- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Apple Watch
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Drótszamár
őstag
Rpi-re dugott, mobilnetes stick tud egyszerre adatot forgalmazni, és hanghívás bonyolítani?
Ha felhívom a számot, akkor kicseng, de lehetne erre pl. szoftveres üzenetrögzítőt is tenni? Menne párhuzamosan a kettő?
Ha megszakad közben a mobilnet, akkor nem játszik, és inkább dobom az ötletet.Van ezzel valakinek tapasztalata?
Raspibian, vagy openwrt alól szeretném megoldani, ha lehet.
-
Drótszamár
őstag
válasz
vargalex #7006 üzenetére
Szia!
Köszi az infót, és a méréseket. Nagyon hasznosak.
Nálam így néz ki a szituáció.
Router: WR541G (gyári szoft)
A: Openwrt + NSLU2 + wifi + webkamera. Mjpg-streamer szolgáltatja a képet
B: Kábelen debianos mini pc + motion nevű mozgásérzékelő szoftver, a mi elemezné az A eszköz képét.
Elképzelhető, hogy a motion minden képnél nyit egy új kapcsolatot, amit utána nem zár le, és ezért dugul be a router? Ha igen, akkor szerintem az összeset ki tudja nyírni, csak idő kérdése a dolog.
-
Drótszamár
őstag
válasz
lord.lakli #6999 üzenetére
Nálam csak ideig-óráig jó a restart, utána újra bedugítja a wifis webkamera.
Ez vajon hw hiba, vagy sw? Ha veszek másik típust, és az is csinálja, akkor pl OpenWRT / tomato firmware segítségével javítható?
DeniL: egyáltalán nem biztos hogy a kapcsolatok száma a gond. Sajnos fingom nincs az okokról, így nem tudom mit kell hozzá változtatni. Nálam is mentek a fiókba az eszközök, majd ha veszek új routert, megpóbálom azzal.
-
Drótszamár
őstag
Szia!
Szerintem a routeredet öli meg. Lehet hogy túl sok neki az aktív tcp kapcsolat?
Ki tudod próbálni pl haverod routerével?Igazából én sem tudom mi a gond, de én is találkoztam már hasoló problémával. Wifin keresztül egy webkamera képét nézegettem a belső hálómon, és ez totál megölte a routert. A ping az egekbe ment, alig volt sávszél kifele, pedig a webkamera 640*480 volt, és 1 fps-sel frissített. Másodpercenként kb 30-50 kbyte adatot kellett áttolnia a belső hálón.
Webcam lelövése után egyből megjavult.
Nekem egy TP-Link WR541G / 542G v7 produkálta ezt.
-
Drótszamár
őstag
válasz
Honkydoo #6930 üzenetére
Szia!
Sajnos annak nagyon rövid a kábele, a pi-t nem akarom kitenni a tetőre, az esőbe / hóba.
Na mind1, akkor megy vissza a fiókba, egyszer csak jó lesz valamire.---
Ha más is szívna az usb-vel: nemrég találam egy viszonylag olcsó, A10-es procival szerelt deszkát. 30 Euró. Dobozzal, áfával, és szállítással 15.000 Ft. [link]
A támogatás kisebb hozzá, de Debiant és androidot hegesztettek hozzá. Ja és lehet rá akkut dugni, amit tölteni is tud
-
Drótszamár
őstag
Üdv!
Van egy első szériás B modellem. HD Webkamerához vettem, de a folyamatos stream-et nem bírta, állandóan bedugult az usb, a hálózat is lerohadt.
Már több mint 1,5 éve a fiókban pihen, egy cubieboard dolgozik helyette.
Sikerült esetleg azóta megoldani ezt az usb-s gondot, vagy ez 100% hardware gond, és nem javítható szoftversen?
Esetleg Openwrt-vel próbálta valaki? Ott nem stabilabb az usb-s rész?Esetleg van olyan új verzió a raspiből aminél megy rendesen az usb?
Nem foglalkoztam a dologgal jó ideje, nagyon nem vagyok képben. Ha a topicban volt róla szó, elég a hsz linkje is.
Köszi.
-
Drótszamár
őstag
válasz
peter9228 #5052 üzenetére
Nem valószínű, hogy ez fix záridővel készült volna. Képről képre csomót változnak a fényviszonyok. /jönnek mennek a felhők, kisüt a nap, kiderül az ég, ..../ Napnyugta után is látszódik, hogy küzd az automata a gyorsan csökkenő fénnyel. Ugrál fel-le a fényerő.
Csináltam már rengeteg timelapse videót, fix záridőt max szobában, vagy éjszaka használtam. Az autó fénymérő, és egy Deflicker szűrő szépen kisimítja a videót. Fix záridőnél 10 s alatt elmászhat a fényerő teljesen, és dobhatod a kukába a kiégett / bebukott képeket.
-
Drótszamár
őstag
válasz
sanchomuzax #5050 üzenetére
Észak felé bemelyik újabb webcam tud ennyit. Ja és tudhatna hosszú záridőt, hogy éjszaka is legyen képe.
Annyival persze jobb mint az usb-s kamerák, hogy működik
Ez is valami
-
Drótszamár
őstag
válasz
wassermann #4778 üzenetére
Szoftveresen javítható, vagy új hw változat lesz belőle majd?
-
-
Drótszamár
őstag
Köszönöm mindenkinek a tápos tanácsokat.
Sajnos az USB megint megszivatott, folyamatosan dobálják a képet a webkamerák. 640*480 a max, ahol még használható a dolog. (Logitech B905 UVC-s kamerák) (Friss Debian, és Arch alatt is ugyan azt csinálta)
Újra elővettem a porosodó NSLU2-t, tettem rá friss Openwrt-t. (233 Mhz, 32 mega ram, 8 mega rom)
1600*1200 5fps-sel tolja a képet a tp-link wifi adapteren keresztül 10%-os processzor használat mellett.
A 3g stick-et is kezeli. Még a feltöltő script kell, és egy ház a kamerának, és össze is állt a rendszer.
Ez is 5v 2A, így ez sem fogyaszt sokkal többet.Asszem nincs szerencsém a Raspival, és a webkamerákkal
-
Drótszamár
őstag
válasz
wassermann #4560 üzenetére
Köszönöm, szerzek egy multimétert, és kimérem.
A leírás szerint két telefon töltésekor megoszlik a 2,1A, így ha jól gondolom akkor közös lesz a negatív.
-
Drótszamár
őstag
válasz
wassermann #4544 üzenetére
Köszönöm a tanácsokat.
Van egy telefon töltőm, 2 usb-s 5v 2.1A-es.
Itt az egyik portról meghajtanám a raspit, a másikra pedig egy Y kábel kerülne. Az Y adat része a raspiba menne, a másik a töltőbe, és ennek a végére kerülne egy nem tápos hub. Működhet ez így, vagy ez nagyon gány megoldás?A hub az Y kábel egyik ágán keresztül meg lenne támogatva kb 2 amperral. Fogja ezt bírni, vagy elfüstöl?
Mediatech 4 portos traveller hub. -
-
Drótszamár
őstag
Üdv!
Van valami best-buy aktív hub, amit bátran ajánlanátok?
Néztem a wiki oldalt, de van rajta vagy 50 különböző, nem akarom az összeset egysével végignézni.Az rpi-t, egy 3g sticket, és 1 vagy 2 webkamerát kell elbírnia.
Hub nélkül elbírja az egyik kamerát. A 3g sticket betárcsázáskor kell megtámogatni +árammal, utána már elvan annyival, amit a pi adna. Ezt Y kábellel teszteltem már.
Köszi.
-
Drótszamár
őstag
Egy kis tapasztalat:
Tegnap este lefagyott a raspi (debian).
Ma reggel nyomtam neki egy restartot, de boot loop-ba került, 5-6s után újraindult.
A TCP cubic registered sorig jutott általában.Kipróbáltam mindent, de semmi eredmény.
Végülis kiderült, hogy az eddigi táp fáradt el, csere után a rendes, és backup kártyákkal is indult rendben.
-
Drótszamár
őstag
válasz
anglergab #1853 üzenetére
Szia!
Külön usb-s töltőre dugtam az Y egyik ágát, szerencsém volt, még működik.Azóta próbáltam tápos hubbal is, ebbe csak az eszközöket dugtam be, raspi külön tápról ment, úgy sem volt jó. Bedugult az usb, elment a hálózat.
Külföldi fórumokon is előfordul a hiba, egyelőre megoldást még nem találtak rá.
Az usb-nek van valami zárt bináris drivere? Mert akár abban is lehet bug.
Remélem egyszer javítva lesz, és nem lesz elsunnyogva tápra hivatkozva.
-
Drótszamár
őstag
válasz
Alien83 #1725 üzenetére
A HUB az esetleges tápellátási probléma kiszűrése miatt kerül bekötésre. De nem a táp a gond.
Most már biztos vagyok benne, hogy a webcam a ludas.
Lefogalja magának az egész usb sávszélt biztos ami biztos alapon, így a többi eszköz nem jut szóhoz.
Amint elindul a kamera lehal minden.Találtam egy ilyen opciót, ezzel elvileg vissza lehet fogni a kamerát:
/etc/modprobe.d/uvcvideo.conf
options uvcvideo nodrop=1 trace=15 quirks=0x102 timeout=3000Ez után életben marad a raspi, de a kamera képek szétesnek. Remélem találok olyan paraméterezést, ahol még épp működik, és a képek is meglesznek.
Elég nagy faszság volt egy buszra tenni mindent, illetve a microsoft is hozta a formáját erőforrás pazarlásból...
Lassan megunom eladom a raspit a rákba, és veszek egy törött képernyős netbookot, és megoldom win alól.
-
Drótszamár
őstag
válasz
Drótszamár #1710 üzenetére
Szereztem egy tápos Dlink 2.0-ás hubot, de amint elindul a webcam bedugul a hálózat
Lehet szavazni mit törjek össze, és mit gyújtsak fel:
A: Raspi
B: Micrsoft lifecam cinema
C: Wireless bill.
D: mindegyiket -
Drótszamár
őstag
válasz
Drótszamár #1662 üzenetére
Na vasárnap 12:00-tól 22:00-ig a raspit csesztettem. Kipróbáltam minden kombinációt (arch, debian 6, debian 7 béta, mindenféle kernelek, meg firmware verziók), előjött egy csomó probléma, semmi nem akart működni rendesen. Megoldottam 1 problémát, és 2 új lett helyette, a wvieweather nem akart lefordulni, az mjpeg_streamer nem akart lefordulni, nem akart települni az mc, hibás lett a file rendszer, pacman végtelen ciklusban frissíteni akarta magát de nem tudta, stb...
Végül gyári debian lett visszatéve, firmware, és kernel meg lett frissítve, és elkezdett működni a webcam, és a wviewweather egyszerre. Már csak a webcamot kellett volna szolgáltatásként elindítani. Bedugtam a wireless bill vevőjét az usb-be, és a hálózat megint elkezdett bedugulni
Szal 99%, hogy az áram lesz kevés neki. A bill vevője nem volt bedugva egész nap, de nem vettem észre, mert puttyon keresztül állítgattam.
Pedig már kezdtem örülni, hogy sikerült beállítani mindent...
Na mind1, keresek egy hubot hozzá. -
Drótszamár
őstag
Raspiba, de próbáltam úgy is, hogy egy Y kábellel kapott plusz tápot.
Nem csapja le, csak alig működik. A led marad égve, de pingre csak ritkán tud válaszolni, és a kamera képei is csak alig frissülnek.
Külső tápos hubom nincs, sajna, de szerintem az Y kábellel is kéne működnie. A kiegészítő kábelt dugtam pc-re, illetve usb-s töltőre.
Még kipróbálom majd ARCH linuxal, külföldi fórumon volt akinek ment. Ha ott se jó, akkor tényleg táp probléma.
-
Drótszamár
őstag
válasz
vitezlejszlo #1659 üzenetére
Köszi, ezt örömmel olvasom. Hétvégén teszek vele egy próbát.
Az én kamerám még mindíg bedugítja az usb buszt, és leáll a hálózat is. A kamera azt jelzi, hogy kell neki a teljes sávszél. Erről kéne még valahogy lebeszélni... NSLU + openwrt + mjpg_streamer kombóval megy rendesen, de ez így + 10W fogyasztás. Talán az új debiannal javul a helyzet.
-
Drótszamár
őstag
válasz
vitezlejszlo #1656 üzenetére
UVC Webcam megy vele gyárilag? Ha igen teszek én is egy próbát vele.
-
Drótszamár
őstag
válasz
vitezlejszlo #1438 üzenetére
Igen, ezt én is beszívom mindig.
Valamiért az én webcamomat nem szereti. Az elején még nagyon ingadozva ment a webcam (1 és 20 fps között ugrált össze vissza), de mostanra már az fswebcam is csak 5s alatt tud kiszedni 1 nyomorult képet a kameráról.
Microsoft lifecam cinema.
Olyan mintha az usb busz dugulna be. mjpeg-stremer indítása után a hálózat is letérdel, elveszik a csomagok 90%-a. Leállítás után minden újra jó. fswebcam közben sem ment a háló rendesen.
Próbálok szerezni másikat, és letesztelem azzal is. Lehet a kamera döglődik.
---
A top valamiért csak 125612k össz memóriát jelez. A többi hova lett? A régi kernellel szerintem még megvolt az összes.
-
Drótszamár
őstag
válasz
vitezlejszlo #1415 üzenetére
NSLU-val (kb 200 Mhz proc + 32 ram) az mjpeg-streamer 5-10 fps-t tud kitolni 1280*720 felbontásban. Próbáld meg azzal, hátha jobb.
Ha nem, akkor én este kipróbálom, és jövök a teszt eredményekkel. -
Drótszamár
őstag
válasz
vitezlejszlo #1405 üzenetére
Köszönöm!
Este kipróbálom én is.
--------
Mobilnetes stick-el próbálkozott már valaki?
-
Drótszamár
őstag
válasz
vitezlejszlo #1402 üzenetére
A linken jobb oldalon a "Browse code" felett van egy "Downloads" gomb. Azt nyomd meg, utána pedig download as zip / tar.gz.
Nekem is vagy fél óra volt mire rájöttem
Már "raw" formában is leszedtem a kernel.img-t mire megtaláltam ezt az opciót. Még új nekem a github, szokni kell...
-
Drótszamár
őstag
válasz
Drótszamár #1360 üzenetére
Leszedtem a githubról webkamerás kernel verziót: https://github.com/raspberrypi/firmware/commit/2622445b6f4034137daaabb2fea587c66b1a95f8
A kernel.img-t betettem a helyére, uname szerint be is töltődött rendesen, de továbbra sincs /dev/video0, illetve "ERROR opening V4L interface: No such file or directory".
Gondolom kéne a többi file is, de gőzöm sincs mit hova kéne másolni.
Túrnám én a google-t, de azt sem tudom mit kérdezzek tőle
Vagy csak rá kell másolni az összes file-t a zipben található struktúrában a kártyára?
Mert azon most se debug, se extra, se hardpf, se modules nincs a gyökérben.Vagy ez nem is debianhoz van?
Előre is köszi.
-
Drótszamár
őstag
Köszönöm, elkezdtem olvasgatni.
Közben az egyik webcamos topicban ezt találtam: [link]
popcornmix commented 7 hours ago
I've pushed support for usb webcams to linux source tree.
I had success with a "Genius i-Look 1321" and could run Cheese (which was very slow, but produced pictures).
Binary kernel will be pushed later today. popcornmix commented 4 hours ago
Pre built kernel pushed to firmware github. Please report if working.
-----------
Vettem a madaras tescoban rádiós billt, és egeret (3000 Ft
), így végre bekerült a raspi a tv mögé a helyére
A Doom tök faszán fut rajta
A tévé képe mondjuk kissé szét van húzva, és alul / felül csíkok vannak. Ezt nem értem miért, az infóban 1080p/60Hz-et ír a forrásra (HDMI). Nálatok jó a kép?
-
Drótszamár
őstag
Köszi, közben hazaértem, és a hagyományos módon átállítottam, de reinstallnál jól jön majd az infó.
----------------------------
Fent van a debian, felkerült a wviewweather program, rendben olvassa USB-n a meteorológiai állomásom adatait, de a webkamerát nem sikerült beizzítani.
Feltettem az mjpeg_streamer programot, de nem tud képet szedni a webkameráról
Fórumok szerint nincs UVC modul a kernelben.
(arch linuxban lenne, de ott meg a wviewweather telepítése nem 2 sor).
Hogyan tudok UVC modult a kernelbe varázsolni? Ha jól gondolom újra kell forgatni az egészet. Gondolom ez már nem annyira egyszerű.
Van erről esetleg valami szájbarágósabb leírás?Vagy inkább debian topicban kérdezősködjek?
-
Drótszamár
őstag
válasz
Drótszamár #1316 üzenetére
Gyárilag ki van kapcsolava: http://www.youtube.com/watch?v=SmMMKojOE4U
Akkor várnom kell 6-ig.
-
Drótszamár
őstag
Üdv!
Megjött nekem is.
A gyári Debianon be van kapcsolva az ssh vagy a telnet?
Nincs hdmi kábel most nálam, és konzolon akartam belépni, de nem sikerült.Pingre válaszolt.
-
Drótszamár
őstag
Én is kaptam levelet.
Mikorra várható a cucc? Még a héten, vagy jövő hét elején?
-
Drótszamár
őstag
Win7 alá lehet emulátort tenni, amiben fut valamelyik raspi linux?
És most nem a win7 -> vbox -> ubuntu -> qemu megoldásra gondoltam, mert az elég cigányul nézne ki
Webcamokat (sima + canon fényképező) tennék rá, amit a tv-n lehetne nézni. Jó lenne ha nagyjából már összeállna, mire megjön a hw.
-
Drótszamár
őstag
Küldött levelet a farnel.
Várható szállítási időpont: W/C 30/04/2012
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hálózati / IP kamera
- Autós topik
- Lenovo Legion 5i 15 notebook: légiós fegyverzetben
- Google Pixel topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Formula-1
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- i7 8700/ 32GB DDR4/ 512GB gen4 SSD/ R5 430 2GBD5/ HP 400G5 SFF/ garancia/ ingyen foxpost
- AKCIÓ!! i9 9900 , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 2TB HDD
- GAMER PC - RTX 4070 Ti - Ryzen 7 5700x - 32GB DDR4 - 1TB Nvme SSD
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Asus Prime B560M-K + i5 11500 + be quiet! + 32 Gb Patriot Viper 3.200 Mhz Beszámitok!
- MSI CreatorPro Z16P - i7-12700H, RTX A5500, értintőkijelző
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 1xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G RJ, HBA330, áfás
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2650v3 (20 mag / 40 szál, 2.3/3.0GHz), 32GB RAM, 55992Ft+ÁFA
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged