Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• azbest

félisten

válasz FireKeeper #27113 üzenetére

Ha sokat ír rá, swappel rá a rendszer, akkor bármelyik sd kártyát megeheti hamar. Csak talán a samu például úgy áll be, hogy többé nem lehet törölni a tartalmát. Más gyártók kártyáinál meg talán megy, talán nem megy, szóval lehet hogy bizonytalanabbá válik.

Bár magam részéről a legtöbbet egy hibás pi-vel bosszankodtam, míg rá nem jöttem, hogy valami forrasztási hibája miatt corrumplálja állandóan a fájlrendszert :) Meg egy samu evo döglött ki alóla, pedig nem is volt sokat használva.

Hogy hatékonyabb-e azt nem tudom. Az biztos, hogy az sd kártyát más driver kezeli, mint az usb meghajtót, ez is okozhat különbséget.

Persze ahol nagyon sok adatot mozgat meg a rendszer, oda érdemesebb hdd-t vagy akár esetleg ssd-t tenni. Mert azok jobban fel vannak készítve a terhelésre. Vagy venni strapabíró ipari sd kártyát, ami nem fárad el olyan gyorsan (slc, wear leveling). Esetenként azért, ha nagy hálózati forgalom is társul a lemezművelethez, akkor visszafogó tényező is lehet kissé (mivel a pi hálózata és usb-je osztozik a sávszélességen)... hacsak nem a beépített wifi adja a hálózatot, ami gondolom lassabb kicsit a lannál, de nem usb eszköz, hanem sdio.

A pi3 egyébként képes akár teljesen sd kártya mentesen is menni, de úgy is lehet, hogy a boot partició van rajta a krátyán, a rendszer meg usb eszközön. De ezekről sokszor volt már szó, a hivatalos weblapon vannak róla részletek. Persze a háttértárat megfelelően kell particionálni ehhez.

Új hozzászólás Aktív témák