Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dany007

veterán

válasz MongolZ #21 üzenetére

Ez így rendben is lenne, de nem tudjuk, hogy az adott munkakörök (feladatok) milyen szintű szakképzést (specializálódást) igényelnek.
    Nyilván egy profi senior php programozó (mondjuk 5-7 év gyakorlattal) nem lesz profi linux rendszergazda is egyben. Ha csak nem olyan idős az ember, hogy volt ideje mindkét szakot profi szinten megtanulni és szerezni 7-8 év gyakorlatot mindegyikből.

De én nagyon jól tudom miről szól ez az álláshirdetés. Ugyanis én magam is így dolgozom csak más szakterületen. Tehát nagyon jól tudom, hogy ez mennyire kizsákmányolás és, hogy mennyire nem működik!

Egy közepes méretű reklámstúdiónál vagyok egy nagyformátumú digitális printer operátora (így szépen hangzik). Plusz én végzem a grafikai előkészítést, gyakran grafikai tervezést is. Én tartom a kapcsolatot az ügyfelekkel. Én tárgyalok az ügyfelekkel, a beszállítókkal, én intézem a raktárkészletet. Én készítek árajánlatokat - van, hogy több milliós értéket. Plusz én intézem az adminisztrációt a munkák után egészen odáig, amíg a gazdaságis csaj elé nem kerül a kiszámlázandó munka tételesen kiírva, kiszámolva, dokumentálva.
    Mindezt csont egyedül egy ~ 70m2-es "irodában", ahol van 3 PC 3 íróasztallal, két nagygép (nyomtatók) meg én egyedül.
    Sokszor úgy kell kreatív munkát végeznem (PS-ben, Corel-ben grafikai tervezés), hogy itt megy mellettem a 2 méteres nagygép és 30m2/ órával köpi ki magából az óriásplakátokat. Amit figyelni kell, mert ha valami probléma adódik az százezrekbe kerülhet minimum. De közben sietni kell, mert az ügyfél várja a grafikát. El kell készíteni, le e-mailezni. Közben a főnököm hívogat, hogy mikor megyek már azzal az árajánlattal, mikor viszem számlázásra az elmúlt heti munkákat... Három másik ügyfél meg azért hívogat, hogy mikor lesz már kész a anyaga. Aztán meg csodálkoznak ha nem vagyok elég "kreatív" vagy éppen nem vagyok elég gyors... :U Mindezt kemény havi 100k-ért nettóban.

És a dolog nem működik. Sok a hiba, sok a probléma. Túl nagy a felelősség, túl sokfelé kellene koncentrálni. A dolog úgy működik csak, hogy dolgozó kikészül idegileg. : ) Na meg néha fizikailag is.

Egyébként:

"Ha úgy bízol plusz feladatot valakire, hogy nincs meg hozzá a tudása, képessége, akkor rossz főnök vagy."

Pontosan erről van szó. Nálunk a főnökség nem vesz fel hivatásos grafikust, mert havi 140k alatt senki nem jönne el hozzánk dolgozni, még ilyen nagy válságban sem. Inkább ránk bízzák ezt a munkát is, mert mi is "megtudjuk csinálni". És meg is tudnám csinálni, ha nem kéne ezer másik dologgal foglalkozni közben, párhuzamosan.

Szerk.:

"Na látod, egy komoly üzletkötőnek kell értenie: egy bizonyos szinten"

Igen, erről van szó, csak nem mindegy milyen az a bizonyos szint. :)
    Nálunk a cégnél 1db szerver szolgálja ki azt a kb 30-32 munkaállomást 2-3 különböző épületben. A hirdetésben legalább(!) 3-5 szerverről beszélnek. Akkor el lehet képzelni mekkora cég lehet az.

• bambano

titán

LOGOUT blog

válasz MongolZ #21 üzenetére

Aki heti 10 órát foglalkozik php-vel, az ne nyúljon php-hez.
    Ahhoz, hogy értékelhető php tudásod legyen, heti 50-60 órát kell php-vel foglalkozni évekig, akkor jutsz el odáig, hogy valamire használható vagy php-ből. Ja és persze ehhez nem ártana előtte egy rendes diploma, mondjuk egy progmat.

(ilyenkor szokott elkezdődni a kell-e vagy sem diploma thread, ezt most vágjuk el azzal, hogy igen, kell diploma, rendes, normális elméleti alapokkal.)

Persze jöhetnél azzal, hogy nincs folyamatosan szükség php munkásra, ezt a normális cégek úgy oldják meg, hogy projekt feladatokra bérelnek projekt munkaerőt, alvállalkozót. És közben nem rondítják össze a munkaköri leírásokat marhaságokkal.

"24/7-es felügyelet meg gondolom azt jelenti, hogy ha valami beszarik, akkor tudjál ugrani, de egyáltalán nem jelenti azt, hogy minden nap hívogatni fognak, sőt": viszont aki 7x24 ügyeletben van, az nem mozdulhat el a hálózat mellől, nem ihat, nem mehet el bulizni, nem tudja, hogy mikor fogja kialudni magát vagy mikor nem fogja, stb. stb. Ezt egy átlag ember nem viseli el huzamosabb ideig. Ez pont ugyanolyan, mint idős, közeli hozzátartozó halála. Mikor már rosszul van, mindenki tudja, hogy mi a helyzet, az ugyanolyan lelki teher, mint amikor tényleg meghal. Az ügyelet is ilyen. A tudat, hogy soha nem vagy a magad ura, nagy nyomást jelent.

Ja és persze ahol ki van írva a 7x24, ott ezt bele szokták érteni az alap munkadíjba. Meg főleg a kisvállalatok nem akarnak majd készenléti díjat meg túlóra díjat fizetni.

Új hozzászólás Aktív témák