont egy-egy modellen amiből el lehet kezdeni számolni (azaz hivatkozni lehet rá mint "fix értékű pont" amiből számolhatunk..) persze ez a feldolgozás esetében jelentős átdolgozást igényelhet (nem tudom pontosan mivel jár, de "felületesen" nem látom okát miért ne lehetne megoldani (de látszólag nem egyszerű a dolog)..
Ha pedig több ilyen kezdőpontunk van, akkor lehet elosztani a cpu szállak között a feladatot. A modellek különböző darabjai így más-más szálon készülhetnének el, az összeillesztést meg akár egy modell fájl kódjába mentett checksum ellenőrző tábla is biztosíthatná.. de ennél jobban nem akarnék belemenni a technikai részletekbe ha nem muszáj, nem akarok erre kidolgozni én most egy elméletet... de nem látom végeredményben akadályát a dolognak (a modell összeillesztését és annak ellenőrzését egy újabb cpu szálra is lehet akár bízni)..lényegében, pár ilyen fő számítási pont "megállapítása" után szét lehetne bontani a feladatot a magok között (pl. a GPU-k is erősen párhuzamosítva gyorsítanak be, így valaminek kell lenni most is a kódban).. De CPU-k esetén lehet csak az ilyen extrém sok magosok esetén lesz értelme lényegében ráfeküdni arra, hogy ki is használják ezek a programok, mert eddig nem hozott volna annyit mint amennyi befektetés történt a motor fejlesztésébe...
-
syberia
veterán
Hiányolom a listájukról a Pentium 4 570-et. Az i3-9350KF és az i9-9980XE között jól mutatna!
-
Ez így is egy fos marad.
Valaki végigfuttata milyen teszteket végez?
Okádék 3d tesztje ez mire jó? -
DraXoN
addikt
válasz
üzenetére
több nézeti kezdőpont kellene amiből lehet számolni, így meglehetne gyorsítani a számolást ... a gond, teljesen új program alapok kellenének az eddigi motort kidobva nem csupán továbbfejlesztve ...
persze így se lenne egyszerű összehozni, de nem hiszem, hogy lehetetlen volna ... csak még nem tartunk ott, hogy "megérje".
Előbb térhet át (ha már át nem tért) grafikus egység által gyorsított módra, kisebb erőbefektetés azt megcsinálni.
-
törölt tag
Nézzük mondjuk egy CAD modell felépítését: Legyen benne A surface, amiről utána felületmodellekkel lesz pár solid, felület hegyek, pontok, vonalak, metszések, bármi. Módosítasz valamit, a modell legelején: innentől kezdve végig kell nézni azon feature összes pontját, hogy mi függ tőle, hol, esetleg rakat boolean operátor is közbe jön, majd a booleanon belüli test valamely eleme referencia egy korábban felhasznált testhez valamilyen szempontból. Gyakorlatilag ha elkezdesz szálakat nézegetni a modellstruktúra alapján, akkor mindig meg kell nézned mennyi függés van.Pont, él, vonal, felület, sík, esetleg levett felület, majd hol lesz használva, a módosítással mi vész el, mi marad meg, mi hova módosul. Néha akad olyan, hogy pár tízezer felületből kell lekezdeni dolgozni, majd rendet vágni közöttük. Plusz ahogy modellez az ember, mindig keletkezik újabb. redundancia is akár, de más későbbi modellállapotról.

Ez egy rendkívül egyszerű, nem is felületekkel játszó test, nem tudom mi, neten találtam.
2005-ben már létezett CAD alá kétprocesszoros WS, azóta sem sikerült párhuzamosítani a munkát.
-
1999-ben jött ki a quake3 amit eleve kétprocesszoros gépen írtak meg és támogatta is úgy ahogy. (dual p2, p3...)
Most 20 évre rá még mindig számít az egyszálú teljesítmény.
-
pengwin
addikt
válasz
üzenetére
Annyit hallom ezt, hogy az ilyen jellegű programokat nem lehet párhuzamosítani, csak nem értem, miért.
Erről esetleg tudsz valamilyen cikket dobni?

Úgy látom te sokkal jobban benne vagy a témában.Fotófeldolgozó alkalmazásoknál abszolút nem értem, miért nincs többszálú támogatás, mert szerintem lehetne csempézett feldolgozással elég egyszerűen párhuzamosítani egy csomó műveletüket. Ugyan a mérnöki tervező szoftverek kicsit egzotikusabbnak tűnnek így laikus fejjel is, de még mindig feltéátelezném, hogy sok művelet párhuzamosítható lenne.
-
MongolZ
addikt
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Szerintem ironizált... De legalábbis remélem.
-
-
E.Kaufmann
veterán
Őőőőő, ha akkora balfasz a programozó, hogy a mai világban nem próbálja meg a nagyobb párhuzamosítható feladatokat ténylegesen párhuzamosan feldolgozni, akkor igazad is van.
De speciel egy oldal megjelenítésénél inkább fog számítani a neted sebessége, valamint a különböző elemeket, képeket/videókat/szövegrészeket pont hogy fel lehet külön szálakban dolgozni és igenis számít a több mag/szál, ha a programozó jól végezte dolgát.
Tényleg nem lehet mindent párhuzamosítani, de a példádat speciel nagyon is.
Az se mindegy, hogy közben más háttérprogramok és szolgáltatások is szét lesznek dobva a magok között, a meghajtóprogramok is ki tudják használni, a hang és kép is külön renderelhető a játékokban és a videókban, csak néha be kell ütemezni a szinkronizációt, maga a képfeldolgozás és videólejátszás is párhuzamosítható, sőt már akkor párhuzamosították, amikor még egy magos procik dívtak (SSE vektor utasítások). Na nem folytatom. én se vagyok nagy szaki, de összeségében nincs igazad. -
Freddy S
tag
Egy így nagyon helyes, végül is az egy szál teljesítmény sebesség gyorsítja minden egyes klick után felugró ablakok megjelenését. Vagyis a gépet az egy szál teljesítmény miatt fogjuk gyorsnak érezni. Zseniálisak Userbenchék hogy ezt ők látják
. -
Thrawn
félisten
válasz
Foglalt név
üzenetére
-
Foglalt név
addikt
"the Core Complex Die to IO Die link for reading memory is 32 bytes wide, but it’s only 16 bytes wide for writing, and this is why the peak write bandwidth is effectively cut in half"
Ezt valahogy eddig senki nem említette a nagy "tesztelés" közepette, pedig látszott a fórumtársak eredményein is
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Igen, emlékszem, hogy a tesztek után az 1866-os is vert a 3GHZ meg afölötti P4-ekre.
Akkoriban egy 1466@2669MHZ-es Athlon XP-t hajtottam (3400-as P4-eseket bármiben odaverte), így tudtam, hogy az órajel nem minden. Mégis irigyeltem egy idő után haver E6300-asát... de nem véletlen. -
djyuri
őstag
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Nem emlékszem az arányokra D és a CoreDuo között... De nekem eléggé látványos hogy a legkisebb Ryzen is 40+%-ot ver az FX-9590-re. Volt ilyen FX-em...soha többé.
-
"Emlékszem mikor a 3,2-3,4GHZ-es P4-esek után kijött az E6300-E6400-as Core Duo 1866MHZ meg 2133MHZ-es órajelével, és mi csak néztünk, hogy ez most mi akar lenni???"
Én arra emlékszem, amikor a sok lefitymálás után kijöttek a tesztek és az 1866-os C2D 15-20%-ot vert a 3200-as Pentium D-re. Akkor nézett mindenki nagyot!

Sajnos ilyen mértékű IPC ugrást nem nagyon lehet már elérni. A ZEN sem hozott ennyit a Bull-hoz képest, pedig ott volt hová fejlődni!

-
schawo
titán
válasz
andy19770128
üzenetére
photoshop, lightroom, premiere (nem kódolás), coreldraw, creo
-
KROK640
nagyúr
Pont, hogy most kellene a többszálas mérésre helyezni a hangsúlyt! Ha eddig lett volna az egy szál előtérben a több meg háttérben, és most változna azt megérteném.
Elég egy egyszerű példa, hogy szemléltessem : I3 4330-as procim van. Ha kikapcsolom a második magot, hiába van Hyper-Threading érezhetően leesik a teljesítmény, még böngészés filmezés meg sima windowsos mozgás alatt is. De ugyanez történik (csak kissebb mértékben) ha a Hyper-Threading -et kapcsolom le a prociban. Érdekes mód, sok-sok (főleg régebbi) játékban (szinte) nem okoz teljesítményvesztést, csak az újabbakban.Elég sokat forogtam tuningos körökben de a Penium 4 5GHZ-en elég extrémnek érzem, hogy úgy mondjam elég ritka eset volt. A Pentium D az már más, azokból elég sok ment 5GHZ-en, meg a jóöreg 2,66-os Celeron D-k amik szintén igen jó eséllyel mentek 5GHZ-en...
6-7GHZ-es procikat normál otthoni felhasználás mellett szerintem sem mostanában fogunk látni. Mégpedig azért sem, mert a gyártók a magszám bővítés felé haladnak, és minél több a mag annál alacsonyabb az órajel.
Emlékszem mikor a 3,2-3,4GHZ-es P4-esek után kijött az E6300-E6400-as Core Duo 1866MHZ meg 2133MHZ-es órajelével, és mi csak néztünk, hogy ez most mi akar lenni???
(sokan főleg a hozzá nem értőbbek pedig reménykedve összeadták a magok sebességét, mintha a plusz mag 100%-os teljesítménynövelést jelentene, helytelenül lefordítva saját maguk számára, hogy az adott CPU mit tud, és hogy a fejlődés nem állt meg).Az AMD mikor erőltette a bulldozer architechtúrát, akkor egy kicsit úgy nézett ki, hogy a jövő a folyamatosan emelkedő magszám mellett a folyamatosan emelkedő órajel felé is fog mutatni, de aztán kiderült, hogy ezeknek a magas órajeles magoknak kb ugyanaz a baja, mint anno a Prescott P4-eknek.
-
törölt tag
válasz
andy19770128
üzenetére
CATIA.
#59 Jamoto: De jól tudod, hogy mit lehet fejleszteni és mit nem! Adott szoftverek alá már akkor létezett több CPU-s vas, amikor még átlag ember nem is hallott olyanról, az Intel nem árult több magos termékeket, mégse sikerült a mai napig párhuzamosítani a munkát. Mert nem lehet.
Illetve megmutatnád, hol reklamáltam, hogy ne legyen többszálú mérés? -
-
To-fu
újonc
Teljesen jogos ez a pontozási rendszer, mivel sok program még mindig nem használ ki 4 magnál többet. Ez a változtatás most a játékosoknak és az irodai felhasználóknak segít, cserébe a streamereket és a szervereseket bünteti egy kicsit.
-
Lacika112
aktív tag
Cinebench R20 Multi Core rizsa +13% al gyorsabb
Cinebench R20 Single core rizsa +9.5% al gyorsabbMindezt úgy hogy az intel többet fogyaszt, jobban melegedik, drágább
Ha te nem látod az előre lépést van 2 hetes kemény kenyerem kilónként 700 forintért

Ha ez neked nem előny akkor az eladandó kemény kenyeret is megeszed jóízűen
-
andy19770128
aktív tag
ami azt illeti és egy x470 es lapba tettem egy 3600 ast és passz. am a pörgős lapokat illeti. szerintem túl van tolva..... anno a 939 es ésa pentium 4 es időszakban os voltak ilyenek. nem volt, gáz. olcsó szzar lap akkoriban hangos ventit kapott a minőségi lapok meg halkat
-
andy19770128
aktív tag
válasz
andy19770128
üzenetére
Méf lehurrogtok itt sokan amikor azzal jövök hogy nincs objektiv ujságirás. Mindenkinek van gazdija
-
Karness Muur
csendes tag
https://www.userbenchmark.com/
https://openbenchmarking.org/user vs open
com - commercial, kereskedelmi
org - non-profit szervezetEnnyi.
-
DraXoN
addikt
válasz
TheTuberBee
üzenetére
kíváncsi leszek az új TR-re, elvileg ryzen főlé skálázzák játék szempontjából is, "asztali vonalon" a leggyorsabb chipleteket azok kapják majd meg.. ha amiatt meg a többcsatornás vezérlő miatt beelőzni a 9900K-t kíváncsi lennék a "lépésre" az oldal részéről... bár az árkülönbség miatt az lehet már hagynák?
De a 4 szál egyre kevésbé valid ebben a tesztben, legalább 6-ra kéne felvinni ezt (egyre több játék használja ténylegesen a 6-8 szálat).
A másik gond, a 3. generációs ryzennek hiába van egyszálas magas órajele, ha a legtöbb program manapság már nem egyszálas... hihetetlen, de kezdjük meghaladni az "egy szál számít" korszakot.
-
Noukoum
veterán
válasz
TheTuberBee
üzenetére
De ha valaki megnézi azt látja hogy mennyivel olcsóbb az intel és még erősebb is

-
TheTuberBee
csendes tag
A UserBenchmark szerint az i3-8350K erősebb, mint a TR 2990WX. A UserBenchmark idióta.
-
schawo
titán
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Nem.
IPC-ben már megelőzte, a kicsit magasabb órajel miatt nem sokkal van lemaradva az intel. OC-vel az intel még jobb, mint az AMD OC-vel a meredek feszültséggörbe (és ebből származó gyenge OC) miatt.
-
djyuri
őstag
válasz
üzenetére
+1, de a többi gépes kolléga is egyetért. Nekem nincs még 10+ regisztrációm idecsalni a plusszokat, így csak elég ide képzelni még 37 darab +1 -et rajtam kívül. (Pedig 80%-ánál még intel van otthon) De többsége már szégyelli bevallani, inkább úgy fogalmaznak a kérdésre, hogy "van otthon valami foltozott sz*rom".
-
válasz
üzenetére
"Ja, értem... a szokásos, nem vagy egyik oldal híve sem, de..."
Ez, hogy jön ide?
"Mi alapján gondolod, hogy én bizonygatni akarok PONT NEKED bármit?
Egyáltalán mi alapján képzeled, hogy nekem kell, ellenben veled?
Picikét gondolod csak felsőbbrendűnek magad ezek alapján..."Nem kell bizonygatnod semmit, nem is ismerjük egymást.
A többit meg amit leírtál nem veszem magamra. Részemről lezárom a témát mielőtt még átcsap az egész személyeskedésbe.
-
"Ezt hívom én nem reális felhasználásnak, ha CS GO-val vagy hasonlókkal akarsz játszani jó eséllyel már 10 éve olyan géped van ami szépen elviszi 60FPS-el, vagy ha 5 éves a gép akkor annál is jóval többel és kétlem hogy az esportolókon kívül bárki invesztálna 2080Ti-ba meg 9900-ba azért hogy 1280x960-ban játsza 240 Hz-s monitoron..."
Ha valaki azért vesz egy 9700k -t vagy 9900k-t mert 10 fps-sel többet kap CS:GO-ban akkor neki ez a reális felhasználása.
Szerintem ezen ne vitatkozzunk, én nekem tök mind1 ki milyen indokból vesz magának gépet. Én azért maradtam az intelnél, mert ami upgrade ltt volna (ha lett volna) az a 3700x vagy a 3800x lett volna, de pörgős lap 90 ezerért köszönöm nem kell.
Ha valaki a 144 vagy 240 hertzre lő az megint az Ő reális felhasználása. Én is 144 hz monitort használok és nem mennék szívesen vissza 60-ra, nekem kell.
"Az órajel szerintem annak a jele, hogy túlpörgetik, hogy versenyképes legyen, nézd meg a Xeonokat pld, ott miért nem 5ghz-en járatják? Mert tudják ők is hogy fogyasztana mint az állat, talán már meg sem lehetne fogni a hőterhelését stb. Már nagyon rég tudható, hogy 5Ghz, alatt lesz az optimális sebesség, inkább 3-4 között, de 4 fölé mennek hogy bár nem a legjobb energia/teljesítmény egyensúllyal, de még elviselhető, de utána az látszik hogy hatványozottan emelkedik a hő és a fogyasztás nagyon kis teljesítmény növelésnél is."
Ez így van, az intel és az amd is a profitból él. Ha meg tudod duplázni a magok számát és emelni az óra jelet miért ne tennéd meg? 4600-on használom a procit 80 fok alatt, azért annyira nem kazán.
"Lépéshátrányt pedig nem a csíkszélesség miatt mondtam, hanem szerintem designben maradnak el, mert még mindig az évekkel ezelőtt felvett irányt viszik tovább, akkor megtehették a Bulldozer nem jelentett nagy kihívást, de a Ryzen infinity fabricjában és a chiplet designben nagyon hiszek."
Én nem gondolom, hogy itt lépés hátrányról beszélhetünk. Technológiairól igen. De ne mennyünk el amellet sem figyelemmel, hogy a Zen2 egy ugyan olyan jó design-nak tűnik mint a Skylake ami pedig 4 éves.
Továbbra is azt mondom, hogy a Zen2 egy nagyon jó ajálnható proci ami ár érték arányban jobb mint a konkurens jelenleg.

-
wsanyi
aktív tag
válasz
Lacika112
üzenetére
Az intel mindent elkövet a játékosok és hétköznapi felhasználók miatt, hogy őket válasszák, a komoly szakemberek úgysem ezeket az oldalakat nézik.

Azért ez szomorú, mind a Userbenchmark, mind pedig a CPU-Z tekintetében. Már megint ott tartunk, mint régen, hogy az intel mikrokódját kiolvasva jobb tsztet generálnak a rendszerek. Jájjj... Innentől ennek az egésznek az értelme semmi.

-
Egon
nagyúr
De aktív másodregek vannak ám itt...

-
Lacika112
aktív tag
17 éve vannak asztali szegmensbe 2 szálas cpuk.
14 éve vannak több magos cpuk.Erre még mindig azon vergődnek hogy mi az egyszálas teljesítmény?

Sírjunk már azon is hogy 2003 (16 éve) debütáltat a ddr2 ram és nem ez van a boltok polcain.
Sírjunk már azon is hogy 2003 (16 éve) jelent meg a GeForce4 Ti4800 és már nem lehet venni.Tényleg érdekelne mekkora "támogatást" kaptak hogy ekkora baromság bevezetéséért.
Szerintem mérjünk agp- vel mindent vagy edo rammal..............

-
törölt tag
Az általuk felllított erősorrend kb.: mindegy. #aszméregetés.
Az oldal arra alkalmas, hogy ha valami guzmi van, össze lehet hasonlítani, egy-egy komponenst hogyan szerepel, nagyjábol látszik hogyan kellene szerepelnie egy-egy komponensnek, ami alapján el lehet kezdeni hibát keresni.Erre "jók" ezek az online bencsmárkok.
-
carl18
addikt
Ki sponzorálta ezt a változást? Mivel nincs válasz idén a Zen 2-re? Megint a teszteket akarják lefizetni ? átalakitani? hogy az intel jöjjön ki győztesnek?

Pont erről olvastam hogy lehet 15-20 éve az intel tudott csalni, de manapság az internet világában már ez a kamu teszt nem fog összejönni. Mikor a 9900K megjelent összemérték a 2700X-el ott is az intel által sponzorált teszt egyből lebukott hogy a tesztben a 2700X volt bellassitva.
Bár ettől a lépéstől Még a Zen 3000 szériárt ugyan úgy venni fogják mint a cukrot
Manapság nem jönnek be a kamú tesztek. Az intel fanboyok kilóra megeszik, de nem mindenki dől be a fake teszteknek. -
pengwin
addikt
Gaming fps does not normally scale well with core count. High core counts work well for servers and workstations where dozens of CPU intensive tasks need to run simultaneously. Beware the army of shills, they rarely present any gaming fps figures and would happily sell ice to Eskimos.
Aha, nyilván ezért van tele minden oldal olyan jó AMD-s fps értékekkel az utóbbi 2 hétben.

-
Palinko
tag
Már most nagyon gyengének érzem a 4 szálasom, oké hogy 10 éves lassan de akkor is. Amit több mint egy óra alatt renderel ki a szekrényben pihenő 3900X-em, jövő héten ha beszerelem 3 perc alatt oldja meg.
Nekem meg most az a parám, hogy bár egyértelmű hogy a több mag lesz a megoldás meg a 3D gyártás egymásra pakolva (ami megint órejel csökkenéssel fog járni gondolom a hőtermelés miatt), de ne úgy legyen hogy most évente 4-8 magot adnak hozzá, mert 5 év múlva nem szeretnék arról írni hogy dobhatjuk el a mostani processzorunk mert 60 mag alatt nincs is élet már

-
Prof
addikt
Na legalább látják a userek mire költi az Intel a nagy profit egy részét. A marketing büdzséjüknek 1%-ából is dollár multimilliomos lehet bárki.
-
törölt tag
Mert másmilyet nem lehet kapni. Nekem az ideális CPU egy HT/AMD megfelelő nélküli maximum négyszálas lenne, rengeteg RAM kezeléssel, rengeteg cache-sel, sok PCI-e szállal, magas órajellel, stabilan tartva azt az órajelet.
#38 Geri Bátyó: Elnézve a netre kerülő videók és képek tömegét, szerintem jó, ha a népesség 1%-a használ bármilyen kép vagy videó szerkesztő programot.
-
Palinko
tag
Ezt hívom én nem reális felhasználásnak, ha CS GO-val vagy hasonlókkal akarsz játszani jó eséllyel már 10 éve olyan géped van ami szépen elviszi 60FPS-el, vagy ha 5 éves a gép akkor annál is jóval többel és kétlem hogy az esportolókon kívül bárki invesztálna 2080Ti-ba meg 9900-ba azért hogy 1280x960-ban játsza 240 Hz-s monitoron...
Ezért érzem erőltetettnek a példát, mert akit a régi játékok érdekelnek inkább vesz olcsón egy használt gépet, mint a modern processzorokat böngéssze, meg nem az a helyzet, hogy Ryzenen nem futnak, csak annyi FPS-el kevesebbel amit amúgy sem vesz senki észre. Vagy ha már streamelni akarja ugyanúgy jól jön a több mag több szál, szóval annyira résnek és erőltetettnek érzem a példát, hogy nem látom reálisnak.
Az órajel szerintem annak a jele, hogy túlpörgetik, hogy versenyképes legyen, nézd meg a Xeonokat pld, ott miért nem 5ghz-en járatják? Mert tudják ők is hogy fogyasztana mint az állat, talán már meg sem lehetne fogni a hőterhelését stb. Már nagyon rég tudható, hogy 5Ghz, alatt lesz az optimális sebesség, inkább 3-4 között, de 4 fölé mennek hogy bár nem a legjobb energia/teljesítmény egyensúllyal, de még elviselhető, de utána az látszik hogy hatványozottan emelkedik a hő és a fogyasztás nagyon kis teljesítmény növelésnél is.
Pentium 4-et is lehetett 5Ghz-en futtatni, igaz akkor még kellett a nitrogén hozzá, ma kicsivel jobb a helyzet de ehhez a tizedére kelllett hogy essen a csíkszélesség. Szóval aki azt gondolja, hogy 6-7 GHz-es processzorokat fogunk látni a jövőben az téved, majd talán 3nm-en lesznek stabilabb 5Ghz-es dolgok de ott is a magszám fog felmenni idővel ahol meg nem a legjobb ötlet a hőtermelés, szóval megint órejel esést fogunk látni. Mint a core 2 duo-k is lassabbak voltak elejében mint az akkori egy magosok.
Lépéshátrányt pedig nem a csíkszélesség miatt mondtam, hanem szerintem designben maradnak el, mert még mindig az évekkel ezelőtt felvett irányt viszik tovább, akkor megtehették a Bulldozer nem jelentett nagy kihívást, de a Ryzen infinity fabricjában és a chiplet designben nagyon hiszek.
Nem azt mondom hogy szar az Intel vagy kidobni való, bárki örülhet akinek ilyen procija van és valószínű nem fogja észrevenni ha valamit 2 másodperccel előbb fejezett volna be az AMD, de szerintem ideje hogy kapjon az Intel az elmúlt évek dolgai miatt egy olyan jelzést, hogy legyen csak szépen 30% a market sharejük, úgy is fel vannak annyi pénzzel pumpálva hogy simán kibírják, aztán fejlesszenek már valamit normálisan...
-
válasz
Foglalt név
üzenetére
Mari nénit nem csak a sok mag, hanem az egyszálú teljesítmény sem fogja érdekelni, mert ahhoz, hogy az unokáival skype-oljon, vagy az FB-n like-olja a szomszéd öregasszony frissen dauerolt haját, még az sem kell.
Amúgy meg az Office példa is sántít, mert az Excel évek óta több szálas, ha jól tudom (a LibreOffice Calc egészen biztosan). Sőt, már a böngészők sem egy szálat terhelnek.Abban viszont biztos vagyok, hogy otthoni körülmények között is jóval többen használják ki a többszálú teljesítményt, mint 2% (elég csak a családi fotók és videók szerkesztésére gondolni és ez még csak a jéghegy csúcsa). Ráadásul már játékoknál sem egyértelmű, hogy mi a fontosabb.
(#26) schawo: Egy szálon az Intel előrébb van, a magasabb órajel miatt, de IPC-ben valóban utolérte az AMD.
-
Basszus mindenki azt várja hogy több mag használata egyre jobb legyen.
Az ideális az lenne hogy egy adott program közel lineárisan gyorsuljon a több és több rendelkezésre álló erőforrástól. Ezt kellene valahogy univerzálisan megoldani. pl: Dx12-nél a multi gpu jó irány a haldokló SLI és CF kiváltására. Bár kevés játék támogatja de nekem kimondottan tetszik.
Erre egyszálú teszteket nézegetünk meg PCIE sávszéleket. -
kikikirly
senior tag
CSGO simán kezel 4 szálat,updatek formájába kapott jó néhány optimalizálást a Source engine.
Ha mégse, akkor is régi CPU-kon is több száz FPS-el fut.Tessék itt egy 2080TI 9700K videó 4K felbontáson fut 4-600 közötti FPS-el.4K-ba simán lehet GPU limit,de még ha CPU is, mit számít???[link]
Következik 4,6ghz-ra húzott 2500K-n is meglenne a 144 körüli minimum FPS.Mondjál még ilyen játékot kérlek.Nem hiszem hogy sokat fel tudnál sorolni... -
joey04
titán
Egy ilyen program sem fog soha teljesen jól használható eredményeket adni összességében, de ez most jó lépés a játékok szempontjából. Sokan szeretnék ezt elhinteni, hogy ott is számít a sok mag/szál és csak az elavultaknál nem, de ez nem igaz. Mellesleg az amd fanoknak sem fájhat ez, hiszen pont azt emelték ki, hogy egy szálon is beérték az intelt. Meg állítólag van tartalék, a 14nm-ben meg nincs, szóval ha mindez igaz, akkor jobb eredményeket fognak hozni az amd procik, szóval nincs probélma.
-
lenox
veterán
míg utóbbi vállalat már most rendelkezik 16-magos Ryzennel
Meg sajna nem lehet venni, de elvileg csak masfel honap.
-
Alg
veterán
Miért nem lehet már belátni hogy végre van két kb. egyenrangú termékskálát felmutatni képes gyártó a piacon ahol mindenki megtalálja az igényeinek megfelelő processzort, ráadásul az árak is elkezdtek normalizálódni a verseny miatt?
Miért kell folyton bizonygatni hogy ez vagy az a jobb, általánosan?
Bónuszkérdés: van olyan tesztoldal ahol nem ők súlyozzák az eredményeket hanem te tudod megadni az igényeidet és az alapján összesíti az egyes tesztek eredményeit? Ha nincs, egy ingyen ötlet a PH-nak

-
"Nekem is pont ez jutott eszembe. Szerintem nagyon nem érdekel senkit az egyszálas teljesítmény, a kőkorszaki játékmotorokat kivéve, amelyik fejlesztő nem tudja több szálra skálázhatóan optimalizálni a cuccát húzza le a rolót, mert már 10+ éve látszik hogy ez lesz az irány lehetett volna felkészülni rá...."
Tehát ha azért veszek egy intel procit mert CS:GO-val szeretnék játszani (ez most csak hipotézis, de tipikus példája az egy szálas motornak) akkor csak magamat álltatom azzal, hogy valóban jobban szerepel?
"A benchmark programok meg miért bonyolítják ennyire el?"
Szerintem, hogy egy minél szélesebb körnek készítsenek átfogó tesztet.
" a takonnyal ragasztott, értelmetlenül túlhúzott egy lépés hátrányban lévő cucc a jobb."
Valóban nem a legjobb megoldás a paszta de nem ennyire gyászos azért. Igénytelen. Órajellel szerintem nincsen probléma, a teszteken tökéletesen látszik, hogy ahol meglép az Intel az az órajelnek köszönhető főleg.
Lépés hátrány? Ezzel is vitatkoznék. Valóban nem a legújabb legkisebb csíkszélességgel dolgoznak, de kétszer akkora technológiával is és összeségében erősebb (az interneten található tesztek alapján!). Akkor van vagy nincs?
Ettől függetlenül igen, a Zen2 ami most a jobb vétel az ár és érték arányát tekintve.
-
satz18
őstag
válasz
Foglalt név
üzenetére
Akkor az oldal jó segítség lesz Mari néninek meghozni a nehéz döntést a i7 9700K és az R9 3900X között.
-
Amíg marad az SC, QC, MC sor korrekt értékekkel, nincs nagy baj. Mindenki nézheti azt, ami neki fontos.
Ettől függetlenül nekem nem tetszik a változtatás.
-
E.Kaufmann
veterán
BungHolioMarks

-
Foglalt név
addikt
Jó hely ez, hogy senkiben fel sem merül, hogy pár specifikus alkalmazástól eltekintve az általános felhasználói profilban nem az összes szálat terhelő renderelés szerepel, hanem pl. egy office. Amíg viszonylag kevés sok magos CPU volt piacon, az átlagfelhasználó számára nem mérhető mértékben torzította a sorrendet a korábbi felosztás. Az új generációban sok a "felesleges" mag, amit Mari néni nem fog használni az Edge-ben, ezért változtattak súlyozáson.
Persze lehet, hogy ez egy hazug oldal, ami megvezetni próbálja a potenciális vásárlókat, ezért a 3 best CPU:
-Ryzen 5 3600
-Ryzen 7 2700X
-Ryzen 7 3700XBocsánat, ha belerondítottam valaki kisebbrendűségi komplexusába, amiért itt árnyalom Dávid nem teljes értékű győzelmét.
Troll on: nem láttam a grafikonokat, hogyan alázza az új 500$-os AMD processzor GPU-ja az Intel megoldását 720p-ben, pedig egy évtizedig ez volt a sláger
-
Tanisz
senior tag
Végülis az lett vona a logikus, hogy ezt "30%-ban értékelte az egyszálú, 60%-ban a négyszálú és 10%-ban a több" valami ilyesmire faragják át, lévén az Intelnek és az AMD-nek is már túlsúlyban vannak a 4-6-8 magos procijai:
10-20% egyszálú,
50-60% négyszálú
30% négynél többDe hát minek is erre odafigyelni, ha lehet kenőpénzt is elfogadni

Most megint azt csinálja az Intel mint anno, hogy lefizeti a tesztelőket, az OEM-ket...stb. ?
Annyira most nem áll rosszul, mint anno a P4 idejében. -
snecy20
nagyúr
" többek között az 170 dolláros Core i3-8350K a 270 dolláros Ryzen 7 2700X elé van rangsorolva. Eközben a valóság borzalmasan messze áll mindkét esettől."
Attól függ mire használod...
-
nihill
őstag
Úgy látszik volt az a pénz, hogy ők is bekurvult@k...
-
paprobert
őstag
Ha csalni akarnak az Intel javára, akkor nem csinálják jól.
Ahhoz a memória latencyre kellene a hangsúlyt fektetni.

-
arn
félisten
Egy processzor potencialjat mindig a maximumon szabad ertekelni, amugy olyan az egesz, mintha azt firtatnam, hogy a ferrari varosban 50el megy. Az a masodik kerdes, hogy ebbol egy program mit hasznal ki.
-
schwartz
addikt
Hanyinger egy troll banda (mindenki aki erintett)
-
fanti
addikt
Tutira az Intel szponzorálta ezt is.....
De hiába. Egy normális szakember 2019 derekán úgy is tojik az egyszálú teljesítményre!
És a Microsoft is belátta azt, hogy nem ez az idétlen egyszálúság erőltetés a jó irány, és optimalizálja a kernelt meg az ütemezőt folyamatosan a Ryzen architektúra irányában. Így is kell, nem szeretnék még egy Pentium 4-es korszakot.....
-
Palinko
tag
Nekem is pont ez jutott eszembe. Szerintem nagyon nem érdekel senkit az egyszálas teljesítmény, a kőkorszaki játékmotorokat kivéve, amelyik fejlesztő nem tudja több szálra skálázhatóan optimalizálni a cuccát húzza le a rolót, mert már 10+ éve látszik hogy ez lesz az irány lehetett volna felkészülni rá....
A benchmark programok meg miért bonyolítják ennyire el? Látjuk hogy mit akarnak, miért nem az van ha intel foglalatot érzékelnek, kiírják hogy na ez a proci jobb és le tudnánk okézni azt ennyi. Minek ez a nyilvánvaló álságoskodás, hogy inkább visszahozzák azt ami 20 éve volt fontos, csak hogy megmagyarázhassák miért a takonnyal ragasztott, értelmetlenül túlhúzott egy lépés hátrányban lévő cucc a jobb. Persze mindkét gyártó szebb fényben akarja és kell is neki a termékeit bemutatni, de hogy ehhez a benchmark programok így asszisztáljonak az a gusztustalan.
-
Depression
veterán
válasz
belaazallat
üzenetére
Nekem az egy szál lovat könnyebb volt értelmezni, mint neked a második mondatodat. Vagy 10x futottam neki, de se füle, se farka, így feladtam.
-
Z_A_P
addikt
Hat igen, ezek a szintetikus bench programok sokszor igen tavol vannak a valos teljesitmenytol. De mi is a valos teljesitmeny? Mennyi ido alatt fordul le egy C++ project? Mennyi ido a film konvertalas? Hany FPS-t tud a jatek? Nehez dio!
SZERK: igen, fel van cserelve a kep, a bal az uj.
-
belaazallat
addikt
"egyszáló"
egyszálú akar lenni.
képnél fel kéne "A régi és az új súlyozás [+]" új régire
Új hozzászólás Aktív témák
- Okos Otthon / Smart Home
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Végleg lemondott a régi gépekről a Steam
- Subaru topik
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Végre 120 Hz-es lesz az Apple következő monitora
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Motoros topic
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- 173 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080 (ELKELT)
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Sierra Blue-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4224
- Apple iPhone 13 Pro Max Graphite ProMotion 120 Hz, Pro kamerák 256 GB-100%-3 hó gari!
- PC konfig /Ryzen 7 9800X3D, 32GB RAM, 1TB SSD/ akciós áron eladó! BeszámítOK!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 Ti 8GB Zalman S2 TG GIGABYTE 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

.