- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Az Euronics is elkezd használt mobilokkal foglalkozni
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- iPhone topik
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
Aktív témák
-
sanyibacsi
csendes tag
válasz
sanyibacsi #51 üzenetére
Ami kimaradt:
De, Internetre vannak kötve és az útválasztók dolga a szűrés. -
sanyibacsi
csendes tag
válasz
csabika25 #42 üzenetére
A reptereken CUTE (Common User Terminal Equipment) működik és windows alapú. És mivel 99%-ban megegyezik a windows-zal (a host eléréseken kívül), ezért egy ilyen támadásnak ki lehet téve. Feltéve, ha a routerek átengedik a háózati forgalmat. A reptereken alapbeállításban az RPC portok nem nyitottak.
A backend jelenleg a repterek 80%-án Solaris, van AIX és HP-UX is.
(BTW, Az információd jó lehet, csak öregecske, a régi CUTE alapja OS/2 volt. Nagyon kevés helyen használják már és szinte egy standard alkalmazás se fut el rajta.) -
X-COM
nagyúr
komoly védelmi rendszert lehet kiépíteni a notebook-os gépek ellen is
láttam erről egy rövid ms prezentációt, érdekes volt
egyébként inkább az a kérdés, hogyan béníthatta meg a ba-t (ha télleg ez volt a ludas)
elég hihetetlennek tűnik, hogy egy ekkora cég így ''lámázzon'' -
lumpi
csendes tag
válasz
yossarian #41 üzenetére
Azért nem pár dolláros progik,
pl egy db f-prot szerverre kb 60-70e forint ha jól emlékszem,
persze ez semmi mondjuk egy repülőgépjárat kimaradásának költségéhez,
de korántsem olcsó a vírusvédelem (se).
A cég ahol dolgozom épp most költött el 3-4++ kilót a különben nem túl nagy
géppark vírusvédelmére.. azért ezt egy autószerelő műhely nem feltétlenül reszkírozza meg..
Igaz a sasser egy normális tűzfalon már nem jutna át, de mindig akadhat egy kedves notebookos kolléga...:( -
nem tudom, minek ekkora hajcihő egy ilyen féreg miatt. tipikusan az emberi hülyeség okolható érte. az a biztonsági rés, amit kihasznált, jópár hete dokumentálva volt, és a patch is eléggé koros volt már. a működése meg gyanúsan hasonlított a blasterére (copy/paste?). szal a sok jóképességű emberke, aki ezzel szívott, a saját hülyeségén/lustaságán kívül mást nem igazán hibáztathat érte.
a másik meg, hogy az ürgéből senki ne akarjon egyfajta modern robin-hoodot csinálni. a fószer tudatában volt annak, hogy amit ő csinál, azzal sok-sok embernek fog károkat okozni. remélem, jópár évig a hűvösön fog zacsipacsit játszani...
a harmadik meg, hogy kis kedvencemhez, a régi, dosos ''potyi-vírushoz'' képest ez egy rakás hulladék...
egyébként tudja valaki, melyik vírus csinálta azt, még régen, hogy a vinyó író/olvasófejeit a 0 és az 1es helyzet között pozicionálva, rángatva leszakította a fejet? -
Elrood
őstag
Úgy is lesz helyette más. De remélem sokat elrettent.
-
csabika25
aktív tag
válasz
yossarian #41 üzenetére
A British Airways gépei biztosan nem. Vagy félreolvastál valamit, vagy ferdített a lap, ahol olvastad. Egyszerűen azért, mert a gépek nincsenek internetre kötve és nem Windows-zal mennek.:) Azt már jobban el tudom képzelni, hogy a jegykiadó rendszerük zavarodott meg.:P
-
yossarian
aktív tag
Hallottam én is erről a dologról, meg ma olvastam is az újságban, hogy csomó helyen megbénította a gépeket, többek között a British Airways (!!!!) gépeit is.
Én nem találkoztam ezzel a ''vírussal'', szerencsére semmilyen mással sem még. Van egy kerio tűzfalprogim, meg egy kaskpersky vírusirtó, napi frissítéssel, ez úgy néz ki eddig teljes körű védelmet nyújtott nekem. (ja és nem vagyok hülye sem, hogy mindenféle ismeretlen csatolt fájlokat megnyitogassak......mások miért csinálják? :F)
A legnagyobb cégeknek nincs pénzük arra, hogy megvegyenek, pár dolláros progikat, illetve, hogy költsenek az ilyen védelemre? nagyon hihetetlenül hangzik. mert azért ezek a dolgok általában a felhasználó hibáit használják ki, egy jól felépített védelmi rendszeren nem tud bejönni egy ''viszonylag egyszerűbb'' progi. ne értsetek félre, biztos rohadt bonyolult volt megcsinálni, meg minden, de ezek a progik mindig a lehet legsebezhetőbb ponton támadnak, és azokat meg meg lehet védeni. vagy nem? én csak a saját tapasztalatomból indulok ki, biztos, hogy azért nem is látom eléggé tágan a témát, de a lényeg ez lenne.
és pont azok a cégek (repterek, kórházak, stb) esnek mindig áldozatául ezeknek a dolgoknak akik emberéletekkel felelnek, miért nem fordítanak több figyelmet erre a problémára? mert biztos meg lehetne akadályozni, akkor meg miért nem?
és persze, hogy szemét dolog ilyet művelni, de amíg ennyire nem foglalkozik senki a védelemmel, azok részben maguknak is köszönhetik.
bocs a hosszú szövegért. -
csabika25
aktív tag
A log csak kiegészítő bizonyíték szokott lenni. Ilyen esetekben is még a hagyományos nyomozati eszközöket vetik be. Ez esetben is így történt. A gyerek eldicsekedett az ''alvilágban'' a tettével, az M$ felajánlott némi lovettát, aztán valaki köpött. Így megy ez...
-
tray
aktív tag
Igen, és azt a 10 emailcímet 10 különböző helyen és időpontban kell regisztrálnod :DDD
Így már működhet, de még mindig ott van az, hogy elvileg így is ott vannak a logok, és a lánc elején az otthoni géped áll.
Szóval a legbiztosabb még mindig az, ha keresel egy kávézót (az egyik szomszédos országban), ahol berakhatod a floppyt vagy az USB kulcsodat. Nahh, kitárgyaltuk, hogyan terjesszük el a vírust, már csak meg kellene írni. Ötlet? :DD -
shtml
őstag
OK, életemben nem jártam netcaféban, csak olvasgattam régebben a HVG mellékletében, hogy a legtöbb helyen nem engednek saját adathordozót használni. Azt nem állítottam, hogy sehol nem lehet.
Parci: Ne is adj tippeket, ha ilyen szándékaim lennének, én sem mennék a szomszédba ötletért. Pl. piacon vásárolt mobiltelefon, ugyanott vásárolt SIM-kártya és egy notebook (nem a lakóhelyen használva) kinyomozhatatlan. -
Esmein
nagyúr
Ezt a faszit beköpték vagy annyira gyerek volt hogy utána se nézett mit csinál. Úgy el lehet bújni ebben az ip dzsumbujban h azt se tudod ki vagy nem hogy masok tudjak ezt rolad.
-
Akkor logolsz 10 emilcímet különböző nemzetiségű szolgáltatóknál (a más-más törvényi szabályozás miatt), mindegyiket beállítod fwd-ra (kivéve az utolsót persze), és a láncon keresztül küldöd el a fájlt.
Ember legyen a talpán, aki eléri az összes szolgáltatónál, hogy kiadja a logokat. -
Esmein
nagyúr
Floppyt cd-t usb pendrivet mindenhol használhatsz.
-
-
mspike
tag
Hi mindenki, szerintem a virus írás is mint a hackerkedés nem elítélendő... az elítélendő, hogy van a vírusok nagy részének Desctructiv része, romboló része... Ha egy vírus csak terjedne és kiírná hogy HI rossz a rendszered akkor nekünk átlagfelhasználóknak nem okoznának kárt. Rendben a multik mail szervere így is megbénulna... :) Az etikus Hackelést nem büntetném, de úgy engedném csak, hogy lenne egy hacker szervezet vagy több és ők felajánlanák cégeknek X forintért hogy tesztelik a rendszert. Így ki lehetne védeni, hogy sok tehetséges ember szabadon kószáljon a bitek között és ki lehetne védeni a rossz emberek faxságait... Szerintem ez egy elég jó megoldás lenne... de eddig senki nem törődött ilyen alternatívákkal :)
-
Esmein
nagyúr
Egy vírust nem telik semeddig elindítani. Nem otthonrol kell csinálni, ennyi. Bemész 1 netcafeba, ott vagy 2 percet és távozol.
-
tray
aktív tag
A vírusok tükéletesen jók arra, hogy a balfasz júzerek megszívassák magukat. Én csak röhögni tudok azokon, akik saját hozzá nem értésük miatt sikeresen telepítenek vírusokat a gépükre.
Sajnálom, hogy elkapták. Illetve, két dolog miatt mégsem:
- A vírusok által keltett forgalom lassította az elérésemet. Bár némi vigaszt jelentett, amikor közben arra gondoltam, hogy ez minek a következménye. Legszebb öröm... ;]
- Félek, egyszer rá kell döbbennem, én is balfaszok közé tartozom. Egyszer én is megszívhatok egy ilyen vírust.
Egyébként saját magának köszönheti azt, hogy elkapták. Kizártnak tartom, hogy ISP-s logoknak bármi köze lehetett hozzá, azért az ''az alap'', hogy biztosítja az anonimitását. Eljárt a szája, eldicsekedett vele, vagy valaki felnyomta. -
shtml
őstag
Vágják csak sittre a szemetet. Remélhetően rojtosra fogják b***ni a s***ét, mire kikerül onnan.
-
ebx
aktív tag
Én az okozott kárt fizettetném meg vele, beleértve a hálózati többletforgalmat és az eltávolításra költött pénzt is.
Ha meg nincs honnan fizetnie, csukják az adósok börtönébe... -
Ürgülfütty
tag
Én örülök, hogy elfogták a gyereket. Törném el a kezét az összes ilyen kis burnyáknak...menjen inkább csajozni, vagy bulizni ahelyett, hogy mások életét keseríti meg. Remélem a sitten igazi ''sztár'' lesz...:(((
-
ody42
senior tag
mondjuk azért, mert ezek javításával foglalkozik :)
Én pl. a Sassert felebaráti szeretetből* leszedtem egy autóalkatrész műhelyben (épp aksit cseréltettünk, amikor lelőtte a gépet :) ) , két önkormányzatnál (mindent a társadalomért) , meg egypár ismerősnél, havernál...
Na ugye vannak elég sokan, akik ezt egy kis € fejében teszik, akkor meg már nem is rossz biznisz a vírus írás :)
*: na jó, az autóalkatrész műhelyben csak azért, hogy beégessem az ottani szamtech ''gurut'', aki egész délelőtt azzal szopott a főnök elmondása szerint :) -
Panther
HÁZIGAZDA
helyzet :(((
Egyébként vírusok már tényleg rég nincsenek... ezek amik most futnak, már nem jók semmire. Ha a vírust mondjuk halálos betegséget terjesztő moszkítóhoz hasonlítod, akkor ezek csak nyomorult gagyi kis szúnyogok. Kárt nem okoznak, max némi kellemetlenséget; nem jók semmire, csak bosszantanak. -
Cane
őstag
szvsz csak önreklám, hogy legyen egy komoly nagy cégnél munkahelye...
-
VladimirR
nagyúr
hogyha tisztaban lennel a temaval, tudnad, hogy nem okosak, legfeljebb ''lelemenyesek'' (bar ez nem biztos, hogy ilyen esetben megfelelo kifejezes), mert mar bejelentett, dokumentalt, kijavitott hibakat hasznalnak ki, tehat nekik nem kell keresgelniuk hiba utan
ezek szvsz nem is virusok, hanem egy rakas szemet, amit az atlagsugaru juzer szepen beszed
blastert pl ctrl+alt+del-lel lejhet irtani....
''egy szinten fikázás, hogy ilyen sz@r a védelem a szgépen,'' - ebben igazad van, viszont ez nem a windoze-t, hanem a juzert minositi, hogy meg egy atkozott tuzfal+viruskergeto kombot sem kepes felpakolni a gepre (sot, azt is ki fogja kapcsolni, amit az sp2 tesz fel neki, es kapcsol is be alapbo - mar ha egyaltalan az sp2-t kepes lesz feltenni...)
klepto: tuzfal? windozeupdate? -
winamp
tag
Azért el kell ismerni ügyesek és van tehetségük hozzá! :C Ebböl a szemszögböl nekünk roszs, mert csak árthat, de az télleg egy jó érzés lehet, hogy megmutattad, azoknak akik azthitték magukrol, milyen okosak mert csináltak egy windózt, azt lám ezt jól el is baszták. Magyarul amit ök csinálnak szvsz egy szinten fikázás, hogy ilyen sz@r a védelem a szgépen, mert hogy nem tudják soha normálisan megcsinálni.
-
VladimirR
nagyúr
egyaltalan leteznek meg virusok? ezek csak fergek....
klepto
az elmult ket evben nem hallottam olyan virusrol (fereg), ami ne a kovetkezo ket mod egyiket hsznalta volna a terjedeshez:
1. emberi lustasag: egy mar (esetleg tobb honapja - lasd blaster) bejelentett, befoltozott biztonsagi hiba kihasznalasa (pecs fennvolt, igy blastert csak hirekbol lattam...)
2. emberi hulyeseg: levehez csatolt melleklet, melyet/melyre el kell inditani/ra kell kattintani, hogy fertozzon (nem kattintgatok esz nelkul, mindent elolvasok, amit a szgep kiir, nem volt mydoom-om sem - illetve van, de azt biztonsagos helye orzom, meg nem fertozott meg semmit...)
egyebkent remelem a gyereket nyilvanosan kivegzik, hatha ez elriaszt nehany hasonlo beallitottsagu hulyegyereket az ilyesfalyta szorakozastol, bar jobban meggondolva megsem........ engedjek szabadon, hagy irjon virusokat tovabb........pusztuljon a fergese.........;] -
MasOyama
őstag
Mire jó ez? Miért nem ír valami hasznos programot? Ingyeneset, hogy mindenki megismerhesse a nevét, hogy egyedül milyen jót írt, vagy fizetőset, hogy legyen valami haszna is a gép elött töltött idejéért. De a virus mire jó? Nem lehet híres vele, mert elkapják, és bevétele nincs belőle... :(
-
klepto
addikt
Akkor más a hejzet! Ha egy felkfedezett, és a neten közzétett hibát támad a vírusíró, akkor az valóban elitélendő cselekedet :((( Ha viszont fel nem tárt hibát támad, az a rendszer javulását, és biztonságosabbá válát segíti elő, ami törvényileg szintén hejtelen, de erkölcsileg hejes, ha csak figyelmeztet és nem rombol ezzel a felfedezéssel!
-
tomcs
őstag
annak gratulalj aki ir valamit es az tobb millio felhasznalohoz eljut mert azok akarjak hasznalni.. 1 jol dokumentalt, felhasznaloi lustasag miatt ki nem javitott bizt.hiba kihasznalasa azert nem valami nagy teljesitmeny
mondjuk manapsag nem igazan keszulnek olyan virusok amik ugy igazan tudnak valamit... egyaltalan vannak meg olyan virusok amik kepesek binary fileba beirni magukat es onnn muxeni? bar vegulis a celt igyis eleg jol ellatjak :) -
klepto
addikt
Azért elég zseni volt, hogy ilyen programot tudott írni! Ha tapasztaltabb lett volna, nem bukott volna le :U Mindenesetre gratula az elkapóinak is, és annak az egy embernek, aki a fél világot megbénította egy programmal :C
[Szerkesztve]
Azért még mielőtt leugatnátok, hogy lehet gratulálni egy ilyen alaknak, aki felbecsülhetetlen károkat okozott hozzátezsem, hogy sajnos szügség van ezekre az emberekre, hiszen nélkülük nem tudna tökéletesdni a rendszer! Addig, amíg valaki fel nem tárja a hibát, addig az nem is létezik a tervezők szemében, ezálltal ha nem lennének támadások, nem lennének fejlesztések sem.
[Szerkesztve] -
Wildmage
senior tag
Valahogy nem fogják fel az emberek, hogy MINDEN amit az interneten tesz az ember valahol logolva van és azt később vissza is kereshetik...Addíg ok, hogy tehetségesek ezek az emberek, de mostanában már nem divat az, hogy a cégek felveszik a hackereket ahhelyett, hogy feljelentenék őket (tudtommal).
-
Örülök, hogy elkapták, viszont:
- Hogy kapták el? :F
Hiába, hogy szemét vírusíró, mégis: ÉN GRATULÁLOK NEKI! Egy vírust elterjeszteni úgy, hogy az több millió felhasználóhoz jusson el, az szép teljesítmény! (én is magkaptam).
Talán azért mondom ezt, mert nekem még sosem volt olyan vírusom, ami miatt valami pótolhatatlan adatom elveszett volna, sőt eddig semmim sem veszett el vírusok miatt (kopp-kopp-kopp) :D.
De már találkoztam olyannokkal, akiknek pl. az összes fényképe és MINDENE elveszett a gépről egy nyomorult vírus miatt :(. -
Torry
addikt
Jaja.
Felfoghatatlan számomra is, miért jó az valakinek, hogy tönkretehet kismillió számítógépes rendszer-t.
:(:( -
erdoke
titán
Remélem, jól szórakozott.:F
Azt is remélem, ezután még annál is jobban fog. Lehet simélest játszani a német dutyikban...;]
Aktív témák
Hirdetés
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- PlayStation 5
- Mozilla Firefox
- Milyen légkondit a lakásba?
- Háztartási gépek
- Nintendo Switch
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Seasonic 520W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070Ti 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest