- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen okostelefont vegyek?
- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- 8300 mAh, maradhat?
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Feljutott a G96 a Moto széria csúcsára
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
Új hozzászólás Aktív témák
-
biscuit
aktív tag
Nyugodtan használhatsz lakóházban is 6A-t. Irodaházakban a tálcában nemegyszer egymás mellett/felett/keresztbe szokták húzni a kábelt (jobb helyeken természetesen külön van a tálcázás megoldva) és probléma nélkül lefut a mérés 10 gigabitre. Természetesen s-ftp kábelről beszélek. 5e ftp-t nemegyszer húztunk már 220as kábel mellé ugyanabba a csőbe (lakóház) és probléma nélkül lefut a mérés.
"Valahol olvastam hogy phone rendszerhez jobb a cat6"
Erre kíváncsi lennék, hogy mi az "indok", lévén az újépítésű irodákba már előírás a CAT6A kábel és jellemzően a telefon is az ethernet hálózaton szalad...
-
Én úgy tudom lakó épületekben egyelőre azért is kevésbé ajánlott az "A", mert drágább, kiépítéskor könnyű vele antennát varázsolni a házból, tehát macerásabb.
Megkérdezhetem hogy honnan az információ?
Mit jelent az, hogy "antennát" varázsolsz a házból?Nekem ez eléggé fals információnak hangzik, lévén a CAT besorolás nem egyenlő az árnyékolás besorolásával, a #35-ösben linkeltem egy korábbi logout cikkemet a témában, szépen leírtam mit takar a CAT besorolás és mit jelentenek az árnyékolás meghatározásai.
Nekem itthon CAT6A (igen, flat kábel is S/FTP kiszerelésben) és CAT7 kábelek vannak a padló alatt/szélén, 10Gbit/s-et teszteltem velük, bírták. De ahogy már más is rámutatott, egy komolyabb kiméréssel lehetne biztosra mondani, hogy mi a helyzet valójában (mennyire zavarnak be más kábelek, interferenciák, stb.).
-
PROTRON
addikt
Én úgy tudom lakó épületekben egyelőre azért is kevésbé ajánlott az "A", mert drágább, kiépítéskor könnyű vele antennát varázsolni a házból, tehát macerásabb.
Az egy dolog hogy a szabvány szerint egy sima cat6 garanciálisan nem garantálja a 2,5G-t sem, csak elméletileg tudja, tehát nem tudod garanciában visszavinni a mérési eredmények alapján, de most otthoni környezetben, nem akkora távolságokról van szó. Itt tapasztalat alapján megy a dolog.
Valahol olvastam hogy phone rendszerhez jobb a cat6, de most nem találom. Valszeg ahogy te is írod az árnyékolás miatt, pláne társasházban, de nem vagyok biztos benne.
-
Elvileg a 6A az nem otthoni környezetbe való, bizonyos téren kevesebbet tud.
Dehogy nem. Tele voltak / vannak a boltok CAT6A lapos (flat) kábelekkel, sejthető, hogy ezek nem a szervertermekbe voltak / vannak szánva.
Semmivel sem tud kevesebbet a CAT6A, mint a sima CAT6, inkább annyi lenne a gond vele, hogy jobb árnyékolást igényel (elvben, de hát ugye van U/UTP CAT6A kábel is...), mert ugye a sima CAT6 csak 55m-es hosszig garantálja a 10Gbit/s sávszélességet, míg a CAT6A ezt 100 méterig teszi.
Sőt, az ISO IEC 11801 szabvány szerint a CAT6 kábel nem is garantálja a 2.5Gbit/s sávszélességet sem, illetve nem használhatóak PoE kábelezésre. Ezeket a CAT6A teljesíti. Igen, ilyen szépek a szabványok, a CAT6 tudja a 10GBase-T-t, de nem garantálja a 2.5GBase-T-t...
Persze ettől még lehet, hogy egy régi, relatíve rövid (mondjuk max. 10m) árnyékolt CAT5e kábel akár 10Gbit/s-t sebességet is kiszolgálja, míg bizonyos körülmények között egy árnyékolás nélkül CAT6A kábel ugyanott nem teljesíti azt az elektromos zavaró tényező miatt. Sajna ez az a kategória, amikor próba-szerencse alapon derülnek ki a dolgok.
De ha biztosra akarsz menni, akkor árnyékolt, minél jobb minőségű kábelt választasz...
-
PROTRON
addikt
De 2,5 Gbps hálózati kártyákból már akad 11-20k körül is, tehát épített nasból összelehet hozni egy otthoni hálózatot. Sőt bizonyos téren talán jobb is, mert ha 1 db switchet raksz be 4 db kliens PC-hez, akkor annak csak 1 db 2,5G kapcsolata lesz, aminek a sebessége így megoszlik a 4 kliens között ha egyidőben akarnátok használni, szemben azzal ha kliensenként direktben van a kapcsolat.
pl itt van dupla aljzattal is 20k-ért, aztán ha kell akkor veszel még belőle [link]
Idehaza most rakok össze egy server gépet hogy ne a munkaállomáson legyenek a projekt fileok, szal abba egy 2,5G, 1 csatis kártyát szereztem most és cat5e-vel is megy, de azért cat6-ot fogok használni. Elvileg a 6A az nem otthoni környezetbe való, bizonyos téren kevesebbet tud.
-
Dragon3000
nagyúr
Igaz itthon csak 2,5Gbit van a nas és a gép között, mert a gépben csak 2,5-es lan van, a 7,5m-es cat5e-vel gond nélkül megvan a sebesség, ha később kevésnek érezném, akkor majd a gép is kap egy 10Gbites kártyát, mint a nas, ha akkor kevés lenne a cat5e, akkor ezen a szakaszon kicserélem jobbra a kábelt.
-
-
zetor2000
őstag
Kapható egyes ismertebb PC márkákból 10Gbitesek is, csak az ára ezeknek még az egekben. Nagyon drága alaplapokon van 5Gbit ethernet csatlakozó, és a felső polc feletti soho routereken is talán.
Rendes hálózatos cégek oldalán nem ritka a jóval komolyabb sávszélességű termékek megléte, de azok általában cégek, intézmények igényeire és büdzséjére van méretezve. -
dchard
veterán
válasz
Dragon3000 #29 üzenetére
A valóság meg az, hogy a kártya train-el (megméri a végpontok között az elektromos jellemzőket), és ez alapján eldönti, hogy mit tud stabilan kinyomni és arra a sebességre áll be. Mint az ADSL
A szomorú az, hogy erre a képességre ennyi évet kellett várni.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Dragon3000 #29 üzenetére
Dragon3000, &rew: köszi uraim
. Ezeket az infókat én most lementetem.
A távolság/kábelhossz, mint paraméter, meglepett, pedig logikus! -
TeeJay
félisten
Rezes 10gbit kártyák terjedhetnének ezerrel hogy olcsóbbak legyenek
1gbit-ről most puff léptünk 2,5gbit-re de az is csak drága alaplapokban van routerből meg ami tud ennyit szintén aranyáron még miközben a Dell még mindig rak 100mbit LAN-t laptopokba -
Synthwave
HÁZIGAZDA
-
atok666
őstag
válasz
Krugszvele #24 üzenetére
Akkor megint tanultam valamit (mondjuk az is lehet, hogy azert nem lattam meg, mivel nem HU elek).
Atok
-
fatpingvin
addikt
hát, nemtom. én eezekért a köztes izékért nem adnék pénzt. inkább vegyél pár Mellanox ConnectX-3 kártyát használtan, egész olcsóért vannak aztán mehet az ihaj, tudnak infiniband-ül is, nem csak Ethernetet.
csak ne szívd meg úgy mint én hogy a kis adapter boardos cumó úgy döntött hogy akkor ő mostantól egy x2 PCIe eszköz... -
tibaimp
nagyúr
Azt olvastam, itt írtátok többen is, hogy a 25Gbit-hez már optikai kábel kell, ez ok. Egy "sima" 2,5-5Gbit-hez elég egy CAT5e-os, vagy CAT6, vagy már kell CAT7, stb?
-
nexwo
őstag
válasz
fatpingvin #12 üzenetére
nekem már az is jó lenne ha 2.5, 5 Gbps lenne
mivel hobbi ezért az ár félig mindegy
Qnap switchet már találtam ami 2.5 Gbps és 44e Ft akár Alza akár amazon
Asusnak van 10 Gbps PCI-e hálózati kártyája 29e Ft-ért -
nexwo
őstag
Tök jó, de van lehetőség 1 Gbps -nél gyorsabb otthoni hálózatot összehozni? kezdetnek a gépemben van 2.5 Gbps-es alaplap
Direkt az optikákat nézegetve pl Alzán 1 Gbps a max (tplink konverter)
-
-
koby11h
őstag
Engem is ez ütött meg először, aktív hűtés egy hálókártyára. Miket kell megélnem...
Most raktunk 10Gb-eseket a szerverekbe, azok szerencsére még passzívak. Nem a zajszint zavar, meg sem lehetne hallani, hanem plusz egy hibalehetőség. -
Gdi
senior tag
válasz
Krugszvele #4 üzenetére
Vagy 5méter alá jó oda a Twinax DAC is. De tény, hogy nem kell az RJ45öt erőltetni.
-
atok666
őstag
..."a port trönkölésnek hála"... az igen
Atok
-
_kovi_
aktív tag
SFP csatis, tehát ha ethernet szeretnéd kell media converter..
-
Gdi
senior tag
De szép pörgentyűje van!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Okos Otthon / Smart Home
- Gumi és felni topik
- Napelem
- A Windows 11 lett az úr az asztali PC-k piacán
- Analóg fényképezés
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Gitáros topic
- iPhone-t használók OFF topikja
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- Samsung C27RG50FQU 27 Ívelt Gaming Monitor
- Xbox Series S + twin docking station (venom) + 2 db kontroller +1 db Ghost Cipher Special kontroller
- ÚJ AMD Ryzen 5 5600X BOX AM4 6/12 magos CPU - bontatlan
- L14 Gen5 14" FHD+ IPS Ultra 7 155U 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Kezdőknek legjobb választás: 4 GHz AMD 5400U, 4 mag / 8 szál barebone
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest