- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Sony Xperia 1 VI - egyből hat
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Netfone
- iPhone topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
Hirdetés
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
pckownz
őstag
válasz
asuspc96 #5787 üzenetére
Nagyon jó kérdéseid vannak. Van valamilyen programozási tapasztalatod?
Szerintem először csak számokkal játssz, ha nincs semmi. Prím keresés, fibonacci sorozat, lottó generátor, armstrong szám... Ezek nagyon jók begyakorolni alapszintű algoritmusokat. A webkameráson meg egy év múlva kezdj el újra gondolkodni -
pckownz
őstag
válasz
asuspc96 #5785 üzenetére
Nyelvet nem is, de módszert tudok ajánlani.
Tanulmányozd a 8 királynő problémát, illetve tudom ajánlani még az alfa-béta algoritmust.
ITT pedig találhatsz még jó kis ötleteket logikai játékhoz.Ha megfogadsz egy tanácsot, első "MI" -nek egy BlackJack játékot írsz. Nem kell grafikus online meg tétemelős, csak sima osztó-játékos rész legyen meg benne.
BlackJack lényege:
Osztónak 16pontig kötelező húznia, fölötte megáll. Jön még a BJ faktor is, illetve bővítheted lapszámolással. Persze oda kell figyelni, hogy 1lap ne jöjjön be 2x, illetve hogy 5leosztás után van újrakeverés. -
pckownz
őstag
válasz
CoolBoy323 #5782 üzenetére
F9-cel lefuttatod a programodat, és létrehozza a project könyvtárban a project1.exe -t, ez pedig önállóan futtatható bármikor.
-
pckownz
őstag
válasz
asuspc96 #5774 üzenetére
Iratkozz be az Óbudai Egyetemre, ott indul certified ethical hacker képzés. Amúgy igen, van pár képzési forma(IT biztonság technika) ahol ilyet tanítanak(bár sehol sem azt tanítják hogyan tudsz oldalakat feltörni), de a legtöbbször konstruktív munka közben jönnek rá az emberek az ilyenekre.
Anno olvastam egy hacker írást, valahogy úgy fogalmazta meg, hogy a hackernek rengeteg kreativitás, eltökéltség és szakértelemre van szüksége. Látom az eltökéltség már megvan, a brute force miatt a kreativitást kilőném. -
pckownz
őstag
válasz
asuspc96 #5771 üzenetére
De amúgy most komolyan azt várod el, hogy Brute Force-ra adjunk segítséget?
Ez nem csak etikátlan...
Gugliban pár szóval találsz leírásokat, ahol konkrét hibákat kiemelve leírnak, és próbálkozhatsz. Ehhez aztán tényleg nem kell sok szaktudás. Biztos rendelkezik ez is biztonsági résekkel, de ne várd el, hogy ebbe segítséget kapj itt. -
pckownz
őstag
válasz
Chipi333 #5751 üzenetére
Köszi, ez sem rossz. Maradni fogok az első könyvnél, mert annál jobbat nem találtam.
Más kérdés:
Milyen rangsoroló algoritmusok vannak?
Az ELO-t ismerem, de sajnos ez nem jó nekem, mert nem 2versenyzőt kell összehasonlítanom, hanem nagyjából 50x ennyit(körönként), amiből 1-nél nagyobb(konstans) számú nyertes van.
Valaki ismer erre alkalmast? -
pckownz
őstag
Találtam egy könyvet:
Simon Harris - James Ross
Kezdőkönyv az algoritmusokrólA bibi az, hogy ez Java nyelvet használ, amit nem ismerek, és lehetőség szerint nem is nagyon szeretnék.
Ilyesmi könyv kellene nekem lehetőleg Pascal/Delphi alapon, vagy általános prog. nyelven. Esetleg valamelyik C nyelv vagy PHP is szóba jöhet. -
pckownz
őstag
2009 május emelt informatika alapismeretek érettségi egyik feladata:
Engedjünk szabadon egy hangyát egy „koordinátarendszerben” az origónál. Fél percen
keresztül, három másodpercenként rögzítsük a hangya helyzetét (milliméterben megadott
koordinátáit) egy erre a célra megfelelő tömbben. Mennyi volt (m/s-ban megadva) a mérhető
legnagyobb „három másodperces” átlagsebesség az adott időszakban? A meghatározott
értéket írassa ki a képernyőre! A koordinátarendszerben az A(ax,ay) és B(bx,by) pontok
távolsága: NÉGYZETGYÖK((bx-ax)*(bx-ax)+(by-ay)*(by-ay)).Valaki értelmezné nekem a feladatot?
Elég homályos. 0,0 értéket random elkezdem növelni és azt mérem? -
pckownz
őstag
2011. máj. emelt szakmai infó érettségi egyik feladata:
Tennisz gép, kilövi a labdát szabadon állítható kezdő sebességgel és szöggel.Lazarusban próbáltam fokot használni, de sinus-hoz elvileg kell a radián. Átváltottam, viszont se fokkal se radiánnal nem kapok olyan eredményt, mint amit az MsCalc ad. Hol lesz a hiba? Már azt is megcsináltam, hogy a C -s megoldókulcsot átalakítottam, de még mindig nem egyezik a két eredmény. (double típusú változókat használok, kerekítés nélkül, beépített PI függvénnyel)
Előszőr ilyen módszerrel átalakítottam a szöget radianra:
function TForm1.Radian(angle:double):double;
begin
Radian:= angle * PI / 180;
end;Ez nem jött be, jött a másik módszer, képletbe ágyazva alakítom át:
tavmert:=(SQR(v0) * Sin(PI * 2 * alfa / 180) ) / g;
Minden változó double, a g double konstans 9,81 értékkel. Sajnos bármilyen módszert próbáltam, nagyon eltérnek a programom eredményei az MsCalc által számoltaktól.Alapképlet:
v0^2 * Sin(2alfa) /g -
pckownz
őstag
válasz
Sn[4k3] #5642 üzenetére
Még a maszek programozók is elkérik a pénzüket elég rendesen. Van egy tanárom aki maszekol, és többszörösét keresi meg 1-1 pár napos munkával mint a havi fizetése.
Alapvetően minden nyelv nehéz. A programozás olyan mint a művészet. Lehet rajzolgatni vele pálcikaembereket egy táblára, de lehet tájképeket is festeni akár. Egy nyelv bonyolultsága nyilvánvalóan attól függ, hogy mire akarod használni. Én például egy egyszerűnek ismert nyelven írtam black jack játékot (Pascal), de még sem volt egyszerű mert kellett egy kezdő szintű MI. Ezzel szenben egy 2player-es Tennis játékot írt osztálytársam, ahol az egyszerű paintes grafika volt csak a nehezebb része, és csak pixeleket tologatott események hatására. Én ennek ellenére csak konzolosan dolgoztam, mindenféle grafika nélkül, élve az ASCII tábla adta lehetőségekkel. Szóval ezt így nehéz megmondani, hogy a C nehéz nyelv-e. Bocsi, kicsit hosszú lett az írásomXNA-ról annyit találtam, hogy a Microsoft hivatalos játék fejlesztő környezete Xbox-ra, WinMo-ra, és Windows-ra.
Keresgéltem PS3 programozási leírást, hirtelen amit találtam, hogy MultiCore Cell programming az alapja, ami 3 számomra ismeretlen környezetre épül, Linux rendszeren, illetve ha jól sejtem kell hozzá PS3 dev-tool.
A Wii-s környezet emulatorral dolgozik, és Windows-Linux cross platformos.
Óvatos tipp, ha több platformú játékot akarsz, akkor Android-iOS -ben gondolkodj. Android könnyen fejleszthető Javaban, iOS pedig szintén C-t használ, és mind2 kiválóan megy Windows alól.
-
pckownz
őstag
válasz
Jester01 #5626 üzenetére
Timer tulajdonságai között 1ms van beállítva neki. Sajnos semmi. Nem kezd el linkelni sem a Lazarus.
szerk.: van egy fordított változatom, ami annyiban különbözik a föntebb írt kódtól, hogy a Trackbar még nincs rajta. Ez fut rendesen.
Leszedtem róla a Trackbart de ugyan úgy fagy... Érdekes, mert bármi mást képest lefordítani. -
pckownz
őstag
Sziasztok, a problémám a következő.
Írtam egy progit a suliban, ami fainul futott. Itthon viszont fagyasztja Lazarus-t.
Lazarus-0.9.30.2-fpc-2.4.4-win64 verzió van meg, ha jól rémlik a suliban ugyan ez van.
Minden más projectet képes lefuttatni, egyedül ezt nem. Program nem válaszol felirat, probléma leírás:
Problémaesemény neve: AppHangB1
Alkalmazásnév: lazarus.exeÖtlet?
A kód a következő:
unit Unit1;
{$mode objfpc}{$H+}
interface
uses
Classes, SysUtils, FileUtil, Forms, Controls, Graphics, Dialogs, StdCtrls,
Spin, ExtCtrls, ComCtrls;
type
{ TForm1 }
TForm1 = class(TForm)
Button1: TButton;
Button2: TButton;
Edit1: TEdit;
Edit2: TEdit;
Edit3: TEdit;
Label1: TLabel;
Label10: TLabel;
Label2: TLabel;
Label3: TLabel;
Label4: TLabel;
Label5: TLabel;
Label6: TLabel;
Label7: TLabel;
Label8: TLabel;
Label9: TLabel;
ListBox1: TListBox;
ListBox2: TListBox;
ListBox3: TListBox;
ListBox4: TListBox;
SpinEdit1: TSpinEdit; //maxvalue 2^24
Timer1: TTimer;
TrackBar1: TTrackBar;
procedure Button1Click(Sender: TObject);
procedure Button2Click(Sender: TObject);
procedure FormCreate(Sender: TObject);
procedure Timer1Timer(Sender: TObject);
procedure TrackBar1ChangeBounds(Sender: TObject);
private
{ private declarations }
public
{ public declarations }
end;
//--------------------------------------
var
Form1: TForm1;
osztok:array[1..65535]of integer;
primek:array[1..65535]of integer;
nonprimek:array[1..65535]of integer;
j,inp,osztodb:integer;
var prim,falsprim,ikerprim:integer;
//--------------------------------------
implementation
{$R *.lfm}
{ TForm1 }
procedure Nullaz;
begin
prim:=0;
falsprim:=0;
ikerprim:=0;
Form1.SpinEdit1.Value:=1;
end;
//********************************************* Számítás indítása
procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
Timer1.Enabled:=true;
Nullaz;
end;
//---------------------------------------------
procedure TForm1.Button2Click(Sender: TObject);
begin
Timer1.Enabled:=false;
Nullaz;
end;
//********************************************* Számítás leállítása
procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin
Label2.Visible:=false;
Nullaz;
end;
//---------------------------------------------
procedure TForm1.Timer1Timer(Sender: TObject);
begin
ListBox1.Items.Clear;
SpinEdit1.Value:=SpinEdit1.Value + 1;
inp:=SpinEdit1.Value;
osztodb:=0;
(*********************OSZTO SZAMITASA***********************)
for j:=1 to (inp div 2) do
if (inp mod j) = 0 then
begin
Inc(osztodb);
osztok[osztodb]:=j;
end;
for j:=1 to osztodb do
ListBox1.Items.Add(IntToStr(osztok[j]));
if (osztodb=1) and (inp<>0) or (inp=1) then
begin
Label2.Visible:=true;
Inc(prim);
primek[prim]:=inp;
if (prim > 1 ) AND (primek[prim] - primek[prim-1] = 2) then
begin
ListBox4.Items.Add(IntToStr(primek[prim-1]));
ListBox4.Items.Add(IntToStr(inp));
ListBox4.Items.Add('----------');
Inc(Ikerprim);
Edit3.Text:=IntToStr(ikerprim);
ListBox4.ItemIndex:=ListBox4.Items.Count-1;
end;
ListBox2.Items.Add(IntToStr(inp));
Edit1.Text:=IntToStr(prim);
ListBox2.ItemIndex:=ListBox2.Items.Count-1;
end
else
begin
Label2.Visible:=false;
ListBox3.Items.Add(IntToStr(inp));
ListBox3.ItemIndex:=ListBox3.Items.Count-1;
Inc(falsprim);
Edit2.Text:=IntToStr(falsprim);
end;
(********************Ikerprimek********************)
end;
procedure TForm1.TrackBar1ChangeBounds(Sender: TObject);
begin
end;
end. -
pckownz
őstag
Sziasztok.
Lazarusban tanulok pascal nyelvet, és egy érdekes hibát(?) találtam.
2tömbbe random generált számokat növekvő, majd csökkenő sorrendbe kell elhelyeznünk.function er(a:array of integer):boolean;
var ez:boolean;
begin
i:=0;
repeat
inc(i);
if a[i]<=a[i+1] then ez:=true else ez:=false;
until (i=max-1) or (ez=false);
er:=ez;
end;
Ez az első tömb növekvő sorrendét ellenörző funkciója, ennek a funkció visszatérése alapján küldjük tovább rendezésre ha kell. Ez működik.function mr(b:array of integer):boolean;
var ezz:boolean;
begin
i:=0;
repeat
inc(i);
if b[i]>=b[i+1] then ezz:=true else ezz:=false;
until (i=max-1) or (ezz=false); //????
mr:=ezz;
end;
Ezzel a második tömbünket vizsgáljuk, hogy csökkenő-e.
A max egy 10értékű integer típusú konstans.
Ez a funkció minden esetben FALSE értékkel tér vissza.
Akkor is, ha már átment a rendező algoritmuson, és tökéletes a sorrend.
Viszont ha csak 8-ig futtatom, akkor ugye a 9. elemig vizsgál és TRUE értéket ad vissza. Ha vizsgálja a 10. elemünket is, minden esetben false.Valami ötlet?
-
pckownz
őstag
Nos a fajlban soronkent 3 adat van tabulatorral elvalasztva, es ezt a harom adatot a matrix elso soranak 3 oszlopaba szeretnem berakni.
x:=0;
While not EOLN(fajlnev) do
begin
inc(x);
read(fajlnev,matrix[1,x]);
end;Ezzel valamilyen hibat ad kimenetre, ezert erdekelne, hogy megis hogyan tudnam elerni a kiolvasast.
Van egy tablazatom fajlmuveletekre, de a text fajlokhoz csak a read es a readln parancs kotheto a leiras szerint, a readln-nel pedig az egesz sort egy indexre rakja.
-
pckownz
őstag
Sziasztok!
Mivel aktiv, kimondottan pascal/delphi thread nincs, ezert itt tennem fol a kerdesemet.
Van egy txt fajlom amibe adatok vannak lementve.
Soronkent 3 adat, 2 tipusu. 2string es 1 integer.
Most en ezeket az adatokat szeretnem lementeni egy matrixba, megpedig ugy, hogy elso sorba a fajlom elso sorainak adatai keruljenek. (ertelem szeruen 3*x -es matrixom van)Nem azt kerem, hogy 1:1-ben a forrasat irja le valaki, hanem tampontot adhatna hetkoznapi nyelven.
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Nincs kill switch az NVIDIA chipekben
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Milyen okostelefont vegyek?
- Battlefield 6
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- World of Tanks - MMO
- Fujifilm X
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- További aktív témák...
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- Dell 5050 i5 7500 8Gb RAM 128Gb SSD
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961)
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 4000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest