Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• opr

nagyúr

válasz kezdosql #10387 üzenetére

"Ha csak sql-nel maradunk, latatlanba lefogadom, hogy meg foiskolas programozok nagy resze is megbukna nehany kerdesen, amikor a lekerdezesben keverni kell az inner/outer joint parancsokat a left/right join-nal.

Ilyeneket magyar peldaval eleg nehez megerteni, mert a parancsokat csak ugy lehet ertelmezni, hogy vissza kell menni a jo oreg halmazelmelethez."

És mibe fogadunk? Csak mert tudod, az egyetemeken konkrétan a programozás, mint fogalom a halmazelméletből van levezetve. Ha egy sql-bármilyen join akárhányszor akármivel szintű halmazelméletet nem tud gondolkodás nélkül, röhögve kivágni egy főiskolás programozótanonc, az azt jelenti, hogy már az első zh-n elhasalt durván, és soha nem fog az első féléven túljutni.
    Konkértan maga az OOP, mint olyan, nem értelmezhető/megérthető haladó szintű halmazelmélet nélkül. És nem, a join az nem haladó szint, úgy finoman szólva. :U

ui.: sőt, nekem konkrétan volt olyan interjúm, ahol az egyik feladat az volt, hogy tervezz meg egy relációs adatbázist, nulláról. Van 30 perced, internet, segítség semmi, a szobában egyedül leszel, fél óra múlva jövök.

• opr

nagyúr

válasz bandi0000 #10380 üzenetére

"de most hiába specializálódok pl a C++-ra, lehet 20 év múlva más nyelv lesz"
    Ezt ne így nézd, nyelv nagyon ritkán tűnik el teljesen, mai napig keresnek pascal 1.5höz értő embert is. Specializáció alatt mást értünk, nyelven belül. Lehet az MI, cloud, hálózatok, finance, gép-gép kommunikáció, bare metal (ezt nem tudom hogy van magyarul, sorry), stb ezer féle dolog.

Kezdőknek azt mondanám, hogy egyelőre válassz nyelvet, abban merülj el és kész, a nyelven belüli specializáció még jóval később jön (minimum 3-5 évvel később), mint hogy megvan az első munkahely.
    Azon felül gyakorlatilag nem lesz olyan munkahelyed, ahol csak C++al foglalkozol, mindig lesz mellette valami más is, de attól nem kell félni, ha nem tudod, elmondják, segítenek, stb. A programozás egy ilyen téren nagyon jó szakma, nem szégyen valamit nem tudni, pláne nem szégyen segítséget kérni.

Illetve még egy utolsó gondolat: Egy bizonyos szint után nyelvet váltani nem egy nagy dolog. Megnézed mik a fő különbségek, leülsz és csinálod. Gyak pár óra alatt egy másik nyelvből megvan a minimum közepes junior szint, pár hónap alatt a ~senior.

Röviden, tömören: Ne parázz, válassz egy szimpatikus nyelvet, szórakozz vele, zsákolj egy munkát és élvezd az életet. :DDD

• opr

nagyúr

válasz bandi0000 #10372 üzenetére

"olyan van hogy nincs munka és azt mondják így jártunk egyenlőre?"
    Sajnos előfordul. Olyankor egy normális munkahelyen az van, hogy azt mondják, hogy találjatok ki valamit, és ha jó, támogatjuk, csináljátok meg. De azért tegyük hozzá, hogy rohadt ritka. Ha más nem, akkor a már megírt dolgokon lehet szépítgetni, kollegáknak segíteni, tanulni, új dolgokat próbálgatni, stb. A lényeg, hogy hasznosan menjen az idő. Amiért én nagyon élvezem, az az, hogy minden nap más, ritkán van rutinmeló. Hozzá kell tenni, hogy mázlim van, mert pl a mostani munkahelyemen az utóbbi hónapom kutatómunka volt (adott célhoz megnézni minél több utat, ezeket demozni, és írni róla jelentést, hogy végül a projekthez mit válasszunk majd), az a projekt, ami most januárban indul pedig olyan területen lesz, amibe még nem nyaltam bele, de érdekes.

"most lehet hülyeséget mondok, de egy programot feldarabolnak, de azt a végén még össze is kéne rakni nem?"

Ezt ne így képzeld el. Inkább amolyan LEGO-szerűen, hogy szépen blokkonként épül fel a dolog, már látszik, mi akar lenni, egyben is van, részenként "működik", de kész mégiscsak akkor van, amikor bepattintod az utolsó blokkot. :)

• opr

nagyúr

válasz bandi0000 #10369 üzenetére

Ebbe most nagyon sikerült belekérdezni, mert kívülállóként lehet vicces, de ebben rohadt nagy viták tudnak ám kirobbanni, hogy mi a megfelelő munkamenet. Természetesen projektje válogatja, de akkor is, sokan vallás szitnen védik a saját módszertanukat.

De hogy a kérdésre is adjak egy direkt választ, leginkább általános ma már az, hogy:
    Van egy manager/cégtulaj/megrendelő/mérőmókus/akármi/akárki, aki akar egy valamit.
    Megkeres egy céget, tárgyalgatnak, stb. Ideális esetben ezeken a tárgyalásokon, legalábbis a releváns részükön részt vesz vagy a vezető fejlesztő, vagy egy olyan manager, aki valaha egy jó programozó volt.

Megegyeznek határidőkben, funkcionlitásban, egyébben.

A feladatot megkapja egy csapat.
    Az adott csapat vezető fejlesztője, illetve még egy-két ember (innentől változó), de a lényeg, hogy feldarabolják kicsi, egyszerű, átlátható feladatokra, amik majd összeállnak a végén egy egésszé. Fontos, hogy nem tekintünk a végtelenbe, mindig addig tervezünk alaposan, ameddig konkrétan látunk.
    Ezután a csapat leül, és komplexitás alapján pontozzák a feladatokat. Általában két hetes szekciók vannak, az ideális az, ha az adott két hétre pont annyi feladatot sikerül kiosztani, amit meg is tudnak oldani.
    Ha kész van a feladatok pontozása, az ember választ egyet, és elkezdi csinálni.
    Minden regel van egy gyors meeting (max 10-15p), ahol megbeszélitek, hogy ki hogy áll, mit csinált tegnap, mit fog csinálni ma, és van-e valami problémája. Ha van, és valaki tud segíteni, a meeting után ezt megbeszélik.
    A meeting után pedig mindenki szépen odamegy a gépéhez, és csinálja a feladatot.
    Ez megy x ideig, és a végén szépen lassan összeáll egy kész szoftver, ami jobb esetben hasonlít arra, amit a megrendelő kért. :DDD

• opr

nagyúr

válasz kezdosql #10354 üzenetére

Lefordítom: azért utálod a programozókat, mert veled ellentétben nem lusták megtanulni a szakma nyelvét.
    Hát, nem muszáj programozónak lenni igazából.

Tudom, hogy morbid példa, de ez egy kicsit olyan, mintha az orvosra is haragudnál, hogy szakszavakat használ, és nem azt mondja, hogy a kedves páciens belülről halódik megfele, hanem azt, hogy leukémia.

A végére egy kis jó tanács, amit szerintem fogadj meg: Ha még az alap angol nyelv is gondot okoz, akkor szerintem gondold ezt végig, és inkább válassz valami másik szakmát. Vannak a programozáson kívül is kreativitást igénylő, jól fizető, érdekes szakmák, amihez más fajta készségek kellenek.
    Ha pedig lustaságból nem megy az angol, akkor pláne azt ajánlom, hogy máshol nézelődj, mert a programozás egy olyan szakma, amit nem lehet "megtanulni". Folyamatosan képezned kell magad, jó eséllyel angol forrásból, önerőből, valószínűleg egyedül, munka után, otthon, a szabadidiő kárára, vagy lemaradsz és elavulsz. :K

• opr

nagyúr

válasz Ispy #10320 üzenetére

Persze, plane palyakezdokent. Nem is azt irtam, hogy nem kell a papir, palyakezdokent nagyon jol tud az jonni, ha az ember kulfoldi munkaban gondolkozik, akkor meg palyakezdokent konkretan eselytelen barhogy mashogy normalis allast talalni.

Az alahuzott mondatot inkabb ugy kell erteni, hogy ha csak annyit csinal meg, amit az egyetemen kernek, akkor akarmilyen jol is teljesit, az elejen lesz gondja az elhelyezkedessel boven.

• opr

nagyúr

válasz K1nG HuNp #10315 üzenetére

ELTE proginf (illetve en meg progmat, de van sok ismeros, aki proginfet csinal, szoval ismerem a helyzetet) alapjan mondanam a kovetkezot:
    Semmi programozo tudas nem kell ahhoz, hogy elvegezd az egyetemet, viszont csak az egyetemi anyagot elsajatito kollegak az esetek 90%-ban a teljesen hasznalhatatlan kategoriaba esnek, es vert izzadnak, mire munkat talalnak az egyetem utan, altalaban joval kevesebb penzert, mint amit elkepzeltek.

Ezzel egyutt a kovetkezot mondanam: Jelenleg ne erre fekudj ra nagyon, csinald meg az erettsegit faszanyosra, nagyon fekudj ra a gimiben a koordinatageometria, matrixok, fuggvenyek temakorre.

Ha koliban fogsz lakni, akkor gyakorlatilag elkerulhetetlen, hogy ne kerulj be olyan tarsasagba, akik mar jo programozok mire egyetemre mennek. Altalaban ezek az emberek, ha latjak, hogy csinalod-akarod, akkor rengeteget segitenek, es egyszer csak azt veszed eszre, hogy az egyetemi, programozos targyak konnyuek. Nagyon sokan vannak igy vele, szakmailag eleinte a legtobbet nem az egyetem adja, hanem a hasonlo erdeklodesi koru tarsasag.
    Amit tarts eszben: Az egyetem a papirt adja, nem a tudast, a mukahelyet meg a tudas erdekli, nem a papir.

Szoval, TL;DR: Mot fekudj ra az erettsegire, kulonos tekintettel a matek, info targyakra. Jelenleg ne stresszeld magad a programozassal jobban, mint amennyire erdekel/energiad van a suli mellett. Erettsegi utan nyaron erdemes lehet kepezni magad kicsit, de nem kell tulzasba vinni. Egyetem alatt pedig az egyetemi anyagra ugy tekints majd, mint a nagyon kotelezo nagyon minimum. Ne csak a beadandokat csinald meg, olvass cikkeket, kepezd magad, valassz egy nyelvet, es abban juss el, ameddig csak tudsz.

• opr

nagyúr

válasz emvy #10291 üzenetére

Igen, azok a legjobb vetelek koze tartoznak hasznaltan szerintem is, csak nem epp a 100-max150k kategoria. :)

szerk: OFF

• opr

nagyúr

válasz bandi0000 #10287 üzenetére

A garanciamaniat ertem es megertem, csak az a helyzet, hogy programozas visual studioban + laptop az vagy hasznalt lesz vagy draga. Es a draga alatt itt az 500kHUF feletti szamokat kell erteni.
    dabadab kollega fele kiallitasi gep is jo otlet, illetve hasznaltan is lehet garancias vasat venni, sok helyen vallalnak ra fel ev garit, nemi pluszpenzert akar tobbet is.
    A legjobb/legfontosabb tanacs pedig, hogy konzumer kategorias fos gepet nem veszunk, inkabb normalisat hasznaltan, jobban jarsz, mint egy kb ervenyesithetetlen garival.

• opr

nagyúr

válasz bandi0000 #10285 üzenetére

Ha suliba es visual studio, akkor amig nem telepitesz ra egyeb kiegeszitoket (cpp checker, resharper, etc pluginok), addig egy i3 proci eleg ahhoz, amit ott fogtok csinalni, max nem 30, hanem 45mp lesz a compile time.
    Ezen kivul ram, ram, egy kis ram, meg ssd az, amire szukseged van (meg normalis felbontasu monitorra, 1366*768ban programozni legalabb annyira elvezetes, mintha egy jo regeny olvasasa kozben egy csapat extazisban levo ovis rohangalna korulotted).

En azt mondanam, hogy minimumnak lodd be ezt a konfigot: 8gb ram, ssd, kozepes i3, 1600*900 matt monitor.

Vagy, csinald azt, amit en:
    vegyel egy konnyen szerelheto, fasza laptopot hasznaltan olcson (En egy hp elitebook 8470p-t vettem), i5 procival, 1600*900as kijelzovel, 4gb rammal meg fos hdd-vel kb 65k.
    Veszel bele 16gb ramot, egy ssd-t, meg egy uj, nagy akkut, es van 150k-bol egy nagyon fasza, uzleti kategorias geped, amin jatszani nem fogsz, de minden masra tokeletes, es a visual studio is csak ugy szarnyal. :K

• opr

nagyúr

Jo szorakozast! Es ne feledd, olyan, hogy kesz program, olyan nem letezik, mindig van meg hova cifrazni. Csak olyan letezik, hogy "Na, itt verem bele a f@5zom az egeszbe, ez most igy maradt!" :U :DDD

• opr

nagyúr

válasz tzimash #10281 üzenetére

Csak igy hirtelen, ket datum kozotti idot ki lehet irni:
    - napok szama
    - hetkoznapok szama
    - munkanapok szama (munkaorak szama)
    - elso datum ev hanyadik hete, masodik datum ev hanyadik hete

Es akkor johet a cifrazas:
    Mondjuk a program inditasa ilyen modon tortenik:
    program datum1 datum2 <miket akar latni>

Szep megoldas: parameter nelkul, vagy --help, -help, -?, /? parameterekre kiirja a helpet.
    Meg szebb megoldas: hibas parameterezes eseten kiirja hol akadt el/mit nem tudott ertelmezni, es a helpet

Aztan kesz, lehet vele szorakozni :)

OFF: hogy a francba kerulte el eddig ez a forumtema a figyelmemet? :Y

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés