- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Megjött a Honor szuperakkumulátoros mobilja
- A Z Fold7, vagy a Magic V5 a vékonyabb valójában?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- A kínai gyártók 3D arcazonosítással kísérleteznek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Légies iPhone halvány színei
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Xperia 1 VII csereprogramot hirdetett a Sony
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#32839680 #125 üzenetére
Kisebb cégeknél amerre dolgoztam, ott nem vettek mindenhova Windows licenszt, a "recepció" meg a számlázás, ügyfél nyilvántartás és levelezés simán megvoltak oldva Linux alatt. Az alkalmazottnak meg nem volt sudo joga, így max a gui-t tudja elrontani, ha nem figyeltek rá oda egy felület lezárással de ezt meg lehet simán oldani. Mostani cégnél is így van a netes gép, nincs rá sudo jogunk, a gépet így meg nem lehet elrontani...
Jah egyik cégnél az iwiw volt tiltva mikor még nem volt FB, ha beírtad az iwiw címet a böngészőbe, akkor a főnök morcos képét töltötte be a böngésző. Ez az ultimate megoldás.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#32839680 #123 üzenetére
Valamit összekeversz, mert nem erről volt szó. A munkám során egyszer került elő terminál , nem azt írtam, hogy életemben egyszer használtam terminált. Ott azt akartam érzékeltetni, hogy nincs szükség az állandóan terminálban matatásra, mert miért is lenne.
No pl. egy terület, ahol érdemes terminálozni:
Hobbi szinten programozok FPGA-t is, azzal pl. soros porton keresztül a terminált használva kommunikálok. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egyszer találkoztam ilyesmi gonddal, nekem is volt Atheros kártyám és bár látta a rendszer, kapcsolódni nem tudott. Ott az volt a gond, hogy ahhoz a wifihez kétféle driver is volt, és alapból az atheros 5k-t töltötte be, amivel a gondok voltak. Feketelistára tettem az 5K-s drivert, így a 9K-sat töltötte be, azzal minden rendben ment.
Ezen talán el tudtok indulni. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr. Akula #112 üzenetére
"Két random Linux disztró még mindig jobban hasonlít egymásra, mint a különböző Windows verziók"
"melyikre oktassák a fiatalokat?"
Az aktuálisra. Lyukkártyára meg VESA slotra már nincs szükségünk. - a mostani cégnél pl. vegyesen használják XP, Win7 x32, Win7 x64 rendszereket, de nincs Win8 (szerencsére eddig még). Ami gépet régebben raktak össze, hiába bőven elég erős Win7-hez, nem frissítik. Mosta akit Win8-on oktatnak, az csak néz majd bután az XP-re, amit talán már nem is használt soha...Abban mindenképp hogy egyik se kompatibilis a Windowssal.
20 év alatt még azt se sikerült eldönteniük melyiket kövessék, nemhogy felvenni a versenyt a Windowssal. Ezzel így nem kerülnek be a tananyagba. - soha nem is lesznek, és soha nem is volt ez cél.
A maradék:
-autóvezetéshez is meg kell csinálnod a fékpróbát elinduláskor, lámpák ellenőrzésest, tudnod kell olajszintet mérni, stb. Része is a vizsgázásnak ennek ellenőrzése.
-a többit meg hagyjuk, látható hogy soha nem fogunk egyetérteni semmiben.alevan:
Ha szerinted nincs igazam a hasonlóságok terén, akkor cáfolj meg. Sir Ny felhozott sok mindent, nem is igen kell mellé írni már mást.Terminált meg egyszer használtam munkám során, mikor ki kellett szedni adott szavakat tartalmazó sorokat egy jó pár megás txt fájlból. Biztos lehet valami ilyet csinálni pl. excellben, de sokkal egyszerűbb volt az egy soros egrep parancs használata.
Miért kellene állandóan a terminálhoz nyúlnom? A gyári munkásnak sem fog kelleni terminált nyitni, mert ott a böngésző és még egy nagy kupac user app, különösen ha felhasználó barát DE-t használ az adott disztró, mint pl. a KDE.Az meg hogy Ubuntu és Mint, erre azt mondanám, hogy próbálj ki valami rendes disztrót.
A wifid abban a laposban meg lenovo bgn névre hallgat, ami valójában elvileg vagy atheros, vagy broadcom wifit takar. Az utóbbira gyanakszom, mert ahhoz szokott kelleni a b43-fwcutter csomag kézi telepítése, abban van hozzá a firmware.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr. Akula #106 üzenetére
Megint csak a hárítás megy.
"Talán Linuxlandben vagyunk hogy azt kéne rátukmálni a gyerekre a mindenki által használt, ezért hasznosabb Windows tanítás helyett? Nem. Mit nem lehet ezen érteni?" - Ki az a mindenki? Melyik az a mindenki által használt Windows? XP, Vista, 7, 8, 8.1, melyikre oktassák a fiatalokat? Két random Linux disztró még mindig jobban hasonlít egymásra, mint a különböző Windows verziók.
"Neked az a gondod, hogy nem látod hova vezet a Windows oktatás."
Nekem nincs gondom, neked van. Én elfogadom a valóságot, beállok a sorba, tanulom azt amelyikkel jobban tudok boldogulni, te akarsz lázadozni. - a valóság az, hogy én pl. villmérnök vagyok és elárulom neked, a szakmámban nem igazán van helye Windowsnak. Különösen nem beágyazott rendszerek terén.
A lényeget nem fogtad itt, a Windows oktatás gomb nyomkodó automatákat eredményez."Oda láncolnak egy zárt platformhoz"
Előbb még arról volt szó hogy tök könnyű átállni, akkor hogy is van ez az odaláncolás? Bármikor könnyen átláncolhatod magad a Linuxhoz. Vagy itt mindenkit észak-koreai munkásőrök kényszerítenek a Windowsra, pisztollyal? Egyszer arról beszéltek hogy azért nem megy a Linux mert nem tukmálják szegény gyerekre, máskor meg hogy tök könnyű megtanulni (akkor meg minek oktatni?), már követni se lehet az "érveket".
- na ezek az érvek sem jöttek át neked. Kivonatolt formában:- Az MS nem jótékonysági intézmény, pénzből él, nincs se ingyen Windows, se ingyen MS programok, ezek a dolgok ki lettek fizetve adó forintokból. Nekik nem éri meg, hogy a gyerek bármi mást lásson, mint a saját rendszereit. Szóval mire térjen át, ha nem is igen ismeri az alternatívákat? Talán az MS nem gátolja más rendszerek használatát pl. a buldózer bootloaderével hmm?
- Mi az, hogy tukmálás? Elmondom hogy tanítanak "Linuxozást" mifelénk. Villmérnökin az első Info tárgyban alapvető BASH parancsokat nézegettünk. Később C programozást tanultunk Linux alatt, majd pedig ARM-re kernelt forgattunk a suli legvégén. Eközben persze volt WIndowsos oktatás is, az egyik info tárgy az ECDL anyag egy könnyített verziójának Office 2007-re szabott verziója volt, gyorsan végigszaladva az alap modulokon, "ebben a menüben ez van" jelleggel...
És akkor a lényeg: az informatikai oktatást meg lehetne oldani teljesen hazai keretek között, függetlenül bármilyen külföldi cégtől és tőkétől. Nem egy ország csinált már magának saját Linux disztrót, ez lenne az egyik lehetséges megoldás.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr. Akula #90 üzenetére
Ez megint hárítás, félremagyarázás. Egy rakás érvet hoztak már fel neked, de mindegyiknél mellébeszéltél, mint most is. Talán Kínában vagyunk, hogy kellene kínai írásjel? Nem. Viszont a mai világunkban már az antennás TV is többnyire digitális, így a digitális világhoz kapcsolódó dolgok már alapismeretnek számítanak.
Volt egy csomó idős tanárom a fősulin, mindegyik tudta használni a számítógépet. Aztán volt olyan fiatalabb is, aki még mindig XP-t használt és csak ahhoz értett valamennyire, így nekünk volt szopás a házi leadása, mert a kérdéses programnak a mai verziójának a mentését nem nyitotta meg az XP-n még futó verzió...
Neked az a gondod, hogy nem látod hova vezet a Windows oktatás. Oda láncolnak egy zárt platformhoz, amire egy másik ország igen rossz lehallgatási szabályai vonatkoznak, hogy csak a legújabb botrányt említsem velük kapcsolatban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr. Akula #82 üzenetére
Nem a rendszer a hibás, ha valaki legalább minimális szinten nem követi a dolgokat. Nem tudom hogy vagy vele, de egy tanár embertől ez elvárható lenne... Jelenleg úgy is az élethosszig tartó tanulás a szlogen, szóval hol itt a probléma?
dezz: így van, ahogy írod.
sh4d0w: amerre engem tanítottak, ott az alaposság miatt csak óraszám növeléssel fért volna be bármi, ami nem Office 2003 volt. (fősulit most nem említeném, mert ott a felvettek fele még nem használt számítógépet és ez nem vicc! - villmérnöki karon, még csak nem is büfészak
) Mondjuk az még egy frankó cucc volt, értelmes online helpel. Amúgy valószínűleg az alaposságnak köszönhető, hogy semmi problémát nem okozott áttérni OOo-ra, majd LO-ra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gainward Phantom RTX 5090 32GB (Bontatlan,Alza Garancia)
- ZOTAC GAMING GeForce RTX 4090 AMP Extreme AIRO videókártya, garanciával eladó
- ROG Astral GeForce RTX 5080 16GB GDDR7 OC Edition - 32 HÓNAP IPON GARANCIA
- Gigabyte Geforce RTX 4080 SUPER 16GB GAMING OC GDDR6 Alza garancia
- Akcio! Csere-Beszámítás! Gigabyte Vision RTX 3070Ti 8GB GDDR6X OC Videokártya!
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Honor Magic7 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia!
- Samsung Galaxy S21 Ultra /Kártyafüggetlen / 12/256 GB / 1Év garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest