- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
FTeR
addikt
nah, ha eddig úgy gondoltátok, h nem volt igazam vagy ha úgy jobban tetszik, amire én gondoltam annak nem a modularitáshoz van köze, akkor örömmel adom tudtotokra, h a várakozásokkal ellentétben a w7 alatt a MinWin dobog [link].
emlékeztetőül, ez az a <2 megás kernel ami még egy webszervernek felbővítve sem nagyon megy 4 mega fölé.
lego power -
FTeR
addikt
nem így látom. rengeteg ingyenes és nyílt appnál látom azt a fejlesztői blogban, h a fejlsztők letudják a requestet azzal, h neki nem éri meg ezzel foglalkozni.
hozhatnám példának az fx-et is, hiszen marhára nem éri meg nekik sokáig támogatni egy régebbi verziót, ezért ott valóban átkényszerítik az embert (nemcsak a bugfix szűnik meg, hanem le sem áll a figylemeztető ablak, hibá nyomsz rá, h többet nem akarod látni).nem azt mondom, h egyáltalán nem figyelnek a user requestekre. csak az érdekérvényesítésnek sokkal kisebb az ereje. ellenpéldának lásd, h ms már rég szabadulna az xp-től, mégis újra meg újra hosszabbít, mert komoly kockázatot jelent az, ha a felhasználók beintenek.
arról nem is beszélve, h hányszor látom lelkes fanoktól, h azzal tudja le a hatlmas hibát vagy hiányosságot, h ááá, ingyen van.
-
-
FTeR
addikt
tod, az a legviccesebb, h a win sokkal modulárisabb, főleg kernel szinten.
és mielőtt belemásznánk, ezen már doc és bambano kollégákkal is végigmentünk és abban maradtunk, h valóban így van.
az más kérdés, h ms üzleti érdekeket figyelembe véve nem ugrik minden új platformra. -
FTeR
addikt
egész érdekes vitát folytattunk jómúltkorán erről pcfórumon. a kizárólagos ingyenesség egyáltalán nem tereli pozitv irányba a piacot és nem is életképes. a nagy támogató cégek is mind vmi egyéb kereskedelmi megoldásból élnek meg.
a másik topikban is tárgyalt .pdf nyiltsága is felér egy öngyilkossággal, nem véletlen pattogott adobe.#89
mi lenne, ha ott lezárnánk, h félre lett értve? én egy valós életben használható -nyilván wmi webservice- cuccot hiányoltam, ezért is merült fel a soap. -
FTeR
addikt
-
FTeR
addikt
ez csak egy alternatív világ. példának okáért a .net. megnézem a doksit és ott a fullos implementáció, mert addig nincs is támogatás, míg az a támogatás nem teljes. ami egy hasznos kényszerítő erő, a minőség egy mércéje.
szemben azzal, h a doksiban is felsorolnak 3-4-5 megoldást és teszteld végig melyik tudja azt ami neked kell.volt nem egy alkalom, h miután végignéztem az implementációkat kénytelen voltam saját megoldást írni. erre többnyire nincs idő egy rapid fejlesztés alatt. ez kb az különbség, mint hogy megcímzek egy memóriát vagy aszondom var alma = körte.
pl linq to xml .net alatt lehetővé teszi, h gyak 1 sor (tördelve a node mélység föggvénye), mindenféle ciklus vagy elágazás nélkül behúz akármilyen xml-t akármilyen adatbázis szerkezetbe. -
FTeR
addikt
fx kezdeti marketing gépezetéről mi a véleményed? az is arról szólt, h fikázta a másikat.
minden win-be integrált appot végig támogat a teljes életcikluson az ms. mindent ami saját.
ezzel szemben egy olyan felállásnál, ahol nehezen lehet sajátról beszélni, adja magat a probléma, h ki és hogyan tartja karban azt a sw kínálatot amit a telepítő lemezre gyömöszöltek.(mondjuk ha így haladunk, a win8-ban már a notepad is csak egy letölthető Live szolgáltatás lesz)
-
FTeR
addikt
az a helyzet, h a teljes felhasználói bázishoz képest eltörpül azok száma, aki bele akrnak vagy tudnak nyúlni.
egy bizonyos szint felett nem lehet erre a felépítésre bízni azt, h elváljon melyik a jobb. jó példa erre az új office ribbon. érdemes megnézni, h mennyi adatot gyüjtöttek be és dolgoztak fel, majd mennyit tesztelték a különböző felhasználói csoportokon a megoldásaikat.windowsra sem csak a beépített feladatkezelő van. rakat alternatívát találni rá a neten. olyanok is vannak, aminek az ajánlása ms arcoktól jön.
-
FTeR
addikt
nem mind1, h vmi ott van készen vagy utána kell járni, h melyiket tudnád használni (tesztelés, elpazarolt idő, stb.). arról nem is beszélve, h mivan akkor, amikor nincs megoldás.
bírom az ilyen beszólásokat. vannak libek, amit adott feladatra éveken keresztül fejlesztenek többen, erre jön egy megmondó és aszongya, h kiscsicskának 2 óra. tod az évek során még egy olyan egyetemistával sem találkoztam, aki értett is volna ahhoz, amiért a diplomáját kapta. nem véletlenül sírnak a cégek a min 2 éves gyakorlathoz.
tedd már meg nekem, h holnapra összedobsz nekem egy soap libet és összevetjük a meglévőkkel. -
FTeR
addikt
ha az erőforrás és az igány is megvan, akkor miért ne lenne hasznosabb, ha a fícsörök összesége egy termékben egyesülne?
a fejlesztés üteme nem egyenletes. egyes felhasználói bázis szintek között nagy ugrások vannak. ha nem osztanák meg a saját felhasználóikat, akkor egy linux gui sokkal jobb lehetne.persze itt jön az, h kinek lenne jobb. nyilván a win is azért olyan amilyen, mert egy hatalmas felhasználói bázisnka kell a legáltalánosabb igányeit kielégíteni...
-
FTeR
addikt
így van. pl egy szavam sem lett volna, ha az akkorihoz hasonlatos vehemenciával fikázod a "felmérést".
arról van szó, h mindenki azon rinyázik, h kényszerítve van az új verzióra, holott a támogatás jóval túlnyúlik az új verzión, míg ez a felfogás teljesen hiányzik linux alatt.
itt jön az, h megéri-e fizetni érte, h ne legyen ilyen probléma.a ein mint egy rendszer egész működik. a támogatás azt jelenit, h mindent felügyelnek és frissítenek ami a gold változatban benne volt. ez linuxből alapból hiányzik, hiszen a rakat 3rd party cucc nem feltétlen van központilag nyomon követve.
nem igaz, win alatt is van frissítés, ami minden beállítást és appot megtart. gond csak akkor van, ha a kernel verzió elágazik (tipikusan ilyen volt a vista beta2). példának okáért én annó a Me-t úgy használtam, h a 98se-re telepítettem...
nyilván ennél is van hibahatár. pl amikor sorra azok a statok jöttek, h linux vezet szervereken, akkor is csak a webservereket tudták mérni...
-
FTeR
addikt
életképes modell volt.
de nekem egy adott modulra van szükségem és nem annak egy 10%-os implementálására.
ez olyan, h ha egy új sql server fícsör jön, akkor max fél után fullos támogatás követi vs-ben és .net-ben is. ehhez nem kell, h egy szállítótól legyen. elég lenne ha rendesen működne a gyakorlatban az elmélet. mert milyen szép is lenne, ha mysql implementálnál a mysql-el beszélgető php modult. ugye ez .net alatt úgy nézki, hogy van egy általános api, ami alá bárki begyógyíthatja a saját megoldását. ami elég szépen működik, mivel alapból csak sql server támogat, mégis gyak minden jelentős db-hez van uptodate támogatás.ha php-hoz kell akkor ibm oldalán van egy jó összehasonlítás.
nem hiszem, hogy ez valódi verseny, vagy ha az is, akkor nem hasznos. mert egymás helyett inkább a többi piaci szereplővel kéne konkurálni. a lényeg pont az lenne, h mindenki bedobja a közösbe és nem az, h kis klikkek alakulnak.
-
FTeR
addikt
a kérdés csak az, h melyik fejlesztési modell életképes melyik hősies.
mert pl a hőskorban nem azt fejlesztették amit az ügyfél kívánt (ha egyáltalán volt ilyen), hanem amihez a fejlesztőnek kedve szottyant vagy saját maga rászorul.
hogy szakterületemről hozzak példát, pl php-hoz évekig csak olyan adatbázis kezelő kezelő modul volt (nevezetesen tárolt eljárás hívás), amit egy srác saját projektjéhez összedobott. amivel csak az a gond, h csak azt tudta, amire a srácnak éppen szüksége volt. a teljesség és a minőség teljes hiánya.
vagy az, h volt vagy 5 féle hivatalos és félhivatalos xml parser modul, de egyik sem tudott mindent. (vhol irónikus, h jelenleg a php leghasználhatóbb xml pharsere a .net-ből átemelt XMLReader...). -
FTeR
addikt
de a húszféle vírusírtó nem ugyanazon termék 20féle változata.
az, h egy piacon 20 különféle termék van, az választék. az nem az, h 20 féle linux van.pl desktoppon az a választék, h van win, osx, meg linux és nem az, h microsoft os, apple os, novell os, redhat os, debian os, stb.
-
FTeR
addikt
nem.
egyrészt az sp (xpsp2-t leszámítva) csak egy hibajavítás csomag.
másrészt sehol sincs párhuzamosság. volt egy verzió amit beleraktak, majd később frissítésként jött az új verzió. pont erről a kavarról beszéltem. ennek köze sincs ahhoz, h két ugyanolyan vagy hasonló megoldás létezik folyamatosan, adott esetben külön fejlődési utat bejárava.a marketinges észrevétellel sem feltétlen értek egyet. pl index cikke számomra nem mint negatívum csapódott le (leszámítva, h hülyék voltak a dublini arcok). az egész egyszerűen egy figyelemfelkeltő felhívás volt. ami sikerlt is, mivel még egy nem it lap is beszámolt róla.
az kamu, h jó bornak nem kell cégér. a cél az volt, h világgá kürtöljék, "hééé, van ilyenünk is" és ez sikerült is. az teljesen más kérdés, h adott technológiát hogyan ítélnek meg.
pl azzal az indexes megállapítással nem tok egyet érteni, h fölöslegesek a célirányos kiadások. egyrészt könnyiíti a használatot, ha csak az van benne amire szükséged van és miért fizetnél azért amit nem használsz*. többek között a hyper-v-t is ezért adják külön.* ring a bell? lássuk, h szerver oldalon tudatos(abb) felhasználók vannak, mint desktopon.
-
FTeR
addikt
mint korábban írtam, majdnem ugyanazt. a világegyetemes példa, mint a legtöbb ilyen, csak egy az érthetőséget segítő hibás párhuzam.
én azon a véleményen vagyok, h túl sok az átfedés, ami fölösleges pazarlás. mások azon a véleményen vannak, h ez nem pazarlás, hanem eszencia. erről szól a vita.
-
FTeR
addikt
monopolos dologba most nem folyok bele.
tény, h ms nélkül már nem lenne alma. az viszont érdekes kérdés, h az,h ms-nek megvan az osx-es termék kínálata mennyivel járul hozzá, h usában már 10% körül kavar osx.
próbáltam irónikus lenni. nem ismerem a hibahatárt, de legutóbbi felmérés szerint nem érte el az 1%-ot (itt is volt róla cikk). az volt a nagy érdem, h .35%-ről .64%-re duplázott.
ezzel nem értek egyet. egy olyan piacról van szó, amit a unix uralt. itt egyértelműen a linuxnak volt helyzeti előnye. ám az ms termék/szolgáltatás kínálat vagy ha jobban tetszik marketing többet ért.
az is egy érdekes vita kérdés, h kinek a feladata marketingleni a linuxot.konkrétan van olyan komment itt, h 11milliárdos sw csücsül a routerembe. erre írtam, h szellemi terméket másképp szokás árulni.
ám sajnos vannak emberek, akik nme képesek folyamatában vizsgálni egy vitát, csak az előző kommentig tart az emlékezetük.sehol nem mondtam olyat, h minden disztrib 11milld és még csak nem is a disztriobekről beszéltem eredetileg. asszem pont te jöttél azzal, h akkor a 98se/me/stb. is fölösleges fejelsztés, amiből kiindult a magyarázás. holott én arról beszéltem, h a sok kicsi(?) hozzá teszi a maga apróságát, miközben csak keveseknek térül meg ez valóban. amire egyébként voltak értelmes reakciók.
-
FTeR
addikt
legújabb linux disztribeket lehet hasonlítani a legújabb winhez.
a probléma azzal van, hogy a tisztelt kollégák fejében ez rendszeresen kavart okoz. nyilván az kavar be, h 1-1 win verzió külön életet él és ms egyszerre 3 verziót is támogat, szemben azzal, h fél év után kinyírják a régebbi verziót (nemrég volt nagy hír,h redhat üzleti ügyfeleknek új verzió után 1 év haladékot ad), ami szinte össze sem hasonlítható egy win életciklusával (xp-ről nem is beszélve).
az a legdurvább, amikor egy régebbi wint vetnek össze "nehezebb" disztribekkel (mint debian, volt rá példa).a részesedést lehet ugyanúgy mérni, mint a böngészőket...
ellensúlyozásnak meg ott van, h rengeteg linuxos gépet azért adnak el, mert üres gépet nem lehet/illik. -
FTeR
addikt
a service pack nemtom hogy jön ide, inkább a ms research való a párhuzamba. a felvetésem csak anniy volt, h ms-nél ezt is beleszámítják a költségvetésbe, míg jelen becslésből ezen rész nemes egyszerűsíéggel kimaradt.
a kérdésem továbbra is az, hogy akkor most vmi szellemi értéket mértek vagy befektetett munka költségét.azt kétlem, h novellnél arra várnak, h megjelenjen egy redhat, majd áthúzzák. inkább arról van szó, h mindkettő mint vmi párhuzamos világegyetemben elvégzi ugyanazt minimális különbséggel.
a cikkes felvetésed nemtom minek szól. szal szted a linux alap cucca kamu vagy az abból levont következtetés vagy mi?
(btw, ferrari épp most marketingelt ms-el
)
-
FTeR
addikt
a teljesítmény az, h 10+ éve 90% fölött tartja a részesedését. de mégha alá is esik, az akkor is az osx érdeme lesz és nem a linuxé.
a linux kicsin öröme az, h most már komolyan veszik (még a netbookokat is alá tervezték, eredetileg). egyébként meg hibahatár alatt stagnál a részesedése. még szerver oldalon is megakadt 15% környékén, pedig sokkal nagyobb helyzeti előnyből indult.pl windows 2 éves fejlesztési költsége mondjuk 2 milliárd. ekkor te bemész a boltba és megveszed 30 ezerért. vagy egy könyvet sem 2-5ezerért ír meg egy író, mégis annyiért adják.
szemben pl egy festménnyel aminek már eszmei értéke van (ezért a sorozat gyártás). szemben egy fizikai termékkel, aminek gyártási költsége is van (ezért a szellemi). nme mintha egy tv-nél ki kéne fizetni a 10 éves technológia fejlesztést (igaz hightechnél azért legalább 1 évig irreális árat kérnek).továbbra sem érted, h mi a bajom azzal, h win verziókat vetsz össze disztribekkel. nincs olyan összehasonlítási alap, ahol suse = xp és redhat = vista.
-
FTeR
addikt
válasz
philoxenia #15 üzenetére
pont erre a problémára próbáltam rávilágítani. mint mindig most is az alapvető hozzáállást próbálom vitatni.
pl. ha egy cég sajátmagáról mond jókat, azt többnyire kétkedéssel szokás fogadni. a cikk rendesen ki és tér rá, h elég lényeges dolgokat hagytak figyelmen kívül. mégis az általában kétkedő kollégák most simán elfogadták az állítást.
én nem vitatom, h egy cégnek 11 milliárdjába kerülne, ha egy linux szintű rendszert próbálna összedobni. csak az én látásmódom szerint ez nemfeltétlen jelenti azt, h milyen jól működik a rendszer, mert sztem szörnyen pazarló és nagyon messze van a hatékonytól. mert hiába teszi be mindenki az ezresét bele, ha csak a tizedének térül meg vagy épp hoz hasznot, mert a többi fejlesztés szimplán eltűnik a süllyesztőbe.szerk: van egy harmadik szempont is: egy termék annyi ér amennyit megfizetnek érte
szal a lényeg, h azonos mércével kéne mérni.azért az megjegyezném, h teljesen ontopic megjegyzést tettem, mire 3ból egy érdemi reagálás érkezett (még csak a konkurenciát sem én hoztam fel)
-
FTeR
addikt
azért megvan az a különbség, h az én kedvencem már vagy 15+ éve elérte a legnagyobb sikert, amit el lehet érni, míg a tied ugyanezen idő alatt csak apró örömöket szerzett magának.
ezt az érték becslősdit alapvetően nem értem, a winnek konkrétan megvan, h mennyi a fejlesztési költsége. ha ezt figyelmen kívül hagyva, vmi egyéb mérce szerint állítom fel az értéket, akkor felmerül a kérdés, h a linuxnak mér az határozza meg az értékét, h mennyi munka volt benne?Egy kicsit gondolkodj már el azon, h a "sorozat gyártott" szellemi termékeket nem egyedi érték szerint adják.
érdekes ez a jellemző gondolkodás. tehát míg linuxnál mindig az apró összetevőkről beszélünk és a párhuzamos fejlesztésekről (mint pl disztribek vagy épp a guik), addig windowsnál mindig a különböző évekre elkülönülő egymást követő verziókkal jöttök.
pl a redhat meg a suse egy párhuzamosan fejlesztett disztrib, amiknek megvan a saját verziószámuk. míg a 98se/me/xp/stb. egymást követő verziói egy terméknek. egyetlen párhuzam abban van, h dos-os vonal melett fejlődött az nt-s vonal is, de az egy átmenet és nem állandó konkurens állapot.
éééted?#10
pedig lenne min meglepődni, mivel tiszta linuxos topikban talán még sosem jártam.
szerk: ezt a témát viszont érdekesnek találtam, mivel sztem egy semmitmondó marketing húzás, amit nem is titkolnak. -
FTeR
addikt
szal cirka 15 év alatt 11 milliárdnyi munka (amiben nincsenek benne a bukott projektek) kellett ahhoz, h eljusson oda ahol most van.
összehasonlítási alap nélkül nemtom eldönteni, h ez egy csúcsteljesítmény vagy hihetetlen idő és energia pazarlás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Revolut
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vezetékes FEJhallgatók
- 3D nyomtatás
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Hálózati / IP kamera
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Otthoni időjárás-állomás
- Dune Awakening - Máris túl az 1 millión
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged