Új hozzászólás Aktív témák
-
dontibee
tag
Szia!
Először is köszönöm, a válaszaidat.
Igen, a RAID configot BIOS-ból csinálom.
AZ SSD AHCI módban volt, mikor telepítettem rá az oprendszert. De elvileg megoldható a váltás, ha még AHCI módban indítom a rendszert és a windowsban elvégzem az alábbi beállításokat (a 704-e és 706-os hsz. a lényegesebb számomra). És itt merült fel a kérdés számomra. Hogy valamelyik az érték mezőt 0-ra kell állítani, de melyiknél?
Ez lenne a legjobb megoldás számomra, ha ez így működne. Ha nem, akkor újra rakom a Win-t, de ha nem muszáj ne ez legyen ez első opció.
A szoftveres RAID-ről többen azt írják, hogy inkább mellőzzük, mert folyamatosan erőforrásokat foglal a rendszertől. Ezzel szemben az alaplapinál nincsen ilyen probléma. Aztán lehet, ezt is csak rosszul értettem. Akkor bocsánat, a tudatlanságért.Köszönöm az eddigi segítséged letix!
-
fgordon
senior tag
Szia, igen, nekem is volt ilyen SIL vezérlő, ez egy buta egyszerű "szoftveres" raid, alap hw támogatással. Működik, de az újraépítése lassú, faék egyszerű.
Szerintem sem lehet átrakni, így kell +1 eszköz, amire mindent átmásolsz, létrehozod a raid-et, és visszamásolod az adatot.
Ha máshogyan sikerülne, várjuk a beszámolód. Hw raid-ek tudnak olyat, hogy berakod a hdd-t, és megadod, hogy 2-ből melyik a forrás, és azt tükrözi rá a másikra. Ami nekem volt SIL nem tudott ilyet. -
brd
nagyúr
Most már csak az a kérdés, hogy ha mondjuk az elsődleges HDD beadja a kulcsot, mekkora szívás másodlagosról indítani a rendszert.. mivel az MBR az elsődlegesen volt, 3rd party recovery CD-kkel meg dynamic disk-eket elég nehézkes csesztetni, vagy nem?
Ugyanaz az az MBR/bootsector/bcd, stb. van a másodikon is, probléma nélkül el fog indulni róla, mintha semmi nem történt volna. Pont ez lenne a RAID1 lényege. Amelyik vezérlő/megoldás ezt nem tudja, az szemétre való, és nem is lehetne RAID1-nek hívni, csak hát a bekokózott marketingeseknek nagy hatalma van sajnos...
A dynamic diskeket valóban lehet problémás mókolni, de jó esetben nem is kell. Ám ha mégis, akkor is, ugyanúgy néz ki rajta sectorszinten az adat, csak a partíciók táblája (nem így hívják, de hagyjuk) néz ki másképpen, maga a filerendszer ugyanúgy épül fel.
-
Sunzi
aktív tag
(re)building-et csinál ki amikor először felépíti a tömböt, illetve, ha hiba esetén diszkcsere után helyreállítja a struktúrát, vagy ha bővíted/migrálod a tömböt. Most megnéztem, ezen a vezérlőn viszont nem ezt írja ki állapotnak miközben a tömböt készíti elő, de nem derült ki egyértelműen, hogy mit...
-
Sunzi
aktív tag
Ha a státusza a boot-kor nem degraded, akkor nem az, és a vezérlő biosában is ezt kellene látnod. Amig rebuilding van, addig persze nem lesz gyors. Teszteléshez én a Fast Initializationt szoktam választani (ha van ilyen opció), mert nem írkálja tele nullákkal a diszkeket, hamar készen van...
Nekem az adatptec kártyánkról rémlik, hogy nem sorolta a létrehozható tömbök közé azokat, amelyikekhez nem volt elég szabad diszk rádugva... -
Sunzi
aktív tag
Ha tudod, próbáld ki gyanazt a beállítást mint amit 64-es stripe-al mértél, 128-al is...
Annak idején azt írták, hogy a vezértlő IO proci művelete korlátozza a kártyát, azaz, ha jelenleg is ez a korlát, akkor a tesztprogramban kellene némi sebességnövekedést látni 128k-val...Ja, meg meg kéne nézni, hogy a raid-en levő partíció aligned-e vagy sem.. (windows esetén: [ms kb]
Egy atto, vagy hdtune file benchmarkra is kíváncsi lennék, ha van rá időd..
A 35-37MB az amnit a diszkek max tudnak, az egyértelmű.
A rebuild rate-t én high-ra szoktam venni, és megvárni amíg végez és utána tesztelni, mert lasabb a tömb, hiába low rate-en vanCsak érdekességképp írom, ezzel az IO procival egy hasonló kártya+8db 36-os raptor RAID5-ben 130-140MB max olvasási sebességet ért el... ezt nézve a Te eredményeid annyira nem is vészesek.
-
Sunzi
aktív tag
Volt egy ugyanilyen chippel szerelt Adaptec RAID kártyánk (80303), az i igenigen lassú volt, de, az általad írt sebességeknél mindenképp gyorsabb.
A Raid1E -nek 3 diszkkel illene közel egy 2 diszkes Raid0 sebességét hoznia. A diszkek amiket használsz pedig max 36,1MB/sec-et tudnak... én az alábbiakat tenném/nézném a helyedben:
- megnézni(alaplap/szerver maualjában), hogy milyen egyéb eszköz van még ugyanazon a PCI(X) buszon. Lehetőleg más eszközzel ne osztozzon (integrált cuccal sem...)
- megnézni, hogy tutin megy-e 66MHz-en a slot
- legfrisebb bios?
- controller cache legyen write back (UPS vagy BBU van remélem) (tesztelés alatt lehet write through..)
- diszk cache-ek bekapcsolva vannak a raid biosban?
- ATTO és Iometer teszt 1 diszkkel (elég egy 100% sequential read 2-4 outstanding IOval)
- Ha az előző reremények hasonlítanak arra, amit papíron a diszk tud, akkor jöhet egy 2 diszkes Raid0 teszt, illetve e egz 2 diszkes RAID1, szintén atto, és iometer
-Ha ez is jó lett, akkor ismét jöhet a 3 diszkes R1E. Szintén nem használnék más programot, csak atto és iometer
- Ha nem valamilyen SQL adatbázis lesz rajta, akkor mehetne a dolog 64k-s stripe mérettel. Ennek a vezérlőnek a leggyengébb pontja ugyanis az IO processzora, egyszerűen nem elég gyors Én RAID5-el használtam, stabil volt, megbízható, de, ez volt az első, amit lecseréltünk a szerverben, mert nem skálázódott a teljesítménye 3 diszk felett, és, az sem volt elég gyors...
- Ha 1 diszkkel sem jó a sebessége, próbáld ki a kártyát egy sima gépben, PCI buszban ben.A teszteredményeket belinkelhetnéd, kíváncsi lennék. A mi régi kártyánk már nincs meg, hogy megnézhessek bármit...
Na, hirtelen ennyi... sok sikert.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Házimozi haladó szinten
- Projektor topic
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Milyen notebookot vegyek?
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Fúziós energiát vásárol a Google
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Yettel topik
- Mini-ITX
- További aktív témák...
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, hűtőbordás - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Eladó használt 250 GB-os SSD-k!
- Crucial T705 2TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.400-12.700 MBs - Eladó!
- GARANCIÁLIS! Samsung 980 PRO 1TB M.2 Gen4 SSD!
- Acer Predator GM7000 4 TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7400-6700 MBs - Eladó!
- AKCIÓ! Gigabyte B450M R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX VEGA64 8GB CM 690 III FSP 600W
- Nike Airmax 720 43-as sneaker eladó
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- Csere-Beszámítás!AMD Asztali számítógép PC Játékra! R5 5600/ RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG321QR 32 165Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel - használt
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest