- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen GPS-t vegyek?
- Magisk
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
cousin333
addikt
válasz
s3toraph #1042 üzenetére
A Spyder egy ingyenes, nyílt forrású fejlesztőkörnyezet, egy időben én is azt használtam. Tulajdonképpen semmi rosszat nem tudok felhozni ellene, az IDLE-nél nyilván klasszisokkal jobb. Keresztplatform, tehát minimális eltéréssel tudod használni Linuxon és Windowson egyaránt.
Linuxon szerintem helyből, a Windowson a 3.4-től kezdődően az alaptelepítés része a pip nevű csomagkezelő: [link]. Egyszerűen a parancssorba írd be:
pip install spyder
Ez elvileg felteszi neked a megfelelő verziójú programot, és mindent, ami kell hozzá, Windowson és Linuxon egyaránt. Azért írtam, hogy elvileg, mert mostanában nem a "mezei" Pythont használom, hanem az Anaconda nevű disztribúciót, amiben a Python, meg a Spyder mellett milliónyi más modul is benne van, előre telepítve. Ez viszont neked talán feleslegesen nagy, Raspberry-re mindenképpen.
Amúgy meg ott a dokumentáció: [link]
A Spyder alternatíváit már felsorolták a többiek, nagyon mellényúlni szerintem egyikkel sem tudsz, innentől ízlés kérdése. Személy szerint én mindenképpen IDE-t használnék, és nem "szövegszerkesztőt", mint a Notepad++, VIM és társaik.
A megírt progamjaid valószínűleg futnak majd mindenhol, feltéve hogy a gyári modulokat használod. Ha nem, akkor sincs minden veszve, csak esetenként problémásabb lehet a dolog.
-
sztanozs
veterán
-
justmemory
senior tag
válasz
s3toraph #1042 üzenetére
Magyar nyelvű könyv tekintetében sajnos nem tudok segíteni, mert nem igazán használtam semmilyen könyvet, illetve java részt angolul tájékozódtam...
Az IDE-vel kapcsolatosan - noha nem nekem szólt - csak a saját tapasztalataimat szeretném megosztani: én neovim-et használok (inkább szövegszerkesztő, nem IDE); ezt szépen be lehet állítani, hogy szintaktikailag, és mindenhogy (amilyen 'modult' beállítasz/telepítesz hozzá) kezelje a python-ban írt kódot (automatikus sortörés 79 karakter után, automatikus behúzás 4 szóköznyire, gépelés közben a lehetőségek felkínálása, aszinkron hibakeresés, stb.). El kell vele picit játszani az elején, de nem lehetetlen jól beállítani
A hátránya, hogy ebből nem tudsz rögtön kódot futtatni, azt külön kell megtenni, viszont értelemszerűen ha eleve hibát jelez a kódolásban, a futtatás előtt azt érdemes javítani. A másik hátrány, hogy eleve meg kell szokni a kezelést, a billentyűkombinációkat, stb., mire automatikusan tudod használni, viszont én most azt mondom, hogy megéri, mert roppant gyorsan lehet vele dolgozni. Ha amúgy is Linux-on szeretnél majd dolgozni, akkor lehet, hogy egy kipróbálást megér.
Tegyük hozzá, hogy erőforráshiány miatt én mást nagyon kipróbálni nem tudtam, így azért a fentebb leírtakat annyiban kezeld fenntartással, hogy más megoldás akár sokkal jobb is lehet/számodra jobban beválhat. -
justmemory
senior tag
válasz
s3toraph #1009 üzenetére
Szia,
ahogyan előttem is írták, a neten rengeteg anyagot, fórumot, stb. találsz; én sem adnék ki ennyit azért a könyvért
Én anno a Swinnen könyvből kezdtem el tanulni, de önmagában a tanulással lassan haladtam, mert az aktuális, engem érdeklő problémára nem adott megoldási javaslatot, plusz mérhetetlenül unalmas is volt ilyen tankönyv jelleggel tanulni, tehát hagytam az egészet, és elkezdtem megoldani az adott problémát a magam esze és a neten fellelt megoldások szerint. Egyrészt nem olyan unalmas, másrészt relatíve hamar lehet sikerek elérni, plusz meg is tanulod, amire magad jöttél rá, vagy nagy-nehezen valahol megtaláltad a megoldást.
A hátránya ennek az, hogy nehezen, idővel áll össze rendszerezett tudássá az egész, plusz sok olyan megoldásról csak később szerez tudomást az ember, mely esetleg bizonyos problémák megoldását egyszerűbbé tenni (pl. függvények/modulok nevei/funkciói). Így vagy úgy, de előbb utóbb összeérnek a dolgok, csak sokat kell programozni és sokféle problémára kell megoldást keresni -
cousin333
addikt
válasz
s3toraph #1009 üzenetére
Újabb, mint a Swinnen könyv, ráadásul a Python 3-al foglalkozik, de frissnek azért nem mondanám. Ahogy látom, ők is kb. antikváriumból hoznák, ha megrendeled
. Az oldalszám alapján elég alapos, de ennyiért nekem nem kéne.
Szerintem a neten találsz elég sok segédanyagot, videót vagy éppen oktató appot. Ezek jó része persze angol, de talán itt az ideje kicsit fejleszteni a nyelvtudást. Hosszútávon mindenképp jól jársz vele.
Ha minden kötél szakad, az alapokhoz jó a Swinnen könyv is, akár "háttér olvasmányként". Sok minden változott azóta, de az alapok maradtak.
-
cadtamas
tag
válasz
s3toraph #1009 üzenetére
Én azt javaslom, hogy párhuzamosan kezdj el angolul is tanulni. Sajnos sok információhoz kizárólag angol nyelven fogsz hozzájutni.
Mondjuk az vicces amikor egy olyan összetett dolgot próbálok angolul megérteni, amit magyarul se biztos, hogy megértenék.
A Gerard Swinnen könyv tökéletes ha a python az első programnyelved.
Én is azzal kezdtem. Most az udemy-n vettem egy angol nyelvű pythonos kurzust. Így könnyebb megérteni miről beszél.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- TV antenna és jelerősítés
- Milyen videókártyát?
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Linux kezdőknek
- PlayStation 5
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- További aktív témák...
- GAMER PC : RYZEN 5 4500 / 16GB DDR4 / ASUS RX 480 8GB / WiFi / Bluetooth / 512GB M.2 SSD / 500GB HDD
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Topping A70 Pro fejhallgató erősítő
- Topping D70 Pro Octo DAC
- BESZÁMÍTÁS! Asrock H310CM i5 9400F 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD RTX 2060 Super 8GB Zalman Z1 700W
- Apple iPhone 14 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- Eladó szép állapotban levő Apple iPhone 8 64GB fekete / ÚJ KIJELZŐ / ÚJ AKKU / 12 hónap jótállás
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest