Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Necc

addikt

válasz aAron_ #16 üzenetére

Ennek egyszeru oka van. Szereny kis tudasommal megprobalom elmagyarazni de elore szolok hogy tudasom hianyos/foltos ezen a teren, igy a hulyeseg-faktor most lehet hogy magas lesz.

Ugy mukodik a fogyasztas, hogy adott egy feszultseg (V), es adott egy aramerosseg (A). A kettot osszeszorozva kapod meg a teljesitmenyt (W) ami egyuttal a fogyasztasi utmutatonk is.

Namarmost a mai modern processzorok dinamikus feszultsegen uzemelnek, ami azt jelenti, hogy van egy minimalis feszultseg, es egy maximalis feszultseg ami kozott uzemel az adott egyseg, es ertelemszeruen a terheles fuggvenyeben valtozik az aramerosseg is, a kettot osszeszorozva jon ki a dinamikus teljesitmeny, aminek ertelemszeruen van egy minimalis es egy maximalis erteke, de a mi szempontunkbol most a minimalison lesz a hangsuly.

A minimalis teljesitmenyt akkor is felveszi a proci, amikor csak uresjaratban van, es semmit se csinal.

Tegyuk fel, hogy van egy feladat amit el kell vegeztetni a procival. Az egyik mag bekapcsol, es nekiall dolgozni. A linux kernele folyamatosan figyeli az adott processzor teljesitmenyet, es ha a teher eler egy elore bekonfiguralt erteket, akkor felkapcsolja a processzor feszulteget es orajelet, majd ha ugy veli a kernel hogy a beerkezo feladatok csokkennek, akkor pedig csokkenti a processzor orajelet, vagy akar kepes azt ki is kapcsolni.

Most egy picit szamszerusitem a dolgokat, tegyuk fel, hogy egy processzormag legkisebb feszultsege 900mV, legnagyobbja pedig 1.400mV, az aramerosseg pedig az egyszeruseg kedveert legyen egysegnyi, azaz 1 (figyelem! a valosagban ez nagyon nem igy van! a valosagban az aramerosseg sokkal jobban ingadozik (akar tobb szazszoros, vagy ezerszeres valtozasrol is beszelhetunk!), mint a feszultseg!!! az egyszerusites csak a pelda bemutatasanak kedveert van igy!!!).

Namarmost, feladat jon, procimag bekapcsol, megkapja a 900mV-os feszultseget.
    A kernel erzekeli hogy egy ideje nagy terheles van, es nagyobb teljesitmenyre kellene kapcsolni. Namarmost 2 lehetosegunk van: 1) noveljuk a processzor orajelet 2) felebresztjuk a masodik processzormagot is.
    Ha a masodik processzormag felebresztese mellett dont a rendszer, akkor ott tartunk hogy az eddigi 1x900mW-os fogyasztonk mellet meg fog jelenni egy masodik is, azaz 2x900mW (igen, most wattokat (W) irok, miert is? mert a peldaban az aramerosseg egysegnyi igy most a fenti keplet alapjan megtehetem, es meg is teszem hogy jobban osszezavarjam a jonepet :P ), egyszeru matematikaval elve, 2x900=1800mW-ot fog fogyasztani a 2db minimumon jaratott processzormag.

Ha viszont nem ebresztjuk fel a masodik magot, hanem emelunk az egy processzormag orajelen, mondjuk kitekerjuk maximumra, akkor is csak 1400mW-ig jutunk.

Innentol nem nehez kitalalni, hogy 1400mW -os fogyasztas sokkal jobb, mint 2x900=1800mW, ergo emelni egy processzormag teljesitmenyen jobb dontes, mint felebreszteni a masikat/harmadikat/negyediket, arrol nem is beszelve hogy maga a felebresztes/alvo modba rakas is igenyel egy ici-pici plussz energiat.

A peldatol elrugaszkodva valos korulmenyek kozott (ahol mind a feszultseg, mind az aramerosseg dinamikus!) is a peldahoz hasonlo vegeredmenyre jutnank.

Picit hosszu lett, picit szajbaragos, picit en se ertek a temahoz annyira, hogy minden reszletre kiteroen vagy szakmailag 100%-os pontos valaszt tudjak nyujtani, de remelem azert ertheto volt :DDD

• stilo18

addikt

válasz aAron_ #16 üzenetére

Ez csak az én gondolatmenetem volt...:)

Szerintem kevesebb energia 1 maggal döcögni, mint folyamatosan váltogatni, figyelni, hogy mekkora erőre van szükség stb.

Meg hát tudod nagyon jól, hogy mivel lehet azért sok vevőt megnyerni! Benchmarkokkal. Sokan mondják, hogy engem nem érdekel, meg hasonlók...

Gondold végig, vesz vlki sok sok pénzért egy fullos telót. Mit lát másnap a fórumon, havernál, iskolapadban a mellette ülőnek a kezében?
    Jéé, a Tiéd többet kapott? A legjobb termék birtoklási vágyának tudata szerintem(!) nagyon sok vásárlót megbolondít.Akár kimondja, akár csendben magába folytja...

Új hozzászólás Aktív témák