Hirdetés
- Samsung Trifold, Pebble, Bosch, AI, AI, meg AI - CES 0. nap
- Tízezres aksit tuszkolt a Honor a Power 2-be
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- A piac legerősebb kameráját ígéri a Xiaomi 17 Ultra
- Bemutatkozott a Realme 16 Pro széria
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Android szakmai topik
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
Új hozzászólás Aktív témák
-
icon
senior tag
Sziasztok,
én erre a sokventis "vérpistikézésre" kaptam fel a fejem.
Nekem CM690-em van, és elég jól ki kellett találnom a ventilátorok helyét, hogy csend legyen a gépben, de hűvös is, már csak azért is, mert így lehet biztosítani a hardverelemek garancián túli élettartamát.Így a házban 2 hely kivételével mindet igénybe vettem, de minden házventi pozíciónak ezek közül tényleg van értelme. Elől a vinyóblokk, evidens, alul beszívás a Tagan 480-as tápomnak húzza be szűrőn át egy 12 cm-es Silentblade a friss levegőt (az ilyen tipusú tápnak elől-hátul van ventije, alul nincs, de nem megy bele por), oldallapon 2 Noctua 12centis teljesít szolgálatot szűrőn át, az alsó a videókarinak ad friss levegőt, a felső a procinak, míg hátul hátul fent 2 db 9 cm-es ventik fújják ki a procihűtőn keletkezett hőt (Egy AC 9L-es venti, még padlógázon se hangos, a Xilence se vészes, ha gumicsavarral rögzíti az emberfia a házhoz)
Minden venti ami 12 V-on "hangoskodna", azt ventiszabályzóval halkítotam.Így elég impresszív eredmények vannak, húzva az E6550-es C2D Freezer Pro7-el, alapjárat 28-29 fok, játék közben max 41-42 fok (ittt olyan 10 fokot nyertem), a vinyók masszív másolásnál sem mennek 42 fok fölé, pedig 2 Samsungom is van a 12CM-es venti mögött. A gépben amúgy 44-50 fok uralkodik a szenzorok szerint, egy ment fel egy éve 57 fokig...
Míg a videókártyahűtésem cseréje miatt (is) a 65 fok idle 44-re módosult, míg a load 90 fokról 55-re hűlt.De viszont simán alszom a gépemtől másfél méterre, ez egy éve lehetetlen volt a ház alap 3 ventijével, ebből egy az oldallapon volt, és búgott, a videókártyahűtés süvített, és ontotta magából a meleget. Illetve a gép stabilitása is sokat javult, az egész projekt legelején az alaplap bios-a rendszertelen időközönként visszarakta a beállításokat alapjáratba, már hónapok óta nem volt semmi rendellenes, pedig 2.33-on ketyegő procimat 3.1-en járatom,
és 1066 MHz-en az 1066-os DDR2-es ramjaimat (melyet hajlamos volt a bios 800-ra visszadobni), mondjuk ebben benne van még a biosbeállítás is. -
Ribi
nagyúr
válasz
GumisPeter
üzenetére
Uhh najo nem ilyen házra gondoltam.
Azért néznek ki a házak úgy ahogy, mert az a praktikus.
Normális kereszthuzattal nincs 60 fok a házban. Egyéni problémára asszem egyéni venti kell
-
-
kisza25
félisten
hát úgy látom itt színte mindenkinek új a dolog
nekem a p4-es gépembe volt először ilyen cucc és azóta is költözik szépen házról-házra
a házikóba fúja befele a levegőt a hőszenzor nekem a ventin van rajta így 1400RPM környékén hasít de semmi hangja sincs
[link] kb 3 éve van meg
szóval nem olyan új ez a dolog csak kihoztak egy frissítést mint freezerből és alpinból
és én is csatlakoznék ahhoz, hogy samu vincsik hűvössebbek és halkabbak, mint
pl WD legalább is az én két samum 30-35 fokossak addig WD 45
tök mindegy hogyan cserélgetem őket -
siriq
őstag
Nekem pont ezert lenne jo. Most 3rom venti van a gepben( ha nem szamolom a procihuto, meg a tap ventit, igaz a cpu huto mar nem is igazan forog). Igy legalabb az elso ventit feluzemre lehetne kapcsolni(inkabb nem mukodne mint mukodne).A hatsot is beraknam szabalyozra akkor vegul 1 aktiv es 2 neha mukodik neha nem lenne a gepben.
szerk: amugy az egyik 250-s maxtorom a leghuvosebb.
-
tibz03
őstag
válasz
GumisPeter
üzenetére
Vegyél egy venti-szabályzó panelt.
Nekem is volt, de rájöttem, hogy inkább nem akarok ventit a házban, na meg az a kábeldzsungel, amit egy ilyen panel okoz!
Szóval eladtam. De ha szükségét érzed, akkor érdemes elgondolkozni rajta. -
Ari18
őstag
Nem lesznek drágák. csak 15dB a 120mm-es

-
GumisPeter
senior tag
A teleaggatósnak minden jó, mert agy nélkűl dolgozik.
A légszállitás lemodellezhető , ha csak ész nélkül csinálják, egymás ellen dolgoznak a ventik.Bár sok esetben a gyári házak is total szarok...pedig egy kis füstölővel is ki lehet találni, merre kering a levegő.
Néha egy venti alulra szivónak jobb, mint 5-6 ideoda aggatott....
Felül táp kidobja a meleget.Nekem ha 5Von vannak a 80as zalmanok, akkor melegszik, ha 12V akkor baszott hangos, de 56 fölé nem megy.
Ezért kellene valami progit íratnom, vagy valami kapcsolós-relés dolgot összedobok még....
Mert ezzel a lappal, nemigen van kompatibilis program..
-
tibz03
őstag
válasz
GumisPeter
üzenetére
Nos, igen, rosszul fogalmaztam. Nyilván van olyan réteg, akinek hasznos lehet. Én igazából a Vér Pistikre gondoltam az előző hsz.-ban, akik teleaggatják a házukat 5-8 ventivel (és most nem a ledes ventikre gondolok, mert azoknak inkább optikailag van jelentőségük, hanem sima ventikre, amikkel aztán villoghatnak, hogy milyen hűvős a házuk, mert nekik 8 ventijük van...
)(#38) Chaser: Mióta összeolvadt a Maxtor és a Seagate, azóta csak Samsung vinyókat veszek, és sosem volt velük bajom. Lehet, hogy neked volt rossz tapasztalatod, és ezért mondasz ilyeneket. De én meg pl. WD-t nem vennék szívesen, én azzal szívtam, hiába vannak tőle elájulva páran itt.
-
Ribi
nagyúr
válasz
GumisPeter
üzenetére
Ha 64 fok lenne a házikódban, akkor rég elfüstölt volna a géped.
Az a 64 fok az kb a chipset hőmérséklete, de nem a levegőé.
64 fok lenne, akkor minden másnak is 64 + nak kellene lenni. Szóval lehet még így is jó neked az a cucc. -
LackoMester
addikt
*bocs OFF Topic-ba kellett volna
*nemmegy -
LackoMester
addikt
szerencsére én azért megoldottam a nagy hütés problémát...igaz beszereztem egy Metro-s asztali ventilt is(2-3 fokot segit ez is)...
bocs,asszony keze is belóg a képbe

Cheaser:van egy F1 500GB,és F1 640GB HDD-m,nagyon jók mind gyors és nemmelegszik,30-32 fok fölé nennegy full loadon sem...egyébként a régebbi SATA 2 Sam.160GB HD-re ez már nem igaz,mint a katlan...40-44 sem ritka
-
Chaser
legenda
Nálam hűtés nélkül nem mutatott többet 30-nál az F1, 320-as volt, az 500-as F2-es meg mindig szoba hőnérsékleten teker. Kézzel ellenőrizve is korrekt amit mutat a sentinel.
szerk: Pixelmaster: általánosítani azért nem kell, régebbi szériás samsungok elég gyalázatosra sikeredtek, F1, F2 viszont cool... and quiet

-
Pixelmaster
tag
nem tudom egyesek honnan szedték, de a samsung HDD-k a leghűvösebbek közé tartoznak
a maxtortól biztonsan hüvösebb és csendesebb is
-
atti_2010
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
Vedd magán tulajdonba amit akarsz indítani és indítás rendszergazdaként.
-
GumisPeter
senior tag
Recon
A parasztvakítás akkor állja meg a helyét, ha tényleg semmi értelme nincs.
De ha már van olyan réteg, aki tudja használni, már nem az.És ez a réteg itt figyel...

A moddingosok...
Nekem spec ez a tipus szart sem ér, mivel vicc az a 38'C.
Idle a mostani hajnali hidegben 44'C van a kuckóban, ha valami komolyabb game futkos, akkor 58-64'C van a házikóban.És a legbosszantóbb, hogy az intel lapjával szinte semmilyen ventivezérlő program nem müxik együtt.
A Speedfun BEKAPHASSA!Tehát ha egy kicsit továbbmenne a gyártó és lenne mondjuk 3 féle fokozat, 40' 50'' 60' máris eladhatóbb lenne a termék.
Mert ameddig a föld kerek, mindig lesznek modderek!

-
tibz03
őstag
Arra is van megoldás, szintén az AC-tól: sorba köthető PWM-es ventik.
Hogy mi a túrónak, azt jó kérdés. Szerintem ez az egész hűtés-mizéria parasztvakítás. Egyetlen egy házventim sincs, mert minek?! Egy átlagos, középkategóriás gép nem termel annyi hőt, hogy azt minden áron ki kelljen fújni a házból. Mondok egy példát: CM 690-es házam van (bár való igaz, ez alapból is tiszta lyuk, jól szellőzik, de), volt olyan, hogy 3 házventi figyelt benne, a következő eredményekkel: a vinyó 7-8 fokkal volt hűvösebb (ezt közvetlenül fújta), a procim 1-2-vel(!), a videokártya szintén. Cserébe kaptam egy jó kis morajlást, ahogy a 3 venti (egyébként leszabályozva, 600-800-as fordulaton) dolgozik. Úgyhogy kivágtam őket, mint macskát sz.rni, és most élvezem a csendet.A lényeg: szerintem a fix leszabályozás sokkal jobb, nem pörög fel fölöslegesen a venti (ha én pl. nem érzem úgy, hogy a procimnak 50 C° sok, de a venti igen, és elkezd visítani, azt nem szeretem).
-
DroneZ
aktív tag
gondolom mi volt a tervük a készítőknek/tervezőknek, de ha már egyszer van pwm akkor minek még hőérzékelősnek is lennie?
mod: rájöttem, hogy csak egy pwm csati van egy alaplapon
ez esetben viszont néha jól jöhet. -
törölt tag
Ez a légszállítás egy 120-astól túró. Kb semmire sem való az a ventilátor.
-
hibavissza
veterán
Ez jó. Sajnos az alaplap csak 2 ventit vezérel, így én biztos veszek egyet. Jól lehet szabályozni a ventiket a giga tuningprogival, csak az a gondom, hogy nem tudom automatán indítani. Az UAC mindíg jóváhagyást kér, hiába állítom be a feladatkezelőben az exe-jét. Megoldása van erre valakinek? (A "kapcsold ki az UAC-ot" ne
)THX
-
glutamin
őstag
válasz
kételkedem
üzenetére
Az valóban korrekt ár. Nekem 92mm-esek vannak a gépben, amikhez manuális potikat alkalmazok, de ha jó a szenzoros sebességállítás, akkor azokra sincs szükség. És mivel oda teszem a szenzort, ahova gondolom, így be lehet lőni elég jól a működést is.
-
waverider
senior tag
-
Silentfrog
veterán
válasz
darkarthur
üzenetére
Hol, mikor, és mennyiért lehet majd nálunk kapni?
-
Davidof92
senior tag
Csak nekem fura h a 9.2-es több levegőt nyom mint a 12-es?
-
aero.
veterán
elöl egy 14cm fúj befelé, azt ha lekapcsolom 55-re megy fel. játék közbe 46, amúgy 42, a seagatem az megvan 32-38 között. De amúgy a samsungok köztudottan jobban hajlamosak a melegedésre.
egyébként van még egy ilyen samsung vinyó, 250-es, az stabil 32 fok, bár az jóféle chieftec házban van
-
ngabor2
nagyúr
no most akkor van hőmérő a vinyókban, vagy nem van? eddigi infóim szerint nincs, csak valhonnan "meghasal" egy értéket. mondjuk egy hőmérő beépítése nem hinném, hogy gyárilag túlságosan megdobná a cucc árát, emiatt vagyok bizonytalan.
jól szellőztethető házban a 38°C szerintem elfogadható érték, mivel elég szép nagy légcsere kellene, hogy legyen.
-
Egzee
őstag
nah ezt elrontották... szerintem házhűtőnek tervezték! Ott el toom képzelni, hogy 38nál már peregjen!
-
ngabor2
nagyúr
egy kis szabályozhatóság valóban nem ártott volna. igaz, ez az ára az egyszerű felépítésnek. az állíthatóság kicsit összetettebb szabályozást igényelt volna, így meg kötöttek egy kompromisszumot. így se rossz, de nem videokártyákra meg procira tervezték.
-
szuper-t
őstag
mintha már 1 jó ideje létezne érzékelős venti.. hol is találkozam velük? hmmm
tápokban Titan hűtőkben hdd hűtő keretekben1-2 videókártyánál... (fogadjunk fel fogják találni a szabályozhatót is amit én már x éve hazsnálok anyám p3 as gépében

spanyol viasz szaga van -
Symbio
senior tag
válasz
Cyberslider
üzenetére
Hogy is van ez, 38 foktól már maximumon dolgozik? Akkor mikor veszi le 400-ra, 20-nál?
Nem igazán látom a hasznosságát... -
siriq
őstag
válasz
Cyberslider
üzenetére
Anglia, 2 nyitott ablak a szobaban es felso szint nyaron

-
Devid_81
félisten
Ecsééém megint a Spanyol viasz...csak tudnám mire jó, hogy 38 fokon már koxon megy.
Remélem jön az állítható verzsön. -
törölt tag
0,3 sone = 11dB
0,4 sone = 15dB -
siriq
őstag
Nekem is pont a vinyoim miatt kellene. nalam nagyon huvos. Az a bajom(leghuvosebb estenkent 18 fokos).
-
mv
aktív tag
Az érzékelőnek akkor látnám értelmét, ha lehetne valahogyan kalibrálni, hogy mekkora hőmérséklethez mekkora fordulatszámot rendeljen.
-
darkarthur
senior tag
Hát egy 92mm-es jólesne még a vinyóim mellé! Érdekes lehet ez a hőmérséklet-szabályzás. Most lettem kíváncsi milyen meleg van a gépházamban

Új hozzászólás Aktív témák
- Metal topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Samsung Trifold, Pebble, Bosch, AI, AI, meg AI - CES 0. nap
- 2026 a GDDR6-os VGA-k éve lesz?
- Végre 120 Hz-es lesz az Apple következő monitora
- Tízezres aksit tuszkolt a Honor a Power 2-be
- Tőzsde és gazdaság
- CES 2026: Kojima segítségével tesz minden korábbi notebookot elavulttá az ASUS
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Honor 200 Lite 8GB 256GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4025
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Nekem is volt, de rájöttem, hogy inkább nem akarok ventit a házban, na meg az a kábeldzsungel, amit egy ilyen panel okoz!
Szóval eladtam. De ha szükségét érzed, akkor érdemes elgondolkozni rajta.

)

ez esetben viszont néha jól jöhet.