Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ddekany

veterán

válasz Alpi. #128 üzenetére

Egy mai CPU szerintem bőven túl gyors tud lenni kb. bármilyen körmönfont ütemezési szabályhoz. Persze itt a gond az információ hiány, avagy hogy ki lehet-e találni elég jó heurisztikát. Pl. látsz egy szálat, ami közel 100%-on teker kis ideje. Na most akkor az sürgős, mert érzi a felhasználó (pl. amiatt 0,5 helyett 1 másodpercig vár egy UI-s visszajelzésre), vagy tökre nem figyel arra, amit az csinál? Ki tudja...

• ddekany

veterán

válasz Alpi. #125 üzenetére

Ez a mostani azért trükkösebb szituáció, mert nehéz objektíven értékelni, hogy mennyira jó a végeredmény. CCX meg HT gondoknál a cél egyértelműen csak az, hogy minél hamarabb kész legyen a feladat. Itt viszont, választandod kell, hogy magasabb sebességet akarsz, vagy takarékosabb működést, és nehéz eldönteni, hogy adott esetben a felhasználó észreveszi-e, ha az utóbbit választottad.

• sb

veterán

válasz Alpi. #65 üzenetére

Szvsz sokan nem látják a fától az erdőt.
    A felhozott példáid jók. Én még kiegészíteném két dologgal: érdemes megnézni sokmagos tesztre a Threadrippereket, Computerbase-en van egy ahol pl 280W-ról 180W-ra fogják vissza őket. Alig esik a teljesítmény. Süt belőle, hogy sokkal jobb a hatékonyság alacsonyabb órajeleken, tehát kvázi gyengébb magokkal.

A másik a már említett kisfogyasztású/mobil vonal. De kicsit konkrétabban.
    Előttem van egy H-s gen 6. Intel proci és egy gen 10 i5. Kevés maggal, 4/4 ill. 4/8-asok. 4 év különbség és ugyanazt tudják kevés maggal. Allcore kb. 3.2GHz 32-35W-ból. (A régebbiben még nincs tiltva az UV, így kevesebb fesszel az 28W-ból is hozza a 3.1-et, az új még ezt sem tudja. :D) De a lényeg... CB20 a HT-t leszámítva koppra ugyanaz az eredmény is.
    1200 ill. 1500 pont. 35W. 4 mag.

Magamnak Ryzenes notit néznék, most szedtem össze melyik mit tud. (Valamiért a HT nélküli volt a divat Renoirból ami mobilban furcsa, mert minimális többletfogyasztásból jóval több kraftot ad de azért van 1-2 HT-s modell is...)
    A lényeg, 15W-ból
    4500U (HT nélkül): 2100 pont
    4700U (HT nélkül): 2600
    4600U: 2600
    4800U: 3200

25-28W:
    4500U (HT nélkül): 2500 pont
    4700U (HT nélkül): 3000
    4600U: 3000
    4800U: 3800

35-45W felett már kevesebb modell van és elkezd romlani a hatékonyság, de az már a 4000+ kategória.

Tehát ha 25 vs 35W-on nézzük AMD vs Intel akkor egy laza kétszeres szorzót látunk az előző generációk között.
    De ha hendikeppel nézzük, 15W és HT nélkül, akkor is impresszív. Nyilván ebben más is benne van (jobb magok, 7nm...) de a lényeg, hogy a nagyobb magszám, alacsonyabb órajel felé haladva egyre mélyül a szakadék. A kevés/erős(magas frekis) mag egyszerűen nem működik. Ez már Zen1-nél is erősen látszott desktopon is, csak a még 95W helyett 140W-os, 4/8-as, üveghangon menő Intelek mellett nem volt annyira látványos, mint most 6-8-10 magnál és 280W-nál.
    Notiknál pedig annyival egyértelműbb, hogy itt esély sincs fogyasztásból kompenzálni. És itt az üzemidőn is látszódni fog.

• Robitrix

senior tag

válasz Alpi. #65 üzenetére

Egyértelműen megfigyelhető, hogy minél több magot és szálat használ egy CPU, annál inkább csökken a használható órajel nagysága. Oka, hogy minnél több magot zsúfolnak össze fajlagosan egyre kisebb területre egyre megoldhatatlanabb a hatékony hűtése. Nem mindegy, hogy egy egy gyufásdoboznyi felületen 8 magot hűtenek vagy 24-32 magot. Muszáj visszafogni az órajelet egyre inkább a hőtermelés miatt. Jó példa, hogy pár évvel ezelőtti világ leggyorsabb számítógépe kínai volt, amihez egy egyedi tervezésű 262 magos procit használtak. egy olyan proci már csak 1,4 ghz-en tudott működni. A második helyen levő amcsi gépben hagyományos szerver procikat használtak a grafikus gyorsítók mellett úgy 500 ezer magot. Persze azok képesk volta 3 Ghz-3,2 Ghz környékén is menni. (talán 16 magos cpu-k voltak benne valami AMD szerver proci) A kínai gép mégis gyorsabb volt összteljesítményben mivel kapott 10,16 millió magot. Vagyis a 16 magos proci tudott azért 3 ghz környékén futni. (lehetett hüteni még) a 262 magos proci már csak maximum 1,4 Ghzen futott.

• martonx

veterán

válasz Alpi. #69 üzenetére

Ryzen 7 5800X-em van. Ezzel a rendszerrel láttam ilyet először, hogy úgy fut egy böngésző, néhány füllel, hogy közben az AMD Ryzen Master tanúsága szerint mindegyik mag alszik, és windows szerint is 0%-os a terhelés a rendszeren.
    Szóval megértem az AMD-t, hogy nem érti, hogy innen hova lehetne még lejjebb menni energia fogyasztásban :D
    Ugyanakkor megértem az Intelt is, hogy a lassúcska kazánjaik mellett próbálkoznak valami alternatívával.

• Chaser

legenda

válasz Alpi. #83 üzenetére

ilyennel nem viccelünk ;]

de az nem vicc, hogy teljesem néma géppel lehet akár videót vágni, konvertálni anélkül, hogy dög hűtő lenne vagy 1-2000rpm-en menne
    egy jó top flow 4-500rpm-en jó ventivel néma, csak nem felfele kell tolni az oc-t hanem lefelé :)
    perpill a 3100-at 4,,3-on is le tudom hűteni konvertálás alatt 500rpm-mel top flow hűtővel, csak ott már nem max 60 fok mint 3,6-on, hanem 82-85

• Chaser

legenda

válasz Alpi. #69 üzenetére

majd megnézem :R
    3900x-et előszeretettel rántják all core 4,3-ra a teszoldalak erős terhelés alatt is, afelett még +200mhz körül tud egy jobb 3600/3800
    5xxx-be még annyira nem ástam bele magam, de hasonlóak az arányok
    régen tényleg nagy különbségek voltak de ma már nem számottevő, amd-nél legalábbis, intelt nem tudom 8 mag felett hogy alakulnak az órajelek

Picco
    utolsó 3600-om 4000-et hozott 4,4-en, egész biztos nem volt 140w a cpu
    nagyban függ ez az adott chiptől, cb20 pedig csak egy render fajta

3100@4,3-on 2540 pontot dobott - kénytelen voltam kicsit megrántani az új alaplapom miatt, aminél néhány érték érdekes mód alakul néhány tesztoldalnál ( : -
    eléggé meleg indítás, egy órás konvertálás után közvetlen, hwinfo szerint 65w cpu+soc, konnektoros mérés alapján reális - 90w teljes gép -

• nihill

őstag

válasz Alpi. #61 üzenetére

sokkal hatékonyabb ha sok, kicsi (kis órajelű) magon futtatsz dolgokat

kérdés mit jelent a "sok", mert a max 8C8c az szerintem minden csak nem sok

• dokanin

aktív tag

válasz Alpi. #61 üzenetére

Csak ugye AMD-nél már kb minden mobil kategóriában alap a 8 nagy mag SMT-vel.
    Zen 4-nél már olvastam, hogy lehet lesz 12 mag is laptopban. Nehezen tudom elképzelni, hogy ezekkel felveheti a versenyt egy Alder kisebb magokkal

• Robitrix

senior tag

válasz Alpi. #53 üzenetére

nem igazán tudod hardveresen megoldani a vezérlést. Hiszen ma annak eldöntése, hogy egy adott program valamelyik program ága melyik mag melyik szálán kap futásra időszeletet kizárólag az rendszer erőforrás ütemezője dönti el. Tehát az, hogy adott pillanatban egy programnak fut 4 párhuzamos program szála, hogy az a következő időszeletben éppen melyik mag melyik szálára kerül. Ezt jelenleg kizárólag maga a windows(vagy más operációs rendszer dönti el) Ez az erőforrás ütemező feladata. a rendszer felügyelete alatt futnak a programok Ellenkező esetben ha maga az alkalmazás akarná eldönteni, hogy ő hol fut a totális káoszhoz vezetne. Kell egy "főnök", aki irányit és rendet tart a rakoncátlan folyamatok és szálai közt. :) Nem ott kezd neki futni egy programszál, ahol neki eszébe jut, hanem ahová a főnök elküldi. Te mész a 2-es magra, te a 6-osra és a 8-asra, te mész a 1-es és a 5-ös magra. te harmadik a következő időszeletben kapsz egy lehetőséget a 7-es magon. A maradék magokon meg fut a következő pillanatban ez a három rendszer folyamat egy-egy folyamata. Mindenki másnak kuss van és pihi és várja, hogy sorra kerül, ha kap lehetőséget. ÉN vagyok a fönök és az lesz, amit én mondok. aki nem engedelmeskedik azt kibaszom a rendszerből, mint a macskát szarni. :)
    Na kb ez zajlik csak kevéssé szines módon. :) Tehát nem lehet magára a programra bizni, hogy ő hol szeretne futni. ha minden program a saját feje után menne akkor pillanatok alatt anarchia lenne a rendszerben. :)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés