- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Fotók, videók mobillal
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Google Pixel topik
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
Aktív témák
-
DcsabaS
senior tag
Dehogy ilyen egyszerű! Csak az Intel és a Microsoft számára elhanyagolható, a kisebb cégek és a felhasználók számára egyáltalán nem! Hogy nem lehet ezt megérteni? (Vagy Te netalán az Intel/Microsoft cégekhez tartozol?!?)
''minek támogatni egy hardvergyártónak egy olyan oprendszert, amit nem fog futtatni senki az új alaplapjával.''
Mint már írtam, egyáltalán nem igaz a ''senki'', csupán az igaz, hogy az Intel/Microsoft részesedéséhez és gondolkodásukhoz képest kicsi.
Az Intel ugyanilyen megfontolásból erőltette az RDRAM-ot (hál istennek elbukták), vagy az Itanium-ot (hál istennek talán szintén el fogják), de sokszor sikerrel jártak (lásd pl. az USB-t az IEEE1394 ellenében, az AGP-t egy jobb PCI ellenében, stb.), és az ő utcájukban ezután is rendszeresen várható, hogy valahányszor jobbra akarsz cserélni, cserélhetsz szinte mindent.
Én viszont bizony úgy vagyok vele, hogy nagyon fontosnak tartom, hogy pl. a dual core-os Opteron-okat a közönséges Opteronos alaplapok is tudják majd fogadni, vagy hogy a közönséges Windows-ok alatt is lehet használni, nem feltétlenül kell 64 bit-es verzió a normális működéshez. -
DcsabaS
senior tag
Kedves (#64) X-COM!
Világosan leírtam, hogy 1 GByte RAM-ot hogyan lehet, éspedig teljesen stabilan és haszonnal használni Win98 alatt.
SEMMI olyat nem írtam, hogy a módszerrel 1.5 GByte-ot is fel lehetne értelmesen használni. Ehelyett azt írtam le, hogy hogyan lehet KORLÁTOZNI a RAM használatát, hogy 1 GByte-nál több RAM esetén is stabilan működjön a rendszer.
Persze, ha már tudja valaki, hogy mit keressen, akkor a Microsoft szervereiről leszedheti a megfelelő infót. Ám ha valaki mezei Win98 felhasználó, akkor nem fogja megkapni a kellő időben ezt a kézenfekvő leírást, vagy egy patch-et, amelynek révén egyszerűen megoldhatná a ''keleti kérdést''. Hanem abban a hiszemben lesz, mint itt is sokan, hogy ''a Windows 98 nem tud 512 MByte-nál több RAM-ot felhasználni''!
Vagy azt hiszik, mint Te is:
''csak addot konfigokban ez a workaround sem működhet, akkor jön, hogy msconfig-gal kézzel le kell szorítani 512megára''
Ugyanis ilyen csak akkor fordulhat elő, ha az adott számítógép hardveresen nem támogat 512 MByte-nál nagyobb RAM-ot - ami egészen más tészta. -
DcsabaS
senior tag
''sőt őszintén és férfiasan be kell hogy valljam még azt se vágom igazán, hogy mi az amit én állítok és te nem értesz vele egyet...''
Én úgy vettem észre, hogy Te lényegében negligálod, vagyis elhanyagolhatónak tartod azokat, akik Win98-on akarnak 1 GByte RAM-ot használni. Ez egybevághat az Intel és Microsoft gondolkodásával, de mégsem jelenti azt, hogy helyes lenne. (Legfeljebb csak megtehetik, mert a piaci pozíciójuk olyan erős.) -
DcsabaS
senior tag
Kedves (#52) X-COM!
Az idézett szöveg egyszerűen azért van, mert a default installáció mellett ilyeneket lehet tapasztalni. De az általam leírt módon elhárítható. Mindegyik gépen, amelyik hardveresen támogatja a legalább 1 GBYte RAM-ot. Ezt külön a Microsoft azért nem reklámozza, mert már régen azt szeretnék, ha mindenki megvenné a az aktuális legújabb operációs rendszerét, ami ugyebár nem a Win98.
Kedves (#53) rog!
Nem szókiforgatásról van szó, hanem egyszerűen arról, hogy a jelek szerint nem ismered eléggé a magyar realitásokat. Pl. vannak komplett intézetek, ahol nem használnak XP-t (hanem Win98-at), és nem is szeretnének áttérni. A szoftver és a hardver beszerzések külön csatornán futnak, ezért nagyon is előfordulhat, hogy a mostani oprendszert és programokat szeretnék használni (amíg lehet) egy-egy újabb hardver beszerzése után is. És bizony sokszor használnak (pl. szimulációs célokra) 1 GByte RAM-ot Win98-on.
''Vagy csak nem akarták alaposabban tesztelni a DcsabaS által vázolt vagy egyéb megoldásokat.''
Dehogyisnem tesztelték. Abszolút pontosan tudják, hogy a közölt módon remekül lehet használni az 1 GByte RAM-ot is Win98-on. Csak amióta az újabb oprendszereit nyomatja a Microsoft, azóta az erre utaló infók nem igazán publikusak. -
DcsabaS
senior tag
Hogyhogy semmi sem biztos?!? Pontosan leírtam, hogy mit kell csinálni, és akkor teljesen stabilan használja a Win98 az 1 GByte RAM-ot. Ez biztos.
''ja érdemes... de ez csak elméleti lehetőség. a gyakorlatban inkább az a kirívó eset, hogy valaki 1-2gb-s gépet használ, és nem nt-xp linux az oprendszere.''
Az 1 GByte RAM Win98 alatt nem csupán elméleti lehetőség, hanem sokak számára napi gyakorlat. (Persze csak a gépek relatíve kis részét üzemelik ekkora RAM-mal, de ha úgy vesszük, Unix-ot, vagy Mac-et is csak viszonylag kevesen használnak - a web szerverem tanúsága szerint 0.49%, illetve 0.42%-os arányban. Most akkor pusztuljanak?) -
DcsabaS
senior tag
válasz
csabicsepp #33 üzenetére
Semmi patch nem kell. A SYSTEM.INI-ben kell korlátozni a file cache nagyságát a [vcache] szekció alatt, pl. így:
[vcache]
MinFileCache=131072
MaxFileCache=131072
Megjegyzés:
Ha 1 GByte-nál több RAM-unk is vann, akkor viszont korlátozni kell a RAM használatot 1 GByte-ra, különben esetleg el sem indul majd a gép (vagy küld valami hibaüzenetet). A korlátozásnál a 4 kByte-os page-ek maximális számát kell megadni, hexában:
[386enh]
MaxPhysPage=40000
(Ha a 4-es helyett 3-at írunk, akkor 768 MByte-ra korlátozunk. Ezt a módszert arra is fel lehet használni, hogy biztonságosan használhassunk olyan RAM modulokat, amelyek csak egy bizonyos cím fölött hibáznak.)
Megjegyzés 2:
A Win95 _TÖBB_ RAM-ot tud kezelni, mint a Win98. Ha jól emlékszem 2 GByte-ot (az elméleti 4 GByte-ot talán nem éri el).
''sőt még csak 1gb sem a felső határ.
más dolog az hogy értelme nem sok van annyi ramot alárakni.''
Aki több nagy RAM igényű programot is futtat egyszerre, annak feltétlenül érdemes. -
DcsabaS
senior tag
Aktív témák
Hirdetés
- Vírusirtó topic
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Facebook és Messenger
- Total Commander
- Acer notebook topic
- DUNE médialejátszók topicja
- Milyen alaplapot vegyek?
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- További aktív témák...
- DELL T40 EMC Szerver
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Fotó állvány eladó
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest