- Fotók, videók mobillal
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Külföldi SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Nem nyílnak a Foldok?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Új hozzászólás Aktív témák
-
nyaralasptt
csendes tag
Látom a matek nem az erosseged...
1.
''...És ez a két bit még olyan messze van a 128 bittől...''
Leirom megegyszer, hogy megertsd: Tok mindegy, hogy honnan jon ossze a 2^128 lehetoseg. Mindegy, hogy 1 2^128 bit hosszu /most mindegy, hogy ilyen hosszu fajl nincs/ fajlban modositasz mindig csak 1 bitet, vagy lenyegesen rovidebb fajlban 2-t, 3-t...128-at /n!/((k!)*(n-k)!) legyen 2^128 ugye/. Ugyhogy az elso bekezdesed egy baromsag, mivel a fajl hosszanak az eg egyadta vilagon semmi koze az egeszhez.
2.
''Magadat cáfolod meg,...''
Nezz utanna mi a kulonbseg a konstruktiv es az egzisztencia tetelek kozott.
3. ''Tetszoleges fajlra igaz, fuggetlenul annak hosszatol, amennyiben legalabb 128 bit, hogy bitjei kozul tetszolegesen kivalasztott legfeljebb 128 darab modositasaval, az eredeti es a modositott fajl hash-e megegyezik, amennyiben a hash fuggveny invertalhato erre a halmazra.
Ez egy állítás, ami egyáltalán nincs alátámasztva, és képletnek se látom. Ez lenne az emlegetett matematikai bizonyítás ?''
Abszolut primitiv formaba redukalva a bizonyitas:
FIGYELEM!!! EGZISZTENCI ALLITAS!!! NEM KONSTRUKTIV!!!
-Van 128 bited, amibol tetszoleges bit ill. bitsorozat megvaltoztatasanak hatasara a kimenet /hash/ valami random szam lesz.
-Annak valoszinusege, hogy ket 128 bites rnd. szam pont egyenlo: 2^128:1.
-128 biten pontosan 2^128 bemenetet lehet eloallitani
-Annak valoszinusege, hogy a 2^128 db bemenet kozott letezik olyan, amelynek hash-e megegyezik az elore megadott ertekkel /file hash/: 1-{2^128-1/(2^128)}^(2^128) ~lim(n->vegtelen)1-{(n-1)/n}^n = 0.63578 = 63.5781%!!!
/Es itt nem is hasznaltam fel semmit az invertalhatosagbol, pusztan csak a crypto hash definiciot./
Szerinted, ebben a bizonyitasban hol a hiba?
Amivel ne farassz: 1. 63.57% != 100% -> Ekkor nyilvan nem erted a bizonyitas lenyeget, es valoszinuleg soha semmilyen diszkret matematika/valoszinusegszamitas tetelt nem lattal.
Ha megis ezzel tamadnal: A 100%-ot tetszolegesen lehet kozeliteni plussz bitek hozzaadasaval.
2. De a plussz bitek miatt mar nem 128 bit kell...
Ez esetben feltetelezhetoen a fuggvenyanalizis is kimaradt az eletedbol...
segitseg 1. /valoszinuseg fuggese a plusz bitek szamatol/: P = 1-e^x, ahol P az egyezes valoszinusege, x a plusz bitek szama
segitseg 2. : + 4 db bit /azaz osszesen 132 db/ P = 0.999999887 = 99.9999887%
A gyakorlati jelentosegen, jovoben kitalalando toresen, biztos osszeveszhetunk, de semmi ertelme, ezert inkabb a konkret allitas/bizonyitas-rol vitatkozzunk, ha lehet, illetve az abbol levonhato /nem tul messzemeno/ kovetkeztetesekrol.
[Szerkesztve] -
nyaralasptt
csendes tag
Namost, ha neked a matematikai bizonyitas, nem bizonyitas, akkor ne is olvass tovabb...
Megprobalom akkor meg egyertelmubben leirni, hogy mit allitok:
Tetszoleges fajlra igaz, fuggetlenul annak hosszatol, amennyiben legalabb 128 bit, hogy bitjei kozul tetszolegesen kivalasztott legfeljebb 128 darab modositasaval, az eredeti es a modositott fajl hash-e megegyezik, amennyiben a hash fuggveny invertalhato erre a halmazra.
A 128 bit onnan jon, hogy megneztem az md-5 hash meretet.
Az invertalhatosagi feltetel elhagyasa eseten az egesz allitas csak varhatoertekben lesz igaz, de nem akartam ezzel tovabb bonyolitani a cuccot.
Namost a fenti allitas existencia allitas, azaz NEM FOGLALKOZIK AZZAL, HOGY HOGYAN KELL MEGADNI EZT A MODOSITAST. A modositas megtalalasa nyilvan nehez feladat, kulonben mar milliomos lennek, de soha nem is allitottam, hogy konnyu, amire ra akartam vilagitani az a kovetkezo: Alap valoszinusegszamitasbol kovetkezik, hogy letezik ilyen 128 bit /sot tetszoleges 128 bit ilyen/. Namost a gyakorlati tores egyaltalan nem biztos, hogy igenyli, hogy ennel tobb nagysagrendel tobbet kene modositani, bar ez nyilvan csak talalgatas, mivel egy nemletezo tores bitmodositas igenyerol van szo.
Persze lehet, hogy a te sejtesed az igaz es telleg nagy volumenu modositasra lesz szukseg, az elso ilyen modszerek megjelenesekor /ha lesznek ilyenek egyeltalan/, de ezt nem tamasztja ala semmi.
Kep: 2Mpx tulzas volt tolem.
Vegyuk az altalad irt 35k-t. Mivel a usernek fogalma nincs rola, hogy pl. a telepites alatt milyen kepnek kell a hatter elott lennie ezert a hacker nyugottan megteheti, hogy egy masik, jobban tomoritheto /mondjuk egyenletes kek, fraktalmintas stb./ kepre csereli le az eredetit, vagy egyszeruen nem rak semmit az ures hatter ele. Ezzel maris megsporolt egy csomo helyet. Persze azt is megteheti, hogy amennyiben tobb kep jelenik meg egymas utan /windows, jatekok/, akkor egyet mondjuk kivesz a listabol es a tobbit annyival hosszabb ideig mutatja.
Persze szerintem nem erdemes ezen vitatkoznunk...Orulok, hogy elvegeztem az egyetemet, franc se akar meg most is matematikai tetelekkel szorakozni, gyakorlati jelentosege amugy sincs sok.
-
nyaralasptt
csendes tag
''Ezek szerint ha én küldök neked egy 2 megás install fájlt, akkor te tudsz küldeni nekem egy 2 mega+24 byte hosszú fájlt, azaz az eredeti fájl 24 byte-al felbővített változatát, és mindkét md5 hash ugyanaz lesz rá. Mikor felel ez meg ezt megejteni?''
Nem pont ezt akartam mondani, de valoszinuleg nem fogalmaztam eleg vilagosan, ezert most ujra megprobalom: van egy fajlod x hosszal, van egy hash fgv.-ed ami minden fajlhoz hozzarendel egy fix pl. 192 bit hosszu hash-t. Namost egy olyan masik fajlt keresunk, aminek a lenyomata epp megegyezik egy adott fajleval. Mint irtam a hash ugy mukodik, hogy egy bit valtas a bemeneten a kimeneti ertekben megjosolhatatlan valtozast idez elo, amit ugy is fel lehte fogni, mint egy rohadt nagy random lekepzest /marmint a lekepzest mintha ugy keszitettek volna, hogy sorbamentek az osszes lehetseges bemeneten, aztan egy 2^192 oldalu kockaval dobtak volna es ami kijott az lett a kimenet, majd a kijott vegtelen tablazatot lefixaltak volna/. Tehat annak a valoszinusege, hogy 2 fajl hash-e megegyezik eppen annyi, mint hogy ket veletlen 192 bit hosszu szam pont egyenlo, vagyis varhatoan 2^192 db veletlen bemenet kell ahhoz, hogy a szukseges egybeeses bekovetkezzen.
Namost kozbe rajottem arra, hogy korabban hulyeseget irtam, mert valtoztatashoz lehet, hogy 1 bit is eleg, a bemeneti fajlon /bar nem tul valoszinu, mert akkor kb. 2^192++ meretu fajl kene, hogy meglegyen a kello szamu bemenet/, de valoszinu 30-40 bit biztosan eleg.
A primitiv kimeriteses kereses /hash utkozesre/ kb. ugy mukodik, hogy egy fajlban nehany bitet valtoztatnak meg, majd nezik, hogy a kimenet veletlenul nem-e esik egybe az elvart ertekkel. Nekunk az egyetemen a digitalis alairas kapcsan tanitottak a cuccot, es ott olyan peldat mondtak, hogy irsz egy tok masik szerzodest, mint amit a masik fel mar alairt, majd addig addig modositgatod /extra space, karakterformazas, space helyett tab es forditva, ami a lenyegen nem valtoztat es automatizalhato/, amig a ket szerzodes hash-e egybeesik, es mar van is egy olyan doksid, amit latszolag a masik irt ala. Persze ez a modszer gyakorlatban nem kivitelezheto, de azt illusztralja, hogy nehany bit modositas is eleg lehet.
Kep/zene: Ha te ket 1-2 Mpx kep kozot eszreveszel 24 byte kulonbseget, akkor valoszinuleg az x-men tagja vagy /ugy, hogy az eredetit meg nem is lattad, vagyis honnan tudod, hogy az installerbe ott kepnek kene lenni, vagy hangnak kene szolni, meg mi van a kepen stb./.
Egyebkent pl. a hibajavito kod kijavit egy csomo hibat, tehat ha nem egy egy helyre koncentraltan modositassz, akkor a mukodes nem is valtozik, mivel a javito kodolas egyszeru hibakent kijavitja azokat, de a ket fajl nem lesz bitre egyforma.
Abban frankon igazad van, hogy tobb algo hasznalata javithatja a biztonsagot pl.: MD5 es SHA1 hash is. A hossz se gyengit, de ertelmet nem latom ,mivel szerintem semmit nem erosit /erdemben/ a biztonsagon. Egyebkent igenis hash fv.mert ellenorzesre akarod hasznalni es amugy is rendelkezik a hash tulajdonsagokkal /nem kriptografiai ertelemben/.
-
nyaralasptt
csendes tag
''További okoskodás helyett, szerinted, ha van mondjuk egy 2 megás install fájl, akkor h ány byte-ot kell benne módosítani minimum (vagy felbővíteni) ahhoz, hogy biztosan az eredeti fájl hash-át kapjuk?''
Kb 192 bit biztosan eleg / kb. 24 Byte/, de lehet, hogy kevesebb is, ha van alcsoport.
Redundans adatbol meg kb k***a sok van: kepek pixelei, klf. fontok, hangok stb., plussz egy csomo cucc ami nem kell konkretan a telepiteshez csak kesobb hasznalja a pgm.
Egyebkent amit mondassz az nem tunik hulyesegnek, de latszik, hogy meg nem foglalkoztal komolyan ilyesmivel, ugyanis a hossz fuggveny is egy hash fuggveny, vagyis egy valamifele lenyomat a filerol /raadasul egy iranyu, azaz a hosszbol nem lehet visszafejteni a fajlt/, de siman lehet ket fajlt talalni, aminek azonos a hossza, raadasul az erteke nem fugg a bitek konkret erteketol.
Namost egy normalis hash fuggveny ezt mindet tudja /meg meg egyeb dolgokat is pl. ha 1 bitet modositasz a fajlban a kimenet butjeinek atlag fele valtozik/, es eddig az MD5 es az SHA1 is eleg eroskent volt szamontartva, tehat a hossz fv.-nel valoszinuleg nemikepp erosebbek, ugyhogy ez a kiterjesztes engem nem gyozott meg.
#############
Lehet, hogy egy par ev mulva bevezetnek valamilyen atalanydijas ftp szolgaltatast, ahonnan havi fix osszegert azt szedsz le amit akarsz, aztan a szerzoket a letoltesek szama alapjan fogjak honoralni. Persze az is elkepzelheto, hogy nemsokara mar csak ugy nezhetsz filmet, ha ott all melletted egy rendor.
############
Valaki emlitette a faktorizacios cuccot /RSA/, ami rohadtul erdekelne /kiveve, ha q szamitason alapszik, mert az nem ujsag/, ezert egy linket megkoszonnek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- E-roller topik
- Fotók, videók mobillal
- MasterDeeJay: Natív 3Dfx Glide Windows11 alatt Voodoo1 és Voodoo2-vel.
- Milyen széket vegyek?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- Corsair K100 Air wireless (CH-913A01U-DE) DE SN - A1E4G325503IVC (ELKELT)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- LG 34WR55QK-B - 34" Ívelt VA - 3440x1440 - 100Hz 5ms - FreeSync Premium - HDR 10 - USB Type-C 65W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest