Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Cathfaern

nagyúr

válasz Steven #69 üzenetére

Lényegében sikerült felsorolnod mindent, amire tényleg nem alkalmas egy tablet (kivéve a filmnézés... igaz, ipad nem játszik le bármilyen formátumot, de mai gépekkel pillanatok alatt át lehet konvertálni felmásoláskor). Mint írtam is, a tablet nem alkalmas arra, hogy dolgozzanak rajta, ilyen célokra jobb a notebook (de rögtön meg is cáfolom magamat, ugyanis adott feladatkörökre célprogramokkal az érintőképernyő alkalmasabb, mint a notebook. De itt a kiemelés nem véletlen, mai programok, illetve általános weboldalak mellett ez nem igaz).
    Chatelésre tényleg nem az igazi ugyancsak, de akik a célréteg, azok sokszor úgy chatelnek, hogy egyszerre egy emberrel, folyamatosan csak arra (és csak egyre) figyelve... és akkor már nem lenne jobb mondjuk hanggal és videóval? :) Ezt pedig már tudja az iPad.

"filmet nézni... elutazól? tartod a kezedbe? vagy a lábadnak támasztod? vagy ?"
    A tokok többsége alkalmas arra, hogy le lehessen támasztani, onnantól pedig már ugyanaz, mint ha notebookról nézed.

"más ? fantasztikus mérnőki munka? ua ezt a hw bele préselték egy telefonba ami jóval kisebb"
    Az iPad jóval erősebb, mint bármilyen jelenlegi okostelefon. Ráadásul vastagságban telefonok sem verik le, a többi mérete pedig egyszerűen a képernyő méretből adódik (és amúgyis főleg a vastagság leszorítása a nagy meló).

"én is ezt mondom speciális szűk réteg akinek csak erre van szüksége..."
    Nagyon félreértetted amit abban a hozzászólásban írtam. Lényegében pont az ellenkezőjét mondom a fenti mondatnak :)

• Cathfaern

nagyúr

válasz parandroid #66 üzenetére

"Távoli asztal eléréssel használom a szervergépet, ahhoz ismét notebook kell."
    Megoldható iPadról is.

"Flash támogatás need, az egész család kiakadna, ha nem lenne."
    Ez jogos, de egyre több videómegosztó támogatja a nem flash alapú lejátszást is. Tehát idővel ez a kérdéskör marginálissá válik.

Fórumozáshoz jóval kényelmesebb a notebook.
    Email, Office - no komment.

Erre csak azt tudom kérdezni, hogy próbáltál már iPad-en gépelni? Nem mondom, hogy a billentyűzet nem kényelmesebb, de egy oldalára fordított virtuális billentyűzet nem annyival rosszabb egy sima billentyűzetnél, mint az ember képzeli.

Időnként egy-egy sorozatepizód, ha a TV-n éppen mást néznek a gyerekek (gondolom iPad nem tud home szerverről videót lejátszani, de ebben nem vagyok biztos).
    Ha jól rémlik VLC-nek van megoldásra erre. Illetve iTunes is mintha tudna ilyet (vagy tervezik csak?). Pontosan nem tudom sajna, ebben a kérdéskörben nem vagyok érintett.

Megszokások, berögződések kérdéskör:
    Szerintem ez pont, hogy csak egy relatív szűk réteget érint, a jelenlegi 20-35 éves korosztályt (+- 5 év). Aki ennél idősebb, annak az érintőképernyő sokszor pont, hogy könnyebben kezelhető (csak egyszer kell megmutatni nekik, hogy az történik amire rányom), aki fiatalabb, azt megint nem nagyon érinti még ez a fajta berögződés. Igazából az az előnye, hogy sokkal intiutívabb, mint az egeres, billentyűs megoldás "közelebb áll a valósághoz" (lényegében az egér olyan, mint ha a valós életben a polcokon úgy pakolnánk a cuccainkat, hogy egy robotkart vezérlünk, s nem pedig megfogjuk és másik polcra rakjuk).
    Hozzáteszem én is ebbe a korosztályba esek, mégis nagyon kényelmesnek és jónak találom az iOS-t, legalább olyan magától értetődő használni szerintem, mint a "hagyományos" felületeket. Szóval még ezt a réteget sem érinti 100%-osan.

• Cathfaern

nagyúr

válasz csusza` #58 üzenetére

"Ez az emberek 90%-ának a sztereotipiája, hogy a tablet kiváltja a notebookot."
    Igazából ez igaz is, tényleg kiváltja. Csak nem úgy ahogy a többség képzeli, és nem azok számára, akik a PH! törzsközönségét alkotják. Nagyon sokan használnak notebookot (szinte) kizárólag netezésre, és csak azért notebook, mert azt fel lehet kapni, és odébb lehet tenni (helyhiány, vagy mert nem feltétlen egyetlen helyen szeretné használni a lakásban). Vagy mert egyetemen/előadásokon lehet vinni a digitális jegyzetet. Ezeket a tablet tökéletesen kiváltja, sőt, jobb is, mint egy notebook.
    Azonban ha a notebookot teljes értékű asztali PC-ként használják, tehát programoznak rajta, szöveget, képeket szerkesztenek, stb, akkor nyilván nem tudja kiváltani. De a "consumer" kategóriás "fészbúkozok és jútúbozok az ágyból" típusű felhasználásra alkalmasabb, mint bármilyen notebook vagy netbook.

Szerk: a fentiekből következik, hogy ha valaki az idejének nagy részét számítógép előtt ülve tölti otthonában (akármilyen okból), akkor semmi hasznát nem fogja látni egy tabletnek.

• Cathfaern

nagyúr

Teljesen értelmetlen a tableteket notebookokhoz és netbookokhoz hasonlítani. Igen, hasonló árkategória, igen, mindkettő informatikai termék. De ettől függetlenül azt mondani, hogy tablet áráért lehetne notebookot kapni, kb. olyan, mint ha valaki azt mondaná, hogy minek vegyen TV-t, amikor ezen az áron lehet számítógépet is kapni. Persze van aki tényleg ezt mondja, és számítógépen néz TV-t, de attól még a kettő eszköz felhasználási területe nem ugyanaz.

Személyes vélemény, hogy ha valaminek nincs értelme, akkor a netbook az. Nincs annyi ereje mint egy notebooknak, ergonómiailag se tökéletes (kis billentyűzet, kis monitor), emelett mégse olyan könnyen kézbentartható és kezelhető, mint egy tablet.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés