- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Mobil flották
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
>Deego..
senior tag
Az igen mit ki nem találnak.
Kiáncsi leszek meddig lesz működőképes rendszeres használat mellett. -
bandy13
aktív tag
Remélem beválik ez a hűtésmód, bár amekkora légszállítást tud ez kreálni hát elég elenyésző. Az ilyen nagyon extra energiatakarékos cpu-nál lehet majd csak használni, már ha bekerülnek a "divatba".
-
Tonyius777
tag
vajon milyen anyagokat fognak alkalmazni, ami bírja a sok deformálódást és nem törik ketté.
Amúgy újabb zajforma. Már van neon fény ami rontja a szemünket, van egy rakás rádiós WiFi, mobil stb ami forralja a vizet a sejtekbe, most jön egy kis hang a fülünknek.
Már várom, mikor jönnek majd megmagyarázni, hogy ez is egészséges az emberi környezetre. -
Tenken
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #89 üzenetére
Ez oké. Méretezett légszállítás és frekvencia kell, de itt nem repülőgép méretek vannak. Na mindegy, én is szeretem a fejlesztéseket, meg örülök neki, hogy ilyen dolgokat itt bemutatnak.
Majd tesztek eldöntik, hogy lesz-e létjogosultsága. Engem eddig minden esetre nem győzött meg. -
TESCO-Zsömle
titán
Pontosan. Alapjában véve minden irányból szívna, az adott "irányok" áramlási-ellenállásainak arányai szerint. Azonban a rendszer kifújáshoz a szűk résen kipréselt levegő lendületmegmaradását használja ki, így a szívó-ütem (az ellenállások aránya miatt) nem lesz képes a fújóütem alatt "meglökött" levegő lendületét legyőzni.
-
bozont
veterán
Ha a sugárhajtású hajtóművek esetében már helytállt (ahol eleve sokkal nagyobb hőmérsékletekről beszélünk) akkor miért ne tehetné ezt máshol is? Maga az ötlet, technológia adott. Most már csak miniatürizálni kell és mindezt úgy, hogy halkan tegye a dolgát megfelelő légáramlás mellett. A levegőáramoltatás iránya meg szintén megoldható. Én kíváncsian várom mi sül ki belőle.
-
Tenken
őstag
Limitált hely miatt ugyanazt a forró levegőt fogja ki be szívni folyamatosan. Ventinél legalább volt útja a levegőnek, ha csak elméletben is. Az ötlet jó, de nem gondolták végig, hiába a légszállítás. Amiről a tag beszél, hogy a természetből lopták az ötletet is jól hangzik, csak a természetben a tüdő nem hűtésre szolgál, azért a párologtatás felel. Ez az egész szerintem csak arra jó, hogy megágyazzanak a termék eladhatóságának.
Tesztek majd úgy is megmutatják, hogy képes-e helytállni a valóságban (és most a notebook környezetre gondolok, nem a repülőgép iparra mielőtt valaki ráveti magát). -
taaz
tag
Ha telemegy porral akkor viszed szervizbe ahol cserélik. A ventit és a bordát még megpucolod de ez a gyártónak jó befektetés . Olyan lesz mint az autó ipar.
Kötelezö szerviz ultrabook-ra x-idönként. -
Reggie0
félisten
A Murata mar 2009-ben kiadott ilyen termeket: [link]
Nem kell tole hasraesni, kb 0.035 cfm...
-
Tejes Pite
aktív tag
válasz
morcosharcos #69 üzenetére
-
Pete55555
addikt
Csak én vettem észre, hogy mindegyiken rajta van a védőszemüveg? Szerintem interjúhoz nem feltétlen kéne felvenni, de így okosabbnak tőnnek
BTW érdekes technológia, meglátjuk mit hoznak ki belőle. (vagy nem) -
kromatika
veterán
Kíváncsi leszek mennyire lesz ez hatásos a gyakorlatban.
-
válasz
Tejes Pite #25 üzenetére
Cikkben írták, hogy a technológiát sugárhajtóművön használták eddig is. Tehát a gyakorlatban már létezik, csak nem a "civileknek". Azt megnézném, hogy egy amerikai Dick Assman bemegy a Washington Dulles-ra, és lefeszeget egyet egy álló 747-esről hogy azzal hűtse a sörét
-
bocsika
aktív tag
Nekem csak 2 problémám van vele.
1. Mi van a porral. Ha ebbe belemegy akkor lehetetlen kiszedni. Így sem túl hatékony de ha tele lesz porral még bezáródni sem tud. Mivel befele szűkül biztos hogy tele lesz.
2. Ha egy így ténylegesen kinyílik, összezáródik a fizikai mozgással jár. Mitől fog nem leesni a CPU tetjéről. Ha nagyon megragasztják akkor meg alig tud mozogni. Ezek a kis kétolcsalú hőelvezetős párnák szerintem nem tolerálják sokat a mozgás. -
ViZion
félisten
A tartósság érdekes lesz, kíváncsi vagyok rá.
Másrészt értem én, h ultra meg nanobúk, de miért is? Lehet az netbook vastagságú is, csak legyen normálisan összerakva. Inkább az akkukat fejlesztenék már, oda hiányzik valami áttörés. -
patex1983
őstag
Érdekes, minden esetre dicséretes, hogy próbálnak valami újat felmutatni a hűtés terén. Én is kíváncsi vagyok, mi lesz belőle, hogyan oldják meg a tartósságot, pormentességet és hogy ne kezdjen el muzsikálni egy idő után
A laptop hátulját passzív hőelvezetőként használni szerintem halott ötlet. Sokan ülve, az ölükben tartva használják a gépet, 1 óra használat után mehetnének a sürgősségire, égési sérülésekkel...
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
FoxiestFox #61 üzenetére
Elolvashatnád, mire válaszolok, mielőtt beleszólsz...
-
törölt tag
Itt lehet olvasni róla egy kicsivel többet. Ábra is van a működéséről.
Azt mondja, hogy az 1.5mm vastag cucc 10m/s-os légáramot képes létrehozni. Az egy 2 x 2 cm-es felület mellett (mint egy processzor kupakja) 20-30 cfm körüli érték.
-
Reggie0
félisten
1-2 eve volt az Elektronetben egy masik gyarto termeke, es mintha kicsit elobbre tartananak...
-
válasz
TESCO-Zsömle #40 üzenetére
Laptopon nem.
-
Sennalacy
aktív tag
Ez olyan mint egy fújtató, ha tényleg kellően hatékony tud lenni, akkor csodálom, hogy eddig ez senkinek nem jutott eszébe.
-
Puma K
nagyúr
Nagyon cuki ahogy mozog!
Mint valami kis élőlényke lélegezneNapi cukiság!
-
ZIL
tag
A legtöbb aktív hangszóró hűtése pont ugyanilyen elven van megoldva, csak épp ott a Woofer csinálja a Reflexcsövön keresztül. Szóval biztos, hogy működőképes az elgondolás, csak épp még eléggé gyerekcipőben van.
-
ng0ofy
KORREKTOR
Jó ötlet ez, csak még furán néz ki
Először én is azt hittem feltalálták újra a hőszivattyút
(Peltier-elem) Egyébként a kettő együtt, okosan vezérelve már nem is lenne rossz, nagy hőleadó felülettel.
-
h.kalman
csendes tag
Én csak arra leszek kíváncsi mi történik ha a notikban telemegy porral..... mert lehet könnyen eltömődhet...
-
powerup2
addikt
-
törölt tag
Én drukkolok nekik. Legyen belőle egy használható termék.
Csak könyörgöm hogy ne sípoljon, meg ne interferáljon semmivel mert attól a falra tudok mászni
-
Akula
őstag
amiről itt szó van az inverz piezoelektromos hatás alkalmazása lemez, vag membrán deformációjára. ún. aktuátoros hatás. semmi több. úgy képzeld el, mint egy kis dugattyú ami föl-le jár. a végleges megvalósítás komolyabb mérnöki munkát igényel még, de az ötlet rendben van. a közeget meg lehet áramoltatni, csak megfelelő szelepezésről kell gondoskodni, hogy egy irányba történjen a nyomásnövelés. így működik a szív is és öregapám kézi pumpás szivattyúja is amivel lemossa a gumicsizmáját
-
powerup2
addikt
A mostani gépek is piszok vékonyak macbook air vagy retinás macbook pro hova akarják vékonyitani lassan nem lehet megfogni
-
buherton
őstag
Elektrostrikció szelet generál. Anno ebből kellett előadást tartanom szakközépben
.
(#7) Translator A kvarcnak több MHz is lehet a frekvenciája, de már pár száz Hz-től indulhatnak a kristályok.
(#33) tomab04a: A mai hangtechnikában is a magas sugárzók egy része szintén hangszóró.
-
.mf
veterán
Értem én, hogy
gőzmozdonyvalamivel vékonyabb, mint egy venti (legyen mondjuk 4-5mm helyett 1,5mm, tehát 2,5-3,5mm megtakarítás), viszont felületét nézve ez sem foglal sokkal kevesebb helyet, s légmozgásban sem tűnik olyan jónak. Az ultrabookokban pedig ez a nagyobb gond, hogy egyszerűen nincs hely. Max. úgy tudnám elképzelni, ha több kisebbet tennének az alaplap síkjával párhuzamosan. De még mindig azt tartanám a jobb megoldásnak, hogy 10W-os ULV procik / SoC-ek (ehhez a fogyasztáshoz órajellel az Ivy / Haswell teljesítménye még bőven elég lesz) s egy-két hőcső, ami a fém fenéklemezre, mint passzív hőleadó felületre vezeti ki a hőt. -
M3oH
addikt
válasz
FrozenThrone #32 üzenetére
A videoban lathato laptop epp ezzel volt hutve
Amugy, asztali fronton is megjelenhetne. Gondolom senki nem banna, ha nem bogne a CPU/VGA terheles mellett.
-
válasz
Tejes Pite #26 üzenetére
Majd akkor hiszek neked ha ténylegesen kapható lesz a boltokba ilyen hűtővel szerelt ultrabook. Lehetett már egy valag hasonló hírt olvasni, aztán érdekes, mind eltűnt..... -10 neked
-
törölt tag
Gyakorlatilag kilapítottak egy piezoelektromos hangszórót...
-
Angel1981
veterán
Ügyes!
Mindazonáltal ez sem lesz elég; mindig vékonyítani akarnak majd.... -
Destructo
senior tag
Nemsemmi..kíváncsi vagyok mi lesz belőlle.
-
Tejes Pite
aktív tag
válasz
FrozenThrone #23 üzenetére
Igen, biztos igazad van. A cégnél meg fogyatékos mérnökök dolgoznak és 2 év alatt nem vették észre hogy értelmetlen a fejlesztésük. -1 neked!
-
Tejes Pite
aktív tag
válasz
morcosharcos #20 üzenetére
Civil piac? Miért hol jelenne meg? Minden a vásárlóknak készül.
-
all6atos
tag
válasz
FrozenThrone #23 üzenetére
Biztos csinál az eleget, és halott légréteggel se kell számolni. Inkább az a kérdés, hogy jut el a hő a két fémlaphoz, amik ráadásul elég vékonyak -> nagy hőellenállás.
-
Érdekes koncepció, de szerintem ez alig csinál légáramlást.
-
all6atos
tag
Modernkori fújtató.
-
Male
nagyúr
Érdekes megoldás (végülis ugyan az, mint egy membrános szivattyú, csak a két lap méretváltozása okozza a mozgását, és nem egy rúd nyomkodja), viszont felvet pár kérdést:
- Hang? Ügyesen végig zene van a videóban, így nem derül ki erről semmi
- Tartósság? Érdemleges légszállításhoz ekkora méretben, igen gyorsan kell mozognia... kérdés meddig bírja.
- Fogyasztás? Azonos légszállítás esetén egy ventihez képest érdekes lenne.
- Mi van, ha belehullik valami? Eddig összegyűlt a kosz a bordánál a notikban, de sok kellett az elzáráshoz, ide viszont valami ha bekerül, ami megakadályozza az összezáródást, akkor vége.Persze nyilván ezekre ők is gondoltak.
-
Na ez innováció a javából! (főleg, ha megjelenik majd civil piacon)
-
Tejes Pite
aktív tag
válasz
albinolynx #18 üzenetére
Igen, épp ezért lesz semmi.
-
albinolynx
senior tag
válasz
Tejes Pite #17 üzenetére
Már hogyne lenne - könnyen törnek majd.
-
törölt tag
Alternatív légmozgáslétrehozásra gondoltam. Megértettem, egy rezgö membrán a szerkezet. Ami a rezgés miatt bizonyos frekvencián hangot generál.
#12 MZperX75: felxibilis höcsöre van szükséged, amit át tudsz vezetni a zsanéron- ahol már megy a monitor és egyéb kábelezése, valamint ha viszed magaddal a notit A-ból B-be irodán belül hogy ne süssön meg?
-
Tikakukac
titán
Olcsó megoldás: nem rakunk 4 magos i7-et egy papírlap vékonyságú gépbe, mert amúgyis minek. Kérem fáradjon a kasszához.
-
MZperX75
addikt
válasz
Tejes Pite #11 üzenetére
Nem teljesen erre gondoltam,borda nélkül elég a felület,azt majd fúja a leheletem.
Egy laptop hátsó fele egy jó kis fém lap,amire kivezetve hőcsöveken a meleg.,az a hőleadó felület,hangja sincs,és nem is fogyaszt. -
Cobra.
őstag
Ezzel csak annyi a baj, hogy elég karcsú lehet a légszállítás.
-
MZperX75
addikt
Ha beporosodik akkor meg ba***tod!
Akkor inkább egy passzív fém ház ami hőtő-hátlap, ami hővezetőként működik,azt csókolom .
-
Translator
tag
És ha elég ügyesek, fel tudják tolni a frekvenciát az ultrahang-tartományba, és kutyákat is lehet vele abajgatni
-
törölt tag
Elektrosztatikusan szelet generálni?
-
Graphics
Jómunkásember
Az igen, először azt hittem mini-Peltier lesz ebből, de az durva lett volna ,ez nem semmi megoldás, örvendetes, viszont még az elején járnak
-
Tejes Pite
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Battlefield 6 - Bemutatkozik a többjátékos mód
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Autós topik
- Nintendo Wii
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 256GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3038, 94% Akkumulátor
- Eladó karcmentes Apple iPhone 12 128GB / 12 hó jótállással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Bezámítás! Lenovo Legion 5 17ACH6H Gamer notebook - R7 5800H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB WIN11
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G1 - i5-10GEN I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest