Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Sunzi

aktív tag

válasz SaNyEe #4723 üzenetére

Szia,

raid0-át írsz, viszont raid1 ről beszélsz. Szóval tükrözve(r1) vannak a diszkek, vagy csíkozva(r0)?

Feltételezve a raid1-et:
    - az előnye a teljes hardveres megoldásnak a kisebb processzorterhelés (ezt emlegetjük évek óta, a prociterhelés nem változott, a procik többszörösére gyorsultak, szóval ennek csak extrém helyzetekben lehet jelentősége)
    - előny továbbá a potenciális nagy méretű wb cache, de ehhez bbu ajánlott, de legalább ups-...
    - hátránya, hogy ha a vezérlő elszáll, akkor gondban lehetsz. Ámde, rendes vezétlőről lehúzva egy diszket, raid1 esetén annak a tartalma olvasható....
    - azért nem megy valszeg hardveresen, mert egy rendes hardveres raid kártya 60-200e körül van, és 1 darab raid1 tömb miatt ez nem éri meg.
    - ehhez kapcsolódik a sw raid1 előnye, hogy gyakorlatilag hardverfüggetlen ha ügyes vagy, és a teljesítménye nem gyengébb, mint a hardveres megoldásé.
    - info van, csak be kell állítani az OS-ben, de fejből nem tudom már, hol... kaphatsz róla pl. emailt....
    - a tömb helyreállítása majdnem automatikus. Szerintem kézzel kell elindítani, de itt is kopottak az emlékeim... raid vezérlő esetén pl. automatikus is lehet.
    - mivel mind a 2 lemez kb. ugyanazt a terhelést kapja, nagyjából együtt öregednek, ez a raid 1 egyik veszélye, hogy esélyes, hogy egymés után mennek tönkre, de, olyanról még nem hallottam, hogy ne lett volna idő cserélni a diszkeket..
    - a mai hdd árakat elnézve, a helyedben cserélném az összes diszket a közeljövőben. nézd meg a smart értékeket. ha minden oké, akkor azért alhatsz nyugodtan...

Ja, és backup, backup, backup.... több helyre... :) de, ez meg gondolom nyilvánvaló...

Új hozzászólás Aktív témák