Új hozzászólás Aktív témák
-
Zolom89
senior tag
E6300 első pozitívum hogy 46fok tesztelgetés közben. Aszthiszem elég jó az elődjéhez képest, ahol terhelve 85fok volt húzva
-
Ez egy ezer eves film nehany erdekes csusztatassal es par alap igazsaggal.
Egy olyan teruletre probalod rahuzni az osszeeskuves elmeletet, ahol tenyleg radikalis valtozasok tortennek rovid ido alatt. A P4 -> Core lepes pont ilyen volt. Azota csak apro lepesekben haladunk megint elore. De szived joga, hogy gyakorlatilag penzbe nem kerulo fejlesztes helyett inkabb CPU-val futsel.
-
wii90
tag
Nem tudom hogy most én értelmeztem férre az írást vagy az előttem szólók a kommentek olvasását is abba hagytam nem is tudom hanyadik után.. én úgy vettem le hogy ez egy tesztvolt hogy mit is lehetne kihozni azokból a cuccokból. Vagy tévedek?
-
Zolom89
senior tag
"Ő" nekem akkor is az én HTPC-m
Igaz, sokat gondolkodtam már róla, hogy le kellene cserélni egy Asus O'playre, de nem lennének meg azok a funkciói amik kellenek nekem. Gondolok itt arra hogy Netezés,youtube...ha feladja valami alkatrész azt könnyen cserélem, stb.. amíg nem lesz elérhető árban egy jó alternatíva addig marad ez
Köszönöm a kritikákat is, mivel abból lehet csak igazán tanulni. /ez mindenkinek szól/
-
kovy79
őstag
Az "alatt" szó kimaradt. Mea culpa! Mint említettem, szép dolog a régi "kacatok" életben tartása.
Sejtem, mi a htpc, a lakásban van 3 és csináltam már kb 6-7db-ot (pl1 pl2).
Azzal viszont nem értek egyet, hogy ez a desktop gép az lenne. Tudom, ez már sokszor ki lett tárgyalva itt a ph-n. Sokak szerint kb minden pc htpc is egyben, lévén tud hálózatra csatakozni és képes egy avi-t elindítani. Hab a tortán, hogy egy desktop házban van (az IBM is így nevezi: ThinkCentre desktop). Nos, szerintem ez nem htpc, de szigorúan saját vélemény...(#54) Zolom89, ha nem haragszol, nem kezdek el neked most számolgatni, nem az én pénztárcámból folyik ki az összeg... Ám hasraütés alapján 5 év alatt a 30W különbség, napi 2,5 óra használattal 6-7K lehet. És ez "csak a 30W"...
-
Zolom89
senior tag
Akkor kérlek olvasd el még egyszer mert én így írtam: "Használtan ez az alaplap 10k alatt beszerezhető simán. Egy 2magos LGA775 foglalatos processzor 8k alatt"
Nem azt írtam hogy ezek ennyibe kerülnének. Hanem hogy ezek alatt. És a különféle tipusok és igények miatt írtam így. 7ezer Ft környékén veszel egy alaplapot. Egy Intel E2xxx ötezer Ft-ért vehetsz...egy C2D E6300 8K. De ezek csak példák.
De az egész cikk nem arról szól, hogy "hogyan építsünk HTPC-t" hanem hogy egy otthoni régi alkatrészekből hogy lehet összehozni egy filmezésre szánt gépet.Itt olvashatsz a HTPC alatt mit értünk
Igaz a cikkbe nem raktam bele azt, hogy külső HDD van a géphez vagy azt hogy milyen hangfalakat düböröktet meg. Nem tartottam fontosnak hogy ezeket megemlítsem mikor nem erről szólna az írás. Kommenteket visszaolvasva kiderül hogy egy Ati HD4550 kártya van bele rakva, hogy házimozi élményt nyújtson számomra. De sajnálattal látom hogy sokan összekevernek dolgokat a cikkel kapcsolatban
-
kovy79
őstag
Nem bántani szeretnélek (a régi gépek "újrahasznosítása" számomra nagyon szimpatikus), de szerintem dőreség a pozitívumok közé írni az árát! 18K a lap/proci + 2-3K a memória.
Egy kis Brazos lapot kifogsz valahol 20-21K-ért + 2-3K a memória. Szerintem nem kérdés, htpc-hez melyik a megfelelőbb és a hosszútávú fogyasztási költségekről még nem is beszéltünk.
Egyébként ez miért htpc? Szerintem egy sima desktop gép... -
mongi
senior tag
-
bartucc
addikt
Az intel mindig csak viszonylagosan adta meg helyesen a fogyasztást, legalábbis a Pentium D-s időkben. Nekem sokkal melegebb volt a ház egy Celeron 336 D-vel (2,8Ghz) mint egy szintén 90W fogyasztás körüli Athlon x2-vel.
A két proci között is sokkal nagyobb különbség lesz, nem csak terheletlen állapotban. (ráadásul az E6300-at csúnyán alul lehet feszelni
)
-
Zolom89
senior tag
95W fogyasztása vam a D820-nak. Egy 65nm készült C2D 65W...szóval nem hinném hogy az a 30watt fogja megváltani a világot, még úgy sem ha minden processzort ami 90W felett fogyaszt lecserélnénk egy 65W-osra.
-
-
Zolom89
senior tag
Fiuk-lányok sikerült vennem egy Intel E6300 procit kispézé így lesz egy UPdate a cikkben. Minden más tényező marad csak a cpu lesz más.
-
Vladi
nagyúr
Már megbocsáss, de ez így ebben a formában marhaság.
Egyrészt, mert az intel nevezett példány már legyártotta.Másrészt meg használt piac is van, ahol a már felesleges holmit el lehet adni. Tehát: azzal, hogy alacsonyabb fogyasztásút vettél, s arégit eladtad, meggátoltad a zintelt, hogy sok ezer wattért újat gyártson.
-
mongi
senior tag
Csak a te 40W-al kevesebbet fogyasztó processzorod előállításához 1000X annyi wattot használ fel az intel. Szóval a spórolást ne a 2 proci közötti fogyasztással kezd, hanem hogy a 2 proci előállításához mennyi energia kellett, míg az elsőhöz már semmi a másodihoz rengeteg, miközben az első is el tudja látni ugyanazt a feladatot, csak nagyobb fogyasztással.Ezek a processzorok nem hozzák vissza a szuper fogyasztással a gyártáskori energia igényt soha.
-
bartucc
addikt
A cikkért elismerésem, hogy dolgoztál vele, DE:
Használtan egy HD 3xxx/4xxx integrált megoldással szerelt lap viszi a Full HD-t egy egymagos kis AMD procival is, de már 2 magos is van 5 ezer körül. A lap nem drágább mint a fent említett, a D820 írtózatosan sokat fogyaszt egy kis x2-höz vagy E2xxx-hez képest, amik olcsóbbak, és gyorsabbak is nála.
Pentium D-t biztos nem ajánlanék HTPC-be... Melegedik, és rengeteget fogyaszt, és nem elég Full HD-ra.
-
cadeyrn
aktív tag
720p, PIII 933, 2MB integrált videó, mplayer: közölte egy hibaüzenetben debug módban, hogy ehhez nincs elég proccom
-
petakpa1
őstag
Csak részben kapcsolódik a témához, de érdekelne a véleményetek.
Az adataimnál részletezett konfigot egy 4xxx-es sorozatú ati kártya nézhetővé tenné a 720-as esetleg az 1080-as videókat?A jelenlegi konfigon már a 720-as youtube flash videók némelyike is kifog
Framedrop mindegyiknél van, de az esetek felében a frame drop még nem zavaró, max 1-2 akadás van, de azért még élvezhető. Az esetek másik felében viszont folyamatos szaggatás van, nézhetetlen. Ezen kellene segíteni valamivel. Megérné beruházni egy 4-es sorozatú atira?
nVidiának volt 7-es sorozat felett AGP-s karija? Min. 8-as kell a flash gyorsításhoz...
-
Zolom89
senior tag
-
Zolom89
senior tag
Nem is értem azokat a hozzászólásokat hogy ezt meg azt kellet volna hogy ez meg az legyen. Itt nem az volt a lényeg hogy összeállítsak egy olyan konfigot olcsón ami épp hogy viszi a FULL HD filmeket. Arra voltam kíváncsi hogy ezek a régi cuccok mit tudnak, mire elég ezen a téren.
Mondok is egy példát: Valaki kicsi pénzből akar összeállítani egy filmnézős pécét...azt mondják neki hogy ez+az jó lesz bele, elég az. Erre megveszi és kiderül hogy óh a fenébe egy kicsivel erősebb kellet volna. Ezt a cikket elolvasva pedig rájöhet arra, hogy hoppá lehet ebből meg abból egy fokkal jobb kell. Ezért született meg ez az iromány. -
jookomak
őstag
Én azon gondolkodtam, hogy ha csak filmnézésre van használva a gép, akkor miért nem egy médialejátszó? Pl Asus o'play, WD tv live, vagy A.C ryan stb...
Kis túlzással el lehet annyiért adni a régi cuccokat, hogy egy ilyen kijöjjön belőle.
(Ha böngészés is megy a htpc-n, akkor nem szóltam) -
-
Zolom89
senior tag
-
Zirowe
nagyúr
Azért az a ház kicsit elég batár htpc-nek, csúnyán is mutatna a tv mellett..
Én egy ilyen asrock-ot vettem (komplett gép), és nagyon mutatós (nem saját kép, csak a méretek miatt rakom be):
-
"A környezetvédelem nem csak az elektromos fogyasztással kezdődik"
Nem kell uj cuccokat venni. Ha araban, vagy minimalis befektetessel egy alkatreszt jobb hatasfokura lehet cserelni, akkor butasag kihagyni. Erre jo pelda a ket magos P4 vs. Cora alapu Celeron. az utobbi nem lassabb ,de 40W-al kevesebbet fogyaszt.
-
zone
őstag
Én biztosan nem költenék ilyenre, lap+cpu 18e, plusz DDR2, ami drágább, mint a DDR3, ráadásul plusz VGA kártya is kell, full HD miatt.
Helyette inkább egy AMD E-350 lap, amin van integrált CPU és GPU, ez 25e és csak memória kell mellé, ráadásul kevesebbet fogyaszt. -
vgergo
aktív tag
Abban nektek van igazatok, hogy inkább 1280x546 felbontású legyen egy film, mint 1280x720 felbontású, de alul és felül 87p fekete csík. Tesztelés szempontjából nem mindegy, hogy 1280x546, vagy 1280x720 felbontású a film, mert 1280x720 esetén 32% több képpontot kell számolni a gépnek.
-
mongi
senior tag
"Egyebkent erdekes modon megszaporodtak mostanaban az ilyen "epitsunk HTPC-t erre abszolut alkalmatlan, viszont parlagon hevero HW-bol" cikkek "
dabadab:Ez teljesen jogos felvetés, de "válsáááág van" meg amúgy is Hungaryban élünk ugye, és amúgy is az emberek végre elkezdtek értelmesen gondolkodni, nem kell mindent kidobálni 2-3 év után, mert itt az új.
Kicsit más, de ehhez kapcsolódóan:
Ha új alkatrészekből pakolnák össze a gépeket akkor nem 20-30k lenne a vége, hanem majd a duplája, és itt a cél a parlagon heverő HW-ek (szerintem nagyon helyes) újra hasznosítása.
Sokan a fogyasztással is baxtatják azokat, akik ilyen gépet építenek.
DE! Amire sokan nem gondolnak:
A környezetvédelem nem csak az elektromos fogyasztással kezdődik, hanem hogy nem szemeteljük tele az E-hulladékkal Afrikát például, hanem újra hasznosítjuk amink van. A gyártás során több a káros tényező összességében (a környezet károsításától kezdve a nem megújuló nyersanyagokig) mint egy ilyen gép üzemeltetése.
Ja és semmi közöm a Greenpeace-hez, mielőtt nekem támad valami fórum-troll, csak érdemes elgondolkodni ezen is -
Tomix24
addikt
Helyes leírás. A Blu Ray lemezekről készített Rip-eknél a még kissebb helyfoglalás érdekében az alúl felül elhelyezkedő fekete csíkot nem kódolják át HD-ba, így a teljes felbontás sem érhető el(2.35:1 képarány) , ami 720p-nél 1280x720...
1.78:1 (16:9) arányú filmek kódolásánál lehet találkozni kerek számos felbontással 720p/1080p , PL Avatar, Apocalypto, HD tv sorozatok.
Aki nem hiszi , járjon utánna. Legalább okosodik..
-
dabadab
titán
-
A probalkozas elott erdemes megnezni, hogy mit tamogat az adott vas. a hasznalt IGP-t nem terveztek HD videozasra. Minimum UVD+, de inkabb UVD2 ajanlott HD filmekhez ATI vonalon. Raadasul az osszeallitasod (egesz pontosan a CPU) fogyasztasa magas, nem erdemes eroltetni.
Egy Core alapu Celeronnal es barmilyen 4-es szerias ATI kartyaval sokkal elorebb lennel, alacsonyabb fogyasztas mellett. Nvidia vonalon egy 8400GS a minimum, amit par ezresert hozzadvagnak. Ha esetleg linuxra adnad a fejed, akkor ne is gondolkozz ATI-ban.
Az uj vasad viszont tobb, mint eleg lesz, csak en nem tudnek megbekelni a HTPC-n Windows gondolattal. De ez egyeni /verzio
-
-
Zolom89
senior tag
Köszönöm szépen hogy elolvastátok a cikket és észrevételeiteket megosszátok.
Yutani: Azért nem raktam bele egy videokártyát mert a cikk lényege az lenne hogy egy régebbi integrált megoldást lássunk működés közben, amit igazából HD videozásra terveztek anno.
kb. 1 hónap múlva meglesz a saját LCD tv-m. Akkor írok is egy új cikket amiben már az "új" alkatrészek lesznek a házban. A vga kártya már meg is van, ami egy Gigabyt HD4550 passiv hűtéssel. CPU pedig hamarosan beszerzésre kerülő Intel E2xxx akar lenni.
SWiNEBoY: Be volt kapcsolva igen
A cikk hiányosságait én is látom, lehetne részletesebb is igen. A jövőben próbálok minél több igényt kielégíteni
-
VLC-ben bekapcsoltad a GPU gyorsítást? Azért eszi ennyire a procit.
-
dabadab
titán
-
Gratula a cikkhez. Bár az egész helyesírásilag elég gyenge, érdekes volt olvasni, hogy próbálkozik az író és milyen következtetést von le.
Én percig nem használnám a D820-at. Eladnám, vennék helyébe 2-3k-ért egy Celeron 420-at (Conroe-alapú ugyebár), és mellé egy ATI 3450 vagy 4350 kártyát. Ezzel így elmennének az 1080p filmek és a fogyasztása, hőtermelése is jóval alacsonyabb lenne.
Ha én lennék a szerző helyében, hangsúlyozom.
-
wetomi
aktív tag
És a HD minőségű 4:3-as képaránynál pedig a szélesség változik, 1440*1080 lesz a felbontás, ott legalább érvényes az 1080p
Ki van ez találva.Ja és a TV szabványokról, NTSC, PAL és az ebből következő DVD felbontásos dolgokról még nem is szóltunk. Egységesíthetnének már valamit...
-
Ez még a TV szabványokból jön, aholis ugye az analóg átvitel miatt csak a sorok száma számított, ezért jelölik a videókat a sorok száma szerint.
Csak az ilyen idióta felbontások, hogy 546 sor, az a sorok száma alapján mondjuk inkább a DVD sorszámához van közel, a vízszintes felbontása meg 1280, az meg a kis HD...Aztán DVD felbontást lejátszik egy P3, 1280*546-t meg ugyanígy nem, mint rendes HD-t
-
wetomi
aktív tag
A 16:9-es képarány esetén valóban 720 és 1080 sor magas lenne a kép, de ezek más képarányú, klasszikus 2,35:1-es videók, keskenyebbek, nincsenek fekete csíkokkal kiegészítve, mert fölösleges, azt a lejátszó program úgyis megteszi.
Valójában sok esetben pontosabb lenne már a videó szélességét megadni, mert az több esetben marad 1280 és 1920 képpont, de valahogy így alakult ki.Amúgy az otthoni gépemben nekem is egy x1250 van és meglepően jó, még most is. A 3500+ egymagos kis A64 már a határon van, de már 200MHz plusz is sokat számít nála.
2 giga rammal, kikapcsolt lapozófájlal! teljesen használható, GTR2-t szoktam még játszani rajta, ha hiányzik a játék és véletlenül hazakeveredek.
4 éves múlt a kicsike, de még meglepően használható manapság is. Elégedett vagyok vele! -
vgergo
aktív tag
2 hibát találtam a cikkben:
És akkor nézzük is mit tud a 720p változat: ...
Video adat: 1280x546 ; 23.976 @ 5248Kbps
A 720p felbontása 1280x720Jöjjön a Full HD ...
Video adat: 1920x818 ; 23.976 @ 14000Kbps
A 1080p felbontása 1920x1080 -
törölt tag
válasz
hodostamas #2 üzenetére
vagy splash pro
-
hodostamas
addikt
1080p-t próbáld meg CoreAVC+mphc-val
-
Maradék alkatrészekből nem rossz, és ha lesz lehetőséged, egy procicserével erősebb lesz a vas, egy jobb VGA-val pedig így is vinné az 1080-at talán.
Az 1GB RAM kissé kevés, de a DDR2 tényleg olcsó, és filmnézéshez egy Linux is elég, az meg (ha nem csicsás az ablakkezelő) elvan 1Gb-ban.
A ház meg, ismerem, és nekem is nagyon bejön
(Bár inkább a komplett Lenovo vas kéne.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Formula-1
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Acer notebook topic
- Milyen házat vegyek?
- Huawei Watch GT 2 Pro - egyszerűen gyönyörű
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Google Chrome
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Lenovo LEGION Pro 5 / Pro 7, Lenovo Yoga Pro gépek (RTX 4060 / 4070 / 4080 / 4090)
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF-MT / i5 8-9-10 gen, Hp EliteDesk 800 G4 / Win11- Számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest