- Megindult világhódító útjára az új Samsung fülhallgató
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- One mobilszolgáltatások
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Prohardver app (nem hivatalos)
Új hozzászólás Aktív témák
-
mephi666
nagyúr
hello!
köszönöm! próbálkozok szaporítással, a boltból vett chilivel megjártam: 1-2 hét után minden tápszer ellenére is elkezdett száradni a tő, a rajta levő paprikák egy része meg be se érett
1db magjait elvetettem, ki is hajtottak, de utána eldőlt mind és annyi (kb 20db) ...most ezzel a birds eye-al próbálkozok, de csinálok majd normális képet, amin látszódik, mennyire beindult: nem akarok nagyot mondani, de a 2 tőn van vagy 100 kezdemény, ami 99%, hogy termést hoz
#63: én kikötöztem, mert nagyon magasra nőtt és nem akarom, hogy elhúzza a termés
az egyik jalapeno-t mértem és már 110centi volt
(azóta mondjuk kikötve is kicsit lekonyult a teteje, mert húzzák a paprikák
-
mephi666
nagyúr
aha, habár most már annyira nem látványos a növekedés, leszámítva az egyik tőt, ami 110centire megnőtt már
...az most kezdett el virágozni, eddig a növekedésre koncentrált...
a jalapeno-t folyamatosan eszegetem, ahogy érik... átlagban annyira nem csípős, 1-2 durvább példány volt eddig... viszont annál ízletesebb
az a birds eye chili viszont nagyon brutális... (utolsó képeken látszódnak, ahogy ágaskodnak) pár embernek adtam már belőle és mindenki azt mondta, hogy egyszerre bőven elég volt egyet megenni
pár hete szereztem egy ilyen gépet (úgy voltam vele, hogy olcsó... kínai... ha nem válik be, nem nagy pénzkidobás) és gyártottam pénteken pizzaszószt: 1 fej vöröshagyma, 1(!) birds eye chili... ízlés szerint paradicsom, só, bors, cukor, oregano, olaj (olíva kellett volna, de csak étolaj volt itthon, viszont az is megfelelt) ...szerintem nagyon jó lett és barátnőm is bőszen lapátolta a pizzára
eddig főztem mindig a szószt, de valahogy soha nem lett olyan, mint amiket jobb pizzériákban ettem... így géppel összedarálva viszont totál más: sokkal jobb állagra és ízre is... sokkal jobb a friss/nyers zöldségek miatt
-
mephi666
nagyúr
nekem dohányosdobozban van az a nagyobb tő, amit ma szerintem megszüretelünk... érdekes alakú a termés (ami a képen is van), de már napok óta nem növekedik és szerintem már fogyasztható
rizses lecsóhoz jó lesz
ui: kicsit rendbetettem reggel a képeket, mindegyikhez csináltam kisméretűt, mert már 21megát töltött az oldallal, így pedig ez 1/10-ére csökkent
-
mephi666
nagyúr
válasz
Crystalheart #45 üzenetére
ja így már vágom... majd kiderül, egyáltalán kikel-e
te jobban otthon vagy a mezőgazdaságban: az mitől lehet, hogy barátnőmék is vettek hasonló csilit boltban, televolt terméssel, szépen beérett mind és kipusztult a tő... akármit csináltak vele... én is szerintem hasonlóan járok, szüretelem a kis bokrot, de száradnak le sorban a levelei... hiába ültettem nagyobb cserépbe, hiába adtam neki vizet meg tápoldatot...
mintha így lenne "kifejlesztve" ez a típus, hogy beérjenek a termései és kidögöljön, nehogy valaki hosszútávon is tudja szüretelni
-
mephi666
nagyúr
válasz
Crystalheart #42 üzenetére
f1?
az mit takar pontosan?
-
mephi666
nagyúr
csak egy felvetés volt
egyelőre elvagyok ezekkel és szerintem tavasszal lenne aktuális... tegnap egy érett csilit vágtam fel és szórtam el a magját... gondolom a madaresteszkós tő ki fog heteken belül száradni, mert bármit csinálok vele, akkor is sorvad, de így az utódja túlélheti (nem túl erős, viszont finom)
-
mephi666
nagyúr
#37: köszönöm
nekem is megálltak az elején 1-2 hétre teljesen... utána viszont kegyetlenül belendültek... ez szerintem normális
én is imádom a csípőset: néha "beteg" leszek tőle másnapra, de kíváncsi vagyok, hogy ez attól lehet-e, hogy a boltit mindenféle vegyszerrel kezelik? van hogy marékszámra zabálom és semmi bajom, máskor pedig néhány gyengébb pepperoni és másnap végem... anyósjelöltnél ettem nemrég sárga habanero-t, ami elvileg 100-300ezer közötti (mint a birds eye lesz) és az rendesen égetett... nem az a fajta, amit eszegetsz és idővel egyre jobban elkezd marni, ez azonnal pofáncsapja az embert
egyébként egzotikus, finom íze volt (lehet majd szerzek ilyen magokat is)
úgy csináltam, hogy egy balkonládában vittem át barátnőmékhez 3jalapeno-t meg 2 tő birds eye-t, hogy náluk az erkélyen mennyire fejlődik? (ott is virágzik már szépen meg növekednek lassan a termések... virághullás pedig nincs) ...alig fértem már egyszobás panelban tőlük: így is teli az ablak paprikával
azon gondolkozok, hogy egyet belerakok egy 17centis cserépbe és kirakom a lépcsőfordulóba, hátha rákapnak a szomszédok
nagyon várom már az első "szüretet": már nagyobb a termés, mint egy makk... szerintem jövő hétre teljesen jó lesz már
később lehetne olyat is csinálni, hogy összebeszélni páran, venni a webshopból több fajta magot is (ahonnan ezek is származnak), amiből 10-12 van egy zacsiban és szétosztani egymás közt... 200-500ft közt láttam a magok nagyját, de 500ft-ot felszámolnak postára, amit sokallok... ha 3an összeállnánk, akkor 5féle drága magnál is kicsivel több, mint egy ezresbe fájna mindenkinek és átlagban 3/2 valószínű, hogy ki fog kelni
(meg elég is lenne nekem annyi: 10-12tő rengeteg)
-
mephi666
nagyúr
szívesen és üdv itt
szerintem a túltáplálás miatt ilyen zöld, adtam nekik muskátli tápoldatot bőven és azt mostanában lejjebb vettem... a víz szerintem elég, mert reggelente mindig adok nekik, délután 3-4 körül még nem kókadoznak amikor hazaérek, de ha nagy meleg van, akkor később már kezdenek és akkor megint kapnak keveset (gyorsan feltámadnak utána)
ami rosszabb jelenség volt, hogy elhullott sok virág (utánaolvastam és a túl sok tápoldat lehetett itt is a ludas, vagy hogy nem repült be elég bogár az ablakon beporozni őket?
), pár napja meg már át szoktam ecsettel porozgatni minden nap a virágokat és 1 nagyobb, 2 kisebb termés már tuti lesz a jalapenon... a többi meg majd jön sorban
ami viszont bukó lesz: vettem madarasteszkóban egy kisebb chilibokrot, ami tele volt terméssel, most is érnek be rajta a paprikák és egyúttal száradnak a levelei nagyon...
nagyobb cserépbe ültettem, kapott tápoldatot, de szerintem miután beérik rajta minden, ki fog dögleni (új virágokat/hajtásokat se hoz)
-
mephi666
nagyúr
upoltam pár képet most is: épp 2 hónap telt el a veteményezés óta... most kezdenek már egy ideje oldalirányba is ágakat hozni a palánták... a jalapeno-k elég nyurgán nőnek, míg a bird's eye úgy néz ki sokkal kisebb és dúsabb lesz
ami érdekes: múlt nyáron kaptam barátnőmtől egy kaktuszt, ami mellett volt egy kicsi elevenszülő növény... a paprika vetésekor áttettem őket egy kicsivel nagyobb cserépbe és cserébe most már kezdi hozni az utódait
-
mephi666
nagyúr
kicsit szétpakoltam a palántákat már a végleges helyükre... remélem a camel-es henger elég lesz, de könnyen át tudom rakni nagyobb cserépbe, ha mégsem
a ládába pedig 3-nál többet nem hagyok... a birds eye chilik most kezdtek igazán megindulni, azokat is ritkítom kicsit, hogy hárman maradjanak... durva, mert otthon nem tűnik fel napról-napra mennyit nőnek, de így heti frissítésbe látszik már a képeken... ebben a nagy melegben már napjában 2szer öntözöm őket, mert késődélutánra kiszárad a földjük és lekókadnak
...valami virágállványt kell szereznem valahonnan, mert már most egyértelmű, hogy az ablak-függöny közt kevés lesz nekik idővel a hely
-
mephi666
nagyúr
na, ezek tényleg szépen állnak
mekkora cserépben tartod őket? azon aggódok, hogy a 40centis balkonláda kicsi lesz 4 tőnek... van aki azt mondja, hogy elég, de nem tudom... mostanában érik el szerintem azt a méretet, hogy a végleges helyre lenne érdemes ültetnem őket... milyen gyorsan nőttek nálad?
ha sikeresen alakul a paprika és nem fog ki rajtam, akkor pár tövet megtartok, többit családban elajándékozgatom és más növényekkel is próbálkozni fogok
szinte semmibe nem kerül, csak kis odafigyelésbe, az eredmény miatt pedig bőven megéri
-
mephi666
nagyúr
hello!
most frissítettem képeket, jól állnak a te paprikáid is... enyémek szerintem több vizet kaptak, ezért magasabbra nőttek, nyurgábbak/görbébbek és kevesebb a levelük... nálam kb 7-8 órán keresztül kapják a napot az ablakon keresztül, elég gyakran forgatom is őket, mert estére mindig az ablakra néznek
-
mephi666
nagyúr
-
mephi666
nagyúr
válasz
Crystalheart #21 üzenetére
bízok a szerencsében
tettem fel új képet, lassan 1 hete ekkorák... munkatárs mondta, hogy 1-2 hét, mire összekapják magukat és hozzák a többi levelet és növésnek indulnak jobban
-
mephi666
nagyúr
válasz
Crystalheart #17 üzenetére
vegyszerből semmit nem akarok egyelőre adni neki... bent lakásban szerintem nehezebben is szed össze fertőzést
#18: jalapeno 12/12 kihajtott már és szépen alakulnak, birds eye-ból pedig kb 12/5
de ezek később indultak, lehet hogy pár még kihajt
ui: ma szerintem pár új képet rakok fel, mert látványosabb a fejlődés
-
mephi666
nagyúr
válasz
Crystalheart #15 üzenetére
földes dolgot lehet, hogy megfogadom
úgy voltam vele, hogy azért nem vetem a végleges cserépbe, mert nem akartam fölöslegesen 20db-ot venni: így meg akkor vethettem volna egy ládába
majd meglátom mennyi hajt ki (reggel már 14 volt) és max 3-at hagyok egy ládában, a többinek meg szerzek méretesebb cserepet
"kertész" kolléga mondta, hogy fölöslegesen sok vizet se adjak neki, mert attól is megnyúlik... inkább csak enyhén öntözgessem és, ha szomjazik, akkor itassam... így nem nő hirtelen akkorára és erősebb lesz a szára
-
mephi666
nagyúr
válasz
mexicanraven #6 üzenetére
az majd a jövő zenéje lesz, ha elkezd teremni
egyébként szeretem a csipőset kb mindenhez... múltkor is mondjuk chilivel nyomtam meg kicsit a pacalt és lett tőle egy kellemes ereje
#8: ment pü
#9: a pacalnak kellett legutóbb vagy 5óra, belement annyi idő alatt rendesen az ereje
egyébként az üvegben "elrakás" tervben van
-
mephi666
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás #2 üzenetére
elvileg 1-2 hónap, aztán kóstolót tartunk: kell majd sör a leöblítéséhez, ha hozza az elvárt csípősséget
-
mephi666
nagyúr
open
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z370 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX6600 8GB Cooler Master MB510L Chieftec 500W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte GA-A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Corsair 750W
- Lenovo ThinkPad T14 3 Gen 16/256GB SSD, Újszerű, 1 Év Garanciával
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest