Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz VOid #43 üzenetére

érdekes az agy a nyelvtanulásban, mert olyan, mintha külön külön sávokon működne a
    -szövegértés hallásból
    -szövegértés olvasásból
    -irás
    -beszéd (hétköznapi, hivatalos)

ami azért elég érdekes -hogy nem mosódnak össze ezek a sávok, tudások -úgymond nem segitenek egymáson. Pl: szövegértés hallásból (TV) nagyon jól megy, de nem megy a beszéd.
    Vagy irás jól megy, de nem megy a szövegértés (ez főleg külföldön fordul elő a tájszólások miatt). és ezek úgy kombináldónak egymással ahogy éppen kialakul.

Ezért mondják okosok szövegértéshez hallásból-javitáshoz külföldi ismerős vagy TV a legjobb
    Szövegértés olvasásból-hoz könyv, újság vagy internet kell
    Iráshoz fogalmazások amit vki ki is javit
    Beszédhez beszéd kell feltétlenül

Mert ezek a különböző területek csak saját magukra gyúrással erősödnek. Pl sok TV nézéssel nem javul a fogalmazáskészség, irás és a beszédkészség

Ez igy ahogy irtad: "Film/Sorozat nézésből igenis lehet elég sokat fejlődni." igaz, de csak a "szövegértés hallásból" komponens fog fejlődni a többi nem: beszélni, irni, olvasni nem fogsz jobban tudni a TV-nézések miatt!

Úgyhogy ez egy komplex dolog, és az egyik terület ha jól megy mondom, nem segit a másikokon, minden terület önállóan fejlődik a másiktól teljesen függetlenül!

• proci985

MODERÁTOR

How i Metre +1:)

Mondjuk angolok közül akkor már a Coupling (hasonló, mint a how i, bár nekem jobban bejött), az It Crowd, a Black Adder, a Monty Python (középfokúhoz ez mondjuk esélytelen felirat nélkül), a My Hero, az After You've Gone (munkásdialektus is), a Two Pints of Lager (nagyon erős dialektus) és végül a Little Britain (ez középfokúhoz megintcsak esélytelen, viszont csomó remek dolgot lehet belőle eltanulni). Esetleg Top Gear, vagy úgy bármelyik BBC sorozat megfelel a célra.

ausztrál akcentusra hugom a H20t találta, Disneyn megy itt, maga a sorozat gáz de a kiejtésük szuper. mondjuk ő CAEre megy (C2, gyakorlatilag anyanyelvi szint), szóval napi 3 órában angol sorozat a felsoroltak közül.

könyv megint nagyon jó ötlet, de középfokúig könyvből eljutni nehezen megy. vagy az ember könnyítettet/ifjúsági regényt olvas (első _nagyon_ gáz, a Romeo és Julia könnyített kb úgy nézett ki, hogy nagyon örvendtek és szerelmesek voltak, majd sírtak, mindez kétoldalanként váltogatva), vagy jöhetnek meglepetések (Terry Pratchettek mellé nekem a mai napig be van készítve a szótár, a Trainspotting is brutális volt ilyen szempontból, pedig ott már aktívan használtam az angolom és volt középfokúm).

ami viszont nagyon jó, az a hangoskönyv. lehet hallgatni, miközben az ember olvassa a sima könyvet, és a kiejtés rögzül. meg lehet csomó jó dolgot is eltanulni hallgatás közben. valamint az embernek nincs ideje szótárazni, és meg lehet szokni, hogy az ember bárhogy erőlködik, úgyse fog mindent érteni (de, ez magyarul is így van).

• VOid

tag

Ja igen meg a másik még amit tudok javasolni az a könyvolvasás, na igen ehhez kell a legtöbb türelem:) de kifizetődik, én HP-t olvasgatom most pl, annyira nem érdekel..de könnyen lehet találni hozzá hangoskönyvet, és így viszont már nagyon is hasznos:) a nyelvezete viszonylag nem is nehéz, bár lehet h érdemesebb előtte még kezdőbb szintű olvasmányokkal kezdeni :)
    1év alatt középszintű érettségire angolul határozottan meg lehet tanulni, DE csak is úgy ha legalább mindennap 2 órá-t célzottan foglalkozol az angollal , tehát ez alatt nem a filmnézést értem meg ilyeneket.. hanem nyelvtanozást.. stb. Ha ez meglesz, akkor a középszintű érettségin biztosan nem lesz gondod , ahogy azt feljebb is írták nem nehéz az:)

Ja és még annyit hozzátennék , ha tényleg kiakarsz menni Angliába érdemes nemzetközi nyelvvizsgát tenni amit ott is elfogadnak pl tudom javasolni az IELTS-t, ebből kétféle modul van van az Academic module(ha oda akarsz menni tanulni), meg van a General Module(ha csak bemész az országba és dolgozni akarsz ilyesmi..) ,értelemszerűen az első a nehezebb:). Viszont itt nem lehet megbukni 1-9ig terjedő skálán kapsz pontot ez fogja mutatni hogy állsz nyelvtudásilag:) én most júniusban akarok Academic module-t tenni 6.5 ponttól felsőfokú c1-nek felel meg:)

Új hozzászólás Aktív témák