Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• borg25

senior tag

#4) totron
    Azt sem teljesen értem, hogy miért nem tudósok a világ vezetői.
    Egy indok a sok közül, hogy a pszichopatákat vonzza a hatalom, a normál embereket nem. Ezért eleve vezetők közt nagyobb arányban fognak előfordulni. Másik indok, hogy akik megválasztják a vezetőket, azok az álmokat, ígéreteket választják meg. Négy éves ciklusú demokráciák egyik rákfenéje, hogy olyan programmal nem lehet nyerni, aminél rövid távon egy kicsi áldozatot is kell hozni, hosszú távon bármekkora előnnyel is járna. Egyszerűen belebukik a politikus egy ilyen programba.

#5) bkercso
    Illetve a javak egyenlőtlen elosztása is nagy léptékben csökkenő tendenciát mutat, még ha vannak is szupergazdagok.
    https://24.hu/kulfold/2022/01/03/2021-bloomberg-szupergazdagok-szegenyek-elon-musk/
    https://www.magyarszo.rs/hu/5137/gazdasag/279338/A-gazdagok-tov%C3%A1bb-gazdagodtak.htm

Nem tudjuk, mennyire sokan megtennék, csak a balekdilemma miatt nem teszik.
    Mondjuk az alapjövedelem, vagy egy elfogadható minimálbér meghatározás erre lenne jó, hogy az emberek könnyebben tudnának olyan hivatást választani, ami nem inviduális szinten hasznos, hanem közösségi szinten. Lehet nézni, hogy az alapkutatások se mennek úgy mint 50 éve, mert mindenki inkább cégeknél kutat, mert abban van a pénz.

A hagyományos indiai kultúrában egyébként nem királyokról vagy hadvezérekről nevezték el a korokat, hanem bölcsekről
    Érdekes infó köszi!

(#7) Hieronymus
    Normáliséknál a külföldi munkás a munkaerőhiányt pótolja. Ugyan azt a bevételt kell generálnia az államnak, mint a nem külföldi munkásnak.
    A külföldi munkavállalót úgy értsd, mint a szakembert, aki képes kitermelni a helyi ásványkincset. Az egy jó kérdés, hogy helyben miért nincs rá szakember. A Diktátorok kézikönyvében erre az a válasz, hogy mert nem elég iskolázott és egészséges hozzá. A vezetőség pedig nem is nagyon akarja képezni, mert ha okosabb, akkor képes lázadozni.

Terjedőben van a Fairtrade. Méltányos kereskedelem.
    Igen, de meddig tart? Most is, hogy az emberek elkezdtek félni az inflációtól egyből tudták hanyagolni az új telefon, új műszaki cikk vásárlását. Szerintem ugyanígy tudják azt mondani, hogy akkor mivel megszorítás van, vegyük az olcsóbbat, és nem érdekel, hogy állították elő. Esetleg még az összetételére se vagyok kíváncsi.

Ha a másik megközelítését nézed a termék előállítás költségének, akkor nem egyértelmű a diktatúra és a demokrácia miatti árkülönbség.
    Igaz, én a diktatúrával és a demokráciával azonosítottam, hogy mennyire akarja kizsákmányolni a tömegeket.

#8) PDA_FAN
    Nem olvastad el elég alaposan. Pont azt mondom, hogy a cégek igyekeznek maximalizálni a bevételüket, ennek egyik módja, hogy a termelést oda viszik ahol a legolcsóbb, ezt egyrészt azért teszik, hogy maximalizálják a profitjukat, viszont kényszerpálya is, mert ha valaki nem él a teljes optimalizálással, az versenyhátrányba kerül, aminek a hosszú távú hatása, hogy lehúzza a rolót.
    Azt mondani, hogy bárhol csak úgy működhet egy teljesen automatizált gyár, hogy alapjövedelmet fizet a helyi lakosság számára olyan versenyhátrányt jelenthet, hogy a termékei nem lesznek versenyképesek, ezért végül be fog zárni. Ezért kellene globálisan meghatározni a működési keretfeltételeket. (Lsd környezetvédelmi egyezmények) Amíg ez nem történik meg, a világnak, jóléti társadalmaknak csengettek.

Új hozzászólás Aktív témák