- OnePlus One - Kína már itt One
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Telekom mobilszolgáltatások
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
Új hozzászólás Aktív témák
-
zolipapa
csendes tag
üdv mindenkinek. úgy látom itt az emelt díjas szolgáltatásokról van szó, tudna valaki olyan szolgáltatókat mondani ahol 240ft-ból nem 80ft marad a zsebemben? mert úgy látom kb ilyen az arány és ez igen karcsú szerintem a választ küld ide kartars@freestart.hu köszi.
[Szerkesztve] -
tc2014
aktív tag
Húznak, ahol csak tudnak, nem csak emelt díjas sms-nél.
-
Dzsekó
addikt
Elolvastad amit írtam, az eredeti angol cikket is elolvastad? Nem?
Akkor leírom, mégegyszer. A szolgáltató azt állítja hogy csak az önköltséget vonta le az adományokból. Ez nyilvánvalóan nem igaz -> tehát bizonyos mennyiséget lenyúltak, valószínűleg a fogyasztók fele sem jelezték hogy adományaikkal a mobilszolgáltatót is támogatják. Ha feltüntették volna a hirdetéseikben, hogy 1 fontból 0,75-öt kap meg a jótékonysági szervezet, akkor jóval kevesebb bevételre tettek volna szert.
A fogyasztó megtévesztésének már van jogi következménye, de ez még a legkevesebb, a szolgáltatók között háttérben húzódó árkartell problémákat is felvethet. (Ha ez egy szolgáltatás akkor hirtelen, 'véletlenül' mindhárom szolgáltató egyformán indokolatlanul magas árakat szabott meg?) -
Szeke
senior tag
Bog!
Megnéztem a hír forrását. Sokkal pontosabb és konkrétabb adatokat közöl. Példákat hoz a lenyúlásra. Ezt miért nem lehetett beleírni? Semmit nem sértenénk vele, ha leírnánk pár angol szervezet nevét egy hírben, amit külföldről veszünk.
Ez a cikk ebben a formájában egy bulvárhír. A cikk forrása viszont nem az. -
én nem hiszem, hogy hacsak nincs valami külön jogi szabályozás erre (aminek a megléte furcsa lenne), akkor a szolgáltatónak bármi kötöttsége lenne. tehát lopás, börtön, stb, mind teljesen elszállt dolgok.
vagy szabályozva van törvényileg, hogy a szolgáltatónak mit kell csinálnia, vagy azt csinál, amit akar, jogilag támadhatatlan és feddhetetlen módon. -
Dzsekó
addikt
Én már leírtam a témában a véleményem.
A gyakorlatban pl. a Matáv aki szintén nem segélyszervezet és nem a nonprofit működéséről híres, megengedi magának, hogy nonprofit gyűjtse az adományokat. Tehát szó sincs még önköltségi árról sem, nem hogy haszongyűjtésről.
Ugyanígy járt el a Matáv, a Vivendi Telecom Hungary, a Pannon GSM, a Vodafone és a T-Mobile(Westel) pl. az árvizi majd később a cunami adományvonalnál.
Nyugodtan utánna lehet számolni több mint 668000 hívás után (200FT/hívás), 133,8 millió forintot utaltak.
Egyébként volt már ilyen, hogy néhányan hasonló elveket vallottak mint a hírben említett mobilszolgáltatók és az adományok egy bizonyos részét zsebre vágták, un. terjesztési díj néven, és ebből gazdagodtak meg. Ők azóta börtönben csücsülnek.
Legrosszabb esetben:
Az hogy egy mobilszolgáltató nem úgy jár el, hogy minden önköltségét fedezi majd a fennmaradó bevételt átutalja a megfelelő bankszámlára, az komoly problémákat vet fel. Ebben az esetben annyi történt hogy az adományozás után 100FT-ból a mobilszolgáltató levonta az önköltségét kb. 8-10FT-ot, majd azt mondta hogy a fennmaradó összegből zsebrevágunk még 9-15%-ot és a maradékot átutaljuk. Persze kívülről ezt lehet másként is kommunikálni és megzavarni vele tudatlan embereket. (a topicban akik a drága mobilhálózat fenntartásról sírtak pl. ide a megtévesztettek közé tartoznak)
Nálam ez lopást jelent, amit megpróbálhat itt (jellemzően) magyarországon kimagyarázni valaki, de ennek nem sok értelme van. Ilyen alapon a szolgáltatók akár hirdethetnének is folyamatosan segélyakciókat hogy növeljék bevételeiket.
Az eredeti angol hírben nyilatkozó mobil cég munkatársa pedig arra hivatkozik, hogy csak az önköltségeiket fedezik ezzel a 17-25%-al, ami egyszerűen hazugság.
Nyilatkozataikban félve a jogi következményektől, még ők sem merik bevallani hogy a segélyhívásokon a cégnek profitja volt.
Azt pedig ne várd el hogy ne legyen személyeskedés ebben a topicban, azok után amit itt l3z levágott minimális moderálás mellett. Még mindig látok ilyet a hozzászólásban hogy ''te tiszta hülye vagy stb.''
[Szerkesztve] -
szerintem még mindig te kötekszel és személyeskedsz. végignéztem a topikot, szépen, lassan. luciferc és l3z normális vitát folytattak, hosszú-hosszú hozzászólásokon át...
peace, érzelmileg én is úgy reagálnék, ahogy te, de fogadd el a másik ember véleményét, akkor is, ha azzal mélyen nem értesz egyet. ugyanúgy joga van hozzá, mint neked.
.
javaslom, koncentráljunk a topikra, nem a ki ütött először részre. tehát ott tartottunk, hogy van-e felelőssége a mobilvállalatnak. -
Dzsekó
addikt
Itt egy valaki kapta fel a vizet és az l3z volt.
Én nem anyáztam végig ahogy ő tette.
Az pedig hogy leírtam hogy hülye példát hozott fel és jobb hogy ha átmenne a fáradt gőzbe pedig tény. Moderátor 1-2 napja jóval durvábban írta le ennél a véleményét, ha ő ezek után közvetlenül engem ócsárol trágár szavakkal ám legyen.
Ez lesz az új módi itt a prohardveren? Legközeleb ha valakinek nem tetszik a véleményem én is elküldöm a picsába meg csőcseléknek nevezem meg közvetlenül lehülyézem őt nem a véleményt stb., mert úgy látszik szerintetek ez a jó. -
nos, elhangzott egy fontos koncepció tőled, ez pedig a vállalati társadalmi felelősség. nálunk még ritka, külföldön már jobban dívik, és persze eleve egy nehezen fejlődő téma pont azért, mert a profimaximalizálással, mint egyetlen célfüggvénnyel a jelenlegi gazdasági berendezkedésben nehezebben egyeztethető össze.
de összeegyeztethető.
példa: a mobilcégek nagyon sokat költenek reklámra, kommunikációra, pr-ra. a vállalati társadalmi felelősség itt jöhetne be és térülhetne meg. igenis, ha egy vállalat felelős, ennek mikéntjét pontosan a ''köz'' elé is tárja, akkor az egy nagyon erős módja a saját pr-jának. ahogy egy-egy ilyen felhívás is, hiszen sokan küldenek sms-t. ha például a 3 mobilszolgáltatóból lenne egy, aki ezt felvállalja és kommunikálja is, te pedig bármilyen számon küldhetnél sms-t, vajon melyiken küldenéd? és vajon melyik céggel kapcsolatban lenne jobb érzésed, melyik cégről lenne benned pozitívabb kép? és ha már itt tartunk, a reklámokkal vajon mit akarnak elérni ezek a cégek?
egyetértek luciferccel, teljesen korrekt amit ír (a kommunizmus pedig semmi köze, a nagy ámerikában relatíve igen erős a CSR).
.
a vicsorgást pedig hagyjátok abba, dzsekó, szerintem indokolatlanul kaptad fel a vizet, L3zl13 csak egy véleményt közölt, megteheti, ha felháborodsz rajta, akkor is. utána persze elfajult a vita, úgyhogy mindkét felet ''megintem'' -
karib
addikt
Pontosan - valaki nagy ''kommunikációs'' bakit vétett a cégnél
Sokkal jobban jártak volna, ha hangzatosan bedobják, hogy a szolgáltató XY összeggel maga is hozzájárul az adományokhoz. Helyette zsebre teszik - megérdemlik a rossz hírverést, ha ilyen hülyék.
Persze általánosan nem lehet szabályokat alkotni, hogy adományos SMS-eket ingyé adunk meg minden, de nagyobb megmozdulásokat simán lehet nonprofit hozzáállással támogatni eseti elbírálás alapján. -
faster
nagyúr
Tök mindegy, hogy a mobilszolgáltatónak mennyibe kerül egy SMS. Nem várható el az, hogy minden alapítványnak olcsóbban adja egy piaci cég a saját szolgáltatását, mint egy bármilyen más partnernek. Igen, lehetne de nem ad és kész, mert nem kötelezhető. Ezen az alapon ugyanis:
1. Bármilyen más szolgáltatásért is elvárható, hogy egy alapítvány kedvezményt kapjon, attól függően, hogy nagy vagy kis cégről van szó (ki és hol húzná meg a határt? Kismukk pöttyöskendőket rajzoló alapítvány is kapjon kedvezményt?)
2. Ha egy alapítvány meg is kapná a többi joggal követelhetné, hogy neki is járjon, ami már akár mérhető forgalomnövekedést is okozna. (Ki és hogya húzná meg azt a határt, hogy ki kapjon és ki nem, nem egyszerűbb az alapítvány bevételi oldalán megfogni a bizonyos célokra költhető összegeket?)
3. Az állami támogatás rendszere pont erre van kitalálva ezeknek az anomáliákak a megelőzésére. Nem túl szerencsés, ha piaci cégeket törvényileg kényszerítünk jótékonykodásra, ezért vannak a jótékonyságnak egy teljesen külön rendszere (pl. az alapítványok ilyenek), hogy az egész rendszer kontrollálható maradjon. -
MarKoo
addikt
Ne itt veszekedjetek, hanem beszéljétek meg mailben vagy menjetek a RING-be. Bővebben: link
-
L3zl13
nagyúr
''Unatkozzál tovább valamilyen fáradt gőz topicban, az való neked.''
Áááá nem neveztél hülyének...
De akkor ezt most hanyagoljuk.
''A hazai mobilszolgáltatóknál sem divat megadóztatni a jótékonysági célra szánt pénzt és ezen gazdagítani a céget ugyanígy a bankoknál sem.''
Szolgáltatók adóztatnak? He?
Vagy úgy érted, hogy nem kell adózniuk ez után a bevétel után? Ezt kétlem.
Vagy csak simán arra gondolsz, hogy a magyar bankok és mobilszolgáltatók kevesebbet számolnak fel, ha azza állítok oda, hogy jótékonysági intézmény vagyok? Nem hiszem, hogy ez ilyen egyszerű volna.
Mindenesetre, ha kötelezve nincsenek rá, akkor teljesen szívük joga eldönteni, hogy kötnek-e speciális feltételekkel szerződést, vagy a standard feltételeket alkalmazzák.
Csak annyit írj le légyszives, szerinted miért baj az, ha valaki nem válogat az ügyfelei közül, hanem mindenki egyformán (jól vagy rosszul az most mellékes) kezel!
Hajtogatod, hogy olvassam el a hírt. Elolvastam. De tekintve, hogy te sem tudtál beidézni a hozzászólásodba semmit, ami elkerülte volna a figyelmemet, egyértelmű, hogy mégsincs a hírben semmi olyan, ami arra utalna, hogy a mobilszolgáltatók a szokásos haszonnál magasabbat számoltak volna fel.
Az hogy költségekre hivatkoznak persze, hogy kamu. Valamivel csitítani kell az olyan *********, mint te vagy.
Emeltdíjas SMS szolgáltatás:
''Sem szakmailag sem erkölcsileg nem érted az egész témát ez jól kitűnik ebből a mondatból. Sértődős kötekedő anyázókkal meg minek vitatkozzak.
A továbbiakban hanyagolom ezt a topicot amit így sikerült feldobnod ezzel a hányadékkal amit ide okádtál.''
Ennyi a reakciód? Hogy megsértődsz és nem szólsz hozzám többet?
Nem semmi észérveid vannak hallod. Látom te felkészült vagy a témában...
Na csá! -
Dzsekó
addikt
Pont hogy te nem veszed a fáradtságot arra hogy végigolvass egy hírt normálisan.
Egyébként nem téged hülyéztelek le hanem a példa volt hülye amit itt felvetettél, ha már elkezdesz sértegetni akkor remélem visszakapod kamatostul majd másoktól. Mindenesetre nem kezdek végig anyázni a teljes hozzászólásban ahogy te azt te tetted.
A hazai mobilszolgáltatóknál sem divat megadóztatni a jótékonysági célra szánt pénzt és ezen gazdagítani a céget ugyanígy a bankoknál sem. Ezért az hogy nyereséget könyveljenek el jótékonysági pénzekre szánt összegekből teljesen elfogadhatatlan.
További érvekre nincs szükség miondent leírtam már az eddigi hozzászólásaimban amit nem olvastál el és persze nem is reagáltál érdemben rá.
Továbbra is fenntartom hogy egy unatkozó fórumtag vagy akinek a fáradt gőz témában van a helye nem ebben a topicban.
''Ebből látszik mennyira agyilag zéró vagy aki csak jött ide fikázni. Normális vitát folytatok. '' vicces szerintem ezt csak te gondolod így
''Mindenki más kultúráltan viselkedett edig a fórumban, te meg nekiállsz itt hülyézni az embert.'' igen hülye példát írtál és kultúrálatlanul viselkedtél
''Mindezt csak azért merem így kijelenteni, mert a témához még nem voltál képes hozzászólni. Te tiszta hülye vagy, ha nem tudod felfogni hogy egy szolgáltatás, vagy termék amit megveszel tartalmazza a nyereséget. Most itt ez a cikk és kijelenti a teljesen nyilvánvalót. Semmi világrengetőt nem jeletettek be, csak maximum felismerted azt, amire eddig is rájöhettél volna ha gondolkodsz.''
Kultúra. Olvasd el a hozzászólásaimat talán mielőtt ilyeneket írsz.
''És ha tök ingyen van a szolgáltatóknak az SMS akkor mi van? Tegyék ingyenessé bárkinek az SMS küldést. Persze. Az meg sem fordult még a fejedben, hogy az SMS árát úgy kell beállítani, hogy ne csak azt használja azért mindenki, mert akkor egy csomó nyereségtől esnének el a telefonálásnál, mert még többször használnának SMS-t telefonhívás helyett?
Az emeltdíjas SMS meg nem egy alapszolgáltatás a mobil szolgáltatóknál ám, hiába ugyanúgy 2 forintba kerül fogadni az SMS-t.
Nem tudom miért nem lehet felfogni, hogy ilyesmire nem önköltség +3%-ot szoktak megállapítani árként.''
Sem szakmailag sem erkölcsileg nem érted az egész témát ez jól kitűnik ebből a mondatból. Sértődős kötekedő anyázókkal meg minek vitatkozzak.
A továbbiakban hanyagolom ezt a topicot amit így sikerült feldobnod ezzel a hányadékkal amit ide okádtál.
[Szerkesztve] -
L3zl13
nagyúr
Ebből látszik mennyira ********** vagy aki csak jött ide fikázni. Normális vitát folytatok. Mindenki más kultúráltan viselkedett edig a fórumban, te meg nekiállsz itt hülyézni az embert. Lefogadom meg se próbáltál belegondolni a dologba, csak szajkózod a fikázós dumát, hogy a köcsög multik mindig kiszúrnak a kisemeberekkel...
Elismerem, hogy az mobil szolgáltatásról többet tudsz nálam. De hogy egyébként egy ********** vagy akinek fingja nincs semmiről, és képtelen elszakadni a médiából máshonnan felszedett nézőpontoktól az egyértelmű.
Mindezt csak azért merem így kijelenteni, mert a témához még nem voltál képes hozzászólni. Te tiszta hülye vagy, ha nem tudod felfogni hogy egy szolgáltatás, vagy termék amit megveszel tartalmazza a nyereséget. Most itt ez a cikk és kijelenti a teljesen nyilvánvalót. Semmi világrengetőt nem jeletettek be, csak maximum felismerted azt, amire eddig is rájöhettél volna ha gondolkodsz.
És ha tök ingyen van a szolgáltatóknak az SMS akkor mi van? Tegyék ingyenessé bárkinek az SMS küldést. Persze. Az meg sem fordult még a fejedben, hogy az SMS árát úgy kell beállítani, hogy ne csak azt használja azért mindenki, mert akkor egy csomó nyereségtől esnének el a telefonálásnál, mert még többször használnának SMS-t telefonhívás helyett?
Az emeltdíjas SMS meg nem egy alapszolgáltatás a mobil szolgáltatóknál ám, hiába ugyanúgy 2 forintba kerül fogadni az SMS-t.
Nem tudom miért nem lehet felfogni, hogy ilyesmire nem önköltség +3%-ot szoktak megállapítani árként.
Bemegy a segélyszervezet képviselője a céghez, hogy ő emeltdíjas SMS szolgáltatást szeretne. Megkötnek egy szabvány szerződést egy huszadrangú hivatalnokkal. Gondolod, hogy majd ő fogja eldönteni, hogy elengedjék a normál hasznukat? Ő fogja majd elbírálni, hogy vajon mennyire humánus célra gyűjtenek? Hogy valóban segélyszervezetnek megy-e a pénz vagy sem?
Ilyen maximum egyedi szerződésekkel lehetséges, hacsak törvényi szabályzás nincs rá. És pedig nincs. (Szerintem nem is feltétlenül indokolt a fentebb leírtak alapján.)
Na és akkor most ÉRVEKET mondjál! Ne csak fikázzál. Meg ne engem hülyézzél le. Az értelmes érveket szivesen hallgatnám. Ha pedig ez nem megy, akkor maradjál csöndben... Kösz. -
X@b3e
addikt
Félreértések elkerülése végett nem védeném a mobil-cégeket, mert tényleg akár reklámértékű hozzájárulás is lehetne, hogy az ilyen esetekben nem számítanak fel extra költséget.
Azt felejtik el sokan, hogy azt a telefonrendszert ki is kellett építeni, ami nem kevés pénz, és elég sok idő, mire az visszajön...Szal nem mindig a haszonba kell gondolkodni, hogy Úristen, hogy lenyúlnak. Ezt előtte megelőzte egy (nem is csekély) befektetés -
L3zl13
nagyúr
-
luciferc
őstag
ja, elfelejtettem és kifutottam a mod időből:
az áramnál éppen most lett ilyen ''jótékonysági'' intézmény, mivel fogyasztástól függően sávosan változik az áram díja. vagyis aki keveset fogyaszt (vélhetően szegényebb, bár a nagycsaládokat kissé elfelejtették) az olcsóbban kapja az áramot. és ha jól tudom nincs kompenzáció a szolgáltatók fele. -
luciferc
őstag
már miért ne az emeltdíjas adomány sms-eken akadnánk ki, mikor most ez röppent fel. Amúgy ez csak egy tünet. a probléma általánosabb. Azzal meg, hogy ''Ez semmiben sem különbözik az összes többi szolgáltatástól'' nagyon nem értek egyet, lásd társadalmi célú hirdetések és reklámok. mindkettő egy fajta szolgáltatás, de erősen különböznek.
Én elfogadom, hogy ha nem kötelezi törvény a mobilcégeket a kedvezményes tarifára egyes esetekben, akkor nem kötelesek azt megtenni. DE! ettől még erkölcstelennek tartom a cég vezetőit, az igazi felelősöknek a politikusokat gondolom. -
luciferc
őstag
nem kell ide jogtudor, csak nem idéztem be az egész törvényt
11. Jótékonysági felhívás: az a műsorban - pénzbeli vagy más gazdasági természetű ellenszolgáltatás nélkül - közzétett műsorszám vagy műsorszám része, amely segítség nyújtására szólít fel természetes személy, természetes személyek valamely csoportja vagy ezek támogatására alapított társadalmi szervezet, alapítvány stb. érdekében.
vagyis ez per definíció ingyenes. -
Vangelis
félisten
Nem semmi, hogy még aza adományok egy részét is lenyulják, ....ez ellen teni kell valamit.
-
-
L3zl13
nagyúr
Nem velem van a baj, hanem veled.
Lóf@szt sem számít az önköltség. Soha senki nem állította, hogy kizárólag a költségeket akarnák ezzel fedezni. Szvsz teljesen egyértelmű, hogy ha veszek valamit, azon a kereskedőnek, gyártónak, szolgáltatónak haszna van, és nem is várhatom el, hogy ne legyen neki!
A lényeg az, hogy miért lenne kötelező számukra speciális feltételeket alkalmazni ilyen esetben?
Ez kb olyan hozzáállás, mint amikor az idős nénikék a buszon felrugdosnak a helyedről és még le is b@sznak, mert nem adtad át elég gyorsan a helyet.
Szvsz a jótékonyságot és az udvariasságot nem szabad elvárni vagy előírni, mert akkor már nem ér semmit. -
L3zl13
nagyúr
''a víz és áram díja ha jól tudom állami illetve önkormányzati rendeletben szabályozott... szabályozzuk a mobiltarifákat is?''
Ok, de van kitétel a jótékonysági intézményekre?
A rádiózásró szóló törvényből való idézetet köszönöm, bár eléggé hadilábon állok a jogi szövegekkel.
''...(2) Közérdekű közlemény és jótékonysági felhívás közzétételekor annak forrását egyértelműen meg kell nevezni. A 2. § 16. pontjának a) alpontja szerinti közérdekű közlemény közzétételéért a műsorszolgáltató ellenszolgáltatást nem kérhet.''
Az első mondatban elkülöníti a Közérdekű közleményt, és a jótékonysági felhívást. A másodikban meg csak a közérdekű felhívást említi. Nekem nem egyértelmű, hogy akkor azért sem kérhet ellenszolgáltatást, vagy azért igen.
Ezt valami jogtudor kielemezhetné. -
Kobe
veterán
szemét dolog de nem ujdonság...pl a tsunami áldozatainak való adakozáskor is hasonló szitu volt, ha külföldre akarsz adományozni még többet nyalnak el
és így van az emeltdíjas hívásokkal is, ezért érdemesebb olyannak eljuttatni a pénzt aki/akik közvetlenül a rászorulóknak adják a cuccot, lásd Tvrtko féle akció a tsunami után meg sok más helyzetben, asszem a baptista szeretetszolgálat jegyében működik...szal érdemes megfontolni mielőtt kiadod a lóvét, mert végülis ugyanannyiba kerül, csak egyikkel a multikat tömöd, másikkal tényleges segítséget nyújtasz -
luciferc
őstag
nos, a médiatörvényben valószínűleg pontosan azért kötik ki, hogy a közjóért végzett tevékenységért nem kérhetnek pénzt, mert a kerTV-k is egy igen korlátozott erőforrásra kaptak használati jogot. valamit valamiért. tudod? de úgy tűnik nekik még így is megéri. hát ezért lehetne ugyanígy a mobilcégeknél is. ők is egy korlátozott erőforrásra kaptak használati jogot, és elég kevesen kaptak ilyet.
ha ez szerinted a népnek ingyen, akkor legyen. szerintem meg inkább a társadalomnak ingyen, vagyis inkább cserébe. tekintsd úgy, mint a koncessziós díj természetben történő kiegészítése. így már jobb??? -
csiga997
őstag
ja, és népnek ingyen dolgot nem írtam.
Biztos nem vetted észre akkor, hogy beidézted a médiatörvényt és lelkendeztél picit, hogy az milyen jó, hogy a közjóért végzett tevékenységért nem kérhetnek pénzt -> ami jó a népnek, az ingyen van.
Mellesleg, utána még egy picit csavargattad ezt, hogy precedens, és lásd és milyen jó. De igazad van, így szó szerint nem írtad, és csak ez számít. -
luciferc
őstag
a tisztességtelen piaci magatartás (ami ma is létező fogalom) és a tisztességtelen haszon nincs is olyan messze egymástól. ja, és népnek ingyen dolgot nem írtam.
mellesleg nem olyan nagyon elrugaszkodott dolog ám az, hogy a mobilcégek önköltségi áron adják a jótékony sms-eket, lásd kerTV-k és a társadalmi hirdetések. ott még önköltség sincs. szóval precedens már van... -
Dzsekó
addikt
L3zl13:
Ismét kérdezem elolvastad te egyszer is a hírt?
Szerintem nem csak irogatsz a nagyvilágba.
Ha valaki pl. 400FT-ot utal ne viccelj már hogy 17-25% az utalási költség, ami mellesleg ingyenes lesz a jótékonyság miatt,a nyilvántartási költség az meg egy program ami fut magától automatán. De még ha ennek az árát számolja akkor sem 17-25% lesz a díja.
A hírben is egyértelműen le van írva hogy ezen a szolgáltatónak tiszta haszna keletkezik nem önköltséget fedez hanem vastagon gazdagodik a jótékonykodásból.
Innentől kezdve nincs értelme az ökörködéseiteknek meg a nyilvántartási meg a f@s@ tudja milyen kitalált költségeknek.
Ne számítsuk be mindjárt a GSM rendszer kifejlesztésének a költségeit is? De mi fedezi a frekvenciahasználati díjat még azt sem szedtétek ki tételesen, és mi van a bázisállomások bérleti díjaival.
Jó lenne észrevenni hogy ezeknek nem itt van a helye, ez az önköltségi rész, és ez egy emelt díjas sms esetén rohadtul nem 17-25%.
[Szerkesztve] -
luciferc
őstag
a víz és áram díja ha jól tudom állami illetve önkormányzati rendeletben szabályozott... szabályozzuk a mobiltarifákat is?
Kereskedelmi TV-k kötelezve vannak, hogy jótékony célú hirdetésekért mennyit kérhetnek?
Na ez egy jó kérdés.
Na, részlet a a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvényből
2. § E törvény alkalmazásában:
16. Közérdekű közlemény:
a) az állami vagy helyi, területi önkormányzati feladatot ellátó szervezet, illetve természetes személy kérésére és általa meghatározott tartalommal közzétett műsorszám, amely a lakosság figyelmének felkeltését szolgálja,
b) nem politikai cél előmozdítására közzétett olyan műsorszám, mely közérdekű cél támogatására szólít fel, ilyen eseményt vagy célt népszerűsít, továbbá az ilyen cél megvalósulását veszélyeztető körülményre hívja fel a figyelmet.
valamint
15. § (1) Reklámot, közérdekű közleményt, jótékonysági felhívást, politikai hirdetést
a) e jellegének a közzétételt közvetlenül megelőző és azt követő megnevezéssel, továbbá
b) egyéb műsorszámoktól jól felismerhetően, optikai és akusztikus, rádió esetében akusztikus módon elkülönítve, alapvetően blokkokban kell közzétenni.
(2) Közérdekű közlemény és jótékonysági felhívás közzétételekor annak forrását egyértelműen meg kell nevezni. A 2. § 16. pontjának a) alpontja szerinti közérdekű közlemény közzétételéért a műsorszolgáltató ellenszolgáltatást nem kérhet.
Na, ilyen lehetne a mobilcégeknél is...
[Szerkesztve] -
L3zl13
nagyúr
Kereskedelmi TV-k kötelezve vannak, hogy jótékony célú hirdetésekért mennyit kérhetnek?
Valamiért lefogadom, hogy a vizet se kapják olcsóbban, meg az áramot sem.
Az is a társadalom limitált erőforrását használja.
A lényeg mindenki egyszerű, hétköznapi üzleti partnerként kezeli az alapítványokat és segélyszolgálatokat, kivéve ha épp adakozni AKAR. Nem értem ezek után miért olyan szörnyű, hogy a mobilszolgáltató is ugyanezt teszi. -
luciferc
őstag
azért nem átlagos cég, mert a társadalom limitált erőforrását használja, a frekvenciát. semmi köze a cég méretéhez, nem is írtam sehol ilyet.
És nincs itt semmiféle monopól helyzet az adott szituban. Mert az emeltdíjas SMS küldés az csak egy fajta lehetőség az adománygyűjtésre. És még szolgáltatók között is lehet válogatni...
A kvázi monopol helyzet ott van, hogy bizony az emeltdíjas sms valószínűleg az egyik leghatékonyabb adománygyűjtő módszer, és ez annak a néhány mobilcégnek a kezében van a limitált erőforrások miatt. És pont azért, mert nem csak egy cég van, de nagyon kevesen vannak, ezért írok kvázi monopol helyzetet. Ruhát és élelmiszert lehet venni egy halom cégtől. emelt díjas sms-t nem. és ezt a cégek is jól tudják, azért szednek ekkora sápot.
szerintem meg igenis kötelezni kellene a mobilcégeket, hogy meghatározott célok esetén nagyon moderált haszonkulccsal adják az emelt sms-t. ebben nem hiszem hogy meggyőzzük egymást... -
L3zl13
nagyúr
''értsd meg, hogy a mobilszolgáltó nem átlagos cég''
Miért nem?
És ha nagyobb, az nem értem, hogy miért számít adott témánál.
Az emeltdíjas SMS azért nem éppen olyan szolgáltatás, hogy mindenki számára elérhetővé kell tenni. Ne hasonlítsd már légyszives kábelTV alacsomaghoz. (Nem tudom tényleg létezik-e ilyen szabályozás.)
És nincs itt semmiféle monopól helyzet az adott szituban. Mert az emeltdíjas SMS küldés az csak egy fajta lehetőség az adománygyűjtésre. És még szolgáltatók között is lehet válogatni...
Szurkolok a segélyszervezeteknek, hogy minél jobb árat kialkudjanak. (Pl egy kis XY telefoncég támogatásával reklám biztos segít.) De nem értek egyet azzal, hogy erre kötelezni kellene őket. És azt sem értem, hogy miért felháborító az, hogy bizonyos ügyfelekkel nem kivételeznek... -
luciferc
őstag
értsd meg, hogy a mobilszolgáltó nem átlagos cég. nem olyan mint egy élelmiszer vagy ruha gyártó, ugyanis egy nagyon nagyon limitált erőforrást (frekvencia) használ (így pár cég kvázi monopolhelyzetben van, míg ruhagyártásnál nemigazán), és éppen ezért igenis sokkal nagyobb a társadalmi felelőssége. ami az én olvasatomban azt is jelenti (a tiedben meg nem), hogy igenis jótékonysági szempontokat is figyelembe kell venniük. vagyis kellene. de nem veszik. sajnos a %#%#$@#^ politikusoknak hála erre nem is kötelezhetők, mert úgy tűnik nem szerepel a koncessziós szerződésekben.
Ki jön legközelebb? A nyugdíjas nénike? Vagy a hajléktalan? Nekik is olcsó SMS kell, mert ők ugye szegények, és a cég rajtuk akar nyerészkedni.
Hm, nem is rossz ötletKomolyra fordítva a szót, miért olyan furcsa ez? A kábelTV szolgáltatóknak is kötelező egy alapcsomagot forgalmazni, aminek az árát ha jól tévedek nem határozhatják meg önkényesen. nem olyan ritka ez a szociális dolog, mint hinnéd.
-
L3zl13
nagyúr
Szóval szerinted a cég szemét, mert nem egyénileg állapítja meg a százalékát?
Ki jön legközelebb? A nyugdíjas nénike? Vagy a hajléktalan? Nekik is olcsó SMS kell, mert ők ugye szegények, és a cég rajtuk akar nyerészkedni.
Persze...
A lényeg az, hogy jött ez a bulvárhír. Semmilyen összehasonlítási alapot nem közöl. Csak azt, hogy valaki megrendelt a szolgáltatótól egy szolgáltatást standard áron, és az a bunkó cég meg nem egyedileg bírálta el a dolgot. Mert akkor esetleg elengedte volna a saját hasznát...
És hogy szegény nép meg azt hitte hogy minden egyes petákjuk az éhező gyermekek zsebébe fog kerülni, és eszükbe nem jutott, hogy költségek is léteznek a segélyszervezet számára (mert ez az ő költségük, ugyanúgy mint bármi más, amire szintén nem, kapnak diszkontot!)... Legközelebb gondolkodni kell. Mert ez egy teljesen normális dolog.
Tudod mit? Ha a pénzt ruhákra, vagy kajára fordították arra sem feltétlenül kaptak ám kedvezményt! A köcsög élelmiszer és ruhagyártók!
A köcsög fuvarosok akik szállították a segélyszállítmányt (ha volt ilyen persze)!
És még köcsög mindenki aki normál üzleti partnerként vett részt a dologban, mert azok nagy valószinűséggel szintén nem önköltségen számláztak. -
luciferc
őstag
nem tudsz olvasni? mondom például 5Ft. érted? például.
azt hiszem itt két markánsan különböző nézőpont van. az egyik szerint egy cég bármilyen aljas szemét húzása indokolható a részvényesek érdekével, a másik szerint meg nem. jog szerint megteheti amit tesz, de ettől még erkölcstelen. ennyi. senki nem mondja, hogy ne érvényesítse a költségeit, sőt érvényesítsen még egy korekt hasznot is, de a %-os levonás az nem hiszem hogy ezeket a kritériumokat teljesítené. pusztán ennyi. ugyanis a cégeknek (főleg az ilyen koncessziós cégeknek) igenis van társadalmi felelőssége. Csak sajnos a korrupt politikusok ezt tosznak érvényesíteni a szerződésekben. Ha a kereskedelmi TV-ket lehet kötelezni (legalább papíron) közszolgálati műsorokra, akkor a mobil cégeket is lehetett volna (és a jövőben is lehetne) kötelezni, hogy kiemelten hasznos alapítványoknak piaci ár alatt, valami elfogadható haszonnal adjanak bizonyos szolgáltatásokat. Ugyanis egy mobilcég nem olyan mint egy fodrász, limitált erőforrás fölött rendelkezik.
Hát, a ''kívánom, hogy felelős vezetőik...'' kezdetű dolog se demagóg biztos
nem, szerintem nem demagóg. inkább ingerült.
mellesleg én nagyon szeretném, ha még az én életemben eljutna oda a világ, hogy a cégek profitját maximalizálják valamilyen korrekt de nem túl magas szinten. Ugyanúgy lennének befektetők, csak legfeljebb kicsit később tollasodnának meg -
csiga997
őstag
válasz
granpa_matis #40 üzenetére
A ''normál'' haszon az, amiért a terméket megveszik.
Itt tkp arról van szó, hogy a segélyszervezetek megrendelnek egy szolgáltatást a mobilszolgáltatótól: nyissatok nekünk egy telefonszámot, mi meghirdetjük, hogy aki támogatni akar minket az küldjön rá sms-t majd osztozunk a bevételen. Ha keveslik a nekik jutó részt akkor két dolgot tehetnek: lealkudják a szolgáltató részét vagy pedig más pénzbegyűjtési csatorna után néznek. Az alku egyik módja lehet a sajtón keresztüli nyomásgyakorlás amikoris a ''jóérzésű emberek'' rohadékozása és kurvaanyázása láttán a gonosz szolgáltatók (és azok PR departmentje) mintegy meghajol a népakarat előtt és majd olcsóbban adja a termékét vagy nem. Most mi tkp. ehhez a folyamathoz asszisztálunk itt lelkesen... -
csiga997
őstag
Hát, a ''kívánom, hogy felelős vezetőik...'' kezdetű dolog se demagóg biztos. Én csak a gondolatmenetedet folytattam.
Ezt az 5Ft-ot ugyan honnan vetted? És mi az, hogy ''normál sms ár''? Ha van kb. 30 féle tarifacsomag amiben 30 féle ára van az sms-nek, akkor most melyik a ''normál''? A legolcsóbb? Vagy annál is kevesebb, hisz már azon is ''haszon'' van? És ha nincs? Miből gondoljátok, hogy egy ''normál'' sms ugyanannyiba kerül a szolgáltatónak mint egy emelt díjas? Vagy akkor az utóbbival kapcsolatos extra adminisztráció költségei már terheljék a szolgáltatót, hisz most ''jó ügyről'' van szó? -
L3zl13
nagyúr
válasz
granpa_matis #40 üzenetére
Igen, és jelen esetben a normál profit az, amelyet minden más emelt díjas SMS-nél megszabnak.
Lehet, hogy ez általánosan túl magas de akkor meg ne csak az adományok miatt anyázzon mindenki. -
L3zl13
nagyúr
Emeldíjas SMS-re extra költség is rájön. Nem tom mennyi. Biztos kevés, de így van. (Nyilván kell tartani az összegeket. Átutalni a kedvezményezettnek stb..)
Azzal, hogy te azt mondod, hogy jótékonysági célnál nem szamolhatja fel a normális (emelt díjas szolgáltatásnál megszabott) díjat a szolgáltató, te tulajdonképpen kötelezni akarod arra, hogy mondjon le a normál (nem extra) hasznáról, az alapítvány javára! Azaz köteleznéd a jótékonyságra.
Milyen alapon várod ezt el tőlük?
Persze ez egy tétel csak, és megtehetné a cég, hogy ilyen esetekben megtegye, de ez hagy legyen már az ő joga...
Az emeltdíjas SMS egy speciális feláras szolgáltatás. (Nem a hívó, hanem a megrendelő részéről.) Az alapítvány ezt vette meg. Milyen alapon várhatná el, hogy neki kedvezményt adjanak, csak mert ők egy alapítvány? -
luciferc
őstag
ne demagógoskodjunk már. senki nem mondta, hogy ingyen tegye a cég amit tesz. csak aljas dolog kurva nagy hasznot érvényesíteni rajta. érted? példa: ha egy sms önköltsége 5Ft (nullszaldó), akkor igen aljas dolog jótékonysági sms-ért 50Ft-ot felszámolni. 20Ft is aljas. mondjuk 7-8Ft ok. persze felszámolhat akár 500Ft-ot, és meg tarthatom aljasnak.
érted? önköltség -
Dzsekó
addikt
Na vajon kinek jó az ha minél több pénzt költesz a mobilszolgáltatódnál és pl. hamarabb fogod újra feltölteni a kártyádat? Erre rakódik rá a + haszon amit minden sms után beszednek.
Ennek a hozzászólásnak akkor lenne valami értelme ha a szolgáltató önköltségi árát fedezné csak a levont összeg az sms-ért.
[Szerkesztve] -
Dzsekó
addikt
L3zl13 meg csiga elég nagy tévúton vagytok a mobilos témában.
Mindenki tudja hogy mobil hálózatot fenntartani drága de ennek mi köze van a témához? Semmi. A szolgáltató hálózata akkor is meglenne ha nem küldenének rajta jótékonysági sms-eket, semmi nem indokolja hogy emiatt az önköltségi ár felett +pénzt szedjenek be.
Nem olvastátok el a hírt:
Itt arról van szó hogy a szolgáltató 17-25%-os kulcs alkalmazásával megadóztatja a segélyekre szánt pénzt. A korrekt eljárás az lenne ha ugyanolyan tarifát alkalmaznának mint amennyibe egy normál SMS kerül. Még ez a díj sem az önköltségi ár lenne, hanem még +hasznot hozna a szolgáltatónak.
Tehát összegezve a jótékonysági hívásért ugyanazt az emelt árat vonják le mint pl. egy társkereső vagy bármilyen emeltdíjas szolgáltatásért, ami sok ember adakozása esetén jelentős hasznot hoz a mobilszolgáltatónak.
[Szerkesztve] -
csiga997
őstag
Rohadt posta meg rohadjon meg, hogy a befizetett sárga csekkek után pénzt kér a ''jótékonysági szervezettől'' amiért átutalja a befizetett pénzt a bankszámlájukra, amit a rohadék bank szintén pénzért kezel, hogy rohadna rá az ég a szemét bandájára é.í.t ad libitum...
Szánalmas ez valahol, na. -
-
luciferc
őstag
jaj, itt nem kötelezésről van szó, csak arról, hogy nem árt, ha tudják az emberek, hogy a jótékonyságra szánt pénzük hova megy. felőlem felszámolhatnak érte 100-szoros díjat is, leszarom. pusztán magamban kívánom azt, hogy a felelős vezetők és családjuk minél hamarabb kerüljenek nagyon nyomorult helyzetbe. ennyi.
az egészért egyébként a jótékonysági szervezetek is felelősek. minek mentek ebbe bele. vagy ha belementek, legalább közölték volna az emberekkel.
mellesleg a jótékonysági szervezetek plusz forgalmat generálnak saját hasznuk nélkül, ezért gondolom aljasnak, hogy a szolgáltató ezt nem veszi figyelembe.
félre ne érts, nem kell neki, nem is kötelezném. Csak kívánom, hogy rohadjon össze a vezetők háza és ... nem folytatom.
[Szerkesztve] -
L3zl13
nagyúr
De ők nem a jótékonysági egyesület!
Miért kellene nekik is jótékonykodniuk, csak azért, mert amire a szolgáltatásukat felhasználják, jótékonysági célú?
Én magam részéről kurva mérges volnék, ha valaki meg akarná mondani mikor mennyit jótékonykodjam és milyen célra. Nehogy már kötelező legyen!
Te mit szólnál, hogy ha hóvégén csak fele fizut kapnál, és mondaná a vezetőség, hogy azért mert amit dolgoztál, azt egy jótékonysági intézmény használja?
Az rendben van, hogy a szolgáltató jobban megengedhetné magának a jótékonyságot, mint a fenti példában, de nehogy már kötelezze rá valaki... -
csiga997
őstag
Három alapvető tévedés látszik az eddigi hozzászólásokban:
a) a mobilszolgáltatók jótékonységi intézmények
b) mobilhálózatot építeni olcsó
c) mobilhálózatot üzemeltetni olcsó
Ezzel szemben a valóság:
a) a mobilszolgáltatók nem jótékonysági intézmények, lásd pl részvényesek
b) mobilhálózatot építeni mocskosrettenetesül drága
c) mobilhálózatot üzemeltetni iszonyatosan drága -
luciferc
őstag
jó ez a kieső haszon szöveg, csak szvsz nem igaz. amennyiben nullszaldósan számítanák meg a jótékonysági sms-eket, akkor ugye semmi veszteség nem érné őket, haszon pedig nem esik ki, ugyanis legfeljebb nem keletkezik. a kiesés meg a nem keletkezés messze nem ugyanaz!!! másrészt pedig ha egy minimális hasznot érvényesítene ezeken az sms-eken, az nem nagyon zavarna senkit, ellenben ez már ténylegesen plusz haszon lenne, hiszen egy új piacot szerzett meg (a kisösszegű jótékonységi átutalások piacát). jelen esetben szimpla mohóság és mocsokság van a háttérben.
-
L3zl13
nagyúr
-
L3zl13
nagyúr
Na és?
Ez emelt díjas SMS, nem normál. És nem a szolgáltató szervezte a gyűjtést (legalábbis ezt nem írták a hírben) ő csak biztosította a technológiát a működtetésre. Számára a gyűjtest szervező egyesület, vagy alapítvány ugyanolyan üzleti partner, mint a szexoldalt üzemeltető zugcég. Nyilván ugyanúgy keresni akar az üzleten mindkét esetben.
Nehogy már más szabja meg, hogy ki mikor jótékonykodjon! -
Gdi
senior tag
Szerintem az egész mobilos téma elég °.˙.¨˝.*.. ;;; az.
ira itt előttem valaki hogy 2-3 forintba kerülhet egy szolgáltatónak egy üzi.. és ez régebben volt.
Mostmeg elvárják hogy csontig benyaljak nekik ha már 28 forint alá viszik a csúcsidőn kivüli szövegelést.
Nemértemén ezt az egészet.
De ugyis oda jukadnánk ki hogy ''valakinek luxus'' de mivel legtöbb heylen ''szükséglet'' az emberek ugyis megfizetik.
Egyébként; tényleg, mi kerül ennyibe? Egy két tarinzosztor munkája a közp.nál és némi kvarcmozgás? (jó, nem értek a mobilok pontos működéséhez)
Na az éépen bejeletkező hangposta miatti perclehúzást meg még hogy utálom. -
Esmein
nagyúr
Ki ez az aranyos kezű asszonság a képen ?
-
ALI_G
veterán
Azt sejtettem, hogy lecsípnek belőle, mert miért ne, de szerintem jobban járnának, ha semmit se vennének, le. Ezzel még reklámozni is lehetne magukat. Belerakhatnák ők is a reklámba, ezzel kapnának kicsit több image-et. Meg ugye azt mindenki tudja, hogy egy felépített (a cikkben is említett) hálózat-ot csak karbantartani kell..néha fejleszteni, ha új szolgáltatást akarnak bevezetni, de általában ez is csak új software-t jelent (ha jól sejtem), és nem sok többlet költséget.
-
Bog
HÁZIGAZDA
Sejtettem, hogy port fog kavarni a dolog, én angolból fordítottam a hírt, és a Financial Times elég megbízható forrás.
Tudomásom szerint az SMS a signalling csatornán megy (ezért mehet hívással és GPRS-szel együtt), és miután a signalling csatinak mindenképpen ott kell lennie, ezért önmagában az SMS konkrétan nem kerül túl sok pénzbe a szolgáltatónak. A költség inkább egy nagyobb egyszeri (az SMS központ megvétele és telepítése), és minimális folyamatos (karbantartás, monitorozás, esetleg bővítés). -
Tuib
aktív tag
Asszem két v három éve volt a suliban egy csóka a (akkor még) Westeltől, mivelhogy mobil szakirányon voltam, és neki is szegeztük a kérdést, hogy mibe fájhat egy SMS a szolgáltatónak: valami 2-3 forintot mondott, de ebben minden költség benne volt (HR, PR, R&D) Ez volt akkor.
Tuib -
MUŁĐER
addikt
nem kell ezen felháborodni, ilyen mocskos ez a világ.....
-
L3zl13
nagyúr
Nem teljesen értem a fentebb hozzászólókat.
Például autókereskedéssel foglalkozom. Jön valaki, hogy az XY alapítvány számára szeretne venni egy autót, mellyel beteg gyerekekt fuvaroznának stb.
Most akkor nekem kutya kötelességem ingyen (nyereség nélkül) odaadnom az autót, mert különben mocskos féreg vagyok?
Az egy másik dolog, hogy ne verjek rá extra hasznot neki. De egyébként ami fenti példában az autókereskedőt, illetve a hírben a szolgáltatókat illeti ez egy normál üzleti szerződés.
Botrányosnak akkor tartanám, ha magasabb díjakat szabtak volna meg, mint az általános emeltdíjas szolgáltatásnál, erről azonban szó nincs a cikkben. -
V.ki
aktív tag
undorító mocskos rühes >/-*o*-\< banda.
[Szerkesztve] -
Dzsekó
addikt
Az jó mert az sms-ek továbbítása a szervizcsatornákon történik amit így is úgy is fenn kell tartaniuk. Még időréseket sem eszik hogy a terhelésre hivatkozzanak.
-
L3zl13
nagyúr
Mit mondjak. Annyiban igazuk van, hogy ők csak szolgáltatók, nem ők a jótékonysági intézmény. Egyértelmű, hogy nyereséget szeretnének ezen is behajtani.
Azt persze meg kell vallani, hogy ilyen célokra fordított gyűjtés esetén speciális szerződési feltételeknek kéne lenniük, nem az általános emelt díjas SMS-nél alkalmazott százalékokat kéne vonni. -
Agostino
addikt
'' forgalmi díjat ''csippentenek'' le ''
Csipkedjék csak, nagy szükségük van rá. Én is megcsippenteném őket egy kobrával... -
Club
őstag
A ''minimális üzemeltetési költség''
MUHAHA!
Mennyi is az?
Üzenetenként 3fillér?
Azért a pofám leszakad -
LordX
veterán
Namost, nem védem a szolgáltatókat, de annyi, hogy ''egy jól kiépített hálózaton az SMS költsége minimális'', az nem mond semmit.. Mit értetek minimálison, mit jól kiépített hálózatnak? Jó, valszeg nincs fél font kötség (és itt van a gyökérség tőlük), de ezt azért lehetne pontosítani, mielőtt elkezdené mindenki fikázni a szolgáltatókat.
-
twollah
nagyúr
Majd nem irtam vmi kegyetlen csunyat, de inkabb visszafogom magam.
---> <--- ide kepzeljen mindenki egy szep kacskaringos karomkodast a haszonlesokkel osszefuggesben. -
amennyiben ez igaz (az adakozás esetében felszámolt ''díjra'' értem) ez felháborító
Új hozzászólás Aktív témák
ma Az adományoknak csak egy része jut el a címzetthez.
- Milyen videókártyát?
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- TP-LINK routerek
- Interactive Brokers társalgó
- OnePlus One - Kína már itt One
- Kibertámadás: rávették az IT-s ügyfélszolgálatot, hogy resetelje a jelszavakat
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- PlayStation 5
- Haditechnika, harcászat
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 9 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R5 3550H / GTX 1650 / 8GB DDR4 / 500GB SSD
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest