- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mobil flották
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
"Én elég sok dokumentumot írok, és ha nem látom menet közben kialakulni az iratot a tervezett formában, hát, az nagyon zavar.": erről beszélek, ezért tévedés a word. látod a formátumot, zavar, vagyis foglalkoztál vele. pedig semmi dolgod nincs vele.
Talán nem fogalmaztam elég világosan: az zavar, de nagyon, ha NEM látom menet közben összeállni a dokumentumot. Én így dolgozom, Te pont ellenkezőleg.
Nincs egyedül üdvözítő út.
MaCS
-
Engem pont az zavar, hogy ketté van választva, ami ráadásul a kijelzőfelületet is foglalja. Én egyetlen mezőt akarok látni, az pedig a készülő iratom, mégpedig formázottan. Nem állítom, hogy ez így jobb, de eléggé elterjedt igény, biztosan nem vagyok vele egyedül.
Elfogadom, hogy a külön szövegírás, külön formázás is sokaknak kézre állhat, de ne akarjuk már ezt erőltetni!Azzal is a legteljesebb mértékben egyetértek, hogy baromi jó lenne, ha a kimeneti fájlból a nyers szöveg is kinyerhető lenne, mint ahogy a MS dominanciájából és ránk erőltetett, túlburjánzó megoldásaiból is nagyon elegem van, akár csak a zárt formátumaiból.
De ismerve a realitásokat (konverziós gondok, hatalmas tömegű MS-fájl, általános informatikai analfabetizmus, cégek ellenérdekeltsége, stb.), nem igazán látom a gyors megoldás lehetőségét. A cégeknek nem igazán érdekük az átállás, mivel a MS egészen elfogadható fizetési konstrukciókat kínál, aminek fejében fennáll a folyamatosság -- márpedig céges szinten a váltás egy igazi rémálom.
MaCS
-
Így van -- ez átlag MS desktop user igénye a WYSIWYG szövegszerkesztés. És ez teszi ki a felhasználók nagyon nagy többségét.
Én elég sok dokumentumot írok, és ha nem látom menet közben kialakulni az iratot a tervezett formában, hát, az nagyon zavar. A WinWord előtt próbálkoztam én a WordPerfecttel és régebbi, még kezdetlegesebb eszközökkel is, de még tíz évnyi írógéphasználat után is zavaró volt, hogy nem a kész anyagot látom magam előtt.
Érdekes egyébként, hogy amikor az irodát átállítottam WordPerfectről WinWordre, nem csak én örültem, de a titkárnők is boldogok voltak, annyival gyorsabban ment a munka és annyival kevesebbet kellett utólagos javítgatással foglalkozni, hogy órányival rövidült meg a munkaidejük.Elhiszem, hogy Neked bejön ez a két menetes munkafolyamat, valahol az értelmét is látom, de nagyon rétegigénynek tűnik, sosem találkoztam még vele. (Mármint azzal, hogy sima iratszerkesztésre akarjon valaki ilyen megoldást használni.)
MaCS
-
Az én igényeim arról szólnak, hogy egy menetben, kényelmesen, WYSIWYG el tudjak készíteni egy dokumentumot. És szerintem ez a tömegigény is.
A MS Word ezt lehetővé teszi, csak éppen valami elképesztően nyakatekert, nehézkes, átláthatatlan felülettel, hihetetlen méretű programmal. (Megjegyzem, a LibreOffice sem kicsi.)
Nem tudom, hogy pontosan mi lenne a munkamenet a LaTeX használatával, de ha bonyolultabb, akkor köszönöm, nem kérek belőle. Miért csináljak valamit bonyolultan, ha egyszerűen is lehet?
A SoftMaker Office-szal jól elvagyok, sőt, még az AbiWordöt sem tartanám rossznak, ha nem álltak volna le a fejlesztéssel. tudásra a legtöbbeknek pont megfelelne.
Nem tudom, hogyan képzeled el egy új program könnyű bevezetését, elterjesztését, amikor az egységsugarú felhasználó számára egy új felület megtanulása, megbízható használatba vétele hetekig tart -- amit semmilyen szervezet nem tolerálhat, lépcsőzetes átállással az átmeneti időszakok pedig szintén elképesztő fennakadásokkal, hibák tömkelegével és hatalmas károkkal jár együtt.
Tudom, hogy egy tudásszinten már maga a program elvének a szépsége is felhasználási érvként szolgál -- de nem a felhasználók 99%-ánál. Nincs két éve például annak, hogy egy profi rendszergazda jól lecseszett azért, mert egy kis irodát az Outlook Expressről átbeszéltem a Thunderbirdre -- hiszen magára adó ember legalább PINE-on intézi a levelezést. Értem én a PINE szépségét, használtam is egy ideig, de nem vágyom vissza rá, grafikus felületet akarok és plasztikus megjelenést.
Ennél enyhébb, de hasonló a helyzet szerintm a LaTeXszel is. Nagyon korrekt, de a legtöbb felhasználónak egy rémálom a gányolt MSO-hoz képest.
MaCS
-
Ez nagyon jól hangzik, és én is örülnék annak, ha valóban jó szövegszerkesztőkkel dolgozhatnánk.
A bevezethetőség, elterjeszthetőség a gond egy tetszőleges új program esetén.
A magyarázkodásom meg azon a félreértésen alapult, hogy általánosan a LaTEXet kéne elterjeszteni a szövegszerkesztési feladatokra.
MaCS
-
Nem vonom kétségbe, hogy jó.
A kérdés az, hogy kinek és mire. A LaTEX egy meglehetősen összetett eszköz, a felhasználóbarátsága finoman szólva nem az erőssége, ami pedig vállalati környezetben létfontosságú.
Sablonokat a legtöbbek által használt MS Office is kezel, és nagyon profi, jól bevált megoldások vannak sablonügyben.
Őszintén szólva nemigen értem, hogy a felhasználási kör nagyon nagy többségében milyen, a nyilvánvaló hátrányokat meghaladó előnyökkel járna a LaTEX.
Szívből rühellem a MS Office jelenlegi szériáját (nem véletlenül használok fizetős alternatív szoftvert is), de a jelek szerint működik, tudják kezelni. Egy majdnemhogy pilótavizsgás, az évtizedek óta megszokottól gyökeresen eltérő logikájú, rétegigényekre szóló eszköz bevezetése teljesen értelmetlennek tűnik. És alapvetően esélytelennek.MaCS
-
Túlzás lenne azt mondani, hogy ismerem a LaTEXet, de amikor próbálgattam, szimplán egy rémálomnak tűnt a használata. Mindennapos szövegszerkesztési használatra tökéletesen alkalmatlannak.
Persze nem tudom, hogy ez milyen verzió volt (idén tavasszal), de most gyorsan utánaolvasta, és rendszerint azt látom, hogy a használata jóval összetettebb, mint a WYSIWYG szövegszerkesztőké, leginkább nyomdai előkészítésre ajánlott.Szerintem még a 2007 utáni Word használata is túl összetett a legtöbb felhasználónak (céges szinten is), voltaképpen a régen elkaszált Works volt egy jó megoldás.
A legfőbb munkaeszközöm a szövegszerkesztő, napi 10-12 órát töltök vele (Office 2000, Office 2016, SoftMaker Office), de ha a LaTEX friss verziója is az a rendszer, amiben a nyers szöveget szerkesztem és a formázást külön ablakban látom, akkor abból nagyon nem kérek. A képzetlenebb felhasználók számára pedig katasztrófa lenne.
Én még anno karakteres környezetben kezdtem a szövegszerkesztést (WordPerfect 5.1), és mind munkavégzési, mind eredmény tekintetében megváltás volt utána a WinWord. Drasztikusan javította a hatékonyságot és az elkészült anyag minőségét.
MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor 400 lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 8-16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest