Új hozzászólás Aktív témák
-
WN31RD
addikt
válasz
raszputyin #59 üzenetére
''emlékezz csak arra, micsoda erőt adhat a magyarórára bemagolt pár szép memoriter...''
Ez számomra teljesen ismeretlen jelenség... de biztos másképp működik az agyam.
-
WN31RD
addikt
válasz
raszputyin #57 üzenetére
''A lámákról: remélem nem gondolod komolyan, hogy aki leteszi a jogosítványt, az tud is vezetni''
Nem. Úgy értettem, hogy aki még azt a fáradságot sem veszi, hogy elmenjen a tanfolyamra (vagy autodidakta módon megtanulja, stb.), az ne várja, hogy fog tudni vezetni, pusztán attól, hogy vásárolt egy autót.
''Ettől még semmilyen okot nem látok rá, hogy egy normális embernek feltétlenül szintén így kéne tennie, ha számítógépet szeretne használni.''
Pedig ez a helyzet. Mindent meg kell tanulni használni, az autót, okmányirodát csakúgy, mint a számítógépet.
''Én böcsülettel elolvastam a windows xp teljes license agreement-jét, 65 oldal volt, és pár dolog annyira jogi nyelven, hogy nem értettem. Nincs időm és energiám a spyware-gyanús dolgokat elolvasni''
Nem is kell feltétlenül elolvasni mindent. De ha valaki nem olvassa el, akkor kérje ki egy hozzáértő véleményét, vagy legalább győződjön meg róla, hogy a szerződésben levő másik fél egy általában megbízhatónak tartott cég.
Ez ugyanolyan, mint az ''igazi'' életben: Nem megyek be az utcáról egy ismeretlen nevű pénzintézetbe, hogy számomra érthetetlen jogi szöveget tartalmazó szerződéseket aláírjak. Utánanézek a cégnek, érdeklődöm az ilyen téren tapasztaltabb ismerőseimnél, óvatos vagyok, hacsak nem vagyok magam is pénzügyi szakember. Aki nem így teszi, az hülye.
''Egyébként nem kell nagyon hülyének lenni, elég azt nem tudni, hogy kell a tűzfal, és máris baj van.''
Ez részben más probléma. Bár aki nem tudja, hogy kell tűzfal, az nem tud Windowst telepíteni, tehát eleve egy szakértő segítségét kellett volna kérnie. Persze ehhez hozzátartozik, hogy a Windows telepítőnek fel kellene rá hívni a figyelmet, hogy szaktudással nem rendelkező felhasználó nem tudja megfelelően telepíteni a Windowst, nem pedig mindenféle varázslókkal azt a látszatot kelteni, hogy de igen.
''Ismerek egy-két lányt, akik nyers szellemi erőben sztem zsebrevágnák ezt az egész fórumot, de barátságtalannak és kényelmetlennek tartják a szoftverek kezelési logikáját általában.''
Akkor hajrá, írjanak maguknak szoftvert, ha olyan okosak.Valószínűleg a nyelvi/kulturális lokalizációhoz hasonlóan el lehetne készíteni az egyes szoftverek női logikához illesztett változatát is.
-
WN31RD
addikt
válasz
raszputyin #49 üzenetére
''Én nem neveznék hülyének valakit, aki pl. fejből 10-20 oldal Montesquieu-t tud idézni, esetleg virtuóz Bach-játékos, csak azért, mert nem vágja a hardverkérdést! Épp ellenkezőleg, talán értelmesebb tudás az, ami (e példákkal élve) az 1740-es évek óta még mindig értékes, mint ami kb. ötévenként totálisan elavul''
Érdekes kérdés, hogy kit nevezhetünk okosnak, és melyik fajta tudást értelmesnek illetve értékesnek... Én pl. senkit nem tartok okosnak az alapján, hogy fejből tud idézni valamit. Értelmesnek sem igazán nevezném az ilyen tudást, sokkal hasznosabb szerintem, ha valaki tudja, mikor kell valamit idézni, aztán pillanatok alatt kikeresteti a szöveget a számítógépekkel. És ez egyre inkább így lesz...
''mikor a lámákat szidják; joguk van az élethez és a géphasználathoz is, ha megfizetik az árát!''
Ha nem mennek el néhány tanfolyamra, ahol rendesen megtanítják nekik a dolgokat, akkor nem fizetik meg az árát minden ehhez kapcsolódó dolognak. Ha autót akarsz vezetni, ahhoz sem elég, ha megveszed a vasat: jogosítványt is kell ''venni'' (és ezt sem kapod meg a középiskolában).
Másrészt, aki anélkül kattintgat összevissza, hogy elolvasná azt, amire rákattint, az idióta barom szerintem is, erre nincs mentség (vö.: aláír minden szart, anélkül, hogy elolvasná - dettó). Mert vagy nagyon ért az ember valamihez, annyira, hogy csuklóból nyomja az ilyesmit, vagy nem ért hozzá ennyire nagyon, ebben az esetben viszont óvatos. Aki nem tudja, hogy nem ért valamihez, az pedig - idióta barom. -
WN31RD
addikt
zLegolas és VladimirR:
Nem sok értelmét látom az ilyesféle számok összehasonlításának. Túl sok az ismeretlen tényező ahhoz, hogy ezekből számszerű következtetéseket lehessen levonni. Nem tudjuk, hogy a Linuxos vírusok/férgek alacsony száma ténylegesen mennyire függ össze azzal, hogy a Linux kevésbé széles körben használt rendszer, ilyen téren csak találgatni lehet.
Pl. a Linux mellett szól az, hogy szerverkörnyezetben eléggé elterjedt, és ezek a gépek ''értékesebb zsákmányt'' jelentenének, mint egy otthoni gép, továbbá a valaha elkészült linuxos vírusok/férgek közül ma már szinte egy sem életképes (ezért sem érdemes a számukkal jönni), mert az általuk kihasznált hibákat nagyon gyorsan kijavították. Ugyanakkor a linuxos rendszerek sokkal nagyobb arányban vannak hozzáértő(bb) kezekben, akik egyrészt eleve biztonságosabban állítják be őket, másrészt a felfedezett biztonsági kockázatokra jellemzően hamar reagálnak, és folyamatos(abb)an szemmel tartják a rendszerüket.
Ha a fenti (és egyéb) tényezőkből valaki konkrét számokat, százalékokat tud kihozni, az vagy nagyon-nagyon okos, vagy nem igazán tudja, miről beszél. -
WN31RD
addikt
''- nem, Unix alatt ez lehetetlen!''
Sajnos nem lehetetlen. Nehezebb persze, de korántsem lehetetlen.
Pl. a böngésző egy hibáját kihasználva (van ilyen a Gecko alapúakban is, méghozzá igen sok) a gépre mászhat olyan kód, ami böngészőből bármilyen adatot el tud lopni. Hacsak pl. nem használ valaki a banki oldalakhoz külön account alatt futó böngészőt (én pl. így csinálom), akkor az ilyen típusú támadások ellen operációs rendszertől függetlenül védtelen.
(Szerk.: Nehogy azt higgye valaki, hogy külön account alatt futtatott böngésző minden biztonsági problémát megold! Ez csak egy szükséges, de korántsem elégséges apróság.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Vicces képek
- Medence topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- iPhone topik
- Ingatlanos topic!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- További aktív témák...
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Sony ECM-W2BT
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Akciós Windows 10 / 11 Pro OEM Licenc Kulcs 100% eredeti, jogtiszta!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged