- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Írországban lezárult, az USA-ban csak most indul az Apple dráma
- Szivárognak a Vivo X300 kameraadatai
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Mobil flották
- iPhone topik
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
Új hozzászólás Aktív témák
-
moonlight115
őstag
A Szép új világot olvastam, de ezt nem ismerem.
Tegnap (szülinapomra) kaptam két könyvet, két kedvenc íróm új könyveit. Vámos Miklós: Legközelebb majd sikerül, és Kepes András: Istenek és emberek. Az előbbinek a felénél tartok, szeretem a stílusát. Humoros, ami nálam fő szempont.Olyan vámososan életszagú. (Amit pl. Frei Tamás könyveinél egyáltalán nem érzek. Megtanult írni Amerikában egy tanfolyamon, és ennyi. Egyszer el lehet olvasni, de semmi egyéni stílus, semmi plusz, nem igazi író.)
-
moonlight115
őstag
A Quo Vadis-t olvastam, nagyon tetszett.
Mostanában teljesen elpratchettesedtem.Már a 9. könyvnél tartok, egy ismerősöm küldi őket Angliából, csak győzzem elolvasni. Hangoskönyvben sem rossz! [link]
Az idő fura dolog. Szerintem gyorsul.Az idő mint díszlet oké, viszont a történelemben az időzítés nagyon fontos tényező. Erről jut eszembe az atombomba és ez a dokumentumfilm, amit nemrég láttam, érdemes megnézni. [link]
-
old rocker
veterán
-
finest
addikt
Húú, a harmadikból a fekete szoknyás travi bejövős.
Nem ismertem ezeket, köszi, h megosztottad! -
moonlight115
őstag
Talán azért, mert a középkorhoz hasonlóan már Egyiptomban sem jelentett sok jót, ha valaki vörös hajúnak született, ugyanis nagy valószínűséggel boszorkánynak vagy rossz szellemek által megszállt embernek tekintették őket és a büntetésük nem más volt, mint a máglyahalál.
Ehhez képest a görög mitológiában úgy tartották, hogy a vörös hajúak (főleg a nők) vámpírrá változnak haláluk után. A boszorkányüldözések idején a ritka hajszín miatt könnyen foghatták a vörösökre, hogy az ördög szolgálói vagy katonái, akik azért vannak itt, hogy bűnbe vigyék az embereket. Később is még számos babona terjesztette róluk, hogy többek között balszerencsét hoznak, így érdemes elkerülni őket.Nem sikerült letöltenem.
-
moonlight115
őstag
Annyira nem figyeltem oda, amúgy sem vagyok nagy szakértő ebben, Beethoven egyetlen hegedűversenye habár ismerősen cseng, többször meg kéne hallgatnom ahhoz, hogy véleményt mondjak a zongora-átiratról.
Most épp egy cikket kezdtem javítani, plusz elkapott a munka utáni álmosság, úgyhogy majd később még egyszer meghallgatom. Szegény Beethoven, nem volt könnyű élete...Még Napoleonban is csalódott, nem csak a nőkben, huhh...Nekem ez a nambörvan. Perfection a köbön!
-
moonlight115
őstag
Most hallgatom. Bach az első?
old rocker Jó szöveg.
A Reményik vers nem az "istenem add" miatt kedvencem, hanem épp Popper Péter egyik előadását hallgattam, és a vége felé ebből a versből idézett. Nagy igazság rejlik benne, túl sokan ítélkeznek olyan dolgokról, amikről fogalmuk sincs. Miért kell mindig ítélkezni? -
moonlight115
őstag
Jó neked, hogy aludhatsz egész nap.
Én szenvedek a 40 fokos fodrászatban, de közben örülhetek, ugye, hogy van munka. Nem tudom...az embereknek különleges érzékük van ahhoz, hogy mikor már eldöntöm, pl. ma is, hogy nem megyek be, hopp, már csörren is a telefon, hogy: Andika drága, lehetek ma az első? De ugye nem kell várnom? - Na ekkor az agyvizem forrásnak indul...Olyan is volt, hogy aug. 20-án, persze zárva voltunk, mégis bementem, mert menyasszonyt kellett szépítenem, de nem bántam, mert kanadai volt, egész jól elbeszélgettünk angolul, egy élmény volt.Hogy ON is legyek: Befejeztem a Megfagyott világot, Ken Follett évszázad trilógiájának 2. részét. Nagyon tetszett, már alig várom a folytatását, 2014-ben jelenik meg. A hidegháború idején játszódik majd, nagyjából ugyanazokkal a szereplőkkel, 4-5 család életét követi, 1914-től.
Most elkezdtem olvasni The Secret Diary of Anne Boleyn-t. Még az elején járok, tetszik, jó a stílusa, izgalmas. -
moonlight115
őstag
Jó ez a motorháztetős anekdota...
Hol tart az interjú-project?old rocker
Szerintem, mikor az öregúr a gyerekkoráról, szüleiről és az iskolájáról beszél, meg lehet kérdezni, hogy a könyvek milyen szerepet játszottak az életében...Vagy: Milyen könyvet vitt magával a háborúba, hogy elüsse a lövészárokban töltött uncsi órákat? -
old rocker
veterán
Ők is emberek... igen. A legutolsó szerencsétlen kerótúrám után, amikor elmértem az erőmet és a mentővel fejeztem be, találkoztam egy olyan rezidens nővel, akiről azt tudnám megírni: kiből ne legyen orvos... (Sovány vigasz, hogy hétfőn, amikor már volt "vezérkar", leb@szták miattam.)
A könyvem pont azokról az emberi erőfeszítésekről, esendőségekről és humánumról szól, amit leírtál atyádról. Amikor a könyvemhez készítettem az interjúkat, a húszból kettő el is sírta magát ...
A legmegdöbbentőbb mégis a 62 éves urológus professzor volt. Ültem ott, mint egy 21. századi Bánk bán reinkarnáció, aki döbbenten hallgatja a Tiborcprofesszort.
Ebből is egy kis ízelítő:
A tíz év alatt annyi tapasztalat gyűlt össze, persze nem csak nálunk, hanem külföldön is. Gyorsvonati sebességgel fejlődik az egészségügy világszerte. Ugyanakkor az embernek mégis ez a legnagyobb keserűsége. A lemaradás frusztrálja az embert, kiég tőle és sötéten látja a világot. A magyar helyzet más, a fiatalok mind elmennek; itt maradunk mi, öregek, amíg élünk, aztán ha mi is kidőlünk vagy meghalunk, akkor ki fogja ezt a nemzetet gyógyítani?-----
Persze a homokba dughatjuk a fejünket, de tisztán, világosan kell látni, alulfinanszírozott a rendszer, alulfinanszírozott az orvos, ami azt jelenti, hogy a beteg adott esetben ebbe belehal. És ezt nem merik kimondani így, feketén-fehéren! Talán csak annyit mondanék el, amit nem tud a hétköznapi ember: a mindennapi gyakorlatban keretekkel dolgozunk. Van gyógyszerkeret, eszközkeret és hadd ne soroljam! A keret egyszerűen elfogy a hónap közepén. Idejön egy beteg, kéri a gyógyszert és nem tudja, hogy a gyógyszerkeret elfogyott, nincs pénz. És engem szid, aki vele szemben állok. Nem tudja, hogy azért nincs pénz, mert föntről nem küldenek. Tragikus ez az egész dolog…
Én most hatvankét éves vagyok, s ha visszaforgatom az idő kerekét, akkor kijelenthetem, hogy ma körülbelül ötször annyit dolgozom, mint fiatal orvos koromban. Egyszerűen azért, mert nincs, aki helyettem megcsinálja a munkát, mivel kevesen vagyunk. Ötször annyit dolgozom, mint fiatal koromban! Elfáradok, amikor egy délelőtt megnézek kilencven beteget. Miközben a kilencven beteget megnézem reggel kilenctől délután háromig, nem merek kimenni pisilni sem, mert ott van a váróban nyolcvan beteg, és ha eltűnök, akkor érzem… érzem a szemekben, hogy „hova megy, mikor mi már reggel óta itt várunk a sorunkra!?” ------
Tulajdonképpen nem is eszem ez alatt az idő alatt és nem iszom egy kortyot sem. Hát jól van ez így? Akkor már nem is beszélek a műtétről… Bemegyek a műtőbe, van egy műtét, öt vagy hat óra hosszat tart. Kijövök a műtőből, azonnal megállít egy beteg a folyosón és kérdez. Mondja az ő problémáját. És higgyék el, hogy nem merem neki azt mondani: „Ember! Várjon már egy percet, amíg megiszom egy pohár teát, mert reggel óta a műtőben vagyok!” Tulajdonképpen ilyen állapotban dolgozom, miközben természetesen a szervezetem – nem csak az én szervezetem, általában az orvosoké – kopik. Hát így következik be, hogy ilyenek leszünk öreg korunkra, idegbeteg, érbeteg és daganatos emberek. Nem tudjuk megőrizni az egészségünket, mert ebben az őrlő malomban egyszerűen nem lehet épen, egészségesen maradni. -----
Egy fiatal doktornő kiment tőlünk Svájcba, ott dolgozott két évig mint ösztöndíjas. Amikor a két évet lehúzta, a főnöke odament hozzá és azt mondta neki: „Legyen szíves, pályázza meg a következő főorvosi állást, mert magának az jár!” Itthon megtanulta a szakmát. Itt nem tudott megélni a fizetésből, kiment Bernbe és két év alatt ott egy fiatal orvosnőnek azt mondták, hogy maga főorvos lesz. Azt nem akarom mondani, hogy mennyivel többet keres, mint az átlag magyar… Mondjuk tízszer annyit! Hát jól van ez így!? Nem kéne az a fiatal, okos orvosnő ide Magyarországra, hogy a magyar betegeket gyógyítsa!? -
finest
addikt
A második mondatomba nem kell a 'bár', nem is tudom, h hogy került oda.
Közben megjött a válasz Skype-on, első körben egy talánig sem jutottunk. Indoklás nincs. Nem személyes, mondtam, h mást olvas. Tegnap itt hagyta nekem Konrád György Zsidókról c. könyvét, nagyon megkritizálta, de nagyon kérte, h olvassam el.
-
old rocker
veterán
Kösz, sajnos az angol nyelvtudásom elenyésző hozzá...
A könyvemmel kapcsolatban csak annyit, eddig senki nem is írt Magyarországon ilyen könyvet. Ez tulajdonképp válasz a Kende könyvre, a Mik vagytok ti, istenek?-re, ami az orvosi műhibákkal foglalkozott.
Éger előszava:
A Magyar Orvosi Kamara Elnökének előszavaLecturi salutem! Köszöntöm az olvasót. Mély tisztelettel hajtok fejet e könyv szerzője előtt, aki annak teljes tudatában alkotta meg művét, hogy a lehetetlenre vállalkozik, kivághatatlan fába vágva fejszéjét.
Magyarországon a XXI. század első éveiben évente mintegy százötven millió orvos-beteg találkozóra kerül sor, nyugodtan mondhatjuk, egyre lehetetlenebb körülmények között. A rohamosan fogyatkozó és elöregedő, fáradt és bizony helyenként kiégett gyógyítókon könyörtelen következetességgel kérik számon a korábban megszokott színvonalat és gyorsaságot, nem törődve azzal, hogy az egyre nagyobb elvárások, a létszámhiány okozta mértéktelen túlmunkateher megoldhatatlan feladatként tornyosulnak azok előtt, akik kitartanak, akik még nem menekültek el. Már jóval az Európai Unióhoz történő csatlakozásunk előtt tudható volt, és jeleztük is, ha nem változnak a hazai egészségügy alapvető viszonyai, a benne dolgozók munka- és életkörülményei, annak felmérhetetlen negatív következményei lesznek. Mára mindez a szomorú valóság. Hivatalos becslések szerint 2020-ra Európában az egészségügyi munkaerőhiány meghaladja az egymillió főt. A jelenlegi tendenciák igazolni látszanak ezt. Már napjainkban is óriási a kereslet a szakképzett orvosok, ápolók iránt Európa-szerte. Egymást érik a munkaerőbörzék, a munkát kínáló országok és cégek nem győznek a legkülönbözőbb plusz szolgáltatásokkal – nyelvtanfolyamokkal, letelepedési segéllyel stb. – kedveskedni az érdeklődőknek az eredményes elcsábítás érdekében.
Az ember természete már csak olyan, hogy nehezen tűri a szenvedést, menekül a fájdalom elöl, és mindent megtesz, megtenne annak érdekében, hogy mentesüljön az efféle kellemetlenségektől. Úgymond „mindent megér neki”, hogy békében és egészségben élhessen. Ha tehát az e célt szolgáló erőforrás nem áll korlátlanul rendelkezésére, úgy versenyezni fog érte. E versenyben a hazai sajnálatos helyzetet és a még sajnálatosabban körvonalazódó trendet látva jóvátehetetlenül lemaradunk. A gazdagabbat, az előre gondolkodót cseppet sem fogja érdekelni, hogy az esendőbbel mi történik. Megszerzi magának, amit meg akar, és fittyet hány arra, mi lesz azokkal, akiktől a számára nélkülözhetetlen szükségleteit mindenáron megszerzi. Ez emberi szempontból – ha nem is túl szép, ám – akár még természetesnek is volna mondható, az azonban cseppet sem természetes, hogyha mindez előre jól látható, kiszámítható, akkor vajon miért nem teszünk, tettünk ellene semmit? Miért nem védjük meg, amink van? Miért nem igyekszünk gondoskodni saját magunkról, a saját jól felfogott érdekeinkről? Talán kevesebb talmi csillogással, talán szerényebb körülményeket – nem ígérgetve, de – garantálva! Garanciát adva arra, hogy idehaza lehet és érdemes. Lehet itthon maradni, és érdemes a gyógyítók nehéz, ám gyönyörű hivatását választani.
E könyv épp ezt igyekszik bemutatni életszerűen olyan sorsok, életpályák prezentálásával, amelyek példái annak, hogyan lehet eleget tenni nagy költőnk intelmének:„Jót s jól! Ebben áll a nagy titok. Ezt ha nem érted,
Szánts és vess, s hagyjad másnak az áldozatot.”Kazinczy örök érvényű és mélyen szántó gondolatai természetesen nemcsak az orvosoknak üzennek, hanem azoknak is, akik az egészségügyben dolgozók sorsáról döntenek, jövőjükről, s rajtuk keresztül honfitársaink egészségéről hivatottak felelős döntést hozni.
Rajtuk múlik, hogy egyszer a nem túl távoli jövőben lesz-e még kiről hasonló könyvet írni. -
old rocker
veterán
Annyit pontosítanék: a műsorvezető már a stúdióbeszélgetés vezetője, tehát beszélgetőpartner. Csak ne tévesszen arányokat, mint télakat pl. A riporter, szerkesztő, szerkesztő-riporter "csak" a szürke eminenciás... Kivétel: szerkesztő-műsorvezető, mert ő a frontember is, meg a szürke is egyben.
-
old rocker
veterán
Jó koncepció... Én azt tanítottam a médiásoknak, hogy az igazán jó kérdés max 8 sec és ki is lehet vágni... Én felépítettem egy interjúalany kapcsolati rendszert. Ők ismerik a koncepciómat és tudják: hacsak nem tudósításról, rövidhírről van szó, úgy kell válaszolniuk, hogy: ne utaljanak vissza a kérdésre; legyen alany, állítmány, egész mondat legyen, mert a kérdést ki akarom vágni. Ezt mindig elmondom nekik az interjú előtt, de akár meg is állítom válasz közben, ha nem úgy kezdi...
Az első 6-8 év után rájöttem arra, a szakmai alázat azt kívánja, ne azt bizonyítsam, milyen qrva okosakat tudok kérdezni, hanem azt, milyen okos az interjúalany. A hallgatóknak szoktam utalni a Ponyvaregényre: amikor kivágod az okos kis kérdésedet, lehet, hogy valami szúrást érzel itt belül (a koponyáján belül). A becsvágy az, ami b@szkurál. Rá se b@sszál a becsvágyra...Persze, ha beszélgetés formájában akarod csinálni, az más műfaj. (Kvázi stúdióbeszélgetés) De ha az öreggel akarod elmondatni a korszakokat, amiket átélt, akkor el kell magyaráznod először neki a koncepciódat: övé a főszerep. Tehát mondjuk 56-ot úgy kell kezdenie, hogy pl.: 1956 nagyon nehéz korszaka volt az életemnek. Akkoriban...bla-bla---
Én most belinkelem neked a legutóbbi műsoromat. Persze volt, ahol volt benne kérdés, az elejében volt narráció, sőt, stand up-ot is csináltam. De a drnő megszólalásától kezdve alig van kérdés, ki vannak csapkodva. Nem is volt előttem (rajtam, kezemben) mikrofon.
[link]A könyves kérdés: múncsájd, ez a kérdés - bocs, de így nem illik ide. Ha van valami apropója: a Corvin közben nem minden úgy történt ám, ahogy Moldova leírja; pedig ő az egyik kedvenc íróm. Pl.
-
old rocker
veterán
Egyben felvenni és egyik témából átgördíteni a másikba. Felkészülni az interjúra és úgy kérdezni, irányítani a beszélgetést. Azt neked kell eldöntened, honnan akarsz elindulni és hova akarsz elérkezni; magyarán, legyen egy íve a dolognak, mint a fogalmazás: bevezetés, tárgyalás, befejezés. Különben ide-oda csapongó lesz az egész. De fel lehet venni részenként is, helyszín váltásokkal, innen indult a századunk a frontra; itt osztották ki a felkelők a fegyvereket 56-ban; ebben az épületben volt a pártiroda stb. és az időrendi sorrendhez ragaszkodva több helyszínen végigvinni az elbeszélést. Lényegesek az illusztrációk. Korabeli levlap, fénykép, katonakönyv, születési, házassági akvi kivonatok, levelek stb.
-
moonlight115
őstag
"Beethoven would be pleased" (komment) Szerintem is. Örömzenélés.
Nekem is volt egy ilyen bácsim, a múltkor írtam róla: [link]
Szerintem jó ötlet az interjú. Oktatási célra is, de egyébként is érdekes. Elképesztő, miket átéltek ezek az emberek. A személyes "élménybeszámoló" pedig mindig izgalmasabb, mint egy törikönyv száraz szövege. Nem értek hozzá, de szerintem egy interjú szerkesztése nagyban függ az alanytól, mármint hogy mennyire jó a beszélőkéje, képes-e összefüggően előadni, vagy sokat kell közbekérdezni...Remélem, old rocker majd leírja, engem is érdekel.
-
moonlight115
őstag
Én úgy gondolom, hogy az egész élet, beleértve az erkölcsöt is, nem statikus, nem állandó. Minden változik, örök mozgásban van. Pl. 10 évvel ezelőtt erkölcsileg úgy érezted, egy bizonyos tetted helyes, el se tudtad volna képzelni, hogy másképpen dönts. De ma már, a mai eszeddel, tapasztalatoddal nem így látod. A gyugyuk is változhatnak.
Ne ölj! - De ha fegyvert fognak rád, és történetesen neked is van egy töltött pisztoly a kezedben, nyilván azon vagy, hogy te lőj először. De mi van akkor, ha a veled szemben álló, aki épp tüzelni készül, mondjuk a gyereked. Együtt tudnál élni a tudattal, hogy lelőtted? Még ha önvédelemből is...Ez pl. egyéni dolog, az erkölcsnek nem sok köze van hozzá.
-
moonlight115
őstag
Arról szól, hogy a II. világháborúban hogyan lesz kém Melanie Griffith titkárnőből.
Sikerül-e neki megtalálni Berlinben a zsidó unokatestvérét és megmenteni... Miközben beáll házvezetőnőnek egy náci főparancsnokhoz és kevés rutinnal elszántan kémkedik. Izgalmas, drámai, Oscar-díjas, de valamiért kevésbé ismert film.
Roy Orbison jó, és még a Whiter Shade of Pale.
Ennek a számnak meg jó a szövege.Várom az összefoglalót. Rég olvastam az Apák könyvét, kíváncsi vagyok a véleményedre.
-
moonlight115
őstag
Ez a szám az egyik kedvenc filmemre emlékeztet: [link]. Ezután M. Douglas nálam főkedvenccé avanzsált, míg nem jött Jack Bauer, alias Kiefer Sutherland. Azóta is ő a szívem csücske.
Zenében a hippi-indián old rocker az illetékes eetás, abból az időszakból talán nem csak Marlene Dietrichet ismeri.
Az Apák könyve? Megvót?
-
moonlight115
őstag
" ...tankerületvezető, vagy iskolaigazgató orosz szakos volt stb. stb.
Meg lett nekik is bocsájtva. Nincs is ezzel semmi baj, csak ne lenne az egész olyan
gyomor- ésszemforgatókettős mérce.
A tanú az egyik legjobb magyar film. Zseniális!
A vezetőkről pedig...Dumbledore jól megfogalmazza a H.Potter és a halál ereklyéiben:
"Fiatalemberként kiderült rólam, hogy a hatalom a gyengém, az az egyetlen nagy kísértés számomra. Furcsa dolog ez, Harry, de talán azoknak való leginkább a hatalom, akik nem vágynak rá. Azoknak, akiket, mint téged is, a sors állít az élre, akik szükségből öltik fel a palástot s aztán maguk is meglepődnek rajta, mennyire jól illik a vállukra."
Német gázszerelő és gázcső? Meg tusoló? - hűha!
-
moonlight115
őstag
Nekem az a véleményem, hogy aki lábtörlőként viselkedik, ne csodálkozzon, ha úgy is bánnak vele. Ez mindkét nemre igaz.
Múltkor a barátnőm lelkendezve mesélte, hogy végre talált egy pasit, aki a "tenyerén hordozza". Na, nekem ilyen nem kéne. Értem ne áldozza fel senki magát, mert akkor arra már nem tudnék felnézni, nincs benne kihívás, játék, izgalom...Előbb utóbb uncsi lesz. Az emberi természet olyan, hogy amiért nem kell küzdeni, "árat fizetni", azt nem is értékeli igazán. Legyen az bármi. Egy embernek, akár férfi, akár nő, legyen egyénisége, ne legyen szervilis, kiszolgáló, megalázkodó. Egy kapcsolatban jó, ha van valamiféle egyensúly. Pl. figyeld meg, ha valaki túl közel lép hozzád, akaratlanul is hátrálsz egy lépést. Szerintem ez az érzelmekre is igaz. Ha az egyik túl sokat ad, annak sosincs jó vége.
Az előbb említett "tenyerén hordozósról" aztán kiderült, hogy ezzel próbálta kompenzálni, hogy bizony egy kicsit iszákos, és nem is akar ezen változtatni.Old rocker Igazad van, biztos csak a rosszakat láttam eddig, de már előítéletes lettem a westernekkel szemben.
-
moonlight115
őstag
A westerneknek csak a zenéjük jó. Meglátok egy ilyen kalapos-lovas-puskás figurát, és huss, már menekülök! Ezt a pár percet kibírtam, de mi ebben a jó? Csak lőnek meg lovagolnak. Na jó, néha akasztanak is.A főhős mindig összehúzott szemmel hatalmas bölcsességeket pufogtat, aztán elporoszkál a vadnyugat legszebb királylányával, de előtte halomra lövi a rosszakat.
Igaz, nem sok westernt láttam. -
moonlight115
őstag
De a cikk szerint csak rövidtávon csökken az akaraterő.
Nem tudom, tudományosan mi számít rövidtávnak...
Pl. hazaérsz munkából, telezabálod magad, aztán 1-2 óra elteltével, mikor már kezd visszatérni az akaraterőd, éri valami többnyelvű inzultus, és 2 másodperc múlva már a hűtőben kotorászol jégkrém után. -
-
moonlight115
őstag
A Salinger idézet a Zabhegyezőből van, a főhős, Holden Caulfield mondja, hogy szerinte az a jó könyv, amit mikor elolvastál, azt szeretnéd, hogy az írója piszok jó barátod legyen, akit bármikor felhívhatsz. Ez többnyire nincs így.
Ja, terrific nevek, a zsúrpubit nem ismertem.
Tényleg a Colin az ki lehet? Nem tudtam beazonosítani.
Az Apák könyvét olvastam, szerintem ez a legjobb Vámostól. A Sánta kutya se rossz.
-
moonlight115
őstag
Igen, láttam ezt a filmet. Tipikus Woody agymenés.
Épp ezt mondom én is, hogy változnak. Ami ma tabu, holnap trend lesz (sarkítva kicsit).
rocker
" az azért nem merült fel benned, ugye, hogy a keresztényeknek is kellene hanukát és szabbatot tartania?" Dehogy! Azt sem írtam, hogy a melegeknek össze kéne házasodni. -
moonlight115
őstag
" Feltételezem, h elsősorban a többségi társadalom elutasítása hatna rosszul a gyerekre,"
De ez idővel változhat, nem? Régen a válás is szégyen volt, vagy pl. a "megesett lány" kategória, az így született gyereknek se volt könnyű, ezelőtt kb. 50-100-200 évvel ezzel kapcsolatban is más volt a felfogás. Tegyük fel, hogy engedélyezik a homoszexuálisok házasságát és az örökbefogadást. Eleinte sokan ellenzik, csakúgy, mint pl. a nők választójogát vagy egyetemi tanulmányait anno. A társadalom szemlélete változik az élet minden területén, csak idő kérdése. Az, ami régen elképzelhetetlen volt, most természetes, mindennapos gyakorlat. A Titánok bukásában most járok annál a résznél, mikor az angol lány és a német fiú titokban összeházasodtak. A lánynak úgy kellett kiszöknie a házból, mert ha a bátyja rájött volna, mire készül, akár erőszakkal is visszatarthatta volna, sőt még elmegyógyintézetbe is zárathatta volna, mert joga volt hozzá. A leveleit is elolvashatta. A lány csak gardedám kíséretében léphetett ki a házból. Ja, és ez egy viszonylag felvilágosult, magas társadalmi rangú családban történt, 1914-ben. Hol vagyunk ma már ettől?
Én semmit sem ellenzek, ami másnak jó, ha nem árt vele senkinek.#2438 old rocker
"Véleményem szerint egyedi, eseti elbíráláshoz (pártatlanhoz) kellene kötni. "
Ez egy kényes pont, de alapjában véve egyetértek mindennel, amit írtál." A házasságot ebben az aspektusban tradícióként fogom fel, és tűrhetetlen, hogy egy kisebbség ezt el akarja venni a többségtől."
Szerintem nem akarja elvenni, csak gondolom, a bejegyzett élettársi kapcsolat (nem tudom miért?) nem elég nekik, mert ettől ők (jogilag?) többre vágynak. Ezért még a többségnek nem kéne úgy érezni, valamit elvettek tőlük. Én nem háborodnék fel azon, hogy két egymást szerető ember össze akar házasodni. A házasságkötés egy ünnepélyes fogadalom, amit az "igen" kimondása pillanatában a felek vélhetően komolyan is gondolnak. Miért kellene ettől megfosztani az egynemű párokat? -
old rocker
veterán
először is a hóval kapcsolatban: [link]
A homokosokkal kapcsolatban meg annyit: tegnap iszonyú nagy tüntetés volt ellenük Párizsban... nem éppen a legbékésebb.
Én nem rajongok a homokosokért, miért tenném, (ha eddig hetero voltam, most már nem térek át,) de a homofóbokat kifejezetten gyűlölöm. Igaz, nálunk ki is tüntetik...
S ha rajtam múlna: a házasságot, mint tradíciót meghagynám a ffi-nó kapcsolatra. Következésképpen, bár megértem a melegek indíttatását ( a miért küzdenek szinten), de nem fogadom el.. A házasságot ebben az aspektusban tradícióként fogom fel, és tűrhetetlen, hogy egy kisebbség ezt el akarja venni a többségtől. De: ugyanakkor közjegyző stb. előtt lehetővé tenném, hogy a homoszexuálisok jogilag mint élettársi viszonyt legalizálják az együttélésüket. Aztán házon belül lagzit is csaphatnak hozzá... Vagyis: legális élettársi kapcsolat: oui, házasság: non.S aki úgy szaval a homokosok ellen, mint a Kárpátia tölgyfalombokkal kitüntetett idióta énekese, amellé odaállítanám - ha lehetne - pl. Nagy Sándort, hogy amikor állatoknak nevezi a melegeket, egy csapással elcsaphassa a fejét. Mert ugye Nagy Sándornak is volt ffi ágyasa, ez akkoriban elfogadott volt, mégsem nevezte a történelem egyik legnagyobb hadvezérét köcsögnek. Viszont Nagy Sándor sem házasodott vele össze.
Uff, én beszéltem.
-
moonlight115
őstag
Én is gimis koromban olvastam. Most elkezdtem nézni. Eddig az a benyomásom, hogy Iván kicsit dundi, legalábbis soványabbnak képzeltem. De jó, hogy linkelted, végig fogom nézni!
Nahát, neked van egy Margaritád? LOL! A Woland-féle kenőcs csak feltételezés, vagy valóban van neki? De ha lenne is, úgysem árulná el, gondolom...
-
finest
addikt
LOL, az imént megemlítettem a feleségemnek a leves kanalazása közben a fenti gimnazista emlékemet a Bulgakov mű és a filmes feldolgozás különbségéről. Lényegre törően csak annyit mondott, h "Lehet, h egy gimnazistának erotikus, de neked már nem. Nem pornó az, apa." - Nagyon felvágták a nyelvét, Margónak is hívják, biztos kapott a Woland-féle kenőcsből is.
-
old rocker
veterán
2000 óta van szerencsém összeakadni az ilyen és a másik oldal szélsőségeivel. Sosem bírtam ki, hogy az ilyen vadhajtásokhoz ne szóljak hozzá. Ennek köszönhetően voltam már zsidóbérenc, libibsi, komcsibarát, cigánybarát, buzibarát, de fasiszta is. Sőt, egyszer egy viszonylag iskolázott, de a körmondataim értelmezéséhez még nem eléggé képzett roma meg is fenyegetett.
Szóval egyszer majd csak pofán rúg valaki.... -
moonlight115
őstag
"...If I can just see a miracle...a burning bush...or my uncle Sascha pick up a check..." LOL!
philo Ja, aszongya, mindegy, kire szavazol, mind ugyanaz, kést döfnek a hátadba, csak a hatalom érdekli őket, fogjunk össze...stb. Hát, ennyi. Semmi új, semmi meglepő.
rocker Bimmbamm Teri, LOL!
-
moonlight115
őstag
Röhejes, de egyben tragikus is. Én ezt a cikket olvastam róla.
1-2 komment, ez mindent elmond:"@egysmás: Vicces(vagy nem) belegondolni, mikor az a szimpatikus társaság leül összeírni, szerintük mi az aberráció.
-Úristen! Hátulról? Mint az állatok?
-Szerinted Mancika honnan tudja mi az a cum swamping?""@Árpy a kiráj: Szigorúan tudományos szempontból tanulmányozzák csak a témát!
Közösségi Alkalom után, aztán közvetlenül utána megbeszélik és elítélik a látottakat!""És lesz pornóbevallás? Vagy hogy a picsába akarnak meggyőződni róla, hogy nézi vagy nem nézi?"
"Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.02.20. 21:43:53
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:Bazmeg, a rendszeres maszturbálás gerincsorvadást okoz, egyszerűen megröntgenezik a delikvenst, hol éltél eddig, egy szatyorban?
"
-
old rocker
veterán
Haláli? Kétségbeejtő. Azt a zavarosfejű, farizeus qrvaistenit...
Micsoda blőd baromság. Még az a szerencse, hogy az etika tanárnak pl. sz@rnia szabad...Az egészről a saját szakdolgozatom egy pár sora jutott eszembe:
"Ebben az időszakban a 20-as évektől kezdve alakult ki az új metódus: keresztény és nemzeti. A keresztény - nemzeti ideológia egyfajta reakcióként jött létre Trianon miatt. A liberalizmusból kiábrándult, önérzetében megsértett, hitét vesztett nemzet számára kézenfekvővé vált az ezer éves keresztény magyar állam ideológiája és hagyományai, dacára a vallásfelekezeti megosztottságnak."Sosem tudott ez a nép a "ló hátán" középen megülni. Vagy az egyik oldalán, vagy a másik oldalán.
A hetvenes években azt hallgattam: még mindig nem tudunk lépést tartani a szocialista szexuális erkölcsökkel. (Kérdezhetném, az milyen? Pártaggyűlés-filmet nézek és közben sarlóval-kalapáccsal verem a farkam?) Aztán jött a túlzott liberalizáció. Én egyébként híve vagyok a klasszikus liberalizációnak, aminek gyökereit még valahol John Locke-nál, Thomas Hobbes-nál lehetne keresni. De a vadhajtások, amik kialakultak... Csak egy nagyon-nagyon szerény példát említenék: az Európai Unióban nem kívánatos kifejezés a "néger". Például Párizsban nem szabad ilyet mondani, mert azt a néger is megérti és reá nézve az sértő. Színesbőrű, ezt szabad... A 90-es évek második felében pl. bizonyos napokon a HBO-n is lehetett hard pornófilmet nézni. Nem vetem meg a pornófilmet, inkább az a baj vele, hogy unalmas, izzadtságszagú,nyújtják, mint a rétestésztát, de azért ezt túlzásnak találtam. Utána a HBO-ról eltűntek, helyette a kábeltévés társaságok nyílt elérésű pornócsatornát üzemeltettek. Aztán ezeket megszüntették, most már csak kódolt csatornák vannak - nagyon helyesen. Melegfelvonulások. Felőlem csinálhatják, az a véleményem, rossz PR és megjegyzem, én sem vonulok fel a szőrös sggm mutogatva, imádok nőkkel szptni. Ugyanakkor azokat sem értem, akik szélsőséges őrjöngéssel reagálnak a buziparádékra. A közöny lenne a leghatékonyabb tiltakozás, csak ezt a hungarotalibánok sosem fogják felérni ésszel: egy zenekar sem szeret közönség nélkül játszani ...
Szóval most visszazöttyenünk a ló másik oldalára. Erkölcstelen, aki elvált, akinek nincs gyereke, aki dohányzik (nem erkölcstelen, csak hülye és antiszociális), aki szexfilmet néz... Lényeg a qrva nagy képmutatás...
Mi jöhet még? Kötelező templomba járás, aki nem gyereknemzés céljából él házaséletet, annak levágják, nászéjszaka előtt szüzesség ellenőrzés... egyik végletből a másikba.
„Ha én eddig életemben láttam jó indiánt, hát az mind halott indián volt”. Sheridan tábornok
- vagyis csak a halott indián a jó indián, ahogy a köztudatban elterjedt a mondás.Csak a keresztény ember a jó ember... várom, ki fogja felvállalni ezt az eddig ki nem mondott, csak egyre inkább éreztetett mondást.
-
moonlight115
őstag
-
moonlight115
őstag
Igen, azt én is hallottam, rádióinterjú volt, talán az utolsó? Rákeresek.
eddig ezt találtam -
old rocker
veterán
A bennünk rejlő és körülöttünk lévő ismeretlenek
Sors bona, nihil aliud (Zrinyi Miklós)
A hosszú évek során arra a tudományosságot mellőző véleményre jutottam, hogy az ember sorsát a saját akarata és a körülötte zajló, akaratától független történések kiszámíthatatlan korrelációja adja. Van, aki az emberi élet bizonyos történéseit Istennek tulajdonítja, van, aki esetleg több istennek.
Én nem igen hiszek az istenekben, viszont van bennem valami pontosan meg nem határozható fatalizmus, azaz hajlamos vagyok hinni a végzetben, amiben talán rejtélyes módon szerepet játszik az egyén pszichés beállítottsága, gondolatisága... Esetleg talán az agyi hullámok kisugárzása? Nem tudom. Csak sokat tűnődő ember vagyok, nem tudós. Az egészet az teszi ennyire rejtélyessé, hogy néha olyan dolgok történnek velünk, körülöttünk, amelyek megcsúfolnak minden logikai összefüggést, s amelyekre legfeljebb azt lehet mondani: a sors furcsa fintora.
Sok ilyen esettel találkoztam életemben; voltak olyanok, amik másokkal történtek, volt, ami velem. A rossz dolgok fájnak, szinte a húsba marva haladnak egyre beljebb a szövetek között egészen addig, amíg a próbára tett elme a racionalitást félredobva úgy érzi, ez az egész olyan mélyre hatolt, hogy lelkünket sebzi, marcangolja szét. Ebből a láthatatlan sebből kitépni pedig csak úgy lehet, hogy életünk egy részét szakítjuk ki magunkból.
Sokan és sokféleképpen élik meg az élet megpróbáltatásait. Van, aki újra és újra talpra áll, van, aki a legkisebb megrázkódtatástól már mély depresszióba zuhan. A depresszióba zuhant embereket aztán a végtelenül empatikus, racionálisan gondolkozó pszeudohumánok hajlamosak sommás és megkérdőjelezhetetlen verdiktként hülyének, elmebetegnek tekinteni, felsőbbrendűnek vélt csalhatatlanságukban és racionalizmusukban azzal sem törődve, hogy náluk sokkal nagyobb elmék, komoly tudósok a depressziót nem elmebetegségnek, hanem a hangulati élet zavarának tekintik, amelynek olyan biokémiai okai is vannak, mint a szerotonin visszavétel, illetve egyéb neurotranszmitterek (ingerület átvivő anyagok) agyi anyagcsere zavara.
Sokan azt a látszólagos paradoxont sem tudják megérteni, hogy az öngyilkosok jelentős része nem meghalni akar. Éppen ellenkezőleg: nagyon is élni szeretne. Csak nem úgy, ahogy él, mert azt nem tudja elviselni. Van, akiknél a depresszió egy veszteségélmény (pl. haláleset) miatt alakul ki. Van, akik azért lesznek depressziósok, mert nem bírják elviselni az őket körülvevő világ számukra negatív ingereit.
Én fiatal felnőtt fejjel szembesültem először azzal az érzéssel, ami Vonnegut Éj anyánk című regényében zseniálisan valahogy úgy van megfogalmazva: " ... az a tudat bénított meg, hogy nincs miért újra elindulnom, bármerre is vigyen a lábam." Huszonhárom éves voltam, amikor egy autóbalesetben elvesztettem apámat. A szüleim tízéves koromban elváltak, ő nevelt fel. Rettenetesen és kölcsönösen féltettük egymást. Motorral járt majd egy évtizeden keresztül és én örökös frászban voltam, ha késett, hátha valami baleset éri... Amikor megvette azt az autót és elindult arra a végzetes útra, nem voltak megérzéseim. Az ösztöneim cserbenhagytak.
A temetésen néztem a májusi, szinte hallhatóan növekedő zöld füvet, a sarjadó életet és úgy éreztem, feszülő agyam szétrobban ettől az ellentmondástól: körös-körül megy tovább az élet, csak az én apám nincs többé. Ötvennégy éves volt.
Akkor éreztem először azt az érzést: nincs miért tovább. Később persze történtek, és azóta is történnek olyan dolgok, amik miatt úgy érzem: nincs miért folytatni...Mégis, mindig megelőz valaki. Valaki az ismerősök közül, aki már sosem fog többé elindulni. Van, aki saját maga intézte így, van, akire a sors vigyorgott rá szadista mosollyal.
Volt olyan kollégám, aki tipikus "A" típusos depressziós volt, azaz bizonyos élethelyzetekben tudott örülni. Tépelődő, ámde vicces embernek ismerték. Azt is mindenki csak idétlen feketehumornak tudta be, hogy gyakorta mondogatta, még maga is mosolyogva a kijelentésén: „Meglássátok, egyszer felkötöm magam".
Hosszú-hosszú évek múlva aztán egyszer nem viccelt, hanem cselekedett. Senki sem számított rá. Feljebb akarták tuszkolni, olyan vezető beosztásba, amit szerintem ő nem akart, félt elvállalni. Talán ez is hozzájárult a tragédiához, már sosem tudom meg.Aztán jött a nővérem halála. Áttétes, nőgyógyászati rákja volt. Két év alatt eleget láthattam, milyen az igazi emberi szenvedés. Negyvenöt éves volt, amikor mint gyámapára, a tizenhat éves fiát hagyta rám.
Később, már tévésként egy olyan orvost veszítettem el, akiben jóval többet tisztelhettem, mint műsorom állandó riportalanyát. Azok közé az orvosok közé tartozott, akinek a beteg nem egy két lábon járó, megbetegedett szerv volt, hanem egy egész, pszichével bíró ember. A sors fintora az volt, hogy negyvennégy évesen a saját szakterületéhez tartozó rák végzett vele. Többször megsirattam: jó ember volt.
Egy évre rá történt negyvenöt éves kollégám rejtélyes halála. Azért rejtélyes, mert soha nem ivott, nem dohányzott, sovány volt. Viszont egy napból tizennyolc órát dolgozott. Halála napján éppen hajnal háromig montírozott a stúdióban. Hazament azzal, hogy lezuhanyozik, aztán jön vissza folytatni. De ezt a munkát már nem fejezhette be. Öt órakor halva találta a felesége a zuhany alatt.
Néhány évvel ezelőtt fiatal kollégám öngyilkossága rázott meg. Nem sokkal utána értesültem értesültem arról, hogy egy volt kollégám kötötte fel magát. Ha valakiről nem, akkor róla nem tudtam volna ezt elképzelni.
Akkor megrendültem újra és azóta sem tudom, hogyan szelektál a sors.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Hardcore café
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Nintendo Switch 2
- E-book olvasók
- Gaming notebook topik
- Samsung LCD és LED TV-k
- Elképesztően drága az új Ryzen Threadripper PRO generáció
- Crypto Trade
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- További aktív témák...
- Bitcoin Miner Eladó Bitmain Antminer S19 JPro 104 Th 3150 watt
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest