- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi Smart Band 8 - folyamatosan
- Ingyen beszerezhető pár SEGA klasszikus mielőtt lekerülnek a Play Áruházból
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Csabu82 #46406 üzenetére
Az oldal alján találsz leírást, hogyan tudod az op.rendszert felvarázsolni rá soros proton keresztül.
Hogy érted hogy az USB-k nem működnek? -
-
-
válasz
winhate #46377 üzenetére
Ez HW szintű probléma. Ebből következik, hogy "fos" a raspbian OS?
Nem mellesleg hol olvastad, hogy desktopra táltosparipaként használható?
Mivel nincs GPU gyorsítás, elég reménytelen az ablakos videólejátszás, és a böngészés az egyik legerőforrásigényesebb tevékenység, talán csak a játékoknak van nagyobb igénye.
A helyén kell kezelni.Használj ipari SD kártyát, amik az SSD-hez hasonlóan működnek, védik a cellákat. A másik lehetőség, hogy a rákötött HDD-re pakold át, vagy kapcsold ki a swap használatát. [link]
-
-
-
-
-
-
-
A legegyszerűbb, ha az ssh portot nyitod meg a routeren. pl. valami random nagyobb számot választasz külső pártnak, és azt irányítod a pi ssh portjára.pl
külső port: 38745
belső port: 22
belső ip cím: a pi belső ip címe.Távolról be tudsz jelentkezni egy terminál program segítségével, de a fájlokhoz is hozzáférsz így. Pl. winscpvel is rá tudsz így csatlakozni, és egy kétablakos fájlkezelő egyszerűségével férsz hozzá a fájlokhoz.
-
-
-
válasz
excalibur36 #46307 üzenetére
USB-n keresztül hogyan csatlakoztatsz IP kamerát?
-
válasz
ViZion #46272 üzenetére
Felesleges a hűtés, ~80 fokig okés, amit kézzel(újjal), már vállaltatlanul forrónak érződik. Plusz a beépített védelem visszavesz a lendületből, ha valóban melege van. Nem tudod megfőzni.
Az aktív hűtéssel meg csak magadat szivarod/vered plusz költségbe. (zörgő ventillátor, dobozolás) -
-
válasz
kinghaxor #46253 üzenetére
Egészen biztos, hogy jogosultsági probléma.
Pontosan mik a jogosultsága a könyvtáraknak?
Ha a felette lévő mappához nincs hozzáférése akkor sem tud belelépni/hozzáférni a qbittorent.
Nézd meg a /etc/systemd/system/qbittorrent.service fájlban mi van beállítva, melyik user nevében fut? Ha pedig GUI alól indítod, akkor annak a felhasználónak aki éppen be van léptetve.
Annak az usernek legyen írás/olvasás joga az összes könyvtárra amit beállítasz a letöltések könyvtárnak. -
-
-
válasz
ricsip #46213 üzenetére
Olyan általános leírást nem is fogsz találni, ami A-tól Z-ig minden kérdésre választ ad.
Mire használnád? Mire vagy kíváncsi?Képzelj el egy öreg 4magos telefont, amire billentyűzetet, és monitort tudsz kapcsolni, de nem android fut rajt, hanem Linux. GUI-val vagy anélkül. Rákapcsolhatsz mindenféle kiegészítőt. Szinte bármit készíthetsz belőle, ezért nem lehet a kérdésedre válaszonlni.
Lehet fájlszerver (NAS), torrentező, elosztott tudományos számításokat számoló számítógép, médialejátszó, mozgásérzékelő kamera rögzítő, okos otthon központ, okos tükör,... [link]
A feladattól függően más-más operációs rendszer/program fut rajta.Fogsz egy pendrive-ről futtatható linux-ot, pl. lubuntu kiírod pendrive-ra, erről indítod a gépet, és kipróbálhatod milyen a GUI, a rajta futó programok. Persze azt vedd figyelembe, hogy Pi-n sokkal lassabb lesz minden, hiszen nem egy izmos x86 CPU-n futnak a programok GPU-val kimásolt megjelenítéssel, hanem egy régi mobil teljesítményével.
Plusz a Linux alatt n+1 féle GUI (ablakkezelő) elérhető nem vagy "röghöz kötve" mint Windows, vagy macOS esetén). És nagyon sok esetben nincs is szükség rá, elég a terminál, a távoli elérés WEB-es felületen keresztül, stb... -
válasz
ZoliZoli #46189 üzenetére
Meg is írtad magadnak a választ:
A számítógépek PCi-E Tp-link 300MBs wifi kártyákon kapcsolódnak, de ha kábellel vannak bekötve az sem változtat a helyzeten (talán annyit még is, hogy ilyenkor stabilan 10mb/s-le megy az adat).
A számítógépeknek keress egy kevésbé zavart csatornát (pl. 5GHz-en), vagy hagyd őket bekábelezve.
-
válasz
PhoenixK #46184 üzenetére
Az, hogy a táp régen jó volt, nem jelenti azt, hogy most is az. Igaz a naplóban is jelezné a táp problémát, de biztos akad egy másik táp a környéken.
Nézd meg a router naplóját is, hogy amikor nem látta a hálózat, akkor mi történt. Pl. a wifi kapcsolat miért szakadt meg, hogyan épült újra.
Mekkora a wifi térerő? Egy wifi scanerrel esetleg nézz szét, hátha van ott több zavaró másik eszköz ami ugyanazt a WiFi csatornát használja.Ugye alap órajelen fut, nincs túlhajtva?
-
-
válasz
totya79 #46170 üzenetére
Amiket linkeltél, azokban csak a boot eleje van meg, kb egyforma mindkettő lista.
Elég a dmesg utolsó 30-50 sora. Abban látni kell hogy mikor és milyen üzenet kíséretében dobja el az USB kapcsolatot, és hogy miért nem építi fel újra.Tip: Próbáld meg lehúzni a rádiós egyér USB dugaszát.
Ahogy írtad is hogy máshova csatolja fel, azt bizonyítja, hogy elveszti a kapcsolatot a lemezzel, és újat épít ki neki. Az hogy gyári a táp, nem jelenti azt, hogy elégenergiát tud adni a lemeznek.
Próbáltad másik USB kábellel összekötni a lemezt és a Pi-t? -
-
-
-
-
-
válasz
MaCS_70 #46150 üzenetére
Nem jobb/rosszabb, csak más. [link] pl. konténerben futtatva nem működnek az add-on-ok. De ha pl. NAS-odban bővíthető a memória(vagy eleve 6-8GB-al vetted) és egy izmosabb (Intel/AMD) procival szerelték, akkor futtathatod egy plusz fizikai gép nélkül is, VM-ben.
Az a baj, hogy HA alatt elég sokmindent értünk, de semmi konkrétum nincs mögötte. Az, hogy akarok egyett, az mindenkinek mást jelent, mert mások az igények/lehetőségek.durva volt a különbség a régebbi python
Ez miben mutatkozott ez meg? Plusz a telepítés leírása szerint 3.10-es(vagy újabb) python kell neki, szóval akkora nagy verzió eltérés nem lehet.Ez a kérdés/téma nem lenne jobb helyen az okos otthon topikban? Ott biztos többen vannak akiknek van tapasztalata, akár a Pi-vel, akár a HA-val kapcsolatban.
-
válasz
MaCS_70 #46146 üzenetére
Jobbulást!
Ugye te sem hiszed el hogy két egyforma autó közül a piros színű gyorsabb a kéknél?
A manjaro rolling, vagyis frissebb csomagok vannak rajt mint a kiadás alapú rendszereknél. De
- Egy frissebb linux kernel nem hoz látványos gyorsulást.
- Egy frissebb python interpreter nem hoz látványos gyorsulást.
- Akár bináris kód, akár python szkriptet futtat, pontosan mitől lenne gyorsabb Manjaro-n? Ha ez valóban így lenne, akkor "mindenki" Manjaro-t akarna a gépére, hiszen gyorsabb mint más linux-ok.
A Pi-men Python 3.9.2 (default, Mar 12 2021, 04:06:34) fut. Nem vagyok egy python idomár, de az aktuális (Python 3.11.2) kiadáshoz képest mennyivel gyorsabban fut a kód? pl. [link]
Az a pár % difi mennyit is jelent a gyakorlatban? 1mp-el később kapcsol le a lámpa? 10mp-el hamarabb indul a kávéfőző?Szerintem a raspbian os-en is felrakható a python legfrissebb kiadása.
1-2% difi miatt megéri váltani. Persze Manjaro alatt is kb ugyanazok a parancsok működnek (bash shell), de tippem szerint hiányzik a Pi specifikus körítés. Gondolok itt az alapítvány programjaira (raspi-config, stb...). Persze külső tárolóból ráfaragható, de macera (azért használsz másik distro-t, hogy azzal szórakozz, hogy azokat a progikat, szolgáltatásokat ráfaragd, amit egy másikkal alapból megkapsz?
-
válasz
DasBoot #46099 üzenetére
A programnyelvek döntő többsége nem emberi nyelveken alapul. Nel létezik olyan programozási nyelv ami a probléma leírásár/megoldására magyar nyelvet használ.
Pl kezd el megérteni/tanulni a python nyelvet. Az alapok ismerete nélkül nem fog menni, ahogy egy külföldivel sem tudod megértetni magad az adott nyel alapjait sem ismerve.
-
-
-
válasz
madrac #46068 üzenetére
A dietpi nem egy önálló distro, csak egy script gyűjtemény.
Install DietPi on any Debian system
#------------------------------------------------------------------------------------------------ # REQUIREMENTS
# - Currently running Debian Buster or above, ideally minimal, e.g. Raspberry Pi OS Lite-ish =))
# - systemd as system/init/service manager
# - Either Ethernet connection or local (non-SSH) terminal accessVagy pl.
### DietPi Source
- Source: https://github.com/MichaIng/DietPi
- Build: Not applicable, as DietPi uses Bash scripts only, no building or compiling is required.De beidézhetem akár ezt is:
### 3rd Party Sources/Credits
Links to hardware and software manufacturers, sources and build instructions used in DietPi:
- [Linux kernel](https://github.com/torvalds/linux)
- [GNU operating system](https://www.gnu.org/)
- [Bash](https://git.savannah.gnu.org/cgit/bash.git)
- [Debian distribution](https://salsa.debian.org/)
- [Raspberry](https://github.com/raspberrypi) [Pi](https://github.com/RPi-Distro)Ha ennyi nem lenne elég, hát itt van két fotó
Telepítéskor a raspberypi.org-ról tölti/frissíti a kernelt, a forráslistában nem szerepel egyetlen dietpi forrás sem.
Szóval mesélj, hallgatlak. Mitől önálló disztribúció, mikor egy működő op.rendszer a futásának feltétele?!
Ez csak egy ügyes pimp, ami az alap rendszerekre épül rá. Ettől nem lesz önálló distro, még csak forknak se nevezném.
Értem én hogy egy komplett lemezképként is elérhető, ami már be van lőve a futtatáshoz, de ettől sem lesz önálló distro. Ugyanazokat a binárisokat (programok, könyvtárak) tartalmazza amit Raspberry Pi OS (aminek a debian az alapja, onnan veszi a csomagokat)Szóval igen, ugyanaz a kernel, ugyanaz a csomagtároló. Pár beállítás (amit az eredetin is be lehet lőni) és pár plusz program/script amivel több.
De várom a cáfolatot, mert elég rövideket kontrázol, és semmivel nem támasztod alá. -
válasz
MaCS_70 #46059 üzenetére
Ha készítesz egy "klónt", te sem eredetiként hírdeted, hogy ugyanaz mint az eredeti, csak olcsóbb. Szerintem az Amazon (és az összes EU-s bolt) kitiltaná a boltjából, ha HifiBerry klónként hirdetnék.
Az op.rendszer felől nézve mindkettő egy PCM1522 köré épített "hangkártya". Könnyen elképzelhető, hogy a HiFiBerry (anyagilag is) támogatta, segítette az eszközt kezelő modul(ok) fejlesztését, lobbyzott, hogy a rendszer részévé váljon, és ne PCM1522 legyen a modul neve.
-
-
-
válasz
SunMount3r #46031 üzenetére
Pedig a hibaüzenet erre utal.
Szinte vadiúj Sandisk Pendrive, alapból is lehet hibás. pl. még éppen átment a gyári teszteken (van ilyen még?) a bizonytalankodó flash cella, de pár írás/olvasás alatt feladta a küzdelmet.Közvetlenül a Pi-be van dugva az eszköz, vagy valami USBhosszabbítóval/hub-on keresztül dugod rá? USB3 vagy USB2 portra?
-
válasz
slylecz #46028 üzenetére
Külső tápos házzal, bár ez 2.5-es méretben nem jellemző, viszont megoldás lehet az USB tápkábel.
-
válasz
apeelme #46017 üzenetére
ott pedig nincs TRIM...az pedig az SSD halála.
Azért ez egy kicsit erős kijelentés. Ma már nem feltétlenül van rá szükség, hiszen házon belül, külön TRIM parancs nélkül is képesek lehetnek elvégezni a dolgukat. Plusz wear leveling mellett nem feltétlenül van szükség rá. -
válasz
Fecogame #45980 üzenetére
Jó, értem én hogy fel lehet tupírozni egy szintig, de mi értelme?
Melóhelyen van időd a torrent oldalakat böngészni, és ha nem adod hozzá azonnal összedől a világod?
Elmész nyaralni, és azzal foglalatoskodsz, hogy milyen torrendeket adj hozzá?
Számomra egyik sem életszerű, és inkább a függőséget jelzi. -
válasz
pube111 #45979 üzenetére
Az upnp miatt a WEB-es felületnek is nyitott egy portot. Sokkal jobb, ha te mondod meg a routeren, hogy melyik port legyenek nyitva. Kapcsold ki a routeren az upnp-t, és kézzel add meg a torrent és egyébb szolgáltatások port továbbítását. Így Te tartod kézben a rendszert, és ezzel elkerülhetők az olyan malőrök mint a tiéd.
-
-
-
Én már azt nem értem, hogy miért kel kitenni az internetre? Most tényleg olyan fontos az, hogy nem ér rá addig amíg hazaérsz?!
Öreg vagyok én már ehhez ... -
válasz
SunMount3r #45952 üzenetére
Készítesz egy kis bash szkriptet. pl.
nano homero.sh
és belemásolod ezt:#!/bin/bash
datum=`date +%F_%H-%M-%S`
echo "Hőmérséklet napló - $(date)" >homero_log_$datum.txt
while :
do
ido=`date +%H:%M:%S`
temp=`/usr/bin/vcgencmd measure_temp`
temp=${temp:5:16}
echo $ido $temp >>homero_log_$datum.txt
echo $ido $temp
sleep 10
done
CTRL+O-val lemented a tartalmát, majd CTRL+X-el kilépsz.
A
chmod +x homero.sh
parancsol futtathatóvá teszed, és már használatra kész, futtathatod:
./homero.shArra figyelj, hogy csak adminként bejelentkezve/futtatva működik.
-
-
válasz
J0shu4M1ll3r #45940 üzenetére
Persze hogy nem, hiszen az a port transmission-ra mutat. Ha jól tudom a RealVNC-hez nem kell külön portforward, csak egy RealVNC kliens (de rémlik, hogy WEB-es felületük is van rá). https://manage.realvnc.com
-
válasz
petyus_ #45925 üzenetére
Mert még az is bőven sok, hiszen MaCS_70 táblázata alapján 13A-t is elvisz, és tippem szerint ez a táblázat a házakra vonatkozó szabványok alapján készült, nem a rézkábel valódi terhelhetőségét mutatja meg.
Nézz meg egy 100+ W-os töltést reklámozó USB-C kábelt, hogy milyen "vastag".
Sajna régen sem voltam jó anyagismeretből, de a fiatalabb mérnökök biztos emlékeznek rá, hogyan lehet kiszámolni 1m (réz)kábel terhelhetőségét. Ha itt nem, az elektro topikban biztosan van aki tud segíteni. -
válasz
betyarr #45820 üzenetére
Mentsd el más néven, hogy legyen egy biztonsági másolat
cp .asoundrc .asoundrc.bakAztán átszerkeszthük:
nano .asoundrc
Kirörlöd ami benne van, és ezt másolod be a helyére:
pcm.mid { type plug slave { pcm { type bluealsa device AA:BB:CC:DD:EE:FF profile "a2dp" } } hint { show on description "BT hangszóróm" }
A device számait értelemszerűen az eszközöd azonosítójára kell kicserélni.Ugyanakkor Te még csak 10-es verziót használod. Egy új kártyára írd ki a legújabb image-t, ami már a 11-es rendszert használja [link].
Kiírásnál figyelj oda, mert már nincs alapértelmezett pi felhasználó, azt a programban neked kell létrehozni (célszerűen nem pi néven, hanem pl betyarr ) [link] -
válasz
betyarr #45817 üzenetére
Eltérő elképzelésünk van a pici pöcökről.
32 vagy 64bites rendszer fut nálad? -
válasz
norbszt #45815 üzenetére
A kettő együtt nem megy. A Kodi közvetlenül kezeli /éri el a videó memóriát, és úgy rajzolja ki a képet, míg a másik programnak szüksége van egy grafikus keretrendszerre (esetünkben ez az X) amin keresztül kiteszi a képet a grafikus felületre.
Ha csak nem készítenek egy ilyen funkcióval rendelkező plugin-t, a Kodi-hoz, nem valószínű, hogy megoldható.betyarr
Kipróbáltam a YouTube-ot böngészőablakban, és teljes képernyőn is. fHD videóval simán megbírkózott a Chromium. Még csak nem is maxolta ki a processzort.
Mondjuk az igaz, hogy a mezei Pi4-hez képest kicsivel magasabb órajelen fut(1,8GHz), de ugyanaz a proci. -
válasz
betyarr #45813 üzenetére
A kártya már bele volt dugva, és egy 32bites "Bullseye" verzió van rajt. A tied hány bites? Azért is fotóztam le úgy hogy a terminálból kb ez is látszódjon.
Még csak ismerkedünk, de a videó lejátszás neki sem lesz az erőssége, a felépítéséből adódóan. A képet a proci rajzolja ki pixelenként egy ablakba. Ebben nem segít a GPU, mint az x86-os PC-k VGA-i. Csak speciális esetekben, amikor a lejátszónak nem kell osztozni az op.rendszerrel, teljeképernyős módban működik jobban a lejátszás. Lásd Kodi, és a benne található YouTube plugin.
Persze kinek mi a teljes értékű. Fórumozni, levelezni, híreket olvasni, tanulni,... remekül lehet, de el kell fogadni, hogy nem a multimédia királya.--
Viszont én is kérdeznék: Létezik valami pici pöcök SSD, amit a hátuljába dughatok, és nem akad bele mindenbe, nem kell hozzá egy újabb lógó drót ami "megy valahova".
-
-
válasz
betyarr #45810 üzenetére
Kezdek kifogyni az ötletekből
Még két dolgot nézz meg:
cat /etc/group | grep bluetooth
A kimenetében benne van az az user, amivel használod a rendszert?cat .asoundrc
A Home könyvtáradban létezik ez a fájl? Mi a tartalma?Ha nem ragaszkodsz a raspbian-hoz, akkor egy másik kártyára írd ki a Mint-et. Állítólag ott jobban össze van csiszolva a bt kezelés.
-
válasz
betyarr #45806 üzenetére
Akkor még pár parancs hátra van:
sudo apt install bluealsa -y
sudo systemctl start bluealsa.service
sudo systemctl enable bluealsa.service
bluetoothctl
Ezen a ponton felfedezhetővé teszed bt hangszórót
scan on
devices
It kilistázza miket talált. Válaszd ki a bt hangszóró azonosítóját, és csatlakoztad pl
connect 30:A1:0C:23:74:01
quit
Ezután már működnie kell, meg kell jelennie kiválasztható eszközök listájában. -
-
válasz
betyarr #45802 üzenetére
asszem egy kérdés volt,
Szerintem többet is feltettem, de ezen nem veszünk össze.Hová tűnt a gyári hangszóró
ikonpanel? Valószínű a fel/le telepítgetéssel jól megkavartad a kakit (alsa kontra pulseaudio). Itt, leírják hogyan tudod visszakaprani az eredeti állapotot.
Ezután _jobklikk_ a hangszóróikononpanelen, és válaszd ki a bt eszközöded. Nem kell hozzá semmi varázslat, alapból így kéne működnie. -
válasz
simongab #45795 üzenetére
SD kártya nélkül? Kártyaolvasóban működik a kártya? A /boot partícióját a Windows is látja.
Próbáld meg egy új/másik kártyára kiírni az image fájlt.Hirtelen nem is tudom hol elérhető Pi1-hez való, de biztosan létezik.
Pl.az OSMC image fájlok Pi1-re is jók -
válasz
betyarr #45731 üzenetére
Szerinted ha nem a kérdésekre felelsz, és továbra is rébuszokban beszélsz (nincs olyan panel,mint a videóban) hogyan tudnánk segíteni?!
Milyen "panel"re gondolsz?
Az a baj, hogy elindulsz a szélrózsa minden irányába, itt-ott elállítasz ezt azt, és a végén csodálkozol hogy nem megy?
Egyetlen egy leírást kellett volna követned, és ha nem működik, akkor belinkelni, hogy ez alapján próbáltam, eddig jutottam, mert nekem nincs ilyen menüpont, nincs ilyen ikon a tálcán, ezt, és azt a hibát kapom, ahol lefotózod, vagy szóról szóra bemásolod a pontos hibaüzenetet.
Miután párosítottad, a hang menüben beállítottad, hogy melyik interface-en keresztül küldje ki a hangot?
-
Sehonnan. Vagy pl. onnan, hogy nem ők az elsők, akik a RockChip3566-ot használnak mikrogép építésre úgy hogy alapból nincs plusz hűtő megolás hozzá. Viszont akinek ez az ingerenciája, az talál magának olyat, ami az általad is vázolt hiányosságot kiküszöbölve, alá, vagy éppen mellé teszi. (Utóbbi nem véletlenül, hiszen a második eszköz processzora 3-4x nagyobb teljesítményű, ami a hőtermelésben is meglátszik (ahogy Pi4 esetén is)).
A mobilos példa esetén tudtam, hogy előjönnek a különböző hűtő megoldások, de ezek a procik nem egy közepesnél erősebb kategóriába esnek.
Passmark eredmények
RockChip 3566: 796
Samsung Galaxy J3: 838betyarr
Mielött kidurransz, leírnád hogy pontosan hol akadtál el?
Az eszköz megjelenik amikor hozzá akarod adni?
Sikerül is a prosítás?
[link] -
Az én és mások tapasztalata?!
Egészen a Pi4-ig nem okozott gondott a CPU hőtermelése. Ritka vendég volt a throtling. Most is fut egy bruteforce jelszókereső egy Pi2-n és közelében sincs a throtlingnak.
vcgencmd measure_temp
temp=45.5'C
Nincs Pi3-am, de pl. neki van
Elképesztő különbség volt; először azt hittem, hogy talán valami termikus fojtás történik - a while true paranccsal figyeltem a hőmérsékletet; do /opt/vc/bin/vcgencmd measure_temp && sleep 1; done, és azt mutatta, hogy a 3 B modell 68,8°C-ra emelkedett terhelés alatt, míg a Pi 3 B+ modell 54,2°C-ot ért el. Tehát nem úgy tűnik, hogy a Pi 3 B+ modellben bármilyen hőszabályozás lenne, sőt, a 3 B+ modell fém CPU burkolata figyelemre méltóan jobban kezeli a hőháztartást, mint a 3 B modell műanyag burkolata.Ha a RockChip-re gondolsz, szintén zenész. Bár itt már rezeg a léc,de itt sem ment 80 fok főlé a hőmérséklete.
Aki megtervez egy ilyet, az csak úgy összedobálja az alkatrészeket úgy hogy nem gondol a hőtermelésre? Ha mindennapos probléma lenne, tele lenne vele a fórum, és nem lenne kinek eladni. Amúgy is extrém felhasználás 100%-on pörgetni a procit. -
-
-
Jó, de nem mezei, minimum egy ügyes adapter kell hozzá. és akkor már nem is olyan kompakt. Pl.Milyen házba teszed? Hogyan táplálod a SATA merevlemezt?
-
-
-
-
válasz
SunMount3r #45695 üzenetére
-
-
válasz
wassermann #45664 üzenetére
Akkor én értettem félre, vagy rosszul értelmeztem a hozzászólásokat.
-
válasz
SunMount3r #45658 üzenetére
Lehet, hiszen a vezetéken visszafelé is tud folyni az áram.
De!
És ez elég nagy de. Ez csak egy akkumulátor(elem) tartó doboz. Úgy nem szabad tölteni, hogy direkt 5V-ot kapcsolsz rá. Ezzel tönkreteszed az akkumulátort.
Amit linkeltél oldal, oda is van írva, hogy "Works with our Isolator board." Erre a board-ra dugod rá? Mert akkor az úgy rendben van, hiszen azon van a töltőelektronika. -
válasz
Gabesz87 #45644 üzenetére
A szolgáltatódnak megfelelő frekvenciákat kellene beállítanod, vagy legalább azonos paramétereket. A Digitális adásoknál, az analóggal ellentétben nem elég a frekvencia. Az is szükséges hogy a moduláció(QAM/256), és a szimbólumsebesség(6900) is meg kell feleljen a szolgáltató által használt paraméterekkel. Ezt a szolgáltató oldalán(topikjában) tudod megkeresni.
-
válasz
SunMount3r #45580 üzenetére
Miért nem próbálod ki?
Kimásolsz egy playlist fájlt, átnevezed tesztre, és visszamásolod. Ha minden jól működik, akkor lesz egy új teszt nevű lejátszási listád, ami az eredeti lista dalait tartalmazza.Ha ez működik, akkor lemásolod az egész /data könyvtárat. Készítesz egy szűz Volumio telepítést egy másik kártyára, majd telepítés után visszamásolod rá a /data könyvtárat.
Ha jól olvastam csak a fizetős verzió tárolja a felhőben a lejátszási listákat.
-
válasz
SunMount3r #45562 üzenetére
Nem lehet azokat kézzel lementeni? Tuti van egy playlist könyvtár. Volumio fórumán azt írják, hogy elég a /data könyvtárat elmenteni.
/data/album/web [album and artist pics]
/data/configuration
/data/playlists
/data/favourites -
-
válasz
madrac #45499 üzenetére
Remek! Megtennéd hogy mellé rakod a homeassistantot, és még pár plugin-t?
For basic use, yes, 2GB should be fine. If you have a lot of add-ons or are trying to run something like frigate, then you may benefit from more.
If it makes you feel any better, they are shipping the Home Assistant Yellow with a 2GB Raspberry CM4, so the devs should be targeting a basic Pi 2GB environment for quite a while. -
válasz
Nerazim #45491 üzenetére
Nem aza kérdés, hogy tudja-e futtatni, hanem a limitált HW környezetben mit művel. Pl. a zéró azért nem jó, mer kevés a RAM. Pl. a Zero2 a Pi3 procijával van szerelve, de csak 512MB RAM-ja van. A linkelt oldal ajánlásában P4 és Pi3 van. A HA-t valamiért docker-ben futtatja, ami plusz erőforrásokat (pl. RAM-ot) igén futtatásához. Lehet elpbukdácsol rajt, de figyeld meg mennyi RAM-ot eszik. Pl. a folyamatos swap lassítja a működését, és a folyamatos írással gyilkolja az SD kártyát.
-
válasz
emilll #45492 üzenetére
A pi-hole csak dns alapon szűr, magába az oldal forráskódjába nem nyúl bele. Csak a reklám/követő szervereket képes kiszűrni.
A ublock pedig az oldal forráskódjába is belenyúl. Kiszűri az általa "feleslegesnek" ítélt scripteket.
Alapvetően másképpen működnek, nem is lehet/érdemes összehasonlítani a kettőt.
Ha kilistázod a konkrét tiltásokat, össze tudod hasonlítani, hogy egy konkrét oldalon melyik mit szűr ki. -
Amíg parancssorból indítva nem működik, teljesen felesleg az indítását beállító konfig fájlokban turkálni. Már megint ott tartasz, hogy nem a konkrét hibát próbálod megoldani, hanem véletlen ötlettől vezérelve mindenféle oda nem illő utakon kezdesz el próbálkozni.
tt nem tudom pl, hogy a localhostnál az a 13666 (port?) vagy mi az jó e
A kérdésedből látszik, hogy mennyire nem olvasod el, és nem értelmezed a dokumetációban leírtakat.Lásd:
Port =PORTNUMBER
Tells the server to listen to this specified port. If not specifiedPORTNUMBER
defaults to13666
.De ezt te magad is ellenőrizheted, hiszen a lcdproc -s 127.0.0.1 -p 13666 C M parancsban a -p 13666 pont azt a portszámot adja meg amin keresztül kommunikálni szeretne az LCDd-vel.
-
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Futás, futópályák
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- iPhone topik
- Facebook és Messenger
- Gyúrósok ide!
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- bambano: Bambanő háza tája
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Óra topik
- További aktív témák...
- Fujitsu Esprimo D738 Megbízható asztali számítógép irodai és otthoni felhasználásra
- Lenovo ThinkCentre M700 - i5-6400-3.3GHz, 8GB DDR3, SSD 250GB, HDD 200GB eladó!
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 5070 +Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- GAMER PC : RYZEN 7 9700X /// 32 GB DDR5 /// RTX 5070 Ti 16GB /// 1TB NVME
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- Acer Nitro 5 -AN515 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i7-11800H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD -RTX 3050 - Garancia
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE H77-DS3H H77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Robbanj a jövőbe egy új Ryzen 7 5800X-szel! Kamatmentes rèszletre is!!
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest