Apple iPad 2 - mint a kortárs művészet

Hirdetés

Advertisement

Előszó

Mindig is próbáltam megérteni a táblagépek létezésének okát. Nagyjából úgy vagyok a dologgal, mint a kortárs képzőművészettel, egy időben rengeteg kiállításra ellátogattam, beszélgettem olyan emberekkel, akik azt mondták, hogy értik és szeretik a dolgot, de hogy őszinte legyek, több hónap után sem tudtam közelebb kerülni az egésznek az esszenciájához. Táblagépet is rengeteget használtam, hónapokig volt nálam egy első generációs iPad, a Samsung Galaxy Tab is viszonylag sokáig élvezhette vendégszeretetem, meg úgy egyébként is próbáltam már vagy egy tucat gépet. De komolyan mondom, még mindig nem tudom, hogy mire ez a hatalmas felhajtás.

iPad 2
[+]

Mindez azért egy roppant szerencsétlen helyzet, mert attól kicsit sem érzem magam kevesebbnek, ha nem tudom értékelni azt, hogy egy fehér vásznon van egy fekete színű négyzet, ami sok ember szerint a gyönyörűség netovábbja. Az viszont kicsit kínos, hogy hazánk legnagyobb telekommunikációs portáljának munkatársaként fogalmam sincs róla, hogy mire jó egy táblagép. Pontosabban tudom, mert reggel Rudi kollégám rávilágított: "A táblagép arra jó, hogy munka helyett 400 repülőt letegyek Flight Controlban." És ilyesmire tényleg kiválóan alkalmas akár az iPad, akár egy androidos masina, de azt mindenképp látni kell, hogy ezek nem számítógépek, hanem nagyobb méretű és adott esetben tudású okostelefonok, melyekkel nem lehet telefonálni. Életemben három embert láttam érdemi munkát végezni iPaden, ők középkorú újságírók voltak Barcelonában és mindannyian külső billentyűzettel használták a kütyüt, ami nem csoda, mert virtuális billentyűzeten egy háromsoros e-mailnél többet begépelni kínszenvedés. Meg persze tudjuk, hogy a gépen akár az új Alkotmányt is be lehet pötyögni, de ezen túl alapvetően szórakozásra van kitalálva az iPad. Amivel persze nincs semmi gond, azt leszámítva, hogy az árából simán lehet egy érdemben használható 11,6-os notebookot venni. Azzal pedig azért kicsit több dolgot lehet csinálni, ami elsősorban annak köszönhető, hogy van billentyűzete, az operációs rendszere pedig nem ikonok hegyéből áll. A metrón meg nyilván nem venném elő, de hogy őszinte legyek, az iPadet sem, bár ezt nyilván embere válogatja.

iPad 2
[+]

Ettől függetlenül tisztában vagyok vele, hogy az iPad egy nagyszerű készülék, jelenleg a legjobban használható táblagép a piacon. Nem csoda hát, hogy a szerkesztőségben nagyon vártuk az új modell érkezését, már csak azért is, mert azt reméltük tőle, hogy majd megérteti velünk azt, hogy miért is borult fel a fél notebookos és telekommunikációs piac egyetlen eszköz miatt. Szerencsére Magyarországon a nagyobb európai államokhoz hasonlóan szinte egyből az Egyesült Államokban lévő premier után elstartolt a gép, ami elvileg annak köszönhető, hogy nálunk viszonylag magas az iPhone piaci részesedése. A StarKing rögtön a megjelenés napján el is juttatott hozzánk egy tesztpéldányt, melynek dobozában egy hálózati töltőfejet és egy adatkábelt találtunk, fülhallgató tehát nem jár hozzá, ráadásul sajnos a Smart Cover nevű tokból sem kaptunk, de azt biztos, hogy utólag azért megnézzük majd.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés