- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Sokat fejlődött az Amazfit T-Rex
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
pzstm
titán
válasz
CharlieDrop #12355 üzenetére
nincsenek sajnos ilyen infóim
-
válasz
CharlieDrop #10837 üzenetére
[link]
I2C-re majdnem annyi szenzort teszel, amennyit akarsz.#10839: az a minimumra vonatkozik. 100 amperes tápra is teheted, attól sem lesz baja.
-
válasz
CharlieDrop #10834 üzenetére
Nem hiszem, hogy annak a tudását szeretnéd átvinni. Nem hallottam róla, hogy a megbízható CO riasztók közé tartozna. Ha CO riasztót szeretnél, eleve felejtsd el az rpi-t, és mikrokontrollert válassz. Ilyen oprendszerre nem bízzuk az életünket. Én pl. azzal szívok, hogy a Raspbianban található i2c driver hibás, és kifagyhat. Ha nálad ez előfordul, és elmarad a riasztás, abból nagy baj lehet.
Ott az Arduino, arra teszel egy pontmátrixos kijelzőt, meg a szükséges szenzorokat. Az a baj, hogy nem nagyon láttam még DIY elektrokémiai szenzorokat. -
lehella
senior tag
válasz
CharlieDrop #10828 üzenetére
Szia!
Egy szén monoxid érzékelőre és beruháznék -
válasz
CharlieDrop #10828 üzenetére
Veszel egy halom i2c-s szenzort az Ebayről, majd kiolvasod az adatokat. Ezzel együtt erre a feladatra elég egy Arduino is, hacsak nem akarsz webes szolgáltatást futtatni, esetleg komolyabb kijelzőre kötni.
-
lord.lakli
őstag
válasz
CharlieDrop #10779 üzenetére
A cikk borzalmas. Persze teljes értékű win10 lesz
Kedves újságíró kicsit utána nézett volna, akkor tudná, hogy nem teljes értékű win10 lesz hozzá, így nem alkalmas kiváltani egy pc-t. Persze meg mindenki fotózni akarja a pi-t.
A fényérzékenység igaz. Mi van ekkor? Semmi, mert ne fotózd, ha meg fotózod, akkor tedd be dobozba és kész. -
vzoltan
aktív tag
válasz
CharlieDrop #10779 üzenetére
picit gorgess vissza
-
válasz
CharlieDrop #10555 üzenetére
Tegnap majdnem megrendeltem este, ráadásul este 8 és 11 között akció volt, ingyen házat adtak volna hozzá. Aztán újragondoltam, és rájöttem, hogy ennek a processzornak nagyon kemény "kiherélése" ez az USB és Ethernet.
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
CharlieDrop #10546 üzenetére
Az usbjevel volt gond, az elvileg nem valtozott tul sokat, szoval elvileg igen, gyakorlatilag pedig amint az elso mintadarabok megerkeznek a forumozokhoz, kiderul.
-
golya87
őstag
válasz
CharlieDrop #10546 üzenetére
Aki erre választ tudna neked adni, az nincs itt ezen a fórumon (még).
-
válasz
CharlieDrop #8119 üzenetére
Jaj nem, csak nem jutott jobb szó az eszembe
Csak annyit tud, hogy lehívja az egyenleget a bankból, meg kiszámolja havonta mennyi maradt a számlákon, meg grafikont rajzol meg ilyenek. Nem találtam a neten ilyen egyszerűt, úgyhogy gyakorlásképp írtam egyet PHP-ban.
-
Peter789
senior tag
válasz
CharlieDrop #7676 üzenetére
Először egy első generációs octavia-m volt, abban a kormány alatt találtam helyet egy egész ATX-es alaplapnak, csak a proci hűtőbordáját kellett kicsit átformálnom és már el is fért a kormányoszlop alatt [link]
A második autóm egy H astra volt, abban is elől találtam helyet egy ITX-es D201GLY lapnak mindennel együtt - erről most képet nem találok...
Ezekkel igazából utólag belegondolva az volt a gond, hogy egy balesetben lehet beleállt volna a combomba az alaplap
és bárhová máshová került volna a műszerfalban, szintén elég balesetveszélyes az éles sarkaival és merevségével... Most itt nem kezdek képeket megosztani arról hogy hogy néz ki egy olyan autó ahol az A oszlopban állt meg a kamion platójának az éle, de elég rendesen átrendezte a műszerfalat is a lefelé feszítő erő. Ha picit is kisebb az autó orra, akkor nem az A oszlopban áll meg hanem ki tudja hol... A nagy autóban mivel eléggé hátratolt pozícióban ültem és be volt kötve az övem ezért csak attól sérültem ami repült - üveg és műanyagszilánkok, és hatalmas szerencsével elkerülték a szememet, bár volt ami fél-1 centire mellé fúródott be. A kolléga aki mint kiderült nem kötötte be magát az anyósülésen sokkal rosszabbul járt, kész csoda hogy túlélte egyáltalán, teljes testsúlyával az arcával belevágódott abba ami szembejött. De ha ott a kesztyűtartóban/mögötte lett volna még valami akkor még a lábai is sérültek volna...
A régi monitor még VGA-s volt, ott problémás tétel volt a kábel hosszabbítása mert nagyon szedte a zajokat, interferenciákat de a HDMI bemenetesnél ez a probléma már megszűnt, tökéletes képet adott az 5 méteres olcsó kábel végén is. Az USB hosszabbítása szintén nem volt túl nagy feladat, előre került egy HUB aminek egy kapcsolóüzemű tápmodullal adtam kraftot amit a hátulról jövő gyenge 5V kapcsolt be. Az analóg hang átkötésre viszont így nem kellett hosszú kábel és így zajproblémával sem küzdöttem, előre pedig már az erősítőből jövő hangszórókábelek mentek amelyek szintén nem érzékenyek annyira a zajra mint a kisáramú analóg szekció...
A hideg igazából csak a vinyó mozgó alkatrészeinek árthat - nyilván jobban kopik a csapágy a dermedt kenésen, de a samu ezt is jól bírta, nem lett 4-5 év alatt zajos. Azért száműztem a kocsiba mert az első pár 10 giga badsector-osodott. Ezért a dolgozós asztali gépembe azonnal tettem egy új vinyót, az nem játék, de miután kitapasztaltam hogy az első pár 10 gigát kipartícionálva stabil ezért végül kikerült az autóba és nem szaporodtak tovább a hibák az évek során - talán egy fizikai behatás okozta azokat a hibákat, de utána az autóban is kapta az ívet rendesen a jó magyarisztáni utakon és nem okozott újabb hibákat. A baleset után viszont már csak kattog és szenved a fej, néha belapozza a meghajtóit és picit olvasható de utána megint csak kattog és olvasási hibákat dobál, szóval valami rondán megsérülhetett a belsejében...
-
Peter789
senior tag
válasz
CharlieDrop #7674 üzenetére
Az először használt 40 gigás IBM vinyó nem komálta a -20-at, ilyen vadhidegben előfordult hogy nem kapcsolt be csak amikor már pár fokot emelkedett az autó belső hőmérséklete - de az utána évekig használt 750-es Samu F1 sosem problémázott. Sajnos a balesetben az is elszállt, de addig nem szivatott.
Az LCD is picit belassult a minuszokban - gondolom ilyet már mindenki látott hogy az autóban lévő kis tetris LCD kijelző is lusta, kenődős képet ad. Addig is látszik mi van a képen de érezhetően mosódik minden animáció és váltás, és pár perc működés után magáhoztér...
Melegedési gond inkább a procival fordult elő - egy E2180-as 2GHz-es dualcore volt és bár a mindennapokban bírta a nyári kánikulát is, de amikor utazáshoz felpakoltam a csomagtartót koppra akkor már akadtak gondjai - a lecsökkent légtérben már túl tudott melegedni... A kalaptartóra került alulról minden: [link] [link] - sajnos az alaplap és többi cucc beépítéséről már nem készült kép, de ott voltak az erősítők mellett teljesen szabadon, fejjel lefelé (a vinyó normál állásban). Ha új CarPC rendszert építek végül, akkor egyrészt elgondolkodok a vízhűtésen - annak a radiátorát talán el tudnám helyezni úgy kívül hogy a sár se menjen bele, de kívülre tudjon hülni - vagy valami jóval modernebb procit keresek és még azt is alulórajelezem / feszelem. Viszont a Centrafuse frontend elég hardveréhes, egy E350 1.6 dualcore AMD-n még szenved, dadogósan megy, szóval nem elég neki bármi...
-
Peter789
senior tag
válasz
CharlieDrop #7669 üzenetére
Sajnos az előző Superb-em elég csúnya véget ért egy kamion utánfutója alatt egy másik teherautósnak "köszönhetően", de ha végre megtalálom a méltó utódját akkor erősen kettőzik a szívem hogy nekiessek e a már ki tudja hányadik - autókat számolva a 4dik, átépítéseket nézve az n+1 -dik CarPC rendszeremnek - rendes x86 PC alapon - vagy most esetleg próbáljam e meg valamilyen Android alapú tableten/médialejátszón megvalósítani ugyanazokat... Mindenesetre az előző rendszerben a 750 gigás vinyó félig volt MP3 és FLAC zenével, a másik felén filmek, sorozatok - nem tudom ilyen lehetetlen mennyiséggel hogy tud megbírkózni bármi Androidos lejátszó - de pont ebben a pillanatban hozta meg az USB Host kábelt a telefonomhoz a ződmikulás úgyhogy erre nemsokára választ kapok...Az RPi-ről elég hamar letettem, miután láttam hogy milyen nyögvenyelősen fut rajta az XBMC vagy bármi más grafikus felület - bárki bármit mond számomra az, én nem ilyenhez szoktam eddig - és az iGO alapú navigáció sem igazán lenne megoldható vele... x86 Win-re ugyan hivatalosan nincsen iGO, mégis létezik és használjuk sokan: [link] [link] - ennél véglegesebb beépítésig 3 év alatt nem jutottam el, de majd talán a következő autóval!
(#7670) itanczos
Ez sajnos igaz, tökéletesnek nevezhető megoldás nincsen... Elég problémás téma a vétel, városi környezetben még úgyahogy működget egyik másik de vidékre elindulva már nem nagyon használhatóak... Talán majd egyszer a DVB alapú, ha végre elkezdik lecserélni ezt az őskövület FM technikát...
-
Peter789
senior tag
válasz
CharlieDrop #7665 üzenetére
Ez persze relatív hogy kinek mi a drága, de már ennyiért is vannak jó megoldások: [link] - 4 éve még több mint a duplájáért voltam kénytelen megvenni a 10.1 colos FA1011-est - ha most vennék akkor egy fenti kit-et választanék CarPC-s célra...
A multimédiás oldal el is kerülte a figyelmemet az előző válasznál - tény hogy ilyen célra nem alkalmas egy kisebb OpenWrt-s router - de nem is biztos hogy érdemes keverni a két funkciót, lehet jobb ha két egymástól független autonóm rendszer adja, max egyik leosztja a netet a másiknak...
szerk: az FM rádió kérdése megoldható pl egy TEA5767 modullal - nem lesz a csúcsok csúcsa, de arra hogy híreket halgasson az ember arra elmegy...
Az "élő" adásokra pedig én mást agyaltam ki, a megvalósításig még nem jutottam el de kb már megvan hogy mit hogyan: a MusicFM MusicKillers esti szettjeit szoktam hallgatni - van amelyik tetszik, van amelyik picit távolabb áll tőlem, de azért általában jók - és ezeket le lehet tölteni utólag a hivatalos oldalukról. Egy egyszerű perl progival végigfésülöm a letöltő oldalt, kiválogatom belőle az aktuális .mp3 linkeket, megnézem hogy esetleg nem lett e már letöltve előbbre és ha nem akkor lehúzza a fájlokat. Mindezt persze csak otthoni wifi kapcsolaton. Így automatikusan meglesznek a háttértáron mindig a legújabb mixek - ami tetszik az megmarad, ami meg nem az én stílusom azt törlöm kézzel...
-
wassermann
Topikgazda
válasz
CharlieDrop #7611 üzenetére
A Pi-t alapesetben, szabályosan a tápcsatlakozóján keresztül tápláljuk. Itt található egy egyszerű áramkör túlfeszültségvédelemmel és áramkorláttal. Ezen kívül meg lehet táplálni a tüskesor (portok) felől, illetve az újabbakat az USB felől is, de ilyenkor az beépített védelmek nem működnek!
-
Mezga Aladár
veterán
válasz
CharlieDrop #7615 üzenetére
Igen.
-
Mezga Aladár
veterán
válasz
CharlieDrop #7613 üzenetére
Áfás, csak nem a nevedre szól.
-
balaaa88
aktív tag
válasz
CharlieDrop #7608 üzenetére
Szerintem a 8 GB SD-kártya bőven elég lesz. Tápból meg inkább 1,5 A kéne. Telepítéshez sem kell billentyűzet, ha rádugod LAN-ra, akkor ssh-n meg lehet oldani headless is.
-
sonar
addikt
válasz
CharlieDrop #7606 üzenetére
-
golya87
őstag
válasz
CharlieDrop #7603 üzenetére
Pl. a MálnaPC-nél lehet kit-et venni. Az a táp elég, kártyát is talán C10-est adnak, a ház meg ízlés dolga.
-
Peter789
senior tag
válasz
CharlieDrop #7557 üzenetére
Határeset... A 400MHz-es MIPS AR9331-en C-ből fordított kóddal a /dev/mem -en keresztül egyetlen GPIO lábat 7.6MHz-en sikerült kapcsolgatnia ennek a szerzőnek, ekkor a proci már 100% terhelésen jár. Viszont regiszterszervezéstől függően 1-1 ilyen művelettel nem csak 1 lábat lehet megpiszkálni hanem akár 8-16-32-tetszőleges számút is > nem tartom kizártnak hogy egy ügyes programozó jóval több adatot tudjon átpréselni mondjuk 32 adatlábon (+vezérlés) mint az USB azonos max prociterhelésnél... De lehet vannak benne olyan buktatók ami miatt nem véletlenül nem állt neki még senki
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Óra topik
- VR topik
- Tenisz topic
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen monitort vegyek?
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- Új - Gamer Gép - Gigabyte Z790 EAGLE, Intel i7 13700, 32GB DDR5, RTX 4070, 1 TB M.2 SSD, TT 1000W
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Gamer Gép- Gigabyte Z790, Intel i7 14700, 32GB DDR5, RTX 4070 Ti Super, 1 TB M.2 SSD, 1300W
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Iphone 15 Plus 128GB Pink Dobozos 12 Hónap Garancia
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi A3 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest