- One mobilszolgáltatások
- Nem lett arányos a fogyókúra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Mobilhasználat külföldön
- Apple Watch
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Magisk
- Középkategóriást mutatott be újra az Oppo
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
golya87
őstag
válasz
Cyber_Bird #9102 üzenetére
Én a Milhouse verzióval szemezek egy ideje, pár percet használtam is, de még nem volt lelkierőm átállni arra.
De fentebb inkább a stabil kiadásra gondoltam. -
golya87
őstag
válasz
DonThomasino #9056 üzenetére
Semmi ilyen jellegű infóról nem hallani. A Solidrun termékeknek növekszik szvsz a közösségi támogatottsága.
RPi téren, talán a compute modulokból előállított fürtök jelenthetnek megoldást az erőforrás problémákra.
De média lejátszásra egy RPi bőven elegendő. Én meg vagyok elégedve a teljesítményével, pedig kellően kritikus vagyok! -
golya87
őstag
válasz
DonThomasino #9053 üzenetére
Nope.
Cserébe tud jobbat!
Pl Raspbian. -
golya87
őstag
válasz
DonThomasino #9050 üzenetére
Ahogy nézegetem mostanában az OpenELEC és a Debian támogatási jegyzéket, a Solidrun háza táján néznék szét. Bár nem hiszem, hogy pár éven belül eltűnik az RPi.
MOD: MicroSD kártyaolvasó, a kompozit videó a Jack dugóba költözött, csökkent a fogyasztása, konfigurálható lett az USB tápellátás, a kártya egyik végére kerültek a csatlakozók és több GPIO port lett rajta. De visszább nálam okosabbak kifejtették ezt.
-
golya87
őstag
válasz
DonThomasino #9048 üzenetére
Tudtommal az Allwinner és a Broadcom cpu nem egy ARM generáció, így nem hiszem, hogy egy az egyben lenne átjárhatóság. Gondolom újra kell fordítani és egyéb finomhangolások, ergo az RPi leírások ott maximum iránymutatónak jók.
Az RPi mögött van egy óriási közösség, tele megoldással és leírással, míg sztem a banán mögött csak nagyon kicsi.
De menjünk a dolgok elébe. Mit szeretnél az RPi-vel csinálni?
Hátha van rá jobb megoldás, mint a banán, vagy lehet az RPi is elég. -
golya87
őstag
válasz
DonThomasino #9046 üzenetére
Nem utódja. Ez egy másik gyártó (talán kínai) cucca, hasonló (egyező?) mérettel és gpio kiosztással.
Az egyikben Broadcom cpu van, a másikban egy Allwinner cpu. Más magszám, más architektúra. -
golya87
őstag
Hello
Eddig hibátlan RPi B + OE 4.1.6 a napokban az alábbiakat produkálja:
- néha elmegy a hang
- kicsit elcsúszik a kép
- hosszú időre elmegy a kép
- ezek keverékeA tv hibátlan, mert a menüje nem zavarosodik. HDMI kábelt cseréltem.
OC van beállítva, bár nem túlzásba.
Mi lehet a baj?Előre is köszönöm a segítséget!
-
golya87
őstag
-
golya87
őstag
-
golya87
őstag
válasz
schferenc77 #8721 üzenetére
Szia, bár nem próbáltam, szerintem nincs akadálya, inkább a dvd vs RPi tápellátás lehet a szűk keresztmetszet.
-
golya87
őstag
Gazdaságosabb C10-es kártyára költözni. Pendrive-nál csak a drágábbakkal tudsz előrelépést elérni.
Tv-vel bekapcsolással az a gond, hogy kikapcsolás is egyszerre menne, és nem mindig jut az embernek eszébe kikapcsolni a pi-t és csak utána a tv-t, így sérülhet a fájlrendszer. Plusz a megfelelő táphoz három usb portra lenne szükséged. 1A még mindig kevés neki.
Nekem külön tápról megy és nem pörög a villanyóra jobban. -
golya87
őstag
válasz
V.Stryker #8065 üzenetére
Rossz filmhez társította a te általad birtokolt fájlt? Információ az adott filmen és frissítés, ekkor te is kiválaszthatod, vagy begépelheted az adott film címét.
Az első kérdésedet nem igazán értem. Van olyan opció valahol, hogy ne a médiainformációt hanem a lokális elnevezést használja.
-
golya87
őstag
Hello
Van valakinek tapasztalata RPi+kamera+természet kombóval?
A nyaralónkba szeretnék kitenni egy eszközt amivel tudnám nézni az időjárást és a vizet. Nem kell folyamatos videót tudnia, tető alatt lenne.Előre is köszönöm a segítséget!
-
golya87
őstag
Hello
Elsősorban Hyperion felhasználókhoz szólna kérdésem:
Nektek OE4.0-val lekapcsol a led sor képernyővédő (dim), vagy tv kikapcsolása után?
Nekem sajnos nem.
Configban beállítottam, hogy menüben, zene alatt és képernyőkímélőnél lekapcsoljon a hyperion. -
golya87
őstag
-
golya87
őstag
válasz
Cyber_Bird #7683 üzenetére
Ha XBMC mellé még linux funkciókat is szeretnék akkor Raspbmc, ha csak multimédiát, akkor OE, így nem igazán értem, hogy van-e létjogosultsága az Xbian-nak.
-
golya87
őstag
Találkozott már valaki olyan hibával, hogy RPi + OE távirányítóval vezérelve (HDMI CEC) ~30perc használat nélkül, ha újra szeretném használni, akkor csak hatalmas késéssel kezd el "mozogni" a menü?
Újraindítás után, pedig mondjuk nyomkodom a menüben a balra gombot, ezután a jobbra gombot nyomkodom, de még mindig balra megy és csak jó pár gomblenyomás után kezd el a jó irányba mozogni.
Ez tv vagy RPi hiba?
Két független OE verzióval és kártyával is próbáltam (rbej 12.3, Milhouse 13). -
golya87
őstag
Hello
A napokban megérkezett az eBay-ről rendelt ilyen kábelem. Össze is kötöttem a tv-t az RPi + OE párossal. Eddig a régi kábellel működött a CEC, most már nem.
Gondolom a kábel a bűnös, túl új lenne a szabvány, vagy köze nincs a ráírtakhoz?Köszönöm a segítséget!
-
golya87
őstag
válasz
CharlieDrop #7603 üzenetére
Pl. a MálnaPC-nél lehet kit-et venni. Az a táp elég, kártyát is talán C10-est adnak, a ház meg ízlés dolga.
-
golya87
őstag
WS2801-est rendeltem, amit fentebb linkeltem képen. Nekem 50db a 40"-os Samuhoz elég volt, inkább azzal van a gond, hogy alul kissé közel tettem a széléhez, látszik, hogy a fény külön van, nem egybe. Viszont felül több a hely és homogénnek tűnik.
Igen 5V-ról megy, nekem pl egy 5V3A táp hajtja mindkettőt, a neten lévő rajz alapján kell összekötni.
Viszont egy 55"os tv-nél már nőne a távolság a ledek között, ami nálam ~5,5 cm.És ha rendelnél 50-et és ha kevés, rendelnél még egy 25-ös pakkot és a kettőt összeforrasztod?
Vagy ez nem járható út? (csak filózok) -
golya87
őstag
válasz
itanczos #7447 üzenetére
Közben megoldódott a probléma, raspbmc hibaüzenet alapján találtam egy rpi fórum topic-ot. A led szalag másik végét kellett bekötni, így már működik boblight és hyperion is. Annyi, hogy bekapcsoláskor az első led mindig felkapcsol, az elvileg config fájl hiba, de ez a déli állapothoz képest semmiség.
-
golya87
őstag
Nekem nincs ilyen fájl ott. fbdev-blacklist.conf és 8192cu.conf van és egyikben sincs se i2c, se modprobe.d.
Most próbálkozok Raspbmc + boblight párossal.
Annyit már el tudok érni kézzel, hogy néhány lednél ha zárom az áramkört akkor felkapcsolódik, esetleg színt vált, de boblight teszt része se megy... -
golya87
őstag
Hello
RPi-hez vettem WS2801 50DB-os LED sort, ez alapján összeforrasztottam, bekötöttem. Hyperion-t curl-lel letöltöttem, telepítettem, a config fájlhoz nem nyúltam, mert elvileg jó. Természetesen nem működik, ahogy multiméterrel megmértem a másik végén a lednek a feszültséget, az utolsó led elkezdett világítani, majd még pár darabot sikerült világításra bírni ilyen módszerrel.
Segítséget szeretnék kérni a hibakereséshez.
Előre is köszönöm!
-
golya87
őstag
válasz
wassermann #7328 üzenetére
Lefagyást olyankor tapasztaltam vele, amikor pl egész este ment a tv (tvheadend) és reggel csak egy kimerevedett kép fogadott. Ez számomra nem egyértelműen a tuning számlájára írható. De majd még ránézek, volt fontosabb dolog is, úgyis van még pár évem a görbe botig.
Kroni1
OE-nél én csak a szövegszerkesztős megoldásról tudok. -
-
golya87
őstag
512MB elég az OpenELEC-nek. Gondolom a Raspbmc se igényel többet.
-
golya87
őstag
Ki, milyen pendrive-ot ajánl/használ az RPi gyorsítására?
Transcend 760, illetve Sandisk Extreme pendrive-okat nézegettem. -
golya87
őstag
válasz
Primary92 #7247 üzenetére
Nekem OE, nfs-ről 1080p-s videonál tuning nélkül, be szokott akadni, tuninggal is 6-7-80%-os a prociterhelés. Emellett szerintem nem sok minden tud menni. A hálózati része a bugos usb hub miatt sem túl combos.
Én mini-itx-ben gondolkodnék a helyedben. Nekem pl már egy N40L is kezd kevés lenni... -
golya87
őstag
válasz
stopperos #7074 üzenetére
Én a config alapján olyasmire gondoltam, hogy az ott lévő táblázat nekem tetsző soráról leszedem a kommentezést és akkor terheléstől függően vagy ezen a tuning értéken megy, vagy pedig az alap órajelen.
Mert nekem most mindig ezen a tuning értéken megy.
És ez érdekelne, hogy ez a váltogatós dolog működik-e OpenElec alatt?Benoe77: Nekem kellene tuning, mert fullHD film alatt 2-3szor be szokott akadni alap órajelen. DTS-t továbbadom a tv-nek.
-
golya87
őstag
Hello
Az RPi config-jában van dinamikus tuning is. Ez mennyire működik OE alatt?
Nekem valószínűleg lenne értelme, mert a tv adás úgy néz ki a tuning miatt csúszik, ám a fullHD filmeknek nem ártana a kakaó. -
golya87
őstag
válasz
wassermann #7065 üzenetére
Egy 40"-os tv-ről beszélünk. Youtube-os videók alapján valószínűleg elég lesz 50db.
Ehhez mekkora tápot érdemes?
Neten van aki 5V 3A-t mond, van aki 5A-t. -
golya87
őstag
Aki boblight-ot vagy hyperion-t használ:
Mi alapján döntöttétek el, hogy mennyi led elég a tv-hez? -
golya87
őstag
válasz
wassermann #6739 üzenetére
Plusz vám...
-
golya87
őstag
Hello
Van két RPi-m, az egyiken vanilla Openelec 3.2.4, a másikon rbej OE ('13.11.01-es verzió). A vanilla tuningolva van, az rbej verzió alapbeállításokon van borda nélkül. Mindkettőt Sunny 1,2A-es adapter táplálja (MálnaPC-s).
Néha szoktam tapasztalni, hogy reggelre be van kapcsolva a tv, ami zavaró tud lenni. Olvastam itt a fórumon, hogy érdemes kikapcsolni a CEC-t, de akkor bukon a távirányítót.
Valami más magyarázatról, megoldásról, javaslatról tudtok?Köszönöm a segítséget!
-
golya87
őstag
válasz
wassermann #6378 üzenetére
Ha terheled a tvheadend szervert, 100% közelében kockásodás tapasztalható a klienseken.
-
golya87
őstag
válasz
wassermann #6164 üzenetére
Remélem jó dologhoz szólok hozzá. Pont tegnap nézegettem a tvheadend status oldalán az M1 HD hiradóját és 5-8e kilobitet írt sávszélesség igénynek.
-
golya87
őstag
válasz
wassermann #6148 üzenetére
Ezt a részt nézegettem, gondoltam rá, hogy fel kellene húzni. Borda beszerzése után meg is fogom tenni. Amit észrevettem, hogy a film akkor akad be, amikor az xbmc 93% körül hajtja a procit. Ez mennyire normális? (15gb-s mkv x264 DLNA)
Komolyabb SD kártya gyorsíthat az OpenELEC-en?
Más:
A licenceket ha megveszem, az arra lesz jó, hogy az mpeg2-es és a VC1 kódolású filmeket a videochip játssza, nem a cpu?
Egy licenc egy RPi? (úgy néz ki beszerzek még 3-at itthonra) -
golya87
őstag
Hello
Megérkezett a B modellem, nagy nehezen felpattintottam az OpenELEC 3.2.2-t egy class 4-es 8GB-s kártyára. Működik is a dolog, de ez így kicsit lomha. Volt itt egy demo, amiben eléggé pörgős volt a dolog. Az ebben található link a githubra mutat, ám lövésem sincs, hogy mit kezdjek vele.
Ehhez, valamint a RPi gyorsításához tudnátok adni instrukciókat?Köszönöm szépen!
-
golya87
őstag
válasz
Peter789 #6096 üzenetére
Csodát nem várok, bár a mostani felállásban minden működő dolog már csoda...
Amire használnám: van egy szerver, amiről NFS/SMB/DLNA megosztással filmeket, sorozatokat osztok meg, valamint tvheadend szerverről pedig a királyi televíziót. A kábel másik végére pedig egy RPi-t tennék Openelec-kel. És páran írtátok, hogy hajlamos lehalni az RPi alól az SD kártya, így arra gondoltam, hogy SD kártyára a rootfs-t és usb pendrive-ra pedig a rendszert. Az RPi-nek "csak" film lejátszás és tv stream vétel lenne a dolga, semmi más (egyfajta smart tv funkció) -
golya87
őstag
válasz
wassermann #6085 üzenetére
Én arra gondoltam, hogy a rendszer az a pendrive-on van és én kábeles hálózatról nézem a 15Gb-s filmet.
-
golya87
őstag
válasz
PistiSan #6083 üzenetére
Illetve annyival csatlakoznék még a kollégához, hogy ha SD kártya helyett pendrive-ot használok, akkor a közös hub miatt egy Full HD-s (~15gb) mkv film hálózaton keresztül lejátszva és a pendriveon futó rendszer közösen nem használja ki a teljes sávszélességet? Nem fog az egyik a másik kárára működni?
-
golya87
őstag
Hello
Három kérdésem lenne:
Ez a kis eszköz elbírna XBMC-vel, NFS/DLNA (lan) megosztáson keresztül 10-15 gigás 1080p mkv fájlokkal?
A másik ezzel szorosan összefüggő kérdésem, hogy a tvheadend szervertől kapott steam-mel megbírkózik-e?
Harmadik, "üresjáratban", film vagy tv nézés közben mennyire reszponzív az xbmc RPi-n?Köszönöm a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asus ROG Z790 Dark Hero + intel 14900k
- Apple M4 Mac Mini 256GG, 16GB Eladó
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z370 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX6600 8GB Cooler Master MB510L Chieftec 500W
- Samsung Odyssey G6 S27BG650EU - 27" QHD 2K 240Hz Ivelt - Gaming monitor - 1,5 év Gyári garancia
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR X670E GENE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest