- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- Milyen okostelefont vegyek?
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- 8300 mAh, maradhat?
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Feljutott a G96 a Moto széria csúcsára
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
Új hozzászólás Aktív témák
-
ukornel
aktív tag
Én eddig csak kísérleti jellegű analóg csip demózásáról olvastam (RFID). A grafén elektron energia sémájában nincs tiltott sáv. Különböző szennyező anyagokkal kísérleteznek, meg szén nanocsövekkel akarjál kombinálni. Egyszóval, az egész még erősen alapkutatási szakaszban van, még sokára lesz ebből digitális processzor.
-
ukornel
aktív tag
Most látom a Fudzillán:
>>ASML [...] will sell 15 of its extreme ultraviolet (EUV) chip etching systems to a "single U.S. customer" who is probably Intel.<<
Nahát. Ilyen jól állnak, egy nap alatt meg is cáfolták a kételkedésemet?
-
ukornel
aktív tag
De jó, hogy egy gyártástechnológiai hír fórumában több szó esik a különböző természeti csapásokról, mint a Katasztrófavédelem rendes éves ülésén...
-
ukornel
aktív tag
Hoppá efölött meg el is siklottam:
"A vállalat szerint [...] a 10 nm-es node-hoz használt eszközök jelentős részét át lehet majd menteni, illetve a bérgyártó 7 nm-en már EUV, azaz az extrém ultraibolya sugárzású litográfiát fogja alkalmazni."Az az "illetve" érzésem szerint egymással merőben ellentétes állításokat tesz egymás mellé. Hogyan lehet az eszközök "jelentős" részét átmenteni, ha közben egy olyan radikális lépés van, mint a "lágy" UV -> EUV váltás?
Vagy nagyon ügyesen játszanak, vagy ez tényleg csak üres marketingblabla, ahogy az imént Tigerclaw kolega mondta... -
ukornel
aktív tag
"Az EUV litográfiával a bérgyártók régóta szemeznek, de a TSMC szerint ez a technológia még mindig nincs kész a tömeggyártásra [...] az újítás segítségével a fejlesztés komplexitása csökkenthető"
Kétségtelen, hogy a fejlesztés komplexitása csökken, mert nincs szükség arra a rengeteg leképezési trükkre, hogy az alkalmazott fény hullámhosszánál (193 nm) jelentősen kisebb struktúrákat hozzanak létre.
Viszont gond az, hogy a levilágításhoz használt fényforrás (lézerrendszer) és leképező rendszer komplexitása az egekbe nő. Élettartam, robusztusság, ezek gondot jelentenek, szemben az eddig használt excimer fényforrásokkal és a közeli UV-ban működő lencserendszerekkel.
Nem véletlen, hogy már csak az ASML gyepálja az EUV témát, akkorák a műszaki kihívások. Egy ilyen gyártósor felszerelése is horror pénz lesz. Kíváncsi vagyok, sikerül-e valaha olyanra gyúrni az EUV technológiát, hogy gazdaságilag kifizetődő legyen használni a fab-ekben.
Mark Bohr az Intel részéről tavaly úgy nyilatkozott, hogy egy "EUV-mentes" 7 nm eljáráson dolgoznak. Ez alapján az előző kérdést (valaha gazdaságos lesz-e az EUV?) még egyáltalán nem érzem megnyugtatóan lezártnak...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- OLED TV topic
- Milyen okostelefont vegyek?
- PlayStation 5
- Háztartási gépek
- iPhone-t használók OFF topikja
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Hálózati / IP kamera
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Xiaomi 11T Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN S3 TG CM 700W
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- Felújított szerverek, storage-ok, hálózati eszközök Enterprise szinten, minden gyártótól
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest