Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Yettel topik
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- iPhone topik
- CES 2026: Android és iOS kompatibilis nyomkövetőt hozott az Anker Eufy
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kaoru
senior tag
Első K-x-es tapasztalatok, kit obival és MF-es obikkal.
-
Kh@oSz
aktív tag
Ez vonz még amúgy a pentaxban hogy tudomásom szerint régre visszamenőleg kompatibilisek rá az objektívek és viszonylag jó áron lehet hozza szerezni. Dupla kit-et semmikép nem akarok. Egyenlőre elég nekem a kitobi is majd a későbbiekben beszerezem a szükséges dolgokat. A fix obi nekem is tervbe van de egyenlőre legyen meg a gép
Aztán kezdhetek újra gyűjteni. A kitobira kell venni UV szűrőt vagy gyárilag van benne védelem? -
Dorian
félisten
Nem sok tapasztalatom, ill. összehasonlítási alapom van, mert nekem is ez az első tükrös gépem, ha jól emlékszem 1,5 hónapja van meg.
Nekem a legnagyobb újdonság volt a kompakt után, hogy végre lehet szobai, félhomályos fényviszonyok mellett is mellőzni a vakut, mert mindig utáltam telibe vakuzni a témát. Asszem még soha nem is használtam
Főleg, hogy a k-x nagyon jó zajban magas iso-k mellett is.Igazából nem nagyon tudok olyant mondani, amivel elégedetlen vagyok, a kitobi minősége lehetne jobb, de az okosabbak szerint más kitobik is kb. ugyanilyenek. Amiket néhányan felhoznak negatívumként, nekem azok egyike sem az. Pl. az optikai keresőben nem jelzi, hogy hol talált fókuszpontot, csak, hogy talált. Mivel én fix középső fókuszmezőt használok, ez nem érint. Egyébként is sokkal gyorsabb a középső mezőre fókuszálni, és utána komponálni a képkivágást.
Amit lehet, hogy ma máshogy csinálnék, az az obikkal kapcsolatos. Az 50-200-at egy kezemen meg tudom számolni, hányszor használtam, ellenben vettem egy fix 50es F1,7-es manuálobit, azt nagyon szeretem. lehet, hogy ma már nem duplakitben venném, hanem szimplában, és a különbözetet egy fix 50-es autófókuszos obira költeném.
-
Kh@oSz
aktív tag
Van valakinek itt fehérbe? Mert bejön nekem ez a változat csak írták valahol (lehet itt) hogy a színeseknek rosszabb a fogása vagyis érzetre mert simább a felület, a feketénél pedig érdes. Erről mik a tapasztalatok?
-
Fryskitt
addikt
válasz
Szten Márs
üzenetére
Szia, én is örülök neki
. Eddig nem bántam meg, sőt, még mindig jó vételnek számít a 163e a duplakittel itthon, persze most a makró objektívre gyűjtök (amiről a múltkor beszélgettünk), ha az is meglesz, teljes a boldogság..... 
-
máyköl
veterán
A Pólus Centeri Media Markt-ban voltam tegnap, ki volt rakva egy vörös k-x. (ez a media markt azon ritka boltok egyike, ahol minden DSLR-t ki lehet próbálni). A k-x -nek pont töltötték az akkuját, úgy-hogy csak megfogni tudtam, kényelemre, abszolút ötös. Viszont a K2000 -et ki tudtam próbálni.

-
jeni
félisten
Ha nem lennék net közelben,vagy netalán a macskám szétmarcangolna holnap

Akkor röviden annyit:
Boldog Új Évet a Pentax Fan námböröknek

-
jeni
félisten
válasz
Szten Márs
üzenetére
Miért nem szóltál előbb

-
Szten Márs
nagyúr
Legalább zavarban voltak, meg felajánlottak valamit cserébe. Ez azért már egy lépés, sok helyen csak közölték volna, hogy ez van, segíthetnek-e még valamiben ezen kívül.
Tévedés ne essék, nem megvédeni akarom őket, én a helyedben egy perc alatt 3 infarktust és 2 agyvérzést hordtam volna ki, ha ez történik és eladják a gépet, szóval átérzem és természetesen a legkisebb mértékben sem volt korrekt a dolog.
(Azt a bónt meg kisorsolhattad volna a pentaxos fórumozók között
) -
jeni
félisten
válasz
Mercutio_
üzenetére
Személyesen bementem a West-End Plázában levő boltjukba.Nagyon zavarban voltak.Arra hivatkoztak,hogy nem kötelesek 6 órán át megtartani a rendelési megbízást.
Cserébe felajánlottak egy 5000 Ft-s ajándék negatív film előhívási bont.. Át se vettem. Közöltem velük,hogy többet nem veszek tőlük semmit -
adomok
tag
Üdv Mindenkinek!
Jól érzékelem, hogy csak vázat nem lehet sehol kapni? Második gépnek vennék egy ilyen csodát.
Köszi
-
leeate
senior tag
Na van már K-x kitt 100 körül valahol? Szürkeimport is érdekel.
-
Dorian
félisten
válasz
Watchdog
üzenetére
Szerintem pont a te beállításodat utánoztam le, amit korábban írtál

Jó lenne, ha több embernek lenne ilyen gépe, hogy megoszthassuk a tapasztalatokat, én még csak tapogatózom az ilyen beállításokban, és nincs lelkierőm sorban letesztelni mindegyikkel. Egyrészt jó dolog, hogy ilyen részletesen be lehet kalibrálni, de az ilyen hobbijúzereknek, mint én, könnyebb lenne, ha valaki bemondaná, hogy "na ezt így és így használd"
-
Dorian
félisten
Az "egyedi kép" menüpontban ki melyik beállítást használja? Én a "természetes, finom élesség +1"-re állítottam.
-
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs
üzenetére
múltkor amikor láttalak, még egész sok hajad volt, szóval tépkedd csak
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
egy emelt belépő és egy középkat vázat ilyen szinten nincs értelme összehasonlítani, másról szólt a kettő. egy DSLR kezdőnek a jó jpeg motor, szép színek, videjó, az átlátható menük (Pentax mércével
)nnagyon is fontos tényezők. bakker, nektek Pentax fanoknak hozsannáznotok kéne, a Pentax egy ilyen jó érték/ár arányú gépet alkotott
most lehet 100k-ért venni hozzá egy Tami 17-50-t, elég jó kis szett. -
Szten Márs
nagyúr
Máshogy értelmezzük az óriási jelentését. Azért írtam dőlt betűvel, hogy érezékeltessem, hogy valójában más használhatóságot értek alatta. Talán a K-x-nél lehet azt használni ISO3200-nak, amit én 1600-nak használok, ez egy Fé. És a talán nem véletlenül van ott a mondatban - nem vagyok benne biztos, hogy ez így ebben a formában megállja a helyét. Ráadásul ahhoz, hogy ténylegesen megváltozzon a használhatóságának a köre, egy Canon EOS 5dmarkII, vagy Nikon D700 jellegű dologra lenne szükség, ez pedig nincs meg. Persze, ez is nagy különbség, de én egy pillanatig nem lennék dilemmában, hogy egy nagyobb, masszívabb váz két vezérlőtárcsával, vagy egy ennyivel jobb szenzor a fontosabb nekem - egyértelmű, hogy az előbbi.
rumos14:
Igen ritkán ítélek meg egy gépet egy tesztje alapján főleg egy tesztje után írt pro/con alapján. Tudod, ezektől nekem hullik a hajam, aztán lassan már kopasz leszek
Csak pár dolog a pro-k közül, ha már szóba jött:- Decent build quality - kategóriájához mérten, egy K10/20D-nél ez nagyságrendileg mást jelent.
- Good viewfinder - dettó ugyanaz. Kategóriájához mérten remek kereső, mivel a legjobb pentatükrös, de a K10D-jé csak más.
- Very small dimensions for a DSLR - ez egy előny?
- Quick and responsive operation - a quick operationhoz nálam az is hozzátartozik, hogy gyorsan tudjam változtatni a beállításokat. Két vezérlőtárcsa, a vázról elérhető képstabi-kapcsoló, a vázról elérhető fénymérésmód-váltás, AF-mód váltás, AF-ponthasználat-váltás, RAW-JPG váltás, ilyesmi. Nem mindegy.Nagyon sok hangzatos paraméter van, aminek a gyakorlati jelentősége konvergál a nullához. A belépőkategóriában természetesen remek modell, sőt a belépőkategóriához képesti nagy keresője, sok szolgáltatása egyértelműen több, mint remek. Bátran lehet ajánlani, aki egy könnyű, belépőszintű gépet keres, újonnan, nem elszállt áron, és fontos neki a magas érzékenység, a sok szolgáltatás, a jó kereső, annak ez a gép kell, ez nem vitás. De ettől még nem véletlenül vannak különböző kategóriák

-
jeni
félisten
Igazat megvallva,ha lesz zsetonom dugiban,akkor a K-x vázat venném feketében.
K-7 vázat akkor ha 130e.Ft-nál nem kerül többe.
K20D-t akartam még az idény de a 220volt bolt keresztbe tett nekem,mivel érvényes foglalásom volt rá,hátam mögött eladták 12 órán belül. -
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs
üzenetére
Szten, elmész a ...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
okés, lehet, hogy a 2x annyiba kerülő K-7-nál tényleg csak az érzékelője jobb. de amúgy érdemes átfutni a Pros felsorolást [link], és átgondolni, a K10/20D-re a lista mely eleme igaz.
de nehogymá én propagáljak egy Pentax vázat
-
BEE
addikt
válasz
Szten Márs
üzenetére
"Nem hiszem, hogy a legfontosabb elemnek lehetne megtenni a szenzort, főleg nem így, hogy nincsenek óriási különbségek a szenzorok között az APS-C kategóriában."
Pedig de !

Ezzel a szenzorral tanui lehetünk egy technológiai ugrásnak.
A Sony bevállalta ezt a lépést, amivel elavulttá tett egy csomó gépet.
Szerintem nemsokára tömegesen cserélik a gyártók a gépeket az alsóbb
árkategóriákban, de kihat majd a középkategóriára is.
Várom a K8-at !
BEE
-
jeni
félisten
válasz
Szten Márs
üzenetére
Az előző íráshoz szántam poénnak.

Tudom a vázban lévő hardver elemek minőségi összessége adja a gép minőségét.
Boldog Karácsonyt minden fórumozónakl -
Szten Márs
nagyúr
Nem hiszem, hogy a legfontosabb elemnek lehetne megtenni a szenzort, főleg nem így, hogy nincsenek óriási különbségek a szenzorok között az APS-C kategóriában.
A gyakorlatban, főleg ha komolyabb használatra szánja a gépet az ember, akkor igencsak sok más fontos dolog van. AF rendszer, váz felépítése, fogása, strapabírása, kereső, vezérlőtárcsák és egyéb vázról elérhető beállítások, ilyen-olyan szolgáltatások. Szóval nem, ebben nincs igazad. Fontos, persze. De hogy legfontosabb? Nem. Egészben kell látni egy gépet, minden részével együtt, csak úgy van valami értelme.BiriBum: A feketének rendes, normális felülete van, nem lenyalt gagyi műanyagizé, mint a színeseknek.
-
jeni
félisten
válasz
Szten Márs
üzenetére
Egyetértek vele

Mi a legfontosabb a vázban
Hát. ... jaaa az érzékelőUgyanis az információ oda jut el és onnan kerül feldolgozásra.

Így ne becsüljük le az érzékelő fontosságát
-
Darkness1
aktív tag
Elolvastam a dpreview cikkét, meg kézbe vettem egy boltban. Nekem maradt hiányérzetem: az én kezemnek kicsi, nem kényelmes a fogása, a portrémarkolat azért kellene, és engem is zavar az AF visszajelzés hiánya. Összességében: a képminőség jó lett, az élőkép is hasznos, de nem váltanék rá. Inkább majd a K-7, ha olcsóbb lesz.
-
BiriBum
őstag
Erősen foglalkoztat a gondolat, hogy a szenzor és a gyors sorozat miatt beújítok egy ilyen masinát 2. váznak.
-
BEE
addikt
A teszten jól szerepelt a gép ! [link]
BEE

-
Watchdog
aktív tag
Belinkeltem a tesztoldalt az első grafikon előtt, de Neked külön:
http://www.photoreview.com.au/Pentax/reviews/digitalslr/pentax-kx.aspx
"amúgy egy váz nem rendelkezhet jó optikai tulajdonásgokkal, csak egy obi. bocsi..."
Valóban, a jelző csak az obira vonatkozik...: a váz kitobival rendelkezik, a kitobi viszont jó optikai tulajdonságokkal rendelkezik, pedig rendelkezhetne napellenzővel is...
-
rumos14
nagyúr
válasz
Watchdog
üzenetére
melyik tesztoldalról vannak ezek a grafok? Szten imádja az ilyeneket
milyen obi, milyen gyútáv, azért ezek sem mindegyek...
a Sony A550 jpeg-je tényleg elég jó, legalábbis a korábbi Sony-khoz képest biztosan, bár pl. a dpreview azért biztos ami biztos alapon lefikázta...
amúgy egy váz nem rendelkezhet jó optikai tulajdonásgokkal, csak egy obi. bocsi... -
Fryskitt
addikt
Na végre megjött. Első benyomás, hogy nagyon műanyag....tudásról meg majd később.

-
Watchdog
aktív tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
Ez valami új spórolási szokás lehet (már Sonyhoz sem adnak
). Kotorásztam a dobozában, hátha csak eldugták, de nem...
Valamelyik marketinges kitalálhatta, hogy jobb ha 5-6000-ért adják külön azt a kis darab fröccsöntött műanyagot.
Új hozzászólás Aktív témák
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Spórolós topik
- Okos Otthon / Smart Home
- Gaming notebook topik
- Yettel topik
- Linux felhasználók OFF topikja
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- LEGO klub
- Elden Ring
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Starlight-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4182, 94% Akkumulátor
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S10 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 256GB Purple -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3932
- Samsung Galaxy S23 Ultra - Green - 8GB /256GB - Újszerű állapot!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Aztán kezdhetek újra gyűjteni. A kitobira kell venni UV szűrőt vagy gyárilag van benne védelem?
Főleg, hogy a k-x nagyon jó zajban magas iso-k mellett is.
. Eddig nem bántam meg, sőt, még mindig jó vételnek számít a 163e a duplakittel itthon, persze most a makró objektívre gyűjtök (amiről a múltkor beszélgettünk), ha az is meglesz, teljes a boldogság..... 

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)