Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• azopi74

addikt

válasz vicze #38 üzenetére

Denver:

Én nem emlékszem arra, hogy valaha is szó lett volna 32 bitről. Úgy emlékszem, x86-64-nek indult, jobban mondva, Transmeta szerű code-morphing-gal támogatta volna az x86 ISA-t, de azt kihúzták végül, miután nem tudtak az Intellel megállapodni, ezért maradt az ARMv8 (ARMv7 szerintem szóba se jött)

De ilyen architektúrával nem okoz gondot akármilyen ISA támogatása, így akár Power ISA-t támogató verzió is jöhet, az OpenPOWER konzorcium oszlopos tagja az nVidia (tudom, az nem csak az ISA-ról szól, hanem magáról a CPU architektúráról, de akkor is sejtet valamit a közeledés).

Vagy, ha az Intellel később végül mégis meg tudnának állapodni, jöhet akár az x86 támogatás is vissza, anélkül, hogy alapjaiban újraterveznék az architektúrát. Egyébként szerintem nem 5 éve tart a fejlesztés, hanem jóval régebb óta, 2006-ban vették át gyakorlatilag a Stexar-t, a Transmeta legtöbb mérnökét, és a Transmeta IP-ket is azóta licenszelik. Kíváncsi vagyok, mi lesz a vége, remélem nem jut a Transmeta sorsára a projekt, de volt lehetőségük a hibákból okulni. De telefonban szerintem sem fogunk találkozni egy ideig Denver maggal, esetleg majd a Parker-ben 16 nanon.

A57:

Hát igen, ez inkább 16nm FinFET-re lett tervezve, de 20 nano minimum kell neki, 28 nano-n esélye sincs még tablet piacon sem, nemhogy telefon-piacon, az ARM-os fiúk megint elszámolták magukat a gyártástechnológiában. Nem értem, miért nem hoztak ki egy visszafogottabb out-of-order CPU-t, az A53 és A57 közé, ami emberi fogyasztás mellett képes emberi teljesítményt nyújtani a jelenleg elérhető technológián is.
    Valami olyasmit, mint az A12, amivel szintén megkéstek egy kicsit.
    Hasonló volt a történet volt A9-A15 váltásnál, de ott volt a Krait, mint alternatíva. Most viszont úgy látszik, a Qualcomm sincs felkészülve.

Samsung:

Hát ha csak ARMv8-as SoC-ról volt szó, az nem feltétlenül saját architektúra, lehet, hogy az is csak egy A53-as megoldás. Qualcomm-ról is csak annyit lehetett tudni, hogy ARMv8-as SoC, mindenki reménykedett, hogy custom CPU, jön a Krait64, aztán jött a hidegzuhany. Pedig nekik azért nagyobb tapasztaluk van a CPU tervezésben, mint a Samsungnak ... Vagy az is lehet, hogy A57 lesz, a Samsung titokban belehúzott Austinban, és indítják a 14 nanos FinFET tömeggyártást :D

Cyclone:

Ez is "emulált" architektúra, mint a Denver? (Bár az emuláció nem a legjobb szó, mert az szoftveres dolog, ez meg firmware szintű) Erről van valami forrásod? Én még nem hallottam róla. Egyébként Apple marketing-osztálya könnyen megengedheti magának azt is, (sőt, ennél jóval merészebb dolgokat is ) hogy két magos telefont/tabletet dobnak piacra, de próbálja meg ezt akármelyik más gyártó, fel lenne adva a lecke a marketingeseknek, az biztos :)

• bigmanke6

csendes tag

válasz vicze #30 üzenetére

Ezzel én is teljesen eggyet értek.

Az Intel szeretné ha az x86(vagy x64) elterjedhetne a mobil szegmensben, mert ők abban nagyon erősek és nagy a tapasztalatuk és szeretnének ők is a mobil eszközök tortából egy szeletet. de egyelőre ugy néz ki, hogy az x86 nem oda való, az x64 főleg nem.

törölt tag

válasz vicze #27 üzenetére

Wint nem.

A kérdés pedig pon erre vonatkozott volna, hisz nem evidens, hogy a 64 bites rendszer tudja a 32-t kezelni. A kolléga meg erre még csak utalni sem utalt, axiómaként kezelte.

• bigmanke6

csendes tag

válasz vicze #25 üzenetére

Szerintem sem kérdéses, hogy simán lefordítják, hiszen a tervezésnél szempont a visszafele való kompatibilitás, tehát nem nehéz a fordítót megírni és a kódokat portolni. Az én kérdésem inkább az, hogy a fordító írásakor mennyire tudják kiaknázni az úk architektúra előnyeit? Egyelőre szerintem kevésbé, majd idővel fog kiforrani a dolog, amikor is jó nagy kézzel fogható előnye fog mutatkozni a 64bitnek a 32bithez képest.

64 bitnek tekintem az x64et és az ARMv8-at is. Az hogy az android inkább az ARM processzorokra van fejlesztve, ezért az ARMv8 támogatása jelenti a 64bites droidot. x64 asztali processzorok szintjén szerintem az Android nem akar versengeni a wondowsal meg a különböző linux disztrubokkal, ezért nem sok értelme lenne az x64 támogatása droid részről.

• LordX

veterán

válasz vicze #20 üzenetére

Akkor most kicsit figyelmesebben olvasd el amit írtam.. Attól még hogy 128 bites, nem mindegy, hogy 16 vagy 32 db regisztert tudsz használni.. (Arra, hogy egy SIMD utasításkészlet független a CPU-tól... "No comment is a comment.")

Igen, a ThumbEE is kikerült, de ez senkit nem érdekel, mert nem volt jó semmire amúgy se :) Viszont a Thumb-2 utasításkészlet (T32 néven) megmaradt.

A brancheknél még jó, hogy van predication, különben hogy a halálba csinálnál bármilyen elágazást, ha csak feltétel nélküli ugrás lenne?

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés