Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
Ez volt az állításod: "Az IT projektek nagy része csúszással, és a költségkeretet jelentősen túllépve valósul meg az egész világon.". a valósul meg kifejezés nem elvi komplexitásról beszél, hanem gyakorlati végrehajtásról, ahogy én is. az államigazgatás hajlamos parancsuralmi rendszerben működni és van erejük végre is hajtatni a parancsokat.
-
bambano
titán
szerintem a két vélemény között lehet az igazság, az államigazgatás sok szempontból másképp működik, mint az üzleti élet. ha kihozzák a kormányrendeletet, hogy x dolognak el kell készülni z forintért, és ehhez hozzáadják a megfelelő politikai támogatást is, akkor a dolog működhet.
csak az állami projekteknél gyakran nem a végcél a fontos, hanem más...
-
bambano
titán
"akkor mennyi időbe és pénzbe kerülne egy ennél nagyságrendekkel komplexebb rendszer felépítése?": nekem mondjuk 3 évbe, de nem ez a lényeg. ha abból az irányból nézed a dolgokat, hogy már legalább 20 éve faragják ezeket a rendszereket, nyilván nem két pénzből, akkor azért lehetne jobb az eredmény (még akkor is, ha ezzel kicsit ellentmondok magamnak
)
például a könyvtárosok meg bírták oldani a saját dolgaikat jól. a könyvtárak zömében néhány rendszer terjedt el, és mindegyik beszél z39.50-et, illetve volt egy-két tökös gyerek a klte könyvtárában, így mára simán kereshetsz könyvet országos szinten összesített katalógusból és áthozzák neked könyvtárközi kölcsönzéssel.
-
bambano
titán
oké, szemantikázzunk. a nagyságrendekkel az többes szám, tehát alsó hangon kettő.
a két nagyságrend az 100x. ha abban a hsz-ben, amire válaszoltál, két nap van, akkor a nagyságrendekkel több a magyar nyelv szabályai szerint legalább 200 nap, ami, figyelembe véve, hogy egy évben 230-240 munkanap lehet körülbelül, kis kerekítéssel egy év.le kell vonjam a következményt vagy ezekből mindenki megérti?
(#49) vadkörte: én nem dolgozom közigazgatásban már egy jó ideje, de egy rendőri mulasztástól eltekintve én elégedett vagyok ezzel. itt Kósafalván működik az okmányiroda, nekem eddig sikerült érdemben beszélnem még a főjegyzővel is, úgyhogy tökre nem értem ezt a sok panaszt, ami itt zúdul.
(#53) Tsebacsi: "Jogsi, lakcím, személyi, bankkártya, eü-kártya, szép-kártya, céges belépő,": hát ne hordj magadnál ennyit. pl. minek hordasz személyit magadnál? a céges belépő meg nem közigazgatási probléma.
(#55) emvy: "az adatok ugyis ossze vannak linkelve az allamnal": az ugye megvan, hogy alkotmánybírósági határozat van rá, hogy *NINCSENEK* összelinkelve az államnál az adataid? és erről már szó volt itt?
Menjél Sólyomhoz panaszra, mert ez konkrétan az ő személyes sara.
-
bambano
titán
1. ha mindenki szűri az edge routerben a privát címtartományokat, ahogy egyébként elő lenne írva, akkor mindegy, melyik országból nem tudja hekkelni. akkor csak országon belülről lehetne hekkelni, ami máris sokkal kisebb probléma, mert saját hatáskörben intézhető egy-két bakancsos láb, ami berúgja az ajtót.
tehát szűrné kína is, az usa is, meg észtország is. akkor a támadás először a nagy kínai tűzfalról pattanna le, vagy ha ott csúnya bácsik vannak, akkor az észt isp-k bejáratain.
azt látni kell, hogy ez annyira nem rakétatudomány, legfeljebb többen is vannak, akik azt hiszik, hogy úgysem próbálja ki senki... hát de.
2. rég volt, hogy akkor mi volt, ma már csak annyiban releváns, hogy tudom, nincsenek annyival előttünk. azt, hogy most az elektronikus kormányzati gerincen hogy hekkelnek, nem tudom, elvileg szeparált diszjunkt hálózat, tehát sehogy. vagyis csak házon belülről.
-
bambano
titán
válasz
dajkopali #23 üzenetére
hozzád képest simán lehet, a kérdés, hogy melyikünk él Magyarországon.
nem tudom, neked mi a hülyeség, de lássuk:
- az, hogy le lehet-e bombázni egy okosan összerakott infrastruktúrát:
van olyan ip címtartomány az rfc-kben, amiről nem szokták tudni az emberek, hogy nem publikus, ahogy a 192.168.x.x se az. ha ilyenbe rakod a szolgáltatói cuccokat és minden isp filterezi a nemzetközi kijáratánál ezt a címtartományt, akkor semmilyen nemzetközi bombázás nem fog odaérni. a helyi ddos-t meg számolja fel a rendőrség. példa: 100.64.0.0/10 tartomány is privát, szolgáltatói gerinchálózatra való. Tisztességes isp filterezi az edge routereiben. Rárakod a bankodra meg az oep-edre, országon belül működik, határon túl meg nem. Kínából jól megddosolod, határoknál lepereg, mint a vakolat.és itt még nem beszéltünk arról, hogy a védelem lehet többszintű.
a többivel mi a gond? hogy az átlagembernek nem sok az adminisztrációja? hogy a digitalizálás és titkosítás messze nem mindenható? Ha a kulcsok őrzése csak úgy simán megoldható lenne, Abu nem írna ilyen címmel cikkeket: "Parancsra szilánkjaira robban a PARC lapkája". nem lárifári fejlesztették ki ezt a lapkát, hanem azért, mert az élet bebizonyította: a titkosítások egyik legnagyobb ellensége az emberi hanyagság. a hajadra kenheted a 8192 bites pgp-det, ha a titkárnődet lesmúzolja egy társadalmi mérnök...
az eü dolgoknak meg legalább 13 éve van központi nyilvántartása. meg tudod nézni a sajátodat.
szóval hol írtam olyat, ami valóban hülyeség, nem csak szerinted?
-
bambano
titán
"A számtech rendszerek netre kötve sérülékenyek és a biztonságukat nem lehet megoldani.": közkeletű fud.
"Ha az egész ország ügyeit azzal intézzük akkor az egész ország bedönthető lesz." közkeletű fud.
(#3) gabor7th: max te ütöd ki magad este a krimóban...
(#6) emvy: "Nezd meg, hogy mennyi idot toltunk adminisztracioval itthon, meg mondjuk Svedorszagban": tényleg, mennyit? én kétévente kétszer bemegyek az okmányirodába két rendszámmal (futyulim: direkt túlzok), meg 10-15 évente jogsival, személyivel, oszt jónapot. kapok neten egy 20 perces intervallumot az okmányirodába, az alatt elintéznek nekem mindent. plusz még jön egy pakk a navtól, nyomtatok egy adóbevallást, amit a nav pénzén postázok, vagy beküldöm neten.
nagyjából ez az átlagember intézkedése. ebben végülis mi a sok, megkerülhető, csökkenthető?
(#13) emvy: "A digitalizacio az _egyetlen_ megoldas egyebkent arra, hogy peldaul rendesen titkositva legyenek a dokumentumok, es csak az ferjen hozza, akinek jogosultsaga van.": lol. az egyetlen megoldás, ha beszórom a kazánba.
(#15) emvy: "Most ezt azert mondod, mert nem erted a matekot (kriptografiat)? Egy rendes kriptot lehetetlen 'megtorni', egy szefet azert egyszerubb.": itt kiválóan lehetne lovagolni a szavakon, mert pocsékul fogalmaztál. Egy rendes kriptót valóban (nagyjából) lehetetlen megtörni, ha ez alatt a visszafejtését (úgy értem, az algoritmust és az alapján a titkosítást) értjük. De minket ez piszkosul nem érdekel, minket az érdekel, hogy a titkosított anyaghoz hozzá tudnak-e férni illetéktelenek. És ez bazira rohadtul más kategória, mint a szomszédos topic és hír is mutatja. Értsd: a pgp visszajfejtésére még jó darabig nem lesz egzakt algoritmus. a pgp-vel titkosított dokumentumok visszafejtésére viszont kosárszám van módszer és ez ellen nem tudsz védekezni.
a poszthoz:
- gyerekszülés. amikor az én lányom született, bementünk a kórházba, megszületett, három nap múlva kaptunk egy anyakönyvi kivonatot meg a gyereket kosárban, oszt jónapot. a többit már akkor is elintézte az osztályos főnővér neten. én sehova nem mentem, nem csináltam semmit.
- eid: nekik nem volt sólyom lászlójuk, így lehet náluk egy azonosító. ezt leszámítva nálunk is van azonosító, amivel megoldhatod a dolgaidat.
- digitális aláírást is használhatsz, van rá jogszabály.
- elektronikus egészségügyi rendszer: az egyik első munka, amiben részt vettem, ilyen volt. 20 éve.
- szélessáv: a kormányzatnak van saját hálózata, az niifnek van saját hálózata, közháló, sulinet, stb.szóval akkor leszünk az észtekkel egy szinten, ha megállunk és bevárjuk őket. persze ez nyilván nem hír a bulvársajtónak, így ilyenről nem lehet beszélni, megértem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Topping A70 Pro fejhallgató erősítő
- Topping D70 Pro Octo DAC
- Egyedi PC összeszerelés Tökéletes színséma, prémium kábelmenedzsment, alkatrészfestés!
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
- Xbox Ultimate előfizetések
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Pure Base 500DX fehér 650W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged