Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• shtml

őstag

Nem az a gond, hogy az EU növelni akarja a kompakt fénycsövek részarányát, hanem az, hogy kizárólagossá akarja tenni használatukat.

Engem mindig is zavart az izzólámpák sárgás színe, mivel nagyon eltér a napsütés természetes színétől, amelyhez évmilliók alatt hozzászokott a szemünk. Ugyanúgy zavar az izzók rossz hatásfoka, szóval nekem ideális fényforrás a fénycső (nem a kompakt).

DE nem akármilyen fénycső! Háromsávos vagy jobb csövekkel világítok, 4000 Kelvin vagy efölötti színhőmérséklettel. Továbbá nem fojtótrafóról hajtom meg őket, hanem a kisebbeket kompakt fénycsőből kivett meghajtóval, vagy (és erre kezdek áttérni) direkt e célra szolgáló elektronikus gyújtókkal. Mindkét megoldás jóval 20kHz fölötti frekvenciát jelent, vagyis nincs vibrálás és természetesen bekapcsoláskor villogás sincs.

Gyanítom, hogy az EU igyekezetét egyes ipari körök is táplálják, a jó üzlet reményében. Én nem vagyok a kompakt fénycsövek ellen, de látni kell, hogy nem valók mindenhová. Ahol gyakran kapcsolgatják a világítást, ott még ma is jobb az izzólámpa. Udvarban, pincében vagy egyéb fűtetlen helyeken pedig határozottan hátrányos a kompakt fénycső, mivel hidegben jelentősen romlik a hatásfoka és sokkal lassaban éri el az üzemi fényerejét - gyakran mire rendesen kezd világítani, már le is oltják.

Az meg egyenesen mulatságos (vagy ki-ki vérmérseklete szerint bosszantó), hogy ha bemegyek egy világítási "szaküzletbe", túlnyomó többségben vannak az olyan világítótestek, amelyekbe kompakt fénycsövet nem is lehet betenni, mert jobbik esetben kilóg a fénycső vége és ez igen ronda, rosszabbik esetben pedig nincs is elég hely a fénycsőnek.

(#74) spirit007
    Sajnos nálunk a jobb minőségű kompakt fénycsövek is szinte kizárólag 2,700 K színhőmérsékletben kaphatók. Én ezért sem használok ilyeneket, nekem épp ez a sárgás szín bántja a szememet.

• shtml

őstag

válasz simonzé #29 üzenetére

Én is pont így gondolkodtam az előző hozzászólásomban, köszönöm, hogy kiszámoltad. Sőt, valami igazán kis fogyasztású chipsettel még tovább lehetne javítani a dolgon.

• shtml

őstag

Már várom a hozzá való pici alaplapokat. Lehet, hogy a nemrég vásárolt D201GLY2-m nem is lesz olyan hosszú életű? 24/7-ben járó asztali böngészőgépnek, letöltőgépnek, saját FTP-szervernek stb. kiváló lenne egy ilyen processzorral szerelt kisméretű alaplap, ráadásul jótékony hatással lenne a villanyszámlára.

Új hozzászólás Aktív témák