Keresés

Hirdetés

!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• sb

veterán

válasz Ixion77 #24 üzenetére

Felfelé váltottam vissza.
    Nem kell sokra gondolni, annyi, hogy pl. 20x20x25 ház helyett 2-3cm-rel nagyobb és máris befér egy kisebb mATX alaplap (sokszor úgy, hogy hivatalosan mITX házról van szó továbbra is, de kimérve befér a nagyobb lap. :)) . Ami jóval olcsóbb mint az mITX és nem 3, hanem 23 féle közül választhatsz. Ez pl. már erős megkötés volt nekem cserébe egy minimális méretelőnyért.

De pl. van ahol mixelt a dolog. Épített NAS-ban megtartottam a paneltápot, mert egy hasonló méretű ház felét elfoglalná a rendes táp. Így meg egy ekkora kocka ház felét HDD-kkel tele lehet pakolni. :)

Volt anno olyan paneltápos kis házam is ahol egy 9-es toronyhűtő volt a procin. Ott a hűtő foglalta el a ház felét, cserébe bármit elbírt volna viszonylag kis méretben. :D Ott is a (paneltáp) ár vs méretcsökkenés volt rossz arányban. Egy kicsit nagyobb házban már mATX-el is elfért ugyanaz.

Általában igaz szerintem, hogy a fizikai méretekhez és lehetőségekhez kell alkalmazkodni. 20-45W-os rendszerekkel simán elvoltam mITX méretben is. Ha viszont kellett a hűtés nagyobbhoz akkor egyből sokszorozódnak a gondok vagy költségek a kis méret miatt. Vagy csak simán a választható komponensek megkötése miatt volt gond.

@mad823
    Én még akkor se éreztem különbséget webezésnél ha a 6/12-es cpu 32GB gépről átülök a 2/4-es 16GB-osra. Ha persze nyitok 50 fület akkor már érezhető. Kérdés, hogy ez megéri-e a felárat.

• sb

veterán

válasz Ixion77 #24 üzenetére

Lemaradtam a linkről, de gyanítom valami hányás 60% sRGB kijelzős lehetett. Ezt kihagytam de ebben a kategóriában még ez is divat ami szerintem iszonyatosan rontja a használhatóságot. Ez nem igényesség kérdése szerintem, egyszerűen sz*r nézni, nem egyformák a színek, stb... nem használható egy ilyen noti. A 8GB ram meg nálam továbbra is a másik erősen necces paraméter.

Egy "minőségi" (ezzel biztos elküldenének a noti topicból, hogy ezek is hulladékok) noti 270-300k körül drága. De valahogy ezeket még inkább kidobott pénznek érezném mint egy 200k-s 8GB/60%sRGB-s szörnyet.
    @Aprósólyom: Ráadásul a 8GB-osak 1 modulosak ahogy a te linkeden még látszik. Itt rögtön kivonhatod a tesztekben látott IGP teljesítmény 40-50%-át is emiatt.

Én is azt mondom továbbra is, hogy árfüggő a dolog és hogy mire kell.
    - Van ami musthave - szerintem. Vagy ha nem is az, de megéri rajta nem spórolni.
    - A többi már feladatfüggő. Van, hogy az IGP semmit sem számít. Másnak átlagos feladatokra vagy épp lightos játékra a cpu "mindegy" (értsd: annyira sok a használható, olcsó cpu 6 magtól felfelé, hogy igazán gyengével már alig találkozni ami visszafogná az adott célt).
    - És van ami kompatibilis felhasználásban. Desktopot nem kapok fel hordozni de NUC helyett lehet, hogy elfér a kis desktop v. noti is. Ha nem akkor marad a kisebb kiépítés. Itt már csereszabatosan biztos árfüggően választanék ha több jó megoldás is van.

Ebből jön össze, hogy 6-800EUR NUC-ot biztos nem vennék mert ott már vélhetően van más, olcsóbb, de megfelelő megoldás. Ha noti kell akkor azt venném... de pl. nappaliba HTPC-nek biztos nem... ahogy ez valakinél felmerült anno vmi beszélgetésben, hogy még ott SINCS a notinak ellenfele, merthát kijelzőt/akksit/stb... kapsz pluszban bármilyen más géphez képest. Ja, az ott nekem épp akkora hátrány lenne amiért fizetnék, hogy ne kapjak. :D

Visszakanyarodva a cikkre: a lényeg itt az volt nekem a meglepő, hogy a szokásos elszállt NUC árakhoz képest meglepően olcsó volt.

• sb

veterán

válasz Aprósólyom #18 üzenetére

Én most arra a setupra írtam a fentieket amire működik.
    Amit te írsz arra meg nem jó, de szerintem meg azok a kevésbé életképes ajánlatok. Ezt nyilván majd mindenki eldönti magában...

Kifejtve:
    - Belépő notik. Nem is feltétlen anyagminőségre értettem, de a 8GB ram nekem nogo zóna. Forrasztva ofc. Én meg a notikat nyálaztam át oda-vissza jó hosszú ideig mire tudtam venni érdemi 16GB-os modellt Ryzenből ÉS nem volt elszállt ára. De ez elég nagy akció/együttállás volt, hogy 220-250k között kijött. A gyártó sem hülye, sajnos a 200k-s notik 8GB-tal jönnek és a 16-osok meg valahogy azonnal a 250-300k sávba, de inkább 300 közelébe jutunk. :(
    Szóval én pl. nem is feltétlen az anyagválasztás, hanem inkább emiatt vennék drágább notit. Akkor meg már nagy a különbség, hiszen itt bővíthető a ram. (32GB meg a forrasztott, olcsó szegmensben nincs is, idén jönnek be. Az első Lenovo felhozatal alapján amit megnéztem ugyanígy sz*patva terhelve a vevőt: +16GB +200EUR. :U )
    - A játék megint az a kategória amire szerintem kb. mindkettő alkalmatlan. Ill. amíg alkalmas addig bármelyik. Nem 15W-ig mennek el, a notik sem amik jóval laposabbak és szarabbul hűthetőek ennél, 30-35W-ig oké és ott már elég bőven ennek az IGP-nek. A 6000-eseknek is, de ott jobb a 35-45W sáv. Én nem vagyok egy véresszájú gamer finoman szólva se aki beböfögi, hogy 100W gpu alatt csak képet ad a vga. :D de azért szinten kell kezelni ezt is. 30W körül ennyi jön ki, azt meg mindkét setup tudja. Felette meg lehet, hogy jobban jár egy visszafogott 3050-el vagy 1650-el az illető notiban is. Sokszor még árban is.

@Ixion77
    Fordítva nézzétek.
    Úgy tűnik ellenvéleményen vagyunk, de 4-5 mITX rendszer után váltottam vissza méretben én is mert ugyanezt gondolom: sokszor irreális megkötés árban és paraméterekben is pár cm mínusz. De ezt fordítva kell nézni: ha a méret számít akkor az az elsődleges paraméter és abból kell megnézni mi jön ki. Notit sem lehet 1-1-ben desktoppal hasonlítani hiszen van előnye/hátránya mivel tök mások a lehetőségek a fizikailag. Ez itt is áll.

Ekkora méretből szerintem kihozták amit lehet. Átlagkonfighoz overkill is. Ez sokszor drága a kis méret miatt de itt még ez sem igaz.
    Másra meg más való: +20% nyilván több kraftot tudna, ahogy egy annál 20%-kal nagyobb megint... és így tovább. Játékra is más az optimális. A noti meg hordozható, az eköré van tervezve. Más a cél, szerintem ennyi a különbség.

• sb

veterán

Szerintem is drágák a NUC-ok a desktop, de még a(z általában drágább) mITX desktop cuccokhoz képest is. Átlagosan.
    De ezeket pont nem látom drágának. Ennyiért valóban nem hozol össze épített gépet sem.

A notis megjegyzéseket meg végképp nem értem. Kifejezetten olcsó notik főleg csak az előző, Renoir szériából vannak (ami amúgy nem rossz, de ennél mégis gyengébb), de még azok is drágábbak. Valami nem széthullós Zen3 alapú noti meg alsó hangon 800EUR körül indul. Akciósan, amúgy 900-1000.

TDP:
    A 15-35W-os modellek és a 65W-os asztali között van 10-25% különbség multicore-ban. Nagyon közel vannak egymáshoz hiába tök más a fogyasztás. Persze a Turbo nagyobb TDP (is lehet, ha úgy konfigolják, de nem feltétlenül) a kisebbeknél is, de 25-35W-ból is brutál ami teljesítmény ezekből kijön. És ami még lényeges, hogy a Ryzeneknél igazából lefelé ez még jobban skálázódik, nem rossz a 25-35-65W sáv sem perf/W-ra, de az igazi hatékonyság 30W alatt indul.

Notiban mértem fix TDP-re korlátozottan is párat, CB R23.
    5500U 5600U
    def Turbo 8900
    35W 8800
    26W 7400 8250
    22.7W 7150 7950
    16,7W 6500 7200
    12.7W 5950 6800
    9.7W 5900

A 35W+-hoz képest 10W alatt hozott 2/3 teljesítmény szerintem elég durva. De a 17W is csak -20%. És ezekhez képest a 8 magos még hatékonyabb lenne.

A Ryzenek előtt egy átlag/erős 4 magos Intel, i5-6500 tudott 3000 pontot. Desktopban, 65W-os cpu. Alulfeszelve 35W körül le lehetett bűvészkedni és akkor a felét hozta a 10W-os eredménynek. Ezek ma 6-9000 ponttal lazán beférnek hűtésben egy ekkora házba és desktopra nemhogy elegek, de overkillek is.

Új hozzászólás Aktív témák